Connect with us

PARLAMENTUL EUROPEAN

Roberta Metsola, discurs în Parlamentul din Israel: Trebuie să acționăm împreună pentru a împiedica Rusia să achiziționeze arme nucleare

Published

on

© European Union

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a luat cuvântul în cadrul unei sesiuni plenare speciale a Parlamentului din Israel. În discursul său, Roberta Metsola a declarat că Parlamentul European va fi întotdeauna un aliat puternic în căutarea păcii.

„Pacea este dificilă – dar în Europa știm că pacea este posibilă. Pace cu securitate. Pace cu libertate. Pace cu demnitate. Pace cu dreptate. Europa este formată din oameni din comunități diferite, cu culturi, națiuni, credințe și tradiții diferite. Rolul Parlamentului nostru este de a se asigura că toată lumea este inclusă în Europa noastră – că nimeni nu este lăsat în urmă. La fel ca mulți dintre cei prezenți aici, cred în puterea unei democrații parlamentare și în diplomația parlamentară pentru a aduce schimbări pozitive”, a transmis Metsola în discursul său. 

Aceasta a citat din Rabinul Jonathan Sacks a scris: „Pacea este un paradox, nu are nimic din puritatea și claritatea războiului, în care problemele – autoapărare, onoare națională, patriotism, mândrie – sunt lipsite de ambiguitate și convingătoare.”

„Mesajul meu de astăzi este despre speranță. Speranța în pace. Speranța în vindecare. Speranța în viitor. Speranța în justiție. Speranța în certitudinea credinței. Acest sentiment de speranță, această povară a istoriei, această credință, este cea care a condus răspunsul Uniunii Europene la invazia din Ucraina”, a mai adăugat aceasta. 

„Putin a readus războiul în Europa. Putin amenință acum lumea cu arme nucleare. Trebuie să acționăm împreună pentru a face tot ce ne stă în putere pentru a împiedica Rusia să folosească și alți actori nedemocratici să achiziționeze arme nucleare care ar aduce doar mai multă moarte și distrugeri ireparabile”, a subliniat Metsola în discursul său. 

Totodată, oficialul european a pledat pentru sprijinul Parlamentului European în căutarea păcii. 

Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

PARLAMENTUL EUROPEAN

Subcomisia pentru sănătate publică înființată de Parlamentul European și-a început activitatea. Trei eurodeputați români fac parte din SANT

Published

on

© European Parliament / Twitter

Subcomisia pentru sănătate publică a Parlamentului European (SANT), înființată luna trecută printr-o decizie a plenului legislativului european, și-a început joi activitatea, alegându-și conducerea, iar grupurile politice și-au desemnat coordonatorii.

Luna trecută, deputații europeni au convenit asupra creării unei noi subcomisii permanente pentru probleme de sănătate publică.

Plenul a stabilit responsabilitățile și componența numerică a noii subcomisii pentru sănătate publică, înființată sub egida Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI).

Subcomisia este formată din 30 de membri.

Acesta se va ocupa de programe și acțiuni specifice în domeniul sănătății publice, al produselor farmaceutice și cosmetice, al aspectelor de sănătate legate de bioterorism, al Agenției Europene pentru Medicamente și al Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor.

Comisia ENVI rămâne responsabilă pentru examinarea și votarea propunerilor legislative.

Noua subcomisie pentru sănătate publică (SANT) l-a ales pe deputatul european Bartosz Arłukowicz (Polonia, PPE) în calitate de președinte, precum și pe cei patru vicepreședinți, în cadrul reuniunii sale constitutive, informează PE într-un comunicat.

În conducerea subcomisiei au mai fost numiți patru vicepreședinți, în următoarea ordine, în funcție de mărimea grupului politic: Tudor Ciuhodaru (România, S&D), Irena Joveva (Slovenia, Renew Europe), Tilly Metz (Verzi) și Joanna Kopcińska (Polonia, ECR).

De asemenea, potrivit unui comunicat separat, eurodeputatul român Nicu Ștefănuță a fost ales în funcția de coordonator al Grupului Verzilor în Subcomisia pentru Sănătate Publică a Parlamentului European.

Între cei 30 de membri ai SANT se află și eurodeputatul român Cristian Bușoi (PPE), raportorul Parlamentului European pentru programul EU4Health și responsabilul PE pentru relația cu Agenția Europeană pentru Medicamente.

Prima reuniune ordinară este planificată pentru 20 aprilie 2023, la Strasbourg.

În urma alegerii sale, președintele SANT, Bartosz Arłukowicz, a declarat că “înființarea Subcomisiei pentru sănătate publică urmează în mod firesc activității desfășurate de Comitetul special pentru învingerea cancerului (BECA).

“Sunt încântat că vom avea ocazia de a lucra din nou pentru pacienții din întreaga UE. O nouă strategie farmaceutică pentru Europa este una dintre cele mai mari provocări ale noastre pentru lunile următoare. Acest cadru ar trebui să garanteze accesul egal și permanent la medicamente, un element esențial pentru sănătatea cetățenilor din Uniunea Europeană”, a adăugat el.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Parlamentul European și alte opt țări membre se alătură Comisiei Europene în acțiunea introdusă la CJUE împotriva Ungariei ca urmare a legii anti-LGBT

Published

on

© European Union, 2022

Parlamentul European și cel puțin opt state membre s-au alăturat acțiunii în justiție demarate de Comisia Europeană împotriva unei legi adoptate în Ungaria, considerată discriminatorie față de persoanele LGBT+, anunță AFP, citând surse europene, conform Agerpres.

Președinta legislativului european, Roberta Metsola ”va urma recomandarea” Comisiei pentru afaceri juridice de a sprijini executivul european în această privință, a declarat miercuri purtătorul său de cuvânt.

Comisia pentru afaceri juridice a Parlamentului European a votat în acest sens marţi, într-un vot cu uşile închise, cu 18 voturi pentru şi 2 împotrivă, a anunţat europarlamentarul francez Pierre Karleskind (Renew Europe).

”Pentru prima dată în istoria sa, Parlamentul European ia o poziţie împotriva unui stat membru în faţa Curţii de Justiţie”, a subliniat europarlamentarul, vicepreşedinte al intergrupului LGBTI.

Într-o decizie rară, cel puțin opt state s-au alăturat demersului: Belgia, Luxemburg, Ţările de Jos, Austria, Irlanda, Malta, Danemarca şi Portugalia.

Amintim că la mijlocul lunii iulie 2022, Comisia Europeană a decis să trimită Ungaria în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene ca urmare a legii care discriminează persoanele pe baza orientării sexuale și a identității de gen.

Instituția a luat această decizie după ce a constatat că legislația încalcă mai multe dispoziții UE și drepturi fundamentale consfințite în Carta drepturilor fundamentale a UE, precum inviolabilitatea demnității umane, dreptul la libertatea de exprimare și de informare, dreptul la viața privată și de familie, precum și dreptul la nediscriminare.

Continue Reading

Daniel Buda

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură din PE, cere Comisiei Europene să evalueze corect poziția fermierilor în protejarea mediului: Sunt parte a soluției, nu a problemei

Published

on

© European Union 2023 - Source : EP

Este nevoie de măsuri pentru a atinge obiectivele Uniunii Europene, pentru a asigura reziliența sistemelor alimentare, dar nu cu costul fermierilor, în mâinile cărora se află bunăstarea ecosistemelor agricole și care se află în prima linie în lupta pentru asigurarea securității alimentare, a subliniat eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE), vicepreședintele Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul European.

Acesta a participat la o dezbatere privind refacerea naturii în cadrul comisiei mai sus menționate.

”Se propune ca până în 2030, 25.000 km de râuri să fie transformate în râuri cu curgere liberă. Cum rămâne cu banii care s-au investit până acum în regularizarea acestor cursuri de râuri pentru prevenirea inundațiilor? Să se întreprindă acum măsuri prin care să le refacem și să le aducem la matca inițială, înseamnă punerea în pericol a vieților omenești”, și-a exprimat surprinderea Daniel Buda.

El a arătat că ”evoluțiile geopolitice recente au subliniat și mai mult necesitatea de a proteja securitatea alimentară și reziliența sistemelor alimentare”.

”În această ordine de idei e important să evaluăm corect poziția fermierilor în ecosistemul agricol. Îi vedem ca fiind parte a soluției sau parte a problemei?”, a întrebat eurodeputatul.

Așadar, ”Comisia Europeană trebuie în mod ferm să-și definească calea de acțiune”, consideră Daniel Buda.

”Dacă vom vedea fermierii ca fiind parte a problemei, ca fiind dușmanii mediului, înseamnă că suntem într-o fractură de logică incomensurabilă”, a semnalat europarlamentarul.

Din punctul său de vedere, sarcinile administrative trebuie să fie însoțite de ”resurse financiare” pentru a evita ”relocarea producției agricole din interiorul UE în alte state din afara UE”. 

”Vom importa alimente care nici pe departe nu au calitatea pe care le au cele produse în UE”, a atras atenția Daniel Buda asupra probabile realități. 

Continue Reading

Facebook

CONSILIUL EUROPEAN14 seconds ago

Emmanuel Macron și premierul Italiei eu discutat despre nevoia de a continua eforturile pentru ”suveranitatea europeană” privind politica industrială şi decarbonizarea economiei

COMISIA EUROPEANA25 mins ago

Ursula von der Leyen anunță că va organiza, în parteneriat cu Varșovia și Kiev, o conferință care să ajute la localizarea copiilor ucraineni răpiți de Rusia

CONSILIUL EUROPEAN3 hours ago

La propunerea României, Consiliul European solicită Comisiei Europene să prezinte un nou pachet de sprijin pentru Republica Moldova

CONSILIUL EUROPEAN3 hours ago

Acord istoric al liderilor europeni: UE Va livra urgent Ucrainei muniție de artilerie și, dacă se solicită, rachete, inclusiv prin achiziții comune

MAREA BRITANIE16 hours ago

A fost lansat forumul bilateral româno-britanic: România invită Marea Britanie să se implice în Inițiativa celor Trei Mări

PARLAMENTUL EUROPEAN17 hours ago

Subcomisia pentru sănătate publică înființată de Parlamentul European și-a început activitatea. Trei eurodeputați români fac parte din SANT

REPUBLICA MOLDOVA18 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă, întâlnire cu președintele Parlamentului R. Moldova: Împreună putem trece cu bine peste momentele dificile. Dorim să consolidăm punțile dintre noi

ROMÂNIA18 hours ago

Spitalele din România, printre cele care au oferit îngrijire celor 2000 de pacienți ucraineni transferați de la începutul războiului prin Mecanismul de protecție civilă al UE

COMISIA EUROPEANA19 hours ago

Reconstrucția Ucrainei se ridică la 383 de miliarde de euro, arată un raport comun al Guvernului de la Kiev, Comisiei Europene, Băncii Mondiale și ONU

REPUBLICA MOLDOVA20 hours ago

Prioritatea strategică a R. Moldova este de a ”accelera reformele pentru aderarea la UE până în 2030”, subliniază premierul Dorin Recean: Mulțumim României pentru sprijinul ”necondiționat”

REPUBLICA MOLDOVA20 hours ago

Prioritatea strategică a R. Moldova este de a ”accelera reformele pentru aderarea la UE până în 2030”, subliniază premierul Dorin Recean: Mulțumim României pentru sprijinul ”necondiționat”

REPUBLICA MOLDOVA21 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă asigură R. Moldova de sprijin în fructificarea ”capitalului de simpatie fără precedent” pentru a deveni ”stat furnizor de stabilitate în regiune”

CHINA1 day ago

Secretarul de stat al SUA: Rusia și China au intrat “într-o căsătorie de convenienţă, nu din convingere”. Rusia este în mod clar “partenerul junior” în această relaţie

Daniel Buda2 days ago

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură din PE, cere Comisiei Europene să evalueze corect poziția fermierilor în protejarea mediului: Sunt parte a soluției, nu a problemei

NATO2 days ago

Raport NATO: România a ratat din nou ținta de 2% din PIB pentru apărare, dar găzduiește trei structuri de comandă aliate, un grup de luptă, un sistem antirachetă și misiuni de poliție aeriană

NATO1 week ago

Războiul Rusiei în Ucraina, “semnal de alarmă” pentru industria de armament din Europa. MBDA, grupul care produce sistemul MAMBA amplasat de Franța în România, lansează un apel la cooperare europeană

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă, la semnarea proiectului privind gazoductul Tuzla-Podişor: Un pas decisiv, penultimul în seria demersurilor pentru exploatarea gazelor de la Marea Neagră în perimetrul Neptun Deep

POLITICĂ1 week ago

Premierul Nicolae Ciucă: Este necesară elaborarea unui plan comun de acțiune în țările francofone contra dezinformărilor Rusiei

MAREA BRITANIE1 week ago

R. Moldova va primi un nou sprijin de 10 milioane de lire sterline pentru modernizare din partea Regatului Unit

ROMÂNIA1 week ago

”România, stat-far al Francofoniei”. Klaus Iohannis: Ne propunem să transformăm România într-un centru regional de formare în limba franceză a diplomaților și funcționarilor publici din țările francofone

Team2Share

Trending