Connect with us

NEWS

Raport al FRA: 80 % din romi sunt expuși riscului de sărăcie, 30 % trăiesc în gospodării în care nu există apă potabilă

Published

on

Viața romilor este puternic afectată de lipsuri pe toate planurile. Familiile trăiesc excluse din societate în condiții șocante, iar copiii cu educație precară au perspective de viitor sumbre, se arată într-un raport al Agenției pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (FRA).

În raport se analizează decalajele de integrare a romilor la nivelul întregii UE cu scopul de a oferi recomandări statelor membre în acest sens.

„Incapacitatea noastră evidentă în Europa de a respecta drepturile omului în privința comunităților rome este inacceptabilă. Nivelul de privare, marginalizare și discriminare a celei mai numeroase minorități din Europa reprezintă o încălcare gravă a legii și a politicii în UE și în statele sale membre”, afirmă directorul FRA Michael O’Flaherty.

Principalele concluzii ale studiului arată lipsurile:

-80 % din romii intervievați sunt expuși riscului de sărăcie în comparație cu media UE de 17 %

-30 % trăiesc în gospodării în care nu există apă potabilă, iar 46 % nu au toaletă, duș sau baie în interior;

-30 % din copiii romi trăiesc în gospodării în care un membru al familiei a mers la culcare flămând măcar o dată în ultima lună;

-53 % din copiii romi de vârstă mică sunt înscriși în sistemul de educație a copiilor preșcolari, procentul reprezentând adesea mai puțin de jumătate din proporția copiilor de aceeași vârstă din populația generală în aceeași țară;

-doar 30 % din romii participanți la sondaj au un loc de muncă remunerat, față de media UE de 70 %;

-41 % din romi consideră că au fost discriminați în ultimii 5 ani în situații cotidiene, de exemplu în căutarea unui loc de muncă, la locul de muncă, în privința locuinței, sănătății și a educației; 

-82 % din romi nu au cunoștință de existența organizațiilor care acordă sprijin victimelor discriminării.

În România , ponderea copiilor romi care au vârsta de școlarizare obligatorie care merg la școală este de 77 %. 

Proporția copiilor romi care frecventează școli în care toți colegii de școală sunt romi variază de la 27 % în Bulgaria până la 3 % în Spania (Figura 12). Ponderea copiilor care frecventează astfel de școli este sub 10 % în Republica Cehă (5 %), Croația, România și Ungaria (8 % fiecare).

Totodată, potrivit sondajului, 95 %-98 % din romii din Spania, Portugalia și Slovacia sunt acoperiți de sistemul național de asigurări de sănătate de bază sau de o asigurare suplimentară . În schimb, doar 45 % din romii din Bulgaria și 54 % din romii din România au indicat că se află în sistemul național de sănătate.

Citiți aici: Al doilea sondaj privind minoritățile și discriminarea în Uniunea Europeană realizat de FRA

În pofida obiectivelor ambițioase stabilite de strategiile naționale de integrare a romilor și a contribuției semnificative a fondurilor UE, s-au realizat puține progrese vizibile în 2016, se arată și în Raportul privind drepturile fundamentale 2017 realizat de FRA.

În ultimul an, dovezile cu privire la situația romilor în ceea ce privește ocuparea forței de muncă, educația, locuințele și sănătatea demonstrează că s-au realizat progrese lente în implementarea cadrului UE pentru strategiile naționale de integrare a romilor. Discriminarea și atitudinile ostile romilor persistă, iar segregarea de facto în materie de locuințe și educație continuă să afecteze mulți romi. Propunerea cu privire la pilonul european al drepturilor sociale ar putea da un nou impuls eforturilor de integrare a romilor, dacă include o referire explicită la dreptul la nediscriminare garantat de articolul 21 din Carta drepturilor fundamentale a UE.

Pentru succesul integrării romilor la nivel local, este de o importanță deosebită implicarea activă a mai multor părți interesate, inclusiv a autorităților locale, a societății civile și a reprezentanților din toate sectoarele populației locale. Participarea la nivel național trebuie transpusă în implicarea la nivel local a romilor și a autorităților locale pentru a conduce la rezultate la fața locului care să poată fi monitorizate.

 

.

MAREA BRITANIE

Guvernul britanic deblochează 1,74 de miliarde de euro pentru domeniul culturii, a cărui supraviețuire este amenințată de pandemia de COVID-19

Published

on

©Oliver Dowden/ Twitter

Guvernul britanic a anunțat duminică deblocarea unui ajutor de 1,57 de miliarde de lire sterline (1,74 de miliarde de euro) pentru domeniul culturii, a cărui supraviețuire este amenințată în contextul pandemiei de coronavirus, anunță AFP, citat de Agerpres.

Executivul de la Londra a anunțat duminică printr-un comunicat că ”domeniile artelor, culturii și patrimoniului britanic, de renume mondial, vor primi 1,57 de miliarde de lire în cadrul unui plan de salvare pentru a le ajuta să treacă peste impactul coronavirusului”.

Documentul punctează că ”este cea mai mare investiție punctuală realizată vreodată în cultura britanică”.

Teatrele, muzeele, galeriile, palatele istorice vor fi eligibile, ca şi organismele care ţin de muzica ”live”, patrimoniu sau de cinema-ul independent.

O mare parte din această sumă, și anume 1,15 miliarde de lire sterline, va fi direcționată către instituțiile culturale din Anglia, sub formă de subvenții, a căror valoare se ridică la 880 de milioane de lire sterline, și de împrumuturi, în valoare de 270 de milioane de lire.

Irlanda de Nord, Scoția și Țara Galilor vor beneficia de 33,97, respectiv 59 de milionae de lire sterline.

”Am spus că nu voi lăsa să se prăbuşească domeniul cultural şi această investiţie masivă arată angajamentul nostru”, a subliniat ministrul culturii, Oliver Dowden, care a adăugat că înţelege ”marile provocări” cărora trebuie să le facă faţă în prezent cei 700.000 de angajaţi din acest domeniu.

Sectorul cultural a fost profund afectat, fiind privat de orice venit după ce au fost introduse măsurile restrictive la 23 martie menite să limiteze răspândirea pandemiei de coronavirus.

Sâmbătă, muzeele şi cinematografele au primit autorizaţia să redeschidă. Din cauza măsurilor de distanţare fizică, viitorul concertelor şi festivalurilor este mult mai nesigur.

Continue Reading

NEWS

Celebrul compozitor italian Ennio Morricone a încetat din viață la vârsta de 91 de ani

Published

on

© Wikipedia

Compozitorul italian Ennio Morricone, celebru pentru coloanele sonore a numeroase de filme, a încetat din viață la vârsta d 91 de ani, la o clinică din Roma, anunță presa italiană, potrivit Digi24.

Compozitorul a căzut zilele trecute și a suferit o fractură de femur, în urma căreia a fost internat în spital.

Morricone a murit ”în zorii zilei de 6 iulie, la Roma, cu mângâierea credinței”, se arata în declarația familiei.

Assumma mai arată că maestrul ”și-a păstrat până în ultima clipă deplina luciditate și o mare demnitate”.

Înmormântarea lui Ennio Morricone va avea loc într-un cadru privat ”în respectul sentimentului de smerenie care i-a inspirat întotdeauna faptele”, a transmis familia prin intermediul avocatului lor, Giorgio Assumma.

Morricone, câștigător al unui Oscar în 2016 pentru coloana sonoră a filmului ”The Hateful Eight”, a devenit cunoscut pentru muzica unor filme celebre precum ”For a Fistful of Dollars”, ”Mission” sau ”Once Upon a Time in America”.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Organizația Mondială a Sănătății anunță că 17 potențiale vaccinuri împotriva COVID-19 se află în etapa de testare pe oameni

Published

on

17 potențiale vaccinuri împotriva noului coronavirus se află în prezent în etapa testelor clinice pe oameni, a precizat Organizația Mondială a Sănătății, potrivit DPA, citat de Agerpres.

Vaccinul care se află în cel mai avansat stadiu este în curs de dezvoltare la Universitatea Oxford din Regatul Unit, a precizat OMS la finalul unei conferințe de cercetare cu o durată de două zile.

Organizația Mondială a Sănătății și-a arătat optimismul, chiar dacă testele curente nu sunt încununate de succes.

”Avem o reţea variată cu patru tipuri diferite de vaccinuri”, a precizat Ana Maria Henao Restrepo, conducătoarea departamentului pentru cercetare şi dezvoltare din cadrul OMS.

Peste 150 de substanțe active se află în prezent în faza de cercetare pentru dezvoltarea unui vaccin contra noului coronavirus.

Vaccinul AZD1222, creat de cercetătorii de la Oxford, este primul ajuns în cea de-a treia etapă a testelor clinice, care implică desfășurarea unor teste la scară largă pe un grup numeros de perosane în scopul stabilirii eficacității și siguranței produsului.

În cea de-a doua fază se află, de asemenea, alte cinci vaccinuri potențiale, în cadrul căreia încercările se desfășoară pe un număr mai mic de pacienți a căror stare de sănătate sugerează că substanța ar trebui să producă efecte.

În primă instanță, substanțele active sunt testate de obicei pe persoane sănătoase pentru a testa nivelul de toleranță.

Teste clinice pentru vaccinuri sunt de asemenea în desfăşurare în Germania, inclusiv la compania Biontech, cu sediul în oraşul Mainz, şi la CureVac, în Tuebingen.

De obicei, dezvoltarea unui vaccin durează între 10 şi 15 ani. Cu toate acestea, transmiterea globală a noului coronavirus a determinat numeroşi cercetători, companii farmaceutice şi autorităţi de reglementare să facă eforturi fără precedent pentru a accelera dezvoltarea unui vaccin.

În acest sens, Comisia Europeană a prezentat o strategie europeană privind vaccinurile prin care urmărește să dezvolte, fabrice și distribuie vaccinuri împotriva COVID-19.

Comisia își propune astfel să asigure: vaccinuri sigure, de calitate și eficiente, acces rapid la astfel de vaccinuri pentru statele membre și cetățenii acestora, fiind vârf de lance al solidarității la nivel global, acces echitabil, cât mai curând posibil, la un vaccin accesibil ca preț.

Strategia UE este fundamentată pe doi piloni: 1. asigurarea producției de vaccinuri în UE și a unor rezerve suficiente pentru statele membre prin încheierea de angajamente prealabile de achiziție cu producătorii de vaccinuri prin intermediul Instrumentului pentru sprijin de urgență. Pe lângă aceste angajamente, producătorii pot avea acces la fonduri suplimentare și la alte forme de sprijin, 2. adaptarea cadrului de reglementare al UE pentru a ține seama de situația de urgență actuală și recurgerea la mecanismele de flexibilitate normativă existente pentru a accelera dezvoltarea, autorizarea și punerea la dispoziție a vaccinurilor, menținând în același timp standarde adecvate în materie de calitate, siguranță și eficacitate a vaccinurilor.

Pentru a sprijini companiile în dezvoltarea și producerea rapidă a unui vaccin, Comisia Europeană va încheia, în numele statelorm mebre, acorduri cu producători individuali de vaccinuri.

Astfel, pentru a-și asigura dreptul de a achiziționa un anumit număr de doze e vaccin într-un interval de timp dat, Comisia va finanța o parte din costurile inițiale pe care producătorii de vaccinuri trebuie să le asigure, sub forma unor angajamente prealabile de achiziție.

Finanțarea oferită inițial va fi considerată un acont pentru vaccinurile care vor fi cumpărate efectiv de statele membre.

O parte din fonduri va proveni din Instrumentul pentru sprijin de urgență al UE, în valoare de 2,7 miliarde de euro, urmând ca un sprijin financiar adițional să fie disponibil prin împrumuturi de la Banca Europeană de Investiții (BEI).

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending