Connect with us

-EU NEWS-

Ramona Mănescu (PPE), despre registrul pasagerilor în UE: ” Așteptăm o propunere de directivă modificată și care să reflecte realitatea din partea Comisiei Europene”

Published

on

Atacurile de la Paris, soldate cu peste 130 de morți și 350 de răniți vor readuce în atenția Parlamentului European și a statelor membre problema protecției datelor și a utilizării serviciilor de Internet, relatează Politico Europe.

Publicația de la Bruxelles notează faptul că europenii au stat mult timp în dezbateri privind balanța dintre securitate și dreptul la intimitate. Rezultatul discuțiilor influențează semnificativ cooperarea internațională între organismele de aplicare a legii și mediul de afaceri, dar și drepturi fundamentale precum dreptul la viață privată și protecția datelor.

ramona manescu fbPopularii europeni par să fie grupul politic cel mai favorabil creării unei baze de date pentru a-i înregistra pe toți cei care călătoresc în Uniunea Europeană. În acest sens, creștin-democrații au solicitat suspendarea dialogului tripartit privind directiva de protecție a datelor și au solicitat revizuirea mandatului pentru a identifica impactul acestui text de reglementare asupra capacității forțelor legii de a face schimb de informații.

Protecția datelor, ca de altfel orice subiect ce vizează intruziunea agențiilor și structurilor de securitate în viața privată a cetățenilor, sunt privite cu ezitare și neîncredere. Este firesc ca oamenii să privească lucrurile în acest mod, deoarece ei au avut încredere și speranță în proiectul european tocmai datorită unicității sale și a plasării cetățeanului în centrul preocupărilor sale. Avem mai întâi de toate o Cartă a Drepturilor Fundamentale”, a declarat europarlamentarul PPE, Ramona Mănescu, în exclusivitate pentru CaleaEuropeana.ro.

Cu toate acestea, ne aflăm într-o situație care necesită măsuri coordonate. Nu putem proteja viața cetățenilor noștri și nu le putem asigura un climat de stabilitate fără instrumentele adecvate. Ca să ne putem bucura la dreptul la intimitate, înainte trebuie răspuns amenințării de securitate, iar această perspectivă reflectă dorința și nevoia resimțită de o majoritate copleșitoare a cetățenilor europeni. Crearea și interconectarea bazei de date a celor care călătoresc în Uniunea Europeană este o măsură ce oferă avantaje importante forțelor de ordine în efortul lor de detectare, investigare, prevenire și incriminare a activităților teroriste”, a mai declarat epp group logoeuroparlamentarul.

Ramona Mănescu a specificat că ” măsurile luate în această direcție nu trebuie puse într-un corset birocratic atât de strâns încât împiedică instituțiile abilitate să își facă treaba. Apreciez și consider oportună poziția colegului meu Axel Voss, raportor din umbră al grupului PPE pentru directiva PNR (n.r. – Registrul Pasagerilor). Așteptăm astfel o propunere de directivă modificată și care să reflecte realitatea din partea Comisiei Europene”.

Comisia LIBE a aprobat în luna iulie propunerea privind sistemul PNR care să înregistreze persoanele ce călătoresc din exteriorul UE. Acum ca și atunci de altfel, popularii europeni, conservatorii și state precum Marea Britaniei solicită ca acest program să cuprindă și zboruri din interiorul Uniunii Europene.

.

.

-EU NEWS-

Undă verde în Comisia juridică a Parlamentului European pentru înregistrarea companiilor se va putea face on-line. Poziția Grupului PPE

Published

on

Membrii Comisiei pentru afaceri juridice din Parlamentul European au dat recent undă verde pentru a permite înregistrarea online a companiilor pentru antreprenorii care doresc să-și lanseze afacerile într-o altă țară a UE. Atunci când sunt puse în aplicare, noile dispoziții vor scurta în mod considerabil durata necesară înregistrării unei companii sau a unei sucursale și vor simplifica etapele administrative.

“Acesta este un pas cerut și mult așteptat de către întreprinderile europene. Internetul face parte din rutina noastră zilnică – este timpul ca întreprinzătorii europeni să beneficieze de noile tehnologii atunci când doresc să dezvolte activități transfrontaliere!”, a declarat Tadeusz Zwiefka, deputat european, vicepreședinte al Grupului PPE și autor al directivei în ceea ce privește utilizarea instrumentelor și proceselor digitale în dreptul societăților comerciale.

Datorită aplicării principiului “o singură dată” din directivă, întreprinzătorilor europeni li se va cere să depună o singură dată toate documentele și informațiile necesare pentru înregistrarea societății sau a sucursalei. Dispozițiile privind cerințele și procedurile dintr-o anumită țară rămân neschimbate, însă înregistrarea unei companii va fi accesibilă în întregime prin intermediul internetului, fără a fi necesară prezentarea personală în birourile administrative. Acest lucru va permite scurtarea procedurii de înregistrare la maximum 5-10 zile, în funcție de tipul de societate și dacă solicitantul este o persoană fizică sau juridică.

“Înregistrarea online și depunerea on-line a informațiilor și documentelor pentru companii și sucursale reprezintă un prim și necesar pas, ce aduce economii de timp și bani și încurajează dezvoltarea companiilor europene. În același timp, prerogativele și procedurile de înregistrare ale tuturor statelor membre necesare prevenirii fraudelor, nu vor fi afectate”, a completat dl Zwiefka.

 

.

Continue Reading

-EU NEWS-

Parlamentul European reconfirmă sprijinul pentru un destin European al Balcanilor de Vest. Poziția grupului PPE

Published

on

Parlamentul European a reconfirmat parcursul european al Balcanilor de Vest prin adoptarea rapoartelor anuale ale Comisiei Europene privind Serbia, Kosovo, FYROM, Albania și Muntenegru. Grupul PPE salută eforturile lor continue de a îndeplini criteriile de integrare în UE.

Dintre acestea, Serbia și Muntenegru negociază acum aderarea lor la UE, în timp ce Consiliul European va începe negocierile similare cu Albania și FYROM în luna iunie a anului viitor. Spania, Slovacia, Cipru, România și Grecia nu recunosc Kosovo ca stat independent. Raportul privind Bosnia și Herțegovina va fi votat într-o etapă ulterioară pentru a ține seama de alegerile recente din țară.

“Rapoartele privind cei șase parteneri din Balcanii de Vest – dintre care 5 au fost adoptați astăzi – servesc drept un indicator-cheie al progreselor țărilor în parcursul lor european. În rapoartele noastre, subliniem că toate cele cinci au o perspectivă europeană clară. Cu toate acestea, aderarea la UE nu poate deveni realitate fără reforme considerabile și ireversibile în domeniile de politică fundamentală. Aderarea la UE este o alegere strategică bazată pe valori strategice, bazată pe obiective convenite în comun, care vizează pacea, creșterea durabilă și condițiile de viață îmbunătățite. Statul de drept, parlamente puternice, presă liberă și o societate civilă solidă sunt pilonii democrației “, a declarat David McAllister, deputat european, președinte al Comisiei pentru afaceri externe și purtător de cuvânt pentru Serbia.”UE este de departe cel mai important donator din regiune și este angajată în mai multe mii de proiecte pentru a sprijini eforturile de reformă și pentru a sprijini pregătirile pentru aderarea la UE. Dacă cetățenii Balcanilor de Vest exprimă o dorință „de a fi lăsați în pace” de către UE, arată că este o nevoie urgentă pentru UE de a comunica mai eficient despre amploarea angajamentului nostru în regiune “, a subliniat McAllister.

Andrey Kovatchev, deputat în Parlamentul European, responsabil pentru extindere și politica mediteraneeană, a felicitat de asemenea activitatea depusă de cei 5 parteneri: “Grupul PPE își susține în mod neechivoc eforturile UE ale Balcanilor de Vest, subliniind în același timp că procesul va avansa numai după îndeplinirea unor criterii concrete. Extinderea UE cu Balcanii de Vest va aduce ambelor părți mai multă stabilitate și securitate și va fi de avantaj reciproc. O Europă de Vest mai prosperă și mai stabilă înseamnă o Uniune Europeană mai prosperă și mai stabilă. Cea mai mare atenție o acordăm statului de drept, combaterii crimei organizate și a corupției, reformelor juridice și administrative “, a spus Kovatchev.

 

.

Continue Reading

-EU NEWS-

Grupul PPE în Parlamentul European solicită alocarea mai multor fonduri pentru educație, locuri de muncă și incluziune socială

Published

on

Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale a dat undă verde noului Fond Social European Plus (FSE +), care pune la dispoziție peste 120 miliarde de euro pentru educație, formare profesională, ocuparea forței de muncă și incluziune socială.

Gândit pentru perioada 2021-2027, va uni actualul Fond Social European (FSE), Inițiativa pentru ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor (YEI), Fondul pentru ajutorul european pentru cei mai defavorizați (FEAD), Programul pentru ocuparea forței de muncă și pentru inovare socială (EaSI) și Programul de Sănătate al UE.

În ceea ce privește educația și formarea profesională, deputatul Veronica Lope Fontagné, responsabilă pentru dosar, a apreciat că “resursele fondului se vor concentra pe politici active care promovează egalitatea de șanse și garantează accesul la învățare continuă, de la învățământul primar pentru copii până la educația adulților, ajutând la echivalarea competențelor.”

Accesul la ocuparea forței de muncă, în special pentru tineri, este o prioritate-cheie pentru care grupul PPE sa luptat în mod deosebit: “După discuții lungi, am obținut o creștere a ponderii ajutorului pentru ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor de la 10% la 15% cu rate mai mari de NEETs și cu o atenție specială acordată tinerilor, la care se ajunge cel mai greu. De asemenea, suntem foarte mulțumiți de faptul că fondul va contribui la finanțarea unor programe concrete, cum ar fi sistemele de formare duală, și va fi utilizat pentru a spori mobilitatea și oportunitățile de angajare, facilitând (re)integrarea lor pe piața forței de muncă”.

Cea de-a treia parte majoră a fondului, incluziunea socială, a primit o atenție deosebită: “Am propus creșterea procentului luptei împotriva sărăciei și excluziunii sociale la 27%, acordând o atenție deosebită grupurilor dezavantajate și contribuind la creșterea accesibilității pentru persoanele cu handicap. Copiii vor ocupa un loc principal, pentru a le permite să își dezvolte întregul potențial și să pună capăt cercului vicios al sărăciei. În plus, 3% vor fi alocate ajutoarelor materiale și măsurilor de însoțire pentru incluziunea socială pentru cei mai defavorizați”, a declarat Lope Fontagné.

În practică, statele membre vor sugera programe care vor beneficia de cofinanțare de până la 85%. “Fiecare cetățean al Uniunii Europene contează și avem nevoie de o abordare specifică pentru toți cei care au nevoie. FSE+ va fi cel mai bun instrument pentru atingerea acestui obiectiv”, a adăugat ea.

“Pentru ca FES+ să fie utilizat în mod eficient, respectarea principiului subsidiarității este esențială. Aceasta este o prioritate pentru Grupul PPE și suntem mulțumiți de faptul că acest fond va permite statelor membre flexibilitatea necesară pentru adaptarea programelor la nevoile proprii, ținând cont de particularitățile regionale din cadrul și între regiuni “, a conchis Veronica Lope Fontagné.

.

Continue Reading

Facebook

Eugen Tomac24 mins ago

Comisia Europeană validează argumentele invocate de Eugen Tomac în procesul deschis la CJUE privind respingerea aderării României la Schengen: A fost o decizie incorectă și regretabilă

PARLAMENTUL EUROPEAN48 mins ago

Dmitro Kuleba și Roberta Metsola au abordat într-o discuție telefonică ”demersurile în vederea creării unui tribunal special pentru crima de agresiune împotriva Ucrainei”

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI57 mins ago

Victor Negrescu cere Parlamentului European și Comisiei Europene să conteste legalitatea veto-ului Austriei împotriva aderării României la Schengen

REPUBLICA MOLDOVA1 hour ago

Nicolae Ciucă merge joi în R. Moldova. Premierul se va întâlni cu președinta Maia Sandu și cu premierul Dorin Recean pentru a reconfirma sprijinul României pentru parcursul european al țării

G72 hours ago

Japonia intenționează să contribuie financiar la Fondul voluntar al NATO pentru a sprijini Ucraina cu arme neletale ”până când pacea va reveni în frumoasa țară”

NATO2 hours ago

Raport NATO: România a ratat din nou ținta de 2% din PIB pentru apărare, dar găzduiește trei structuri de comandă aliate, un grup de luptă, un sistem antirachetă și misiuni de poliție aeriană

ROMÂNIA3 hours ago

Departamentul de Stat al SUA constată în raportul anual privind drepturile omului în România probleme legate de corupție generalizată, cenzură, mită, stimulate de lipsa unor mecanisme eficiente

CONSILIUL EUROPEAN4 hours ago

Charles Michel îi invită pe Klaus Iohannis, Olaf Scholz și ceilalți șefi de stat sau de guvern la Bruxelles pentru a discuta despre situația din Ucraina, competitivitatea UE, securitatea energetică și migrație

CHINA4 hours ago

Declarație cu repetiție anti-SUA și anti-NATO semnată de Putin și Xi la Moscova: Rusia şi China sunt ”preocupate” de prezenţa în creştere a NATO în Asia

NATO5 hours ago

SUA au inaugurat prima garnizoană militară permanentă în Polonia, cu misiunea de a coordona sprijinul pentru forțele americane de pe flancul estic al NATO

NATO2 hours ago

Raport NATO: România a ratat din nou ținta de 2% din PIB pentru apărare, dar găzduiește trei structuri de comandă aliate, un grup de luptă, un sistem antirachetă și misiuni de poliție aeriană

NATO5 days ago

Războiul Rusiei în Ucraina, “semnal de alarmă” pentru industria de armament din Europa. MBDA, grupul care produce sistemul MAMBA amplasat de Franța în România, lansează un apel la cooperare europeană

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă, la semnarea proiectului privind gazoductul Tuzla-Podişor: Un pas decisiv, penultimul în seria demersurilor pentru exploatarea gazelor de la Marea Neagră în perimetrul Neptun Deep

POLITICĂ6 days ago

Premierul Nicolae Ciucă: Este necesară elaborarea unui plan comun de acțiune în țările francofone contra dezinformărilor Rusiei

MAREA BRITANIE6 days ago

R. Moldova va primi un nou sprijin de 10 milioane de lire sterline pentru modernizare din partea Regatului Unit

ROMÂNIA6 days ago

”România, stat-far al Francofoniei”. Klaus Iohannis: Ne propunem să transformăm România într-un centru regional de formare în limba franceză a diplomaților și funcționarilor publici din țările francofone

Eugen Tomac6 days ago

Eugen Tomac a cerut Comisiei Europene să vină cu un plan concret pentru a sprijini R. Moldova în fața încercărilor de destabilizare din partea Rusiei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI7 days ago

Rareș Bogdan le cere liderilor UE ”să decidă plata unor compensații” pentru fermierii români care ”au pierdut enorm după declanșarea invaziei ruse în Ucraina”

INTERNAȚIONAL1 week ago

AUKUS: De pe coasta Pacificului, liderii SUA, Regatului Unit și Australiei au lansat programul submarinelor cu propulsie nucleară pentru a garanta securitatea globală

U.E.2 weeks ago

Israelul vrea să accelereze ”livrările de gaz către Europa prin Italia”, anunță Benjamin Netanyahu după discuții cu Giorgia Meloni

Team2Share

Trending