Connect with us

REPUBLICA MOLDOVA

Prioritatea strategică a R. Moldova este de a ”accelera reformele pentru aderarea la UE până în 2030”, subliniază premierul Dorin Recean: Mulțumim României pentru sprijinul ”necondiționat”

Published

on

© Guvernul României

Prioritatea strategică a Guvernului de la Chișinău este aceea de ”a accelera reformele pentru a aduce Europa acasă, pentru aderarea la Uniunea Europeană până în 2030”, a evidențiat premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, într-o conferință de presă comună cu omologul român, Nicolae Ciucă, căruia i-a mulțumit pentru sprijinul ”necondiționat” al Guvernului de la București în materializarea acestui obiectiv.

”Datorită susținerii și ajutorului din partea României, Uniunii Europene și a statelor membre, am reușit să trecem cu bine de iarnă. Reconfirm cetățenilor: nu suntem singuri, suntem parte a unei familii de prieteni pe care putem conta întotdeauna. Mi-am asumat să mă implic personal în dezvoltarea relației apropiate cu România. Așa cum spuneam și la București, România este avocatul nostru în toate instituțiile europene. Astfel, noi putem avansa în parcursul nostru european, în pofida provocărilor de securitate generate de războiul brutal al Rusiei împotriva Ucrainei”, a evidențiat oficialul moldovean.

Dovadă a acestui sprijin este anunțul lui Recean conform căruia Bucureștiul va suplimentat ”asistența care deja este oferită” Republicii Moldova pentru alinierea legislației la acquis-ul european.

”Reușim să ne coordonăm rapid și eficient cu Bucureștiul pe dosarele de interes reciproc, în spiritul solidarității și relației speciale, în care împărtășim trecutul, gestionăm prezentul și construim viitorul”, a completat prim-ministrul țării vecine.

Printre temele de interes comun listate de acesta se numără extinderea relațiilor economice, creșterea capacității de interconectare a rețelelor electrice, telecomunicațiile, serviciile financiar-bancare, integrarea piețelor de capital, turismul.

”Extinderea relațiilor economice este un alt subiect important în agendă. Identificăm mai multe oportunități pentru investiții, comerț, dezvoltare de proiecte comune. Sectoarele vizate sunt energia, tehnologiile informaționale, telecomunicațiile, serviciile financiar-bancare, integrarea piețelor de capital, turismul. Schimburile comerciale și sociale vor fi facilitate de extinderea infrastructurii de interconectare. Suntem determinați să dezvoltăm infrastructura podurilor peste Prut, vom îmbunătăți conectivitatea transfrontalieră. Primul jalon concret: în luna mai lansăm circulația pe podul de pontoane Leova-Bumbăta; urmează modernizare a trei poduri existente: Sculeni, Sculeni-Cahul-Oancea, Leușeni-Albiţa, iar pentru aprilie țintim aprobarea și semnarea acordurilor corespunzătoare. Muncim pentru creșterea capacității de interconectare a rețelelor electrice, dar, foarte important, și pentru integrarea infrastructurii de piață energetică prin organizarea platformelor de comercializare”, a detaliat Dorin Recean.

Astfel, cetățenii celor două țări ”vor simți beneficiile colaborării guvernelor de la Chișinău și București și urmare a activării în aprilie a regimului de control comun la Punctul de Trecere a Frontierei Leușeni-Albița”.

”Numeroasele proiecte și inițiative finanțate de România în domenii importante prin care condițiile de viață ale cetățenilor noștri devin mai bune sunt deja cunoscute. Am să menționez: burse pentru elevi și studenți, serviciile SMURD, modernizarea a sute de grădinițe, donații de microbuze școlare, renovarea clădirilor din patrimoniul nostru cultural, furnizarea resurselor energetice, asigurarea accesului la depozitele de gaze naturale și deschiderea fără precedent pentru asigurarea prosperității, dar și a securității naționale. Sunt bucuros să anunț, împreună cu dl prim-ministru, că deja 58 de proiecte de infrastructură din Programul <<Satul European>> vor fi valorificate imediat. Suplimentar, vor fi dotate laboratoare în școli și vor fi achiziționate autobuze școlare pentru copiii noștri. Aceasta este prima etapă, cu o valoare totală de 25 de milioane de euro, de realizare a acordului privind asistența nerambursabilă în valoare de 100 de milioane de euro, oferită generos de România. Proiecte de acest gen țintesc îmbunătățirea calității vieții a fiecărui cetățean”, a mai exemplificat prim-ministrul Republicii Moldova, completând că ”nu există localitate care să nu aibă o prezență românească”.

În intervenția sa, premierul Nicolae Ciucă și-a arătat deschiderea de a sprijini Republica Moldova în fructificarea ”capitalului de simpatie fără precedent la nivel european și internațional” pentru a transforma țara ”într-un furnizor de stabilitate în regiune, în interesul cetățenilor săi și, deopotrivă, al Uniunii Europene”.

Citiți și
În discursul istoric de la Varșovia, Joe Biden elogiază hotărârea R. Moldova de a trăi în libertate și de a adera la UE: Să-i aplaudăm pe moldoveni și pe Maia Sandu
Joe Biden s-a întâlnit cu Maia Sandu la Varșovia: SUA sprijină ferm suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova
Emmanuel Macron reafirmă într-o discuție telefonică cu Maia Sandu sprijinul pentru R. Moldova în fața ”tentativelor de destabilizare rusești”
Klaus Iohannis anunță că, prin implicarea României, R. Moldova va primi un ajutor consistent din partea UE: Este inadmisibil să lăsăm Moldova pradă unor amenințări din partea Rusiei
Nicolae Ciucă, primit de Maia Sandu: Vizita la Chișinău, un loc de suflet pentru români, îmi oferă prilejul să reafirm sprijinul necondiționat pentru R. Moldova

La reuniunea miniștrilor de externe din UE, Bogdan Aurescu a lansat un apel la adresa omologilor săi europeni de a stabili o misiune civilă pentru securitatea Republicii Moldova și de a crea un regim de sancțiuni împotriva celor care doresc să destabilizeze această țară.

Răspunsul a fost oferit la scurt timp de Înaltul Reprezentant la UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell.

”În prezent, pregătim o nouă misiune în Republica Moldova pentru a consolida capacitatea țării de a contracara amenințările hibride“, a adăugat Borrell.

Între timp, Uniunea Europeană a decis să cumpere un radar mobil cu rază lungă de acțiune pentru armata Republicii Moldova, alocând încă 40 de milioane de euro pentru apărarea acestei țări.

Cât privește aderarea Republicii Moldova la UE, Chișinăul a depus cererea la 3 martie 2022, în același timp cu Georgia, gest stimulat de unul similar întreprins de Kiev la 28 februarie 2022, la patru zile după ce Rusia a invadat Ucraina.

La 7 martie, anul trecut, Consiliul Uniunii Europene a invitat Comisia să își prezinte avizele cu privire la aceste cereri.

Georgia și Republica Moldova au primit prima parte din chestionar referitoare la criteriile politice și economice la data de 11 aprilie 2022, iar partea referitoare la acquis-ul UE la data de 19 aprilie. Chișinăul și-a transmis răspunsurile la data de 22 aprilie și, respectiv, 12 mai. Georgia și-a transmis răspunsurile la data de 2 mai și, respectiv, 10 mai.

Parcurgerea acestor etape a deschis Comisiei Europene calea de a recomanda ca Ucrainei și Republicii Moldova să li se acorde statutul de țări candidate, în vreme ce Georgiei i s-a oferit o perspectivă de a deveni membră a UEdecizia șefilor de stat sau de guvern, reuniți într-un summit al Consiliului European, venind la 23 iunie 2022.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

REPUBLICA MOLDOVA

Cel de-al optulea Consiliu de asociere UE-R. Moldova ce va avea loc în 21 mai se va axa pe procesul de aderare a acestei țări la Uniunea Europeană și pe reformele pe care trebuie să le implementeze Chișinăul

Published

on

© Guvernul Republicii Moldova

Cea de-a 8-a reuniune a Consiliului de asociere UE-Republica Moldova se va derula la Bruxelles, la 21 mai 2024, potrivit unui comunicat al Consiliului Uniunii Europene.

Reuniunea va fi prezidată de Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell. Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, va conduce delegația Republicii Moldova. Comisarul pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, va participa, de asemenea, la reuniune.

Reuniunea – prima în urma deciziei Consiliului European de a deschide negocierile de aderare cu Republica Moldova – va începe cu o discuție privind relațiile bilaterale, axându-se pe procesul de aderare a Republicii Moldova la UE, precum și pe dialogul politic și pe reforme, în special în domeniile justiției, libertății și securității.

Delegația UE și delegația Republicii Moldova vor continua să facă schimb de opinii privind cooperarea și convergența în domeniul politicii externe și de securitate, precum și privind cooperarea economică și sectorială, în special în domeniul energiei, al comerțului și al aspectelor legate de comerț.

Consiliul de asociere va desfășura, de asemenea, un schimb de opinii cu privire la provocările globale și regionale.

Ultima reuniune a Consiliului de asociere UE-Republica Moldova a avut la începutul lunii februarie a anului trecut, fiind la acel moment prima de când această țară a primit statutul de țară candidată la Uniunea Europeană.

Amintim că la 3 martie 2022, autoritățile de la Chișinău au semnat cererea de aderare a țării la UE, iar la 23 iunie, același an, șefii de stat sau de guvern europeni au decis să acorde Republicii Moldova statutul de  țară-candidată la UE, urmând ca această călătorie să ajungă într-o nouă etapă la 14 decembrie 2023,  când Consiliul European a hotărât începerea negocierilor de aderare.

Aceste decizii au culminat cu hotărârea Comisiei Europene, la 13 martie 2024, de a înainta Consiliului UE propunerile privind cadrele de negociere cu Ucraina și Republica Moldova, a căror adoptare este necesară pentru a demara discuțiile cu cele două țări.

Reuniți la 22 martie la Bruxelles în cadrul Consiliului European, șefii de stat sau de guvern și-au exprimat sprijinul pentru adoptarea rapidă și fără întârziere a cadrelor de negociere pentru aderarea Republicii Moldova și Ucrainei la UE și care pot constitui un facilitator de identificare a soluției pentru dosarul transnistrean.

În aceeași zi, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat o Declarație cu privire la integrarea europeană a țării, în care își arată convingerea că doar aderarea la UE va asigura viitorul Republicii Moldova în calitate de țară suverană, neutră, integră și democratică, iar calea ireversibilă de integrare și aderare la UE reprezintă un proiect de prioritate națională.

Citiți și: R. Moldova își propune să reintegreze Transnistria în vederea aderării la UE până în 2030, declară președinta Maia Sandu: Lucrăm în acest sens, dar nu depinde doar de noi

”Republica Moldova este pe o cale istorică spre UE”, sublinia președintele Consiliului European, Charles Michel, cu prilejul unei întâlniri cu președinta Maia Sandu, la finalul lunii aprilie, chiar înainte de a celebra 20 de ani de la cel mai mare val de extindere a UE, moment ce i-a oferit celei din urmă ocazia de a reafirma agajamentul său pentru o Republică Moldova în UE

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

De la Berlin, Maia Sandu confirmă negocierile pentru un acord de securitate UE – Republica Moldova

Published

on

© Maia Sandu/ Facebook

Preşedinta Maia Sandu a confirmat vineri la Berlin relatările din mass-media conform cărora Republica Moldova negociază un acord de securitate cu UE, relatează EFE, conform Agerpres.

“Acest acord de securitate va fi un fel de umbrelă pentru activităţi deja existente şi sperăm că, de asemenea, pentru altele noi”, a afirmat ea la o conferinţă de presă comună cu cancelarul german Olaf Scholz.

Republica Moldova este pe cale să semneze săptămâna viitoare un pact de securitate important cu Uniunea Europeană, a relatat Financial Times, care a precizat că, potrivit propunerii consultate, Chișinăul va îmbunătăți schimbul de informații, va participa la exerciții militare comune și se va alătura eforturilor colective de achiziționare de arme ale UE.

Maia Sandu a reamintit că Republica Moldova beneficiază deja de o misiune civilă europeană creată anul trecut şi la care participă mai multe state membre ale UE, precum şi de diferite forme de cooperare în domeniul securităţii cu UE cum ar fi de pildă securitatea cibernetică.

 

Întrebat despre posibilitatea semnării unui acord de securitate bilateral cu Republica Moldova, cum a făcut Franţa, Scholz a răspuns că cooperarea în chestiuni de securitate şi armament s-a intensificat în ultima perioadă şi va continua să avanseze pe această cale.

În scurta declaraţie de presă, cancelarul german a reafirmat sprijinul Berlinului faţă de Chişinău în procesul integrării europene, precum şi solidaritatea Germaniei în faţa consecinţelor invaziei ruse în Ucraina şi a ceea ce a descris drept încercările de destabilizare din partea Moscovei.

“Avem cunoştinţă de actori ruşi care încearcă să destabilizeze (Republica) Moldova, dar (Republica) Moldova şi-a demonstrat mereu în mod admirabil capacitatea de rezistenţă”, a mai spus Scholz, care a lăudat în plus “programul ambiţios” al guvernului Maiei Sandu de a moderniza ţara şi de a “o adapta provocărilor viitorului”.

Aflată la Berlin, președinta Republicii Moldova s-a întâlnit cu președintele federal Frank-Walter Steinmeier, cancelarul Olaf Scholz, președinta legislativului Bärbel Bas și membrii comisiilor parlamentare pentru afaceri externe și afaceri europene. 

Continue Reading

EDUCAȚIE

România şi R. Moldova vor găzdui Secretariatul Grupului de monitorizare a Procesului Bologna începând cu luna iulie a acestui an, anunță ministra Ligia Deca

Published

on

© Ligia Deca/ Facebook

România și Republica Moldova vor prelua Secretariatul Grupului de monitorizare a Procesului Bologna pentru perioada iulie 2024 – iunie 2027, anunță Ministerul Educației într-un comunicat.

”Mă bucur pentru această oportunitate pe care România o are în consolidarea poziției în cadrul comunității europene cu atât mai mult cu cât între 2010 și 2012 am avut onoarea să coordonez echipa Secretariatului Bologna. Voi continua, alături de experți în domeniu, eforturile atât pentru promovarea unui învățământ de calitate, echitabil și coerent, adaptat nevoilor studenților și personalului academic, cât și pentru facilitarea mobilităților internaționale. Încă o veste bună pentru consolidarea poziției României în cadrul cooperării transnaționale: în anul 2027, țara noastră va organiza, împreună cu Republica Moldova, la Iași, respectiv la Chișinău, Conferința ministerială a Spațiului European al Învățământului Superior!”, a subliniat Ligia Deca, ministra Educației.

Candidatura comună a fost transmisă co-președinților Spațiului european al învățământului superior, în decembrie 2023. Aceasta a fost discutată în cadrul reuniunii BFUG din februarie 2024 și validată la reuniunea BFUG din aprilie 2024.

Aprobarea formală va avea loc în cadrul Conferinței ministeriale a Spațiului european al învățământului superior de la Tirana, 29-30 mai 2024.

Conform detaliilor oferite de minister, Secretariatul BFUG va avea sediul la București, în cadrul Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI), aflată în subordinea Ministerului Educației.

Secretariatul va fi compus din 8-12 persoane, incluzând experți români și experți desemnați de Ministerul Educației și Cercetării din Republica Moldova.

Experții vor sprijini activitatea BFUG și a substructurilor BFUG atât în termeni de politică, cât și din punct de vedere logistic, precum și în privința aspectelor ce țin de IT (website, arhivă) și comunicare.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
COMISIA EUROPEANA10 hours ago

Comisia Europeană salută decizia țărilor membre de a interzice activitățile de difuzare în UE a patru noi canale mass-media asociate Rusiei: Măsurile ar trebui menținute până când vor înceta să mai dezinformeze

U.E.10 hours ago

”Scutul estic”. Polonia anunță o investiție de peste 2 miliarde de euro pentru întărirea frontierei sale estice: ”Va fi un element de descurajare”

REPUBLICA MOLDOVA11 hours ago

Cel de-al optulea Consiliu de asociere UE-R. Moldova ce va avea loc în 21 mai se va axa pe procesul de aderare a acestei țări la Uniunea Europeană și pe reformele pe care trebuie să le implementeze Chișinăul

U.E.13 hours ago

Cel puțin opt țări din UE susțin o repatriere a refugiaților sirieni, anunță Ciprul: Stabilitatea în această ţară nu a fost restabilită integral, dar trebuie să creăm condițiile care permit revenirea tuturor persoanelor în Siria

ROMÂNIA15 hours ago

Într-o eră marcată de o transformare digitală rapidă, misiunea ICI București este să dezvolte soluții inteligente care să răspundă nevoilor societății moderne, subliniază directorul general al institutului

ROMÂNIA16 hours ago

Ministerul Economiei și ROMCHIMICA își unesc forțele pentru tranziția energetică a industriei chimice. Ștefan-Radu Oprea: Menținerea competitivității economice este esențială în acest proces

NATO17 hours ago

România și Olanda au organizat, la Haga, Conferința “NATO Cyber Defence Pledge”, Odobescu subliniind creșterea rolului securității cibernetice în apărarea NATO

INTERNAȚIONAL17 hours ago

Franța își irită aliații invitând Rusia la marcarea a 80 de ani de la Debarcarea din Normandia. Parisul se apără afirmând: “Contrar Kremlinului, Franța nu face revizionism politic al istoriei”

ALEGERI EUROPENE 20241 day ago

“Foloseşte-ţi votul. Sau alţii vor decide pentru tine”: Clipul electoral lansat de Parlamentul European a fost vizionat de peste 190 de milioane de ori

REPUBLICA MOLDOVA1 day ago

De la Berlin, Maia Sandu confirmă negocierile pentru un acord de securitate UE – Republica Moldova

ROMÂNIA16 hours ago

Ministerul Economiei și ROMCHIMICA își unesc forțele pentru tranziția energetică a industriei chimice. Ștefan-Radu Oprea: Menținerea competitivității economice este esențială în acest proces

ROMÂNIA2 days ago

Mai mulți copii palestinieni răniți vor fi tratați în spitalele din România, anunță ministrul Sănătății, Alexandru Rafila

INTERNAȚIONAL3 days ago

Președinta Georgiei consideră că noua lege privind ”influența străină” întoarce țara ”în trecut” și își arată intenția de a o respinge

ROMÂNIA3 days ago

Premierul Marcel Ciolacu: Transformarea Portului Constanța în principalul hub logistic la Marea Neagră are relevanță sporită în contextul lansării procesului de reconstrucție a Ucrainei

ROMÂNIA6 days ago

Lansarea Strategiei Naționale împotriva Traficului de Persoane pentru 2024-2028. Marcel Ciolacu: Blamarea traficanților nu este suficientă. Avem o strategie sinergică care ne va ajuta să combatem fenomenul

INTERNAȚIONAL1 week ago

Klaus Iohannis a fost distins în SUA cu premiul Distinguished International Leadership “ca o recunoaştere a rolului de lider al României, în ultimii 20 de ani, ca membru NATO şi partener SUA”

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă afirmă că România trece printr-o situație „deosebit de complicată”, fiind necesară adaptarea strategiilor de țară și ralierea la temele europene

NATO2 weeks ago

Iohannis și Biden au decis “să continue dialogul” privind candidatura liderului român la șefia NATO: Nu se rupe Alianța cu doi candidați. Alianța este puternică

COMISIA EUROPEANA3 weeks ago

La Maastricht, Ursula von der Leyen și-a apărat mandatul în fața contracandidaților la șefia Comisiei Europene, criticându-i pe “reprezentanții lui Putin care încearcă să distrugă UE”

NATO3 weeks ago

Stoltenberg a discutat cu Zelenski la Kiev: Ucraina se află pe o „cale ireversibilă” către NATO, iar sprijinul va continua

Trending