Raportul ONU confirmă utilizarea armelor chimice în Siria, “fără echivoc şi în mod obiectiv”

ONUNaţiunile Unite au confirmat, “fără echivoc şi în mod obiectiv”, că în Siria au fost utilizate arme chimice pe 21 august, la periferia oraşului Damasc, relatează BBC, potrivit Gandul.info.

Potrivit raportului ONU, în atacul din 21 august a fost folosit gaz sarin, însă nu se ştie de către cine, conform BBC.

Este o crimă de război“, a reacţionat secretarul general ONU, Ban Ki-moon.

“Există dovezi convingătoare că a fost utilizat gaz sarin în atacul comis la Damasc” pe 21 august, arată raportul ONU, potrivit surselor citate.

MAE saluta Raportul Misiunii ONU care a adunat probe privind utilizarea de arme chimice de catre regimul sirian

Ministerul Afacerilor Externe saluta Raportul Misiunii ONU privind investigarea utilizarii armelor chimice in incidentele care au avut loc, la 21 august 2013, in zona Ghouta a Damascului, transmis de catre Secretarul General al ONU atat catre Consiliul de Securitate, cat si catre Adunarea generala a ONU, la 16 septembrie 2013, potrivit unui comunicat remis presei.

“Avand in vedere concluziile clare in acest sens ale Raportului Misiunii ONU, MAE isi exprima consternarea si profundul regret cu privire la utilizarea armelor chimice, pe o scara relativ larga, inclusiv impotriva civililor, mai ales a copiilor. Totodata, MAE constata, cu deplina ingrijorare, faptul ca Misiunea ONU detine probe clare si convingatoare potrivit carora in zona Ghouta au fost utilizate rachete sol-sol continand agent sarin”, precizeaza comunicatul MAE.

“MAE reitereaza condamnarea in termenii cei mai fermi a utilizarii armelor chimice, pe care o considera, in orice circumstante, ca fiind inacceptabila si ca reprezentand o incalcare grava a dreptului international. In acest context, probele si constatarile din Raportul Misiunii ONU, coroborate cu celelalte elemente de proba in acest sens facute publice anterior, conduc la concluzia ca elemente ale regimului sirian sunt responsabile pentru utilizarea armelor chimice la Ghouta. MAE isi exprima speranta ca o rezolutie a Consiliului de Securitate al ONU va fi adoptata cat mai curand posibil, in scopul implementarii acordului la care SUA si Federatia Rusa au ajuns la 14 septembrie 2013 in privinta cadrului pentru eliminarea armelor chimice in Siria si care sa prevada masurile constrangatoare necesare pentru aplicarea acestuia in calendarul convenit la Geneva”, se mai arata in comunicat.

Totodata, MAE spera ca prin aderarea Siriei, la 14 septembrie 2013, la Conventia pentru interzicerea dezvoltarii, producerii, stocarii si folosirii armelor chimice si distrugerea acestora, toate prevederile Conventiei, inclusiv in ceea ce priveste identificarea, verificarea si distrugerea armelor chimice detinute, vor fi puse in aplicare pe deplin si fara intarziere in cazul Siriei.

Ministerul Roman de Externe isi reafirma sprijinul pentru activitatea Misiunii ONU de investigare, subliniind importanta asigurarii cadrului necesar pentru ca aceasta sa poata continua sa investigheze in deplina siguranta toate incidentele fata de care exista suspiciunea utilizarii armelor chimice.

Sursa: Gandul.info

Foto: wikipedia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.