Connect with us

NATO

Raport oficial: Bugetele apărării din țările UE, la cel mai mare nivel din ultimii 15 ani. Cheltuielile pentru cercetare și tehnologie, sub nivelul maxim din 2007

Published

on

© European External Action Service

Agenția Europeană de Apărare (EDA) a publicat joi raportul său anual privind bugetele pentru apărare pentru anul 2019 din cele 26 de state membre care participă la apărarea europeană, document ce reliefează un buget total cumulat de 186 de miliarde de euro, reprezentând o creștere de 5% față de anul precedent și un nou vârf în istoria bugetelor militare europene, care, în 2005, însumau 181 de miliarde de euro.

“În 2019, cheltuielile totale în domeniul apărării s-au ridicat la 186 miliarde EUR, marcând o creștere de 5% față de 2018, devenind cel mai înalt nivel înregistrat vreodată de EDA de când a început să colecteze date în 2006”, informează Agenția într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Raportul EDA constată, de asemenea, că aproape toate statele membre și-au sporit cheltuielile pentru apărare în 2019, inclusiv cu creșteri semnificative la achiziționarea de echipamente noi, deși documentul nu dezvăluie cheltuielile individuale ale statelor membre.

Bugetele însumate de 186 de miliarde de euro corespund unui procent 1,4% din produsul intern brut (PIB) al celor 26 de state membre și marchează al cincilea an de creștere consecutivă, fapt care reiese și din rapoartele anuale ale NATO, în condițiile în care din cele 26 de state participante la EDA, 21 sunt state membre ale Alianței Nord-Atlantice.

“Creșterea cu 5% a cheltuielilor înregistrată în 2019 reprezintă cea mai puternică creștere, deoarece tendința generală a cheltuielilor pentru apărare a fost inversată în 2015, după criza financiară”, subliniază raportul EDA.

În 2014, cheltuielile totale pentru apărare ale statelor UE se ridicau la 156 de miliarde de euro.

© European Defence Agency

 

Dintre cele 26 de state membre, 23 au crescut cheltuielile de apărare comparativ cu 2018, patru cu mai mult de 1 miliard de euro, doar trei diminuându-și cheltuielile în 2019.

Raportul EDA, bazat pe datele furnizate de ministerele apărării, constată, de asemenea, că totalul cheltuielilor de apărare a reprezentat 2,9% din totalul cheltuielilor guvernamentale.

În 2019, statele membre EDA au cheltuit 41,4 miliarde de euro pentru investiții în apărare (achiziții de echipamente și cercetare și dezvoltare), ceea ce corespunde unei creșteri de 19% față de 2018, atingând nivelul de referință al cheltuielilor cu cel puțin 20% din totalul cheltuielilor de apărare să fie destinate investițiilor, pentru prima dată din 2010, cu 22% în general.

© European Defence Agency

Statele UE alocă puțini bani pentru proiectele colaborative cu alte țări membre

În ciuda creșterii cheltuielilor totale de apărare, cheltuielile de apărare colaborativă s-au diminuat.

În 2019, statele membre au cheltuit în total 7 miliarde de euro pentru achiziționarea de echipamente noi în cooperare cu alte state membre, reprezentând o scădere de 6% față de 2017. Statele membre au efectuat 20% din achizițiile lor totale de echipamente în cooperare cu alte state membre în 2019, situându-se cu mult sub nivelul de referință colectiv de 35% și marcând o scădere semnificativă de la 27%, înregistrată în 2017.

Cheltuielile pentru cercetare și tehnologie, sub valoarea maximă din 2007

În 2019, cheltuielile pentru cercetare și tehnologie în domeniul apărării (R&T) s-au ridicat la 1,7 miliarde de euro, marcând o creștere de 13% față de 2018. Cu toate acestea, spre deosebire de cheltuielile totale în domeniul apărării care depășesc acum nivelurile din 2007, investițiile în cercetare și tehnologie în domeniul apărării sunt marcate de o recuperare mai multă și rămân cu aproximativ 380 milioane de euro sub valoarea maximă din 2007.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

NATO

Klaus Iohannis explică de ce România nu a investit 2,5% din PIB pentru apărare în 2023: Inflația, lipsa lichidităților la momentul achiziției și a echipamentelor militare

Published

on

© Administrația Prezidențială

România nu a cheltuit 2,5% din produsul intern brut (PIB) pentru bugetul apărării, așa cum și-a asumat, din motive care țin de inflație, de lipsa lichidităților la momentul achiziției, dar și de lipsa echipamentelor care ar fi trebuit achiziționate, a transmis joi președintele Klaus Iohannis. 

Șeful statului a participat la summitul Inițiativei celor Trei Mări de la Vilnius, acolo unde a fost întrebat care este explicația pentru care România a cheltuit 1,6% din PIB pentru apărare în 2023 dintr-un buget alocat de 2,5%.

“Explicația nu este foarte complicată și subliniez că nu este bine să avem abordări contabile, ci să vedem imaginea un pic mai mare. Sunt puține motive principale pentru care alocarea a fost și cheltuiala a fost alta, fiindcă alocarea inițială a respectat angajamentul politic. Banii nu s-au putut cheltui așa cum a fost prevăzut din câteva motive, unele ținând de noi, altele nu”, a precizat președintele.

 

Un motiv care nu ține de noi: pur și simplu, lucruri pe care am vrut să le cumpărăm nu s-au găsit. Este o problemă globală, în zona de înzestrare militară, cererea este incomparabil mai mare decât oferta, și anumite lucruri pe care ni le-am dorit nu am putut în timpul acesta scurt să le obținem“, a explicat el.

Potrivit lui Iohannis, al doilea factor au fost dificultățile bugetare create și de inflație și de multe ale probleme pe care le-am avut.

Disponibilitatea, deci banii lichizi, nu a existat atunci când cei care se ocupă de înzestrare ar fi vrut să îi cheltuie, și, în acest fel, multe cheltuieli s-au realizat de fapt, dar nu s-au realizat în anul calendaristic până la 31 decembrie, multe s-au făcut la începutul lui ianuarie și februarie. De aceea spun că nu trebuie să facem chiar un calcul contabil”, a subliniat președintele.

El a indicat că aceste cheltuieli s-au făcut în contul anului 2023, când au fost angajate.

“Și, în fine, trebuie să recunoaștem că un factor care a deranjat nu doar înzestrarea și cheltuielile pe Apărare, ci la modul general a deranjat și pe români a fost inflația mare pe care am avut-o în anul trecut. Deci cam acestea sunt explicațiile și cred că e bine de știut că noi am cheltuit foarte mulți bani pentru Apărare, nu ca să cheltuim bani, ci ca să facem România mai sigură”, a conchis Klaus Iohannis.

România a cheltuit anul trecut doar 1,6% din PIB pentru apărare dintr-un buget militar alocat inițial de 2,5% din PIB și rectificat bugetar la 2% din PIB, îndeplinind totuși criteriul de a aloca cel puțin 20% din buget pentru înzestrare militară, în timp ce 78% dintre cetățenii români susțin creșterea bugetului apărării, relevă datele raportului NATO pentru anul 2023, dat publicității la jumătatea lunii martie de secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg.

Raportul de anul acesta plasează România sub alte 19 state membre ale NATO, fiind pentru a treia oară din 2017 încoace când România a cheltuit sub 2% din PIB pentru apărare, în timp ce 2023 a fost primul an în care România a alocat 2,5% din PIB pentru apărare.

În 2023, au mai alocat cel puțin și peste 2% din PIB pentru Apărare țări precum Grecia (3,05%), Estonia (2,89%), Lituania (2,75%), Finlanda (2,46%), Letonia (2,37%), Marea Britanie (2,28%), Ungaria (2,07%), Slovacia (2,05%), Danemarca (2%).

Țări precum România, Olanda, Franța, Norvegia sau Germania nu au reușit să cheltuiască 2% din PIB pentru apărare.

O evoluție a cheltuielilor bugetare pentru apărare ale României arată un buget de 2,07% din PIB în 2020, de 1,88% în 2021 și de 1,75% în 2022.

Continue Reading

NATO

Klaus Iohannis a discutat cu omologii din Europa Centrală și de Est despre candidatura sa la șefia NATO: Până nu avem unanimitate, nu se va hotărî absolut nimic. Mai este cale lungă

Published

on

© Administrația Prezidențială

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, joi, că a discutat, în marja Summitul celor Trei Mări, şi chestiuni legate de NATO şi despre candidatura sa la funcţia de secretar general, menţionând că decizia se ia în consens şi, până când nu se obţine unanimitate, nu se va hotărî “absolut nimic”.

“Am discutat inclusiv chestiuni legate de NATO şi de candidatura mea. Însă vreau să clarific aici o chestiune: la NATO nu se va vota niciodată. Desemnarea secretarului general se face prin consens, iar consensul se obţine prin negocieri de tip diplomatic, discuţii între lideri şi aşa mai departe. Deci, nu are foarte mult rost să ne uităm la câţi au spus, ce au spus, fiindcă până când nu se obţine unanimitate nu se va hotărî absolut nimic şi, până atunci, mai este cale lungă”, a spus Iohannis, în cadrul unei conferințe de presă la finalul summitului celor Trei Mări de la Vilnius.

El a fost întrebat la finalul reuniunii de la Vilnius dacă a discutat în întâlnirile pe care le-a avut despre candidatura sa la funcţia de secretar general al NATO şi pe ce sprijin se bazează. Șeful statului a avut, la Vilnius, întrevederi bilaterale cu președintele Ungariei, Tamas Sulyok, și cu președintele Letoniei, Edgars Rinkevics.

 

Președintele Klaus Iohannis a anunțat pe 12 martie că a decis să intre în competiția pentru funcția de secretar general al Alianței Nord-Atlantice, evocând momentul important al marcării a 20 de ani de la aderarea României la Alianța Nord-Atlantică, pilonul de stabilitate și securitate reprezentat de România pe flancul estic prin alocarea a 2% și a 2,5% din PIB pentru apărare, sprijinul pentru Ucraina, dar și contribuție valoroasă a Europei de Est în discuțiile și deciziile adoptate în cadrul NATO.

Anterior, SUA, Marea Britanie, Franța și Germania și-au anunțat susținerea pentru Mark Rutte. Înainte de reuniunea miniștrilor de externe din NATO, ambasadoarea SUA la Alianță, Julianne Smith, a precizat că Statele Unite au un “respect profund pentru prietenul” Klaus Iohannis, dar au reafirmat “susținerea deplină” pentru Rutte.

Potrivit mai multor diplomați occidentali citați de Reuters, premierul olandez Mark Rutte are sprijinul a aproximativ 90% dintre membrii NATO pentru acest post, inclusiv al Statelor Unite, Franței, Marii Britanii și Germaniei, dar el se confruntă cu opoziția Ungariei și cu candidatura președintelui român Klaus Iohannis.

Miniștrii de externe ai Poloniei și Ungariei, Radoslaw Sikorski și Peter Szijjarto, au pledat, la Bruxelles, pentru ca următorul secretar general al NATO să fie din regiunea Europei Centrale și de Est, în contextul candidaturii președintelui român. În schimb, omologul lor italian, Antonio Tajani, a anunțat că Italia și o largă majoritate de aliați îl susțin pe Rutte pentru șefia NATO, în timp ce Turcia, România și Ungaria susțin candidatura lui Klaus Iohannis.

Tot de la Bruxelles, Slovacia a apreciat drept “legitimă” candidatura președintelui Klaus Iohannis la funcția de secretar general al NATO, în vreme ce Republica Cehă s-a arătat favorabilă pentru o numire a premierului olandez demisionar Mark Rutte în fruntea Alianței.

Între timp, liderii a două republici baltice, Lituania și Estonia, au anunțat susținerea lor pentru Mark Rutte, deși anterior au deplâns lipsa de reprezentare a Estului. La momentul vehiculării candidaturii lui Mark Rutte la șefia NATO, prim-ministrul Estoniei, Kaja Kallas, ea însăși o potențială candidată, s-a întrebat dacă aliații din Europa de Est sunt egali cu ceilalți aliați, precizând că premierul olandez ar fi cel de-al patrulea secretar general aliat care ar proveni din Olanda. Kallas și-a anunțat schimbarea de poziție marți, după discuții pe care le-a numit “aprofundate” cu premierul olandez, precizând Estonia “îl poate susține pe Mark Rutte pentru funcția de secretar general NATO”.

Un mesaj de susținere pentru candidatura lui Rutte a venit și din partea președintelui Lituaniei, Gitanas Nauseda, care l-a găzduit pe Mark Rutte la Vilnius la o reuniune multilaterală a mai multor lideri din statele membre ale UE privind pregătirea agendei strategice 2024-2029 a Uniunii Europene.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a transmis premierului olandez Mark Rutte, în cadrul unei convorbiri telefonice, că Ankara va susţine un candidat pentru postul de nou şef al NATO în funcţie de aşteptările şi nevoile sale. De asemenea, premierul Sloveniei a anunțat că ia în serios candidatura lui Klaus Iohannis la șefia Alianței, deși și-a exprimat sprijinul pentru Rutte când era singurul candidat.

Succesorul lui Jens Stoltenberg la șefia Alianței ar trebui anunțat la summitul aniversar al NATO de la Washington, din perioada 9-11 iulie. În acest sens, o primă reuniune politică importantă este anunțată a fi reuniunea miniștrilor de externe din NATO de la Bruxelles, din perioada 3-4 aprilie, când Alianța Nord-Atlantică împlinește 75 de ani de la înființare.

Continue Reading

NATO

Rusia este “o amenințare cronică”, afirmă comandantul forțelor NATO și SUA în Europa cerând Congresului să adopte ajutorul pentru Ucraina: Dacă Kievul nu poate riposta, va pierde războiul

Published

on

© NATO/ Flickr

Rusia reprezintă “o amenințare cronică” la adresa lumii, continuarea ajutorului acordat Ucrainei pentru a respinge invazia rusă în această țară este crucială, iar parteneriatele strategice dintre autocrații sunt “profund potrivnice” intereselor naționale ale Statelor Unite, a declarat generalul american Christopher Cavoli, comandantul suprem al forțelor NATO în Europa și comandantul Comandamentului European al SUA.

Cavoli, care ocupă și funcția de comandant suprem aliat al NATO în Europa, a participat miercuri la o audieere în fața Comisiei pentru Servicii Armate a Camerei Reprezentanților, transmite Departamentul american al Apărării într-un comunicat.

“Ne confruntăm cu vremuri cel puțin dificile în teatrul european”, le-a spus Cavoli reprezentanților. “Războiul brutal și neprovocat al Rusiei face ravagii în Ucraina de peste doi ani. Forțele rusești demolează orașe și distrug vieți nevinovate la o scară pe care nu am mai văzut-o de la cel de-al Doilea Război Mondial.”

De asemenea, este îngrijorătoare dependența Rusiei de China, Iran și Coreea de Nord pentru a-și susține campania din Ucraina, a spus el. “Aceste țări formează parteneriate strategice interconectate, în încercarea de a contesta ordinea existentă”, a spus generalul.

Acest lucru este profund potrivnic intereselor naționale ale SUA“, a adăugat el.

La mai bine de doi ani de la invazie, președintele rus Vladimir Putin nu dă semne de oprire, a spus Cavoli.

“Rusia nu intenționează să se oprească cu Ucraina. Rusia reprezintă o amenințare cronică”, a continuat el.

Citiți și O “alianță de puteri autoritare” este aliniată împotriva democrațiilor occidentale, avertizează secretarul general al NATO, sugerând că Ucraina ar putea fi nevoită să facă concesii

Comandamentul European răspunde la amenințarea la adresa NATO prin consolidarea posturii de descurajare în întreaga Europă. “Ne-am consolidat flancul estic cu desfășurări de forțe rotative, am extins stocurile prepoziționate și ne-am modernizat infrastructura pentru a permite primirea rapidă a forțelor de întărire”, a spus generalul.

Cavoli a mai spus că Comandamentul European a sprijinit eforturile internaționale de susținere a Ucrainei, iar comandamentul a înființat un grup de asistență pentru securitate.

Citiți și Fond de 100 de miliarde de euro pentru Ucraina? Descriind drept “gravă” situația de pe câmpul de luptă din Ucraina, Stoltenberg le cere aliaților ca sprijinul pentru Ucraina să transmită “Rusiei mesajul că nu poate câștiga războiul”

Precizările sale au venit după ce ultima tranșă de asistență americană a fost virată la începutul acestui an, iar Congresul încă nu a adoptat legislația pentru a continua finanțarea.

Aliații au suplinit o parte din lipsuri, dar Statele Unite sunt principalul furnizor de apărare antiaeriană terestră și de obuze de artilerie pentru Ucraina în acest moment, a făcut un apel Cavoli.

“Nu pot prezice viitorul, dar pot să fac un calcul simplu”, a spus generalul. “Când mă uit la ratele de aprovizionare, … când mă uit la ratele de consum, dacă nu continuăm să sprijinim Ucraina, Ucraina va rămâne fără obuze de artilerie și va rămâne fără interceptoare de apărare aeriană într-un timp destul de scurt. Pe baza experienței mele în cei peste 37 de ani de activitate în armata americană, dacă o parte poate trage și cealaltă parte nu poate riposta, partea care nu poate riposta pierde”, a continuat el.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA39 mins ago

România a absorbit 97% din fondurile alocate în cadrul Politicii de Coeziune 2014-2020, anunță ministrul Adrian Câciu: Țara noastră a primit până în acest moment 23,2 miliarde de euro

G72 hours ago

UE condamnă ferm atacul Iranului asupra Israelului și cere evitarea escaladării situației în regiune. Liderii G7 se reunesc prin videoconferință

ROMÂNIA3 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu: Suntem pe deplin solidari cu poporul israelian în fața atacului Iranului. Condamnăm cu fermitate acest atac

ROMÂNIA4 hours ago

România este alături de Israel în fața atacului Iranului, subliniază președintele Senatului, Nicolae Ciucă: Facem apel la evitarea escaladării situației de securitate din regiune deja extrem de dificilă

ROMÂNIA4 hours ago

Președintele Klaus Iohannis: România condamnă cu fermitate atacul Iranului împotriva Israelului. Facem apel la evitarea unei noi escaladări în regiune

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Joe Biden condamnă ”în cei mai fermi termeni” atacul Iranului asupra Israelului și îl asigură pe Netanyahu de sprijinul de ”neclintit” al SUA față de securitatea Israelului

U.E.20 hours ago

Ursula von der Leyen critică dur partidul de extremă dreapta AfD în urma acuzațiilor privind diseminarea propagandei ruse: Nu au făcut un secret că îl admiră pe cel de la Kremlin care disprețuiește democrația

INTERNAȚIONAL21 hours ago

Consiliul de administrație al FMI a ales-o pe Kristalina Georgieva pentru un al doilea mandat de director general

MAREA BRITANIE22 hours ago

SUA, în coordonare cu Regatul Unit, interzic importul de aluminiu, cupru și nichel din Rusia pentru a limita ”capacitatea lui Putin de a duce războiul ilegal împotriva Ucrainei”

MAREA BRITANIE23 hours ago

”DragonFire”: Ministrul britanic al Apărării sugerează că Ucraina ar putea primi un laser militar pentru a doborî dronele rusești

NATO2 days ago

Klaus Iohannis explică de ce România nu a investit 2,5% din PIB pentru apărare în 2023: Inflația, lipsa lichidităților la momentul achiziției și a echipamentelor militare

PARLAMENTUL EUROPEAN4 days ago

Regele Philippe al Belgiei, în plenul PE: „Europa și întreaga lume au mare nevoie de speranță”

NATO4 days ago

“România – NATO, 20 ani”. Premierul Marcel Ciolacu: Ancorată ireversibil în comunitatea euro-atlantică, România este o ancoră strategică a NATO pe flancul estic

ROMÂNIA6 days ago

Premierul Marcel Ciolacu subliniază că institutele de la Fundeni reprezintă priorități pentru investițiile în sănătate: Nu putem face sănătate performantă în clădiri de 65 de ani

ALEGERI EUROPENE 20241 week ago

Ciolacu, întâlnire cu Scholz la Palatul Victoria: România mizează pe susținerea Germaniei pentru aderarea completă la Schengen și dezvoltarea economiei

ROMÂNIA1 week ago

Marcel Ciolacu, la depunerea listei alianței PSD-PNL la europarlamentare: Venim cu o ofertă europeană de stabilitate și de construcție

ROMÂNIA1 week ago

Ministrul Bogdan Ivan: Prin mințile geniale ale tinerilor cercetători, Romania devine una din cele mai importante țări din regiune și chiar un potențial hub pentru tehnologii emergente, cercetare și inovare

NATO1 week ago

Un discurs cât pentru istoria de 75 ani a NATO. Stoltenberg: Europa are nevoie de SUA pentru securitatea sa. Influența aliaților europeni multiplică puterea Americii

CONSILIUL EUROPEAN2 weeks ago

Klaus Iohannis: Viitoarea agendă strategică UE trebuie să se concentreze pe “consolidarea construcţiei europene” privind securitatea, apărarea și extinderea Uniunii

NATO2 weeks ago

Klaus Iohannis apreciază că șansele sale la șefia NATO sunt “rezonabile”: Nu intenţionez nici să mă retrag, nici să negociez altceva

Trending