Connect with us

ROMÂNIA

Rezultatele preliminare ale recensământului din 2011

Published

on

Populaţia stabilă a României este de 19.043.767 de persoane, fiind vorba despre cei care au reşedinţa obişnuită în România, a anunţat luni preşedintele INS, Vergil Voineagu, potrivit ZF.ro, după ce rezultatele preliminare ale recensământului au fost validate, urmând să fie prezentate Guvernului în prima şedinţă.

Acesta este cel mai mic nivel înregistrat în ultimii 35 de ani.

Cea mai mare parte a populaţiei stabile recenzate din România locuieşte, în prezent, în Capitală, mai exact 1,67 milioane de persoane. Numărul locuitorilor Municipiului Bucureşti este însă în scădere faţă de anul 2002 atunci când în Capitală locuiau peste 1,92 milioane de persoane.

La polul opus, judeţul cu cel mai mic număr de locuitori, potrivit datelor premilinare ale recesământului, este Tulcea în cazul său înregistrându-se şi cea mai mare scădere a populaţiei stabile la nivel naţional, mai exact de 21,45%. Aici locuiesc, în prezent, 201.468 de români faţă de 256.492 în 2002.

Peste 910.000 de români au plecat în străinătate pe o perioadă îndelungată de timp. Dintre aceştia, cei mai mulţi au fost bărbaţi, mai exact 445.559 de persoane.

Vergil Voineagu a precizat că, până în prezent, au fost procesate 36.809.562 de formulare de recensământ.

Mai multe informatii aici.

Surse: ZF.ro, Gandul.info
Foto: recensamantromania.ro/

ROMÂNIA

Președintele ARICE, Rareș Burlacu, prezintă avantajele României în vederea intensificării colaborării economice cu țările din OIF: Suntem ”un vector al inovației și perseverenței”

Published

on

© Rareș Burlacu/ Facebook

Președintele Agenției Române pentru Investiții și Comerț Exterior a transmis încântarea sa față de faptul că România găzduiește Misiunea Economică și Comercială a Francofoniei în Europa Centrală și de Est, o încununare a recunoașterii unui spațiu european greu încercat de-a lungul istoriei, dar care ” continuă să ofere perspective și oportunități”.

”Este o mare onoare și un însemnat privilegiu să mă aflu astăzi aici, în fața unui public internațional, cosmopolit și divers, dar de care mă simt în mod indubitabil legat prin mii de fire invizibile a căror țesătură reprezintă tocmai parcursul istoric al unei națiuni ca cea a noastră, crescută sub spiritul unei influențe francofone majore. Suntem bucuroși și aș putea îndrăzni să spun chiar entuziasmați să vă primim în România, în capitala ei, București, într-un spațiu european mereu încercat și circumstanțele în care trăim astăzi stau mărturie că așa este, dar care continuă să ofere perspective și oportunități care merită cu siguranță atenție sporită din partea dumneavoastră. Este o încântare pentru noi toți să găzduim această misiune economică a OIF, o entitate internațională pe care o prețuim și o respectăm pentru simpla rațiune că aceasta constituie un instrument important vital pentru a asigura, prin mijloacele de care dispune, stabilitate și coeziune peste tot unde alonja ei se întinde”, și-a început intervenția Rareș Burlacu.

Acesta a reliefat caracterul instituției pe care o conduce, care ”se înscrie în coordonatele unei administrații care a făcut din proiecția internațională a României o prioritate majoră a politicii sale”.

”Rar mi-a fost dat să văd în parcursul meu profesional, ca profesor de guvernanță internațională în Canada, Quebec, timp de 16 ani, o asemenea deschidere și apetit pentru investiții străine directe, pentru comerț, pentru internaționalizarea companiilor românești. Cifrele o arată, analiștii de piață sau operatorii din teren certifică că ne apropiem de 20 de miliarde de euro ca investiții străine directe doar în ultimii doi ani”, și-a exprimat surprinderea președintele ARICE.

De altfel, aceasta a fost – a continuat el – ”întruchiparea ideilor unor lideri politici precum Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă a căror viziune de a armoniza instituțiile țării cu exigențele unei lumi în mișcare și ale cărei resurse ne constrâng la decizii responsabile deloc facile”.

”Așa se explică că am ajuns împreună cu OIF, cu partenerii din sfera economică, să trecem de la aceea ce președintele Iohannis numea recent <<investiții românești în viitorul francofoniei>> la <<proiecte francofone pentru viitorul nostru comun>>”, a detaliat Burlacu.

Președintele ARICE este conștient că ”diplomația economică este fundamentală pentru a răspunde provocărilor contemporane în care cuvântul criză devine deja obsolet”.

”Știm cât de important este dialogul permanent pentru detensionarea relațiilor internaționale. Cunoaștem imperativele unui sistem multilateral în care diplomația economică este fundamentală pentru a răspunde provocărilor contemporane în care cuvântul criză devine deja obsolet. Însă prin programul pe care vi-l propunem în această inițiativă a OIF, prin sectoarele economice pe care vi le-am menționat deja – agroalimentar, IT, echipamente medicale și energie verde – răspundem unei nevoi acute de a oferi soluții, parteneriate, mobilitate internațională și beneficii transpuse în locuri de muncă pe care să le putem crea și profituri pe care să le generăm și să le reinvestim în economiile noastre”, a descris președintele ARICE avantajele oferite de România în vederea intensificării colaborării între cele 88 de țări cu statut de membru, asociat sau observator şi guverne din OIF.

El a continuat prin a evidenția faptul că România este un ”vector al schimbării, inovației și perseverenței, creativității care ne face să fim după Harvard Business Review a 19-a economie a lumii prin gradul ei de complexitate, a talentului nemărginit prin prezența pe Wall Street a unor companii fondate aici și a unei ospitalități recunoscute la nivel internațional”.

După mai multe misiuni în Asia de Sud-Est, în Africa Centrală și în Liban, Organizația Internațională a Francofoniei (OIF) organizează, în colaborare cu autoritățile române și cu partenerii săi tehnici, o nouă misiune economică în Europa Centrală și de Est la București, România, în perioada 27-29 martie 2024.

Această misiune se înscrie în cadrul Strategiei economice a Francofoniei 2020-2025, care vizează intensificarea schimburilor comerciale și de investiții între cele 88 de state și guverne membre ale sale.

Misiunea reunește un forum economic la nivel înalt și sesiuni de networking între întreprinderi, în special în sectorul agroalimentar, sectorul digital – inclusiv securitatea cibernetică și industria jocurilor video -, energia verde și industria medicală.

Continue Reading

NATO

Ambasadorul Franței, la 20 de ani de la aderarea României la NATO: Cooperarea armatelor noastre pe flancul estic, dovada că relațiile franco-română nu au fost niciodată atât de puternice în NATO

Published

on

© Amabassade de France en Roumanie

Ambasadorul Franţei la Bucureşti, Nicolas Warnery, a transmis, vineri, un mesaj de felicitare cu prilejul aniversării a 20 de ani de la aderarea României la NATO, în care subliniază că ţara noastră este un aliat cu o contribuţie esenţială la securitatea şi stabilitatea Alianţei.

© Amabassade de France en Roumanie

“Felicitări României care celebrează astăzi 20 de ani de la aderarea la Alianţa Tratatului Atlanticului de Nord. Franţa s-a implicat semnificativ pentru ca România să atingă acest obiectiv”, a transmis ambasadorul francez, țara pe care o reprezintă diplomatic fiind națiunea-lider a grupului de luptă al NATO de pe teritoriul România, care va fi ridicat în 2025 la nivel de brigadă.

“În prezent, România este un aliat care are o contribuţie esenţială la securitatea şi stabilitatea Alianţei. Relaţiile franco-române nu au fost niciodată atât de puternice în cadrul NATO, dovadă fiind excelenta cooperare a celor două armate ale noastre în contextul consolidării flancului estic. La mulţi ani!”, a spus Nicolas Warnery, în comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Citiți și O scurtă istorie: 20 de ani de la aderarea la NATO și de la așezarea României sub umbrela de securitate și apărare a celei mai puternice alianțe politico-militare

România celebrează vineri, 29 martie, 20 ani de la aderarea sa la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, alianța politico-militară care aniversează la 4 aprilie 75 ani de la înființare și de la debutul construcției unității transatlantice. Aniversată, potrivit legislației naționale, în prima duminică a lunii aprilie din fiecare an, apartenența României la umbrela de securitate euro-atlantică a devenit realitate la 29 martie 2004 prin depunerea instrumentelor de ratificare la depozitarul Tratatului Nord-Atlantic – Guvernul Statelor Unite -, iar la 2 aprilie 2004 a avut loc ceremonia de arborare a drapelului României la sediul NATO, alături de cele ale altor șase state din regiunea Europei de Est – Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. De atunci, doar alte șase state au mai aderat la Alianță, Albania și Croația în 2009, Muntenegru în 2017, Macedonia de Nord în 2020, Finlanda în 2023 și Suedia în 2024.

Continue Reading

NATO

Două decenii de la cel mai mare val de extindere din istoria NATO. Klaus Iohannis: Aderarea la Alianță a marcat reintegrarea României în familia transatlantică

Published

on

© Administrația Prezidențială

NATO este cea mai importantă şi puternică organizaţie politică şi de securitate din istorie, iar relevanţa sa este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm, a transmis, vineri, preşedintele Klaus Iohannis, la celebrarea a 20 de ani de la aderarea României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord.

“Cu două decenii în urmă, ceremonia depunerii instrumentului de ratificare, la Washington, şi apoi arborarea drapelului naţional la sediul NATO de la Bruxelles au marcat fără echivoc reintegrarea României în familia transatlantică, de care ţara noastră este legată prin ataşamentul ferm faţă de valorile care stau la baza Alianţei: democraţia, libertăţile individuale, respectarea drepturilor omului şi a statului de drept”, a remarcat preşedintele Iohannis. 

În cei 20 de ani de la aderarea României, “numărul crizelor internaţionale de securitate s-a înmulţit semnificativ, culminând cu războiul de agresiune ilegal, ilegitim şi neprovocat al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei”, a subliniat șeful statului, într-un mesaj transmis de Palatul Cotroceni.

Iohannis, candidat pentru funcția de secretar general al NATO, a amintit că din 2004 ţara noastră a contribuit la toate eforturile Alianţei de asigurare a securităţii şi a prosperităţii statelor membre.

“Pentru România, apartenenţa la NATO, la Uniunea Europeană şi Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii reprezintă pilonii apărării şi ai dezvoltării noastre economice”, a spus el.

Potrivit lui Iohannis, aniversarea marchează şi “rolul important pe care România l-a avut în consolidarea securităţii şi promovarea stabilităţii ca membru al NATO”.

“Ţara noastră a demonstrat că este un partener esenţial în dezvoltarea eforturilor de descurajare şi apărare ale Alianţei pe Flancul Estic, inclusiv prin operaţionalizarea scutului antirachetă de la Deveselu şi prin întărirea, alături de aliaţii din NATO, a securităţii la Marea Neagră”, a mai spus Klaus Iohannis.

De-a lungul timpului, a arătat el, România şi-a dovedit “statutul de important furnizor de securitate la nivel regional şi euroatlantic, contribuind la un număr semnificativ de misiuni şi operaţiuni NATO”.

“Astăzi, gândurile noastre se îndreaptă cu recunoştinţă către cei care au făcut sacrificiul suprem, apărând valorile care definesc Alianţa. Le aducem un omagiu celor care au căzut la datorie pentru securitate, pace şi protejarea democraţiei”, a mai punctat președintele.

Liderul de la Cotroceni a evocat angajamentul României, “continuu, susţinut şi dedicat”, care “subliniază convingerea fermă că unitatea, solidaritatea şi cooperarea sunt esenţiale pentru a contracara ameninţările şi provocările severe de securitate cu care ne confruntăm în prezent”.

“România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare permanentă a NATO, astfel încât Alianţa să devină mai puternică, mai rezilientă şi mai bine pregătită pentru viitor”, a mai completat Iohannis.

Citiți și O scurtă istorie: 20 de ani de la aderarea la NATO și de la așezarea României sub umbrela de securitate și apărare a celei mai puternice alianțe politico-militare

România celebrează vineri, 29 martie, 20 ani de la aderarea sa la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, alianța politico-militară care aniversează la 4 aprilie 75 ani de la înființare și de la debutul construcției unității transatlantice. Aniversată, potrivit legislației naționale, în prima duminică a lunii aprilie din fiecare an, apartenența României la umbrela de securitate euro-atlantică a devenit realitate la 29 martie 2004 prin depunerea instrumentelor de ratificare la depozitarul Tratatului Nord-Atlantic – Guvernul Statelor Unite -, iar la 2 aprilie 2004 a avut loc ceremonia de arborare a drapelului României la sediul NATO, alături de cele ale altor șase state din regiunea Europei de Est – Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. De atunci, doar alte șase state au mai aderat la Alianță, Albania și Croația în 2009, Muntenegru în 2017, Macedonia de Nord în 2020, Finlanda în 2023 și Suedia în 2024.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA7 mins ago

Președintele ARICE, Rareș Burlacu, prezintă avantajele României în vederea intensificării colaborării economice cu țările din OIF: Suntem ”un vector al inovației și perseverenței”

NATO27 mins ago

Ambasadorul Franței, la 20 de ani de la aderarea României la NATO: Cooperarea armatelor noastre pe flancul estic, dovada că relațiile franco-română nu au fost niciodată atât de puternice în NATO

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Volodimir Zelenski îi cere președintelui Camerei Reprezentanților să ”adopte rapid” ajutorul militar american ”vital” pentru Ucraina

U.E.2 hours ago

Donald Tusk consideră că ”războiul nu mai este un concept din trecut”: Invazia rusă în Ucraina anunță o nouă eră în Europa

NATO3 hours ago

Două decenii de la cel mai mare val de extindere din istoria NATO. Klaus Iohannis: Aderarea la Alianță a marcat reintegrarea României în familia transatlantică

NATO3 hours ago

Ministrul apărării Angel Tîlvăr: Acum 20 de ani, prin aderarea la NATO, România a primit cele mai solide garanții de securitate

NATO3 hours ago

Nicolae Ciucă: Cele două decenii de la aderarea României la NATO reprezintă cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe toate planurile

NATO4 hours ago

Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea la NATO: Apartenența României la Alianță asigură românilor stabilitatea și siguranța pentru dezvoltarea țării

NATO4 hours ago

Șeful diplomației SUA felicită România la 20 de ani de la aderarea la NATO: De la Marea Baltică la Marea Neagră și peste Atlantic, NATO este mai unit și capabil ca niciodată

NATO4 hours ago

O scurtă istorie: 20 de ani de la aderarea la NATO și de la așezarea României sub umbrela de securitate și apărare a celei mai puternice alianțe politico-militare

ROMÂNIA21 hours ago

Ministrul Marcel Boloș anunță măsuri menite să protejeze investițiile implementate din bani europeni: Sunt măsuri pe care am promis că le vom adopta

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Premierul Dorin Recean: Cu sprijinul necondiționat al României, R. Moldova și-a consolidat capacitatea de asigurare a securității

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Premierul Marcel Ciolacu subliniază că a venit vremea ”podurilor comerciale și de capital” între România și R. Moldova: Vrem să o ajutăm să facă pași mari și siguri către UE

INTERVIURI2 days ago

INTERVIU Siegfried Mureșan: Obiectivul grupului PPE este începerea negocierilor de aderare cu R. Moldova și Ucraina până la 30 iunie. Integrarea graduală în piața unică înseamnă că R. Moldova va avea beneficiile unui stat membru

CONSILIUL UE3 days ago

Ministrul Mediului, la Bruxelles: Tranziția către neutralitatea climatică trebuie să fie echitabilă și să țină cont de impactul socio-economic asupra comunităților, lucrătorilor și industriilor care pot fi afectate

REPUBLICA MOLDOVA7 days ago

Parlamentul R. Moldova a adoptat o Declarație cu privire la integrarea europeană: Doar aderarea la UE, partener de nădejde timp de decenii, va asigura viitorul țării

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

Klaus Iohannis le solicită omologilor din UE sprijin pentru R. Moldova: Trebuie să adoptăm cadrele de negociere pentru aderare. Siguranța Republicii Moldova înseamnă siguranța spațiului european

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

Klaus Iohannis: Decalogul pentru funcția de secretar general NATO a fost “foarte bine primit de aliați”. De Mark Rutte “ne deosebește istoria, geografia și viziuni ușor diferite despre viitorul NATO”

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Șefa Comisiei Europene pledează pentru utilizarea energiei nucleare în cadrul tranziției către o energie curată

INTERNAȚIONAL1 week ago

Volodimir Zelenski cere lumii democratice să redea fiecărei națiuni certitudinea că securitatea sa este de nezdruncinat: Regulile trebuie să funcționeze din nou pentru a proteja ordinea mondială

Trending