China a dezvoltat capacităţile forţei sale aeriene, îndeosebi în Marea Chinei de Sud, şi se antrenează, probabil, pentru a viza ţinte americane în Pacific, inclusiv teritoriul Guam, potrivit unui raport al Pentagonului privind capacităţile militare ale Beijing-ului, dezvoltate pentru a extinde ”puterea națională cuprinzătoare” a țării.
În cursul ultimilor trei ani, armata chineză ”a extins rapid zonele de acţiune ale bombardierelor sale (…) antrenându-se, probabil, pentru a lovi ţinte americane sau aliate”, indică acest raport anual al Departamentului american al Apărării, destinat aleşilor din Congres, relatează AFP, conform Agerpres.

FOTO: US Department of Defense
Relațiile sino-americane, deși prioritare pentru Donald Trump, sunt cuprinse de tensiuni comerciale, iar în documentul Strategiei Naționale de Securitate președintele SUA a calificat China drept un ”competitor strategic”. La acel moment, Beijing-ul a denunțat caracterul imperialist al strategiei.
Pentagon: Strategia Chinei este să fructifice o perioadă de oportunitate strategică și să extindă ”puterea națională cuprinzătoare”
”China nu urmărește să prejudicieze stabilitatea regională, care rămâne critică dezvoltării sale economice, dar este dispusă să utilizeze măsuri coercitive pentru a-și promova interesele și a reduce opoziția altor țări”, arată raportul care este disponibil aici și care face referire, și într-un sumar, la punctele cheie urmărite de China în ambițiile sale geopolitice.
Raportul prezintă și faptul că strategia Chinei este să fructifice primele două decenii ale secolului al XXI-lea ca o ”perioadă de oportunitate strategică” pentru a facilita dezvoltarea țării și pentru a extinde ”puterea națională cuprinzătoare”, care include și îmbunătățirea dimensiunea militare.
Potrivit Pentagonului, liderii chinezi încearcă tot mai mult să utilizeze creșterea economică, diplomatică și militară a Chinei pentru a stabili preeminența regională și pentru a extinde influența internațională a țării. Un exemplu oferit de raport este folosirea de către China a Inițiativei Belt and Road pentru a dezvolta legături strânse cu alte țări care să își alinieze interesele cu chele ale Chinei și pentru a descurajarea confruntarea și criticarea abordărilor practice de către China.
Scenarii militare dezvoltare împotriva Taiwan-ului. China se pregătește inclusiv pentru ținte americane în Oceanul Pacific
În plus, raportul constată că China a dezvoltat ”mai multe scenarii” de operaţiuni militare împotriva Taiwanului, variind de la blocadă aeriană şi maritimă până la o debarcare pe scară largă vizând să ocupe Taiwanul şi insulele sale.
“În cazul în care SUA ar interveni, China ar putea încerca să întârzie o intervenţie eficientă şi să încerce să câştige cu un război limitat, scurt şi intens”, spune Pentagonul, amintind de politica ”o singură Chină” promovată de Beijing.
Potrivit Agerpres, Beijingul ”ar putea continua să-şi extindă câmpul de acţiune dincolo de primul lanţ de insule şi să-şi demonstreze capacitatea de a lovi forţe americane şi aliate în Oceanul Pacific, inclusiv în Guam”, teritoriu american situat la mii de kilometri de coastele Chinei şi unde sunt staţionaţi aproximativ 7.000 de soldaţi americani.
Totodată, raportul constată că Beijingul nu a revendicat un teritoriu nou în Marea Chinei de Sud în 2017, dar a continuat să-şi dezvolte infrastructurile militare pe insulele disputate pe care le ocupă, inclusiv arhipelagul Paracel şi mai multe insuliţe şi recife din arhipelagul Spratley.
.