Connect with us

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Reactii dupa decizia PE de a elimina vizele pentru cetatenii moldoveni. “Sunteţi bine veniţi în Uniunea Europeană”

Published

on

Legislativul UE a votat, joi, propunerea legislativă privind ridicarea vizelor pentru cetăţenii R. Moldova. Cetatenii moldoveni, posesori ai unui pasaport biometric, vor putea calatori liber, oriunde in Schengen, timp de 90 de zile intr-o perioada de 180 de zile. In urma votului, Republica Moldova va deveni prima tara din vecinatatea estica a Uniunii Europene care beneficiaza de un regim liberalizat de vize.

Mai multi europarlamentari romani au transmis sustinerea privind liberalizarea regimului de vize.

elena basescuElena Băsescu: „Prin votul de astăzi îi readucem pe românii de dincolo de Prut în marea familie europeană”

Europarlamentarul Elena Băsescu a intervenit azi, 27 februarie, în plenul Parlamentului European, în contextul aprobării raportului referitor la liberalizarea regimului de vize în Uniunea Europeană pentru cetățenii Republicii Moldova, salutând acest moment care are și o puternică încărcătură simbolică pentru românii din stânga Prutului.

„Cetățenii Republicii Moldova au fost privați de libertatea de a se exprima, de a se asocia și de a circula în perioada sovietică. Fostul imperiul sovietic a instalat la toată frontiera de vest un gard de sârmă ghimpată, iar colegii mei din Țările Baltice cu siguranță că își amintesc de acest lucru”, a precizat Elena Băsescu în debutul intervenției sale.

În opinia eurodeputatului PPE, înlăturarea celor câteva sute de kilometri de sârmă ghimpată de la granița de vest a Republicii Moldova a fost expresia susținerii drumului european de către coaliția guvernamentală proeuropeană de la Chișinău, condusă de premierul Vlad Filat.

„În anul 2009, după o lungă guvernare comunistă, coaliția proeuropeană de la Chișinău, condusă atunci de domnul Vlad Filat, a înlăturat sutele de kilometri de sârmă ghimpată, manifestându-și astfel, fără rezerve, devotamentul față de integrarea europeană”, a mai adăugat Elena Băsescu.

În finalul intervenției sale, europarlamentarul român a menționat că sprijinul copleșitor al Parlamentului European pentru liberalizarea vizelor la călătoriile în Uniunea Europeană pentru cetățenii Republicii Moldova poate fi privit ca un răspuns al legislativului european la gestului simbolic făcut de autoritățile de la Chișinău în urmă cu mai bine de patru ani.

Astăzi răspundem prin acest vot la gestul simbolic de a înlătura sârma ghimpată, dându-le posibilitatea cetățenilor Republicii Moldova să circule liber în Uniunea Europeană. Prin acest pas îi readucem pe românii de dincolo de Prut în marea familie europeană”, a precizat Elena Băsescu în încheierea intervenției sale.

Raportorul grupului PPE pentru această propunere, vicepreședintele Marian-Jean Marinescu, a declarat: Cetățenii din Republica Moldova merită să călătorească fără viză în UE. Felicit încă o dată Republica Moldova pentru îndeplinirea obligațiilor și atașamentul față de familia europeană. Este important ca Moldova să rămână în continuare ferm angajată pe calea europeană.”

macovei monicaMonica Macovei, președinta Delegației la Comisia parlamentară de cooperare UE-Moldova, a spus:  “Astăzi este un moment istoric pentru cetățenii Republicii Moldova și pentru Parlamentul European.  În foarte scurt timp, în circa 2 ore, vom vota pentru liberalizarea vizelor pentru cetățenii Republicii Moldova pentru a călători liber în spațiul Uniunii Europene.

Aceasta este o răsplată pentru eforturile atât ale cetățenilor din Republica Moldova, cât și ale guvernelor pro-europene din 2009 încoace, care au făcut cu multă determinare, cu multă voință și cu multe eforturi reformele necesare ca să ajungă aici. Sigur, reformele vor continua.

Liberalizarea vizelor pentru cetățenii Republicii Moldova este un beneficiu reciproc: atât pentru cetățenii Republicii Moldova, care vor lua contact direct cu valorile europene, cu regulile democrației, cu valorile democrației, cât și pentru noi, cei din Uniunea Europeană, care îi vom cunoaște în mod direct și vom lega legături de prietenie interumane, așa cum se întâmplă de câte ori călătotim liber în state membre.

Sunt foarte fericită că cetățenii Republicii Moldova foarte curând vor călători liber în Uniunea Europeană, îi așteptăm cu drag, și spun în final: sunteți bine veniți în Uniunea Europeană, vă așteptăm cu inima deschisă!

Theodor_StolojanȘeful delegației române în grupul PPE, deputatul european Theodor Stolojan, a declarat: Vom susține ca și până acum consolidarea legăturilor dintre Republica Moldova și Uniune. Următorul pas important în acest sens este semnarea și ratificarea Acordului de Asociere cu UE. Ne vom canaliza eforturile în această direcție și asigurăm cetățenii moldoveni de întregul nostru sprijin pentru ca acest acord să intre în vigoare în cel mai scurt timp posibil.”

Weber: “Liberalizarea vizelor pentru cetățenii Republicii Moldova – un pas normal!

renate weberEurodeputata PNL Renate Weber a susținut, în plenul Parlamentului European, că liberalizarea vizelor pentru cetățenii Republicii Moldova este un pas normal, care ar recunoaște eforturile de reformă ale instituțiilor și ale cetățenilor moldoveni, în vederea integrării europene și care ar dovedi, în mod practic, angajamentul Uniunii Europene de a întări legăturile cu această țară.

“Politica de vize a Uniunii Europene reprezintă un rezultat imediat și concret al parteneriatelor pe care le construim și al angajamentelor reciproce pe care le semnăm cu țări terțe. Este important să ne ținem promisiunile privind țările cu care avem un astfel de angajament, iar Republica Moldova este una dintre aceste țări” – a spus eurodeputata PNL Renate Weber în această dimineață, în timpul unei dezbateri în plen pe marginea a două rapoarte privind “Politica UE în materie de vize”.

Renate Weber a reamintit faptul că, “în ultimele luni, Moldova a fost expusă la presiuni multiple și la o serie de sancțiuni, în special provenind din Rusia“:

“Aceste acțiuni au fost menite să sporească tensiunile din societatea moldovenească și au avut un impact negativ asupra economiei, cu scopul de a descuraja angajamentul țării față de integrarea europeană. Cu toate acestea, guvernul și poporul Moldovei nu și-au redus eforturile de promovare a valorilor europene. Hotărârea lor de a pune în aplicare reforme dure și dificile a rămas fermă, și au făcut o alegere clară spre integrarea europeană”.

“Liberalizarea vizelor pentru cetățenii Republicii Moldova nu este altceva decât un pas normal, dovedind astfel – cu această realizare extrem de tangibilă! – angajamentul Uniunii de a întări legăturile cu țara lor! Haideți să dovedim că suntem mai mult decât o Europă de cuvinte și promisiuni – suntem o Europă de acțiune!”

Titus Corlăţean salută votul PE în favoarea liberalizării vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova

titus-corlateanDiplomatul român spune că votul europenilor transmite un mesaj puternic de sprijin din partea UE față de Republica Moldova.

“Această etapă este un pas esenţial în procesul decizional privind ridicarea vizelor pentru cetăţenii moldoveni. Vreau să le mulţumesc şi europarlamentarilor români, care au avut o contribuţie importantă în cadrul acestui demers”, mai spune el.

Parlamentul European a votat, joi, eliminarea vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova, urmând ca aceştia, potrivit calendarului stabilit pentru moment, să poată călători liber în Spaţiul Schengen, în scopuri turistice, după prima jumătate a lunii mai.

 

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu a semnat Manifestul pentru alegerile europarlamentare din 2019 al Asociaţiei Europene pentru Oncologie Pediatrică: Sprijin în continuare lupta împotriva cancerului în rândul copiilor

Published

on

© Marian-Jean Marinescu/ Facebook

Europarlamentarul Marian-Jean Marinescu, vicepreședinte al grupului PPE în Parlamentul European și candidat PNL la alegerile europene, a semnat luni Manifestul pentru alegerile europarlamentare din 2019 al Asociaţiei Europene pentru Oncologie Pediatrică, asociaţie care îşi propune să asigure tratamente cât mai bune pentru cât mai mulţi dintre copiii bolnavi.

”Anual, 35.000 de copii şi tineri din Europa sunt diagnosticaţi cu cancer. Există însă speranţă, dedicare şi implicare, datorită cărora între 2020 şi 2025 vom avea aproximativ jumătate de milion de supravieţuitori ai cancerului infantil.  Prin semnarea Manifestului, în calitate de membri ai Parlamentului European, ne-am angajat să sprjiim în continuare lupta împotriva cancerului în rândul copiilor”, a scris Marinescu, pe pagina sa de Facebook.

 

Mai multe detalii privind acest manifest aici.

Marian-Jean Marinescu este membru al Parlamentului European încă din 2007, odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, fiind europarlamentarul român cu cel mai mare număr de dosare legislative coordonate. Cel mai recent, Marinescu a încheiat negocierile cu președinția română a Consiliului UE privind Mecanismul pentru Interconectarea Europei, noua politică europeană de transport. Din punct de vedere politic, Marian-Jean Marinescu este vicepreședinte al grupului PPE în Parlamentul European. În 2014 și 2017 a fost ales Europarlamentarul Anului la categoria Cercetare și Inovare. (Mai mult despre activitatea lui Marian-Jean Marinescu aici)

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Europarlamentarul Siegfried Mureșan, mesaj de la Chișinău: „E foarte important să spunem românilor basarabeni care sunt avantajele apropierii de UE”

Published

on

Foto: Facebook.com/Siegfried Mureșan

Eurodeputatul Siegfried Mureșan (PNL, PPE) se află la Chișinău, unde a acordat deja 4 interviuri prin care a menționat că „E foarte important să spunem românilor basarabeni care sunt avantajele apropierii de Uniunea Europeană.”

„În ultimii 5 ani de zile, în Republica Moldova, au fost realizate lucruri concrete din fonduri europene: peste 15 000 de gospodării au fost racordate la apă curentă; au fost reabilitați peste 700 km de drumuri; s-au instalat sisteme moderne de încălzire pe biomasă în 225 de școli și grădinițe; peste 1000 de studenți basarabeni au învățat cu burse în alte țări ale Uniunii Europene și peste 5 000 de companii au fost ajutate cu fonduri europene.”, informează eurodeputatul în mesajul său pe pagina oficială de Facebook.

„La fel vom face și în următorii 5 ani.”, este mesajul de încurajare oferit de Siegfried Mureșan pentru românii basarabeni.

Eurodeputatul Siegfried Mureșan s-a stabilit în 2009 la Bruxelles, unde a lucrat inițial în Parlamentul European. În 2011 a obţinut prin concurs postul de consilier politic pentru probleme economice și sociale în cadrul Partidului Popular European. În ianuarie 2014 a devenit consilier politic principal al PPE.  Responsabilitățile sale la PPE au inclus coordonarea întâlnirilor miniștrilor PPE înainte de consiliile ECOFIN, Competitivitate, Ocupare și Afaceri Sociale și Afaceri Generale. Scopul acestor reuniuni ministeriale este de a articula poziții comune ale miniștrilor PPE înaintea reuniunilor Consiliului Uniunii Europene. A coordonat de asemenea activitatea Grupului de Lucru pe Afaceri Economice şi Sociale al PPE.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Răzvan Popa susține că „românii au dreptul, ca orice alt cetăţean european, să beneficieze de produse de calitate superioară”

Published

on

Eurodeputatul Răzvan Popa, (PSD, S&D) s-a aflat astăzi în Piaţa Agroalimentară Tractorul alături de fostul europarlamentar, Victor Negrescu „şi am fost bucuros să văd, împreună cu colegul meu produse româneşti, de calitate, şi fermieri de toată isprava – oameni muncitori, care produc alimente cu adevărat sănătoase şi care trebuie susţinuţi prin măsuri inteligente.”

Eurodeputaul susține că „Românii au dreptul, ca orice alt cetăţean european, să beneficieze de produse de calitate superioară, iar cine nu înţelege acest lucru nu ar trebui să mai aibă loc pe piaţa internă.”

„Pentru a putea continua să apărăm aşa cum trebuie interesele consumatorilor români este nevoie însă ca în viitorul Parlament European să avem cât mai mulţi eurodeputaţi patrioţi.”, subliniază Răzvan Popa în mesajul său de pe pagina da oficială de Facebook.

Reamintim că Parlamentul European a aprobat zilele trecute o măsură care se ocupă, de asemenea, de problema așa-numitei “calități duale a produselor”, adică atunci când produsele care sunt comercializate sub aceeași marcă în diferite țări ale UE diferă în funcție de compoziție sau de caracteristicile lor. Clarifică modul în care autoritățile naționale trebuie să abordeze marketingul înșelător. Dacă sunt întâlnite anumite condiții (de exemplu, comercializarea în diferite state membre a unor produse ca fiind „identice”, dar cu compoziții sau caracteristici diferite nejustificate), acest lucru ar putea fi calificat drept o practică înșelătoare și interzisă.

Textul include, de asemenea, o clauză de revizuire care solicită Comisiei să evalueze situația în termen de doi ani pentru a vedea dacă dubla calitate a produselor trebuie adăugată pe „lista neagră” a practicilor comerciale neloiale.

Această legislație modifică patru directive existente privind protecția consumatorilor: practicile comerciale neloiale, drepturile consumatorilor, clauzele contractuale incorecte și indicarea prețurilor. Ea face parte din pachetul “New Deal for Consumers”.

ART. 6- para. 2- litera (c) UCPD

”Dreptul comerciantului de a adapta produse de aceeași marcă pe diferite piețe geografice datorită unor factori legitimi și obiectivi, cum ar fi legislația națională, materiile prime, preferința de consum”

Directiva, aprobată de către Parlament cu 474 de voturi pentru, 163 și 14 abțineri, va fi prezentată Consiliului UE. Statele membre vor avea la dispoziție 24 de luni de la data intrării în vigoare a directivei pentru a o transpune în legislația națională.

 

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Advertisement

Trending