După numărarea buletinelor de vot la referendumul convocat de premierul grec Alexis Tsipras pentru ca populația să se pronunțe asupra propunerilor creditorilor internaționali, rezultatele arată un procent de 61,31% din voturi pentru NU, împotriva acestor propuneri, pentru DA votând numai 38,69 %, transmite AFP citând Ministerul grec de Interne, informează Agerpres.
În niciuna dintre regiunile administrative ale Greciei nu a prevalat răspunsul DA, mai notează Digi24.
Rata de participare la vot a fost de 62,50%.
Premierul Tsipras, care și-a îndemnat compatrioții să voteze ‘Nu’, a transmis duminică seară un mesaj televizat în care a făcut apel la ‘unitate’ și a promis — la fel ca înainte de referendum — că va încerca să obțină un acord mai favorabil din punct de vedere social, aluzie la măsurile de austeritate cuprinse în propunerile respinse prin acest referendum.
El a admis că prioritatea absolută este acum sistemul bancar aflat în criză de lichidități, situație care a impus închiderea băncilor și impunerea de restricții asupra mișcărilor de capital, limitând retragerile zilnice de numerar la 60 de euro de persoană pe zi.
Deși guvernul de la Atena a anunțat că dorește reluarea imediată a negocierilor cu creditorii internaționali și un acord cât mai repede posibil, responsabilii acestor instituții, UE și FMI, încă nu s-au pronunțat.
În ultimele sale contra-propuneri înaintate creditorilor, Tsipras a cerut un nou împrumut de 30 de miliarde de euro pe doi ani, în cadrul Mecanismului European de Stabilitate (ESM), și o înțelegere asupra spinoasei datorii externe a Greciei, adică o nouă restructurare a acestei datorii.
Alexis Tsipras: Suntem pregătiți să reluăm negocierile pe baza restructurării datoriei
”Vreau să îi mulţumesc fiecăruia dintre voi, indiferent pentru ce aţi votat. De acum încolo, toţi suntem o singură naţiune. Este datoria noastră să facem tot ceea ce ne stă în putinţă pentru a depăşi această criză. (…) Sunt convins că Banca Centrală Europeană realizează pe deplin ce criză umanitară există în ţara noastră. Noi suntem pregătiţi să reluăm negocierile, pe baza unui plan viabil de investiţii şi restructurare a datoriei şi care va fi acceptat de societatea greacă. Putem avea un plan viabil, doar prin restructurarea datoriei”, a insistat premierul Alexis Tsipras, după victoria obținută la referendumul pe tema austerității.
El a precizat că referendumul pe care l-a iniţiat se înscrie în cadrul european şi nu reprezintă o ruptură între Grecia şi UE.
”Începând de mâine, Grecia se va întoarce la masa de negocieri”, a anunţat Tsipras după anunţarea rezultatelor parţiale care indicau o victorie categorică a taberei antiausteritate în referendumul din Grecia.
”Prima noastră prioritate va fi să refacem funcţionarea sistemului bancar şi să readucem stabilitatea economică”, a promis el.
Ministrul de Finanțe elen și-a dat demisia
Ministrul grec de Finanțe, Yanis Varoufakis, și-a anunțat demisia. El sugerează că demisia i-a fost cerută de premierul Alexis Tsipras, la presiunea unor membri ai Eurogrupului.
”La puțin timp după anunțarea rezultatului referendumului, am fost informat despre o anumită preferință a unora dintre membrii Eurogrupului și a partenerilor asociați (…) pentru absența mea de la reuniuni, o idee pe care premierul Alexis Tsipras a considerat-o potențial utilă pentru obținerea unui acord. Din acest motiv, părăsesc Ministerul de Finanțe azi”, a explicat Varoufakis pe blogul său.
Votul negativ dat duminică de greci acordului cu creditorii internaționali aduce în discuție eventualitatea ieșirii Greciei din zona euro, un scenariu pe care creatorii monedei comune europene nu și l-au imaginat vreodată. Marți (n.r. – 7 iulie 2015) are loc prima reuniune a Eurogrupului după acest referendum.
.
Pingback: Reacțiile euroscepticilor după referendumul din Grecia: ”Proiectul european este pe cale să moară” | caleaeuropeana.ro