Connect with us

PPE

”Prezența mare la vot arată că România profundă știe să își apere direcția europeană în care suntem astăzi”, subliniază eurodeputatul Gheorghe Falcă

Published

on

© Gheorghe Falcă - arhivă personală

Europarlamentarul Gheorghe Falcă salută implicarea românilor în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din România care arată că își apără „direcția europeană în care suntem astăzi.”

„De aceea, mă bucur că au venit mai mulți oameni la vot, sunt sigur că până la sfârșitul zilei prezența va fi și mai mare și asta arată că România profundă știe să își apere direcția europeană în care suntem astăzi, direcția care a garantat întotdeauna prosperitate și un drum pozitiv al țării noastre” a declarat Gheorghe Falcă la secția de votarea, potrivit Agerpres.

„Îi încurajez și pe ceilalți să meargă la vot și să decidă cu inima limpede și cu gândul la ceea ce ne dorim cu toții: o Românie prosperă, sigură și europeană. Dragii mei, eu am votat pentru România în casa ei naturală, Europa. Am votat pentru continuarea dezvoltării, pentru o țară demnă, modernă, cu oportunități pentru toți! Votați, dragi prieteni, pentru voi , pentru copiii voștri, pentru România noastră!”, a mai transmis eurodeputatul liberal într-un mesaj postat pe pagina de Facebook.

George Simion, liderul partidului naționalist AUR, și Nicușor Dan, primarul general al Bucureștiului, își dispută duminică fotoliul prezidențial de la Palatul Cotroceni, unul dintre cei doi urmând a fi viitorul președinte al României pentru următorii cinci și, deopotrivă, comandantul forțelor armate și președintele Consiliului Suprem de Apărare a Țării.

Cei doi candidați au ajuns în turul al doilea al scrutinului prezidențial după ce au obținut cel mai mare număr de voturi la primul tur, desfășurat în 4 mai în țară și în perioada 2-4 mai în secțiile de votare din străinătate.

George Simion pornește drept favorit în această cursă, după ce a obținut 40,96% în primul tur, în timp ce candidatul independent pro-european Nicușor Dan a primit 20,99% din sufragii, iar sondajele reflectă o luptă strânsă în care fiecare vot contează.

Pe 18 mai, românii din țară și de peste hotare, au o nouă întâlnire cu democrația în cel mai delicat moment din istoria democratică a națiunii, având de ales între un viitor pro-european și alunecarea spre extremism la mai puțin de șase luni distanță la un scrutin prezidențial anulat pe fondul ingerințelor externe și a unui proces electoral viciat, după cum au constatat instituțiilor statului și a decis Curtea Constituțională, o premieră absolută într-o democrație.

Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

PARLAMENTUL EUROPEAN

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Prelungirea Mecanismului de Redresare și Reziliență, esențială pentru finalizarea investițiilor în beneficiul cetățenilor

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Eurodeputatul Gheorghe Falcă, prezent la sesiunea plenară a Parlamentului European de la Strasbourg, a salutat raportul referitor la punerea în aplicare a Mecanismului de Redresare și Reziliență, arătându-și susținerea pentru prelungirea cu 18 luni a termenului pentru implementarea proiectelor mature din acest „ambițios instrument european de sprijin economic”.

„Am felicitat raportorii, doi colegi europarlamentari români, pentru echilibrul și realismul acestui document. Este o reușită românească și europeană, care arată cât de mult putem realiza împreună. Mesajul meu principal a fost acela de a susține prelungirea cu 18 luni a termenului pentru implementarea proiectelor mature din MRR”, a transmis europarlamentarul liberal. 

Potrivit acestuia, această extindere este esențială pentru a transforma investițiile începute în rezultate concrete pentru cetățeni.

Gheorghe Falcă a subliniat, totodată, nevoia de mai multă claritate, transparență și obiectivitate din partea Comisiei Europene în implementarea acestui mecanism: „Privind spre viitor, am salutat posibilitatea unui sistem de prioritizare post-2026, care să permită finalizarea proiectelor prin instrumente financiare alternative, inclusiv un nou fond european pentru competitivitate sau prin Fondul European de Investiții.”

„Eu cred, și am spus asta, că România are nevoie de o strategie solidă pentru investițiile publice după 2026, care să includă domenii strategice precum apărarea, dar și să protejeze în același timp fondurile pentru sănătate, educație și coeziune”, a conchis deputatul european. 

    Citiți și: Parlamentul European solicită prelungirea cu 18 luni a finanțării proiectelor mature din PNRR, într-un raport coordonat de Victor Negrescu și Siegfried Mureșan și votat cu largă majoritate

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Dan Motreanu solicită o strategie europeană pentru zonele rurale post-2027: Susțin dezvoltarea satelor din România cu ajutorul banilor europeni, printr-o alocare adaptată nevoilor reale

Published

on

© European Union 2024 - Source : EP

Parlamentul Europeană a adoptat o rezoluție cu privire la consolidarea zonelor rurale prin Politica de Coeziune, document care include mai multe propuneri pentru care eurodeputatul Dan Motreanu a pledat în Comisia pentru dezvoltare regională, din care face parte.

„Susțin dezvoltarea satelor din România cu ajutorul banilor europeni, printr-o alocare adaptată nevoilor reale. Alocările bugetare pentru Politica de Coeziune trebuie menținute cel puțin la nivelul actual. Comisia Europeană trebuie să acorde prioritate zonelor rurale, care au nevoie de resurse care să le permită reducerea decalajelor față de mediul urban”, a subliniat europarlamentarul într-un mesaj publicat pe platforma de socializare Facebook.

Acesta a solicitat o strategie europeană pentru zonele rurale după 2027, care să susțină dezvoltarea economică, socială și demografică a acestor regiuni.

„Este esențială implicarea autorităților locale și regionale, precum și întărirea capacității administrative, pentru reducerea birocrației”, mai arată eurodeputatul.

El a mai menționat că a cerut „sprijin suplimentar pentru regiunile rurale de la granița cu Rusia, Ucraina și Belarus” în contextul în care „România are cea mai lungă frontieră cu Ucraina din UE”.

„<<Satele inteligente>> înseamnă digitalizare, servicii moderne, inovație socială și atragerea tinerilor în mediul rural – esențiale pentru dezvoltarea acestuia. Am propus crearea unui Fond european pentru antreprenoriatul tinerilor în mediul rural. Am cerut măsuri concrete pentru tineri: acces la locuri de muncă, locuințe, educație de calitate și condiții care să-i încurajeze să rămână sau să revină în comunitățile lor. Am cerut dezvoltarea lanțurilor scurte de aprovizionare pentru produsele agroalimentare locale și integrarea acestora în consumul public (ex. școli, spitale)”, a mai spus Dan Motreanu.

Eurodeputatul a solicitat investiții în internet de mare viteză, rețele mobile performante și digitalizare în agricultură și administrație, finanțarea modernizării locuințelor din mediul rural.

„Am cerut sprijinirea femeilor antreprenor din mediul rural prin facilitarea accesului la finanțare și la programe europene de susținere”, a completat eurodeputatul, care a atras atenția asupra „necesității unor măsuri urgente de combatere a sărăciei în zonele rurale”.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Dan Motreanu a fost desemnat raportor din umbră pentru regulamentul de simplificare a accesării fondurilor din Politica Agricolă Comună: Mă voi asigura că vocea fermierilor români se va face auzită în PE

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Eurodeputatul Dan Motreanu a fost desemnat raportor din umbră din partea grupului PPE pentru un dosar important pentru fermieri.

Acesta va contribui la creionarea formei finale a unei propuneri de regulament pentru simplificarea accesării fondurilor prin Politica Agricolă Comună (PAC), mecanismul principal prin care agricultorii români primesc sprijin financiar din partea Uniunii Europene.

„Mă voi asigura că vocea fermierilor români se va face auzită în Parlamentul European”, a dat asigurări Motreanu.

Potrivit eurodeputatului, măsurile pentru simplificarea Politicii Agricole Comune vizează economii de până la 1,58 de miliarde de euro anual pentru fermieri și de 210 milioane de euro pentru administrațiile naționale.

„Plata forfetară anuală pentru micii fermieri se va dubla, de la 1.250 la 2.500 de euro. Se va efectua un singur control la fața locului pe an pentru fiecare exploatație. Micii fermieri vor obține mai ușor fonduri UE în valoare de 50.000 de euro pentru creșterea competitivității fermelor lor. Aceștia își vor prezenta datele o singură dată, economisind timp și reducând costurile administrative”, a arătat Dan Motreanu.

Conform acestuia, „fermierii vor avea acces mai ușor la plăți în caz de criză sau dezastre naturale și vor exista două noi fonduri pentru criză cu valoare de până în 3% din fondul PAC național”.

De asemenea, ”fermierii vor fi scutiți de anumite norme de mediu, beneficiind în continuare de plățile din cadrul programelor ecologice”, iar „fermele ecologice certificate vor îndeplini în mod automat unele dintre cerințele de mediu ale UE pentru finanțare”.

Dan Motreanu a subliniat că prioritatea PPE este ca pachetul să fie adoptat cât mai repede pentru a intra în vigoare la 1 ianuarie 2026.

Mai multe țări membre ale UE, printre care și România, au solicitat Comisiei Europene o finanțare adecvată pentru Politica Agricolă Comună, cu „personalitate juridică și instituțională proprie”.

România beneficiază de aproape 15 miliarde de euro prin Politica Agricolă Comună.

Un sondaj Eurobarometru arată că 71% dintre români consideră că Politica Agricolă Comună aduce beneficii tuturor europenilor, nu doar agricultorilor.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a dat asigurări că Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună vor ocupa un loc central în viitorul buget al UE.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
NATO6 hours ago

Spania ar putea bloca adoptarea noii ținte de cheltuieli pentru apărare a NATO: Ar fi nerezonabilă și contraproductivă

PARLAMENTUL EUROPEAN7 hours ago

Dan Motreanu: Grupul PPE respinge orice încercare de centralizare a bugetelor pentru coeziune și agricultură inspirată de PNRR-uri

ROMÂNIA8 hours ago

ICI București este partener academic la programul 1Health Biotech Startup Bootcamp

PARLAMENTUL EUROPEAN8 hours ago

PE dă undă verde pentru începerea negocierilor interinstituționale privind prima lege a UE pentru bunăstarea câinilor și pisicilor

NATO9 hours ago

Sea Breeze 2025: România găzduiește un exercițiu militar condus de Flota a Șasea a SUA pentru a consolida măsurile de descurajare pe flancul estic al NATO

PARLAMENTUL EUROPEAN9 hours ago

Parlamentul European susține un Pact Industrial Curat care să unească competitivitatea industrială cu acțiunea climatică

ENERGIE9 hours ago

Parlamentul European pledează pentru creșterea investițiilor și simplificarea procedurilor de autorizare pentru modernizarea rețelelor electrice europene

BUSINESS10 hours ago

Volumul schimburilor comerciale între România și Germania a scăzut cu 6,1% în primul trimestru al acestui an, arată AHK România

ROMÂNIA10 hours ago

Eurostat: România, printre țările UE cu cel mai mare avans al lucrărilor în construcții în aprilie

INTERNAȚIONAL11 hours ago

Parlamentul Finlandei a votat în favoarea retragerii țării din tratatul care interzice utilizarea minelor antipersonal, pe fondul îngrijorărilor legate de „statul agresiv și imperialist numit Rusia”

ROMÂNIA14 hours ago

Predoiu: Legăturile economice și comerciale româno-germane au ajuns la cel mai înalt nivel din ultimii 20 de ani

U.E.1 day ago

UE nu susține o schimbare de regim în Iran și insistă asupra unei soluții diplomatice: Securitatea durabilă nu se construiește prin acțiune militară

INTERNAȚIONAL7 days ago

Premierul Spaniei le cere scuze cetățenilor pentru scandalul de corupție din Partidul Socialist: Sunt „profund indignat”. Trebuie să existe toleranță zero față de corupție

INTERNAȚIONAL1 week ago

Zelenski, după trilaterala cu Maia Sandu și Nicușor Dan: Împreună cu România vom ajuta Moldova să reziste influenței distructive a Rusiei

COMISIA EUROPEANA2 weeks ago

Sebastian Burduja i-a transmis comisarului european pentru Energie că închiderea centralelor pe cărbune în 2026 nu este fezabilă în lipsa unor alternative solide: Ar vulnerabiliza sistemul energetic național

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul interimar Cătălin Predoiu: Italia și România dau împreună voce unei Europe coerente, hotărâte și solidare

ROMÂNIA3 weeks ago

Marcel Boloș anunță că trei jaloane suspendate din PNRR au termen de soluționare luna noiembrie: Negociem cu Comisia Europeană pentru a crește la 5,7 miliarde de euro valoarea cererii de plată patru

U.E.3 weeks ago

Slovacia nu acceptă „să primească lecții” din partea Germaniei. Fico: Poziția suverană se bazează pe interesele naționale. Nimeni nu ne poate amenința

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

Aderarea României la OCDE este un proces ”extrem de important”, subliniază ministrul Daniel David: Educația este domeniul fundamental într-o societate

NATO4 weeks ago

”Revizionismul agresiv al Rusiei amenință nu doar securitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, ci și securitatea noastră comună în Europa”, subliniază Friedrich Merz din Lituania

Trending