Reuniune G7 ce ar putea exclude Rusia din G8. Obama: Populaţia Ucrainei nu trebuie să aleagă între Est şi Vest, dar un răspuns trebuie dat Rusiei

lideriLideri din peste 50 de state urmeaza sa se reuneasca luni la Haga in cadrul unui summit privind terorismul nuclear, eclipsat de criza ucraineana si o reuniune G7 care ar putea exclude Rusia din clubul celor mai bogate state, relateaza AFP, potrivit Mediafax.

Reuniunea G7 are loc luni seara in cadrul Summitului privind Securitatea Nucleara (NSS), cu scopul de a discuta ce masuri sa ia impotriva Rusiei, criticata pentru anexarea Crimeei, in contextul in care unii se tem ca Vladimir Putin ar putea sa vizeze si alte parti ale teritoriului Ucrainei.

Premierul britanic David Cameron a sustinut miercuri ca este necesar ca Franta, Canada, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie si Statele Unite – care se vor reuni fara Rusia, detinatoarea in prezent a presedintiei G8 – sa discute despre excluderea definitiva a Moscovei.

Obama: Populaţia Ucrainei nu trebuie să aleagă între Est şi Vest, dar un răspuns trebuie dat Rusiei

SUA nu privesc situaţia din Ucraina prin prisma confruntării între Est şi Vest şi pledează ca această fostă republică sovietică să aibă relaţii bune deopotrivă cu Rusia şi Europa, a declarat preşedintele Barack Obama, într-un interviu apărut luni în publicaţia olandeză Volkskrant.

Interviul este prilejuit de vizita liderului de la Casa Albă în Olanda, unde a sosit luni dimineaţă.

Statele Unite nu consideră Europa un câmp de luptă între Est şi Vest’, – a spus Obama, în acest interviu, citat de ITAR-TASS, potrivit Agerpres. ‘De asemenea, noi nu privim situaţia din Ucraina ca pe un joc cu sumă nulă’ (când victoria unei părţi se transformă în înfrângerea celeilalte – nota ITAR-TASS), a spus liderul american, subliniind că acest tip de gândire trebuia să fi dispărut odată cu încheierea războiului rece.

‘Poporul ucrainean nu trebuie să aleagă între Est şi Vest. Dimpotrivă, este important ca Ucraina să aibă relaţii bune atât cu SUA şi UE, cât şi cu Rusia’, a spus Obama reiterând că ‘poporul ucrainean trebuie să decidă singur viitorul ţării’.

Preşedintele SUA consideră că acţiunile Rusiei în Ucraina sunt ‘total inacceptabile’. ‘Este important ca Rusia să înţeleagă: comunitatea internaţională nu recunoaşte încălcarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei’, a mai spus preşedintele american, menţionând că decizia UE de a institui sancţiuni împotriva Rusiei este un ‘pas important’.

‘Săptămâna trecută am ordonat instituirea de sancţiuni împotriva unor sectoare-cheie ale economiei ruse’, a afirmat liderul american, citat de ITAR-TASS, subliniind că toate aceste decizii nu au fost luate uşor. ‘Pentru noi ar fi mai bine dacă nu s-ar merge atât de departe, dar un răspuns trebuie dat Rusiei’, a spus şeful administraţiei de la Washington.

 

 

.

One Response to Reuniune G7 ce ar putea exclude Rusia din G8. Obama: Populaţia Ucrainei nu trebuie să aleagă între Est şi Vest, dar un răspuns trebuie dat Rusiei

  1. Pingback: Liderii G7 se reunesc la Berlin. Economia globală și securitatea, cele mai importante teme ale summit-ului | caleaeuropeana.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.