JUSTIȚIE
CCR: Funcția de președinte este reprezentativă, cea de premier are rol de execuție
Published
12 years agoon
By
REDACTIA
CCR a publicat ieri motivarea verdictului de neconstituționalitate dat unor articole din legea inițiată de USL prin care Parlamentul era chemat să medieze între președinte și premier atunci când aceștia nu ar fi reușit să cadă de acord cine reprezintă România la reuniunile UE, informează EVZ.ro.
Curtea precizează că, în planul politicii externe, primul-ministru are competenţa constituţională de a asigura realizarea politicii externe a ţării (art. 102 alin. (1) din Constituţie), ceea ce înseamnă că în funcţie de orientarea stabilită de reprezentantul statului în plan extern, care este preşedintele statului, Guvernul, prin reprezentantul său, urmează să implementeze în mod corespunzător măsurile faţă de care statul s-a angajat. Prin urmare, Curtea a constatat că rolul Guvernului în politica externă este unul mai degrabă tehnic, el trebuind să urmeze şi să îndeplinească obligaţiile la care România s-a angajat la nivel de stat.
Curtea observă, cu acest prilej, că acest rol este unul de execuţie, aşadar, unul derivat, şi nu originar, cum este cel al Preşedintelui României. “Astfel, aşa cum s-a reţinut prin decizia anterior menţionată, nefiind o putere delegată, ci proprie Preşedintelui României, reprezentarea statului poate fi delegată, printr-un act de voinţă expres, de către acesta atunci când consideră necesar.
Articolul integral aici.
Sursa: EVZ.ro
Foto: presidency.ro
You may like
Antonio Costa îi convoacă pe liderii UE la summitul Consiliului European axat pe competitivitate, apărare și Ucraina. Va avea loc o primă dezbatere privind viitorul buget pe termen lung
Decizie definitivă: CCR a respins, în unanimitate, contestația lui Călin Georgescu. Acesta nu va putea candida la alegerile prezidențiale din luna mai
Costa, von der Leyen, Lagarde și Donohoe au analizat principalele provocări economice și financiare ale UE: „Europa are tot ce îi trebuie pentru a prelua conducerea în cursa competitivității”
Giorgia Meloni propune extinderea articolului 5 din Tratatul NATO la Ucraina, fără aderarea oficială a Kievului la Alianță
“Suntem aliați loiali și fideli”. Macron recurge la cărțile de istorie după ce Trump a pus la îndoială angajamentul european de a apăra SUA în cadrul NATO
Unitate în 26 și eșec în 27 privind Ucraina: Într-un fel de “coaliție de voință”, liderii europeni, minus Orban, susțin garanții de securitate pentru Ucraina și cer un loc pentru Europa la masa tratativelor
JUSTIȚIE
Decizie definitivă: CCR a respins, în unanimitate, contestația lui Călin Georgescu. Acesta nu va putea candida la alegerile prezidențiale din luna mai
Published
6 days agoon
March 11, 2025
Judecătorii Curții Constituționale au respins marți contestația depusă de Călin Georgescu, fiind menținută decizia Biroului Electoral Central de invalidare a candidaturii sale la alegerile prezidențiale din luna mai. Hotărârea CCR a fost adoptată în unanimitate, este definitivă și nu mai poate fi atacată.
“Toate contestațiile au fost respinse cu unanimitate de voturi. Vom oferi un comunicat de presă cu mai multe argumente”, a declarat Marian Enache, președintele CCR, la finalul ședinței.
Curtea Constituțională a judecat marți, de la ora 17:00, contestația lui Călin Georgescu la decizia Biroului Electoral Central (BEC) de respingere a candidaturii la alegerile prezidențiale din 4 mai.
“BEC și-a depășit competențele legale”, a susținut Georgescu în contestația depusă, arătând că Biroul Electoral nu are suport legal pentru a se raporta la hotărâri ale CCR.
Biroul Electoral Central (BEC) a anunțat, duminică seară, că a fost respinsă înregistrarea candidaturii lui Călin Georgescu, în motivarea deciziei, publicată ulterior, instituția precizând că a ținut cont de aspectele fundamentale “deja tranșate” de Curtea Constituțională la luarea deciziei.
Respingerea candidaturii a fost votată de zece din cei 14 membri ai BEC.
“Relevant pentru Biroul Electoral Central este faptul că hotărârea Curţii Constituţionale, anterior menţionată, analizează şi statuează cu privire la maniera în care candidatul a cărui candidatură face obiectul prezentei verificări de legalitate, a înţeles să se raporteze la condiţiile care rezultă din formula sacrosanctă a jurământului depus de persoana aleasă în funcţia de Preşedinte al României, fiind relevată o atitudine în manifestă contradicţie cu valorile de esenţă ale statului de drept. Or, statuările Curţii Constituţionale din Hotărârea nr. 32 din 6 decembrie 2024, statuări obligatorii şi pentru Biroul Electoral Central, conduc la concluzia că, în ceea ce priveşte candidatura domnului Georgescu Călin, aceasta nu întruneşte condiţiile de legalitate întrucât candidatul, prin nerespectarea regulilor procedurii electorale, a încălcat însăşi obligaţia ( expressis verbisprevăzută în Hotărârea Curţii Constituţionale nr. 2 din 5 octombrie 2024) de a apăra democraţia, care se întemeiază tocmai pe sufragii corecte, integre şi imparţiale, în conformitate cu legea, în lipsa cărora este alterat însuşi fundamentul ordinii constituţionale actuale”, se arată în hotărârea BEC.
În context, mai mulți susținători ai candidatului Călin Georgescu, aflați în fața sediului BEC, au forțat gardurile instalate de jandarmi, după ce au aflat despre această decizie. Forțele de ordine au intervenit și i-au îndepărtat, reinstalând gardurile de protecție.
Ulterior, manifestațiile au degenerat, protestatarii rupând gardurile instalate de jandarmi, au aruncat cu sticle, pietre, petarde și cu diverse obiecte, au incendiat un copac și s-au îmbrâncit cu forțele de ordine.
Călin Georgescu, fost candidat la alegerile prezidențiale în 2024, a fost pus oficial sub acuzare de Parchetul General, săptămâna trecută, pentru săvârșirea a șase infracțiuni, printre care acțiuni împotriva ordinii constituționale; inițierea sau constituirea unei organizații cu caracter fascist, rasist ori xenofob; promovarea cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid.
Totodată, procurorii DIICOT au reținut șase inculpați pentru constituirea unui grup infracțional organizat și trădare, fiind acuzați că au format o organizație de tip militar și ar fi negociat cu agenți ai Rusiei ieșirea României din NATO și s-ar fi deplasat la Moscova în acest sens.
Măsurile DIICOT au venit după ce Ministerul de Externe de la București a declarat persona non grata doi diplomați ruși, astfel că atașatul militar, aero și naval al Federației Ruse la București, precum și adjunctul acestuia, vor fi expulzați din România.
Anterior, Serviciul rus de Informații Externe (SVR) a susținut marți, într-un comunicat de presă, preluat și de TASS, că liderii Uniunii Europene se află în mod evident în spatele deciziei de a aduce acuzații împotriva candidatului la președinția României Călin Georgescu, cu referire la dosarul în care este anchetat pentru șase infracțiuni, printre care acțiuni împotriva ordinii constituționale.
Afirmațiile dinspre Moscova cu privire la procesul electoral din România s-au intensificat și săptămâna aceasta. Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a publicat, pe X, o reacţie în favoarea fostului candidat la alegerile prezidenţiale, Călin Georgescu, susținând că “statul paralel a băgat efectiv democrația la șase metri sub pământ”. De asemenea, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că interzicerea candidaturii lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale pune sub semnul întrebării chiar legitimitatea scrutinului din România.
În România, Curtea Constituțională a luat o decizie fără precedent într-o țară democratică, respectiv anularea alegerilor prezidențiale din 2024, constatând că procesul electoral a fost viciat în integralitatea sa. Decizia a venit după ce Consiliul Suprem de Apărare a Țării a desecretizat rapoartele serviciilor de informații, analize și date care au relevat că România a fost vizată de 85.000 de atacuri cibernetice având mod de operare al unui actor statal, au identificat o campanie finanțată și coordonată de creștere accelerată a profilului candidatului independent Călin Georgescu, iar contraspionajul românesc a identificat date privind intențiile unor persoane de a afecta suveranitatea României și de a sprijini accesul lui Călin Georgescu, candidat anti-NATO și anti-UE, la funcția de președinte.
JUSTIȚIE
CEDO a respins în unanimitate cererea lui Călin Georgescu prin care a contestat anularea alegerilor prezidențiale din România
Published
2 weeks agoon
March 6, 2025
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a respins joi cererea lui Călin Georgescu prin care contestă anularea alegerilor prezidențiale din România, arată un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.
În decizia pronunțată joi în cauza Călin Georgescu v. Romania (cererea nr. 37327/24), intr-o formaţiune de Comitet compusă din trei judecători, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a declarat, în unanimitate, cererea inadmisibilă. Această decizie este definitivă.
CEDO a constatat, in special, că dată fiind structura constituţională a României, nu există niciun indiciu că atribuţiile președintelui României sunt de natură să facă din acesta o parte a “corpului legislativ” al Statului pârât, în înţelesul articolului 3 al Protocolului nr. 1 la Convenţie, “corp legislativ” cu privire la care este garantat dreptul la alegeri libere. Prin urmare, Curtea a respins capătul de cerere formulat în aceasta privinţă.
Curtea a judecat de asemenea ca România nu are de ce să răspundă cu privire la capetele de cerere formulate în temeiul articolelor 6 (dreptul la un process echitabil), 10 (libertatea de exprimare), 11 (libertatea de reunire si asociere) și 13 (dreptul la un recurs efectiv).
Comitetul de trei judecători a fost format din Jolien Schukking (Olanda) – președintă, Faris Vehabović (Bosnia și Herțegovina), Lorraine Schembri Orland (Malta). De asemenea, Simeon Petrovski a fost grefier adjunct de secție.
JUSTIȚIE
Parchetul General: Zeci de percheziții într-un dosar privind ”acțiuni contra ordinii constituționale, fals în declarații privind la finanțarea campaniei electorale și inițierea unei organizații cu caracter fascist”
Published
3 weeks agoon
February 26, 2025
Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția de urmărire penală au efectuat, în cursul zilei de miercuri, 26 februarie 2025, 47 de percheziții pe raza județelor Sibiu, Mureș, Timiș, Ilfov și Cluj, fiind vizate mai multe infracțiuni, printre care acțiuni contra ordinii constituționale, fals în declarații privind sursele de finanțare a campaniei electorale, instigare publică, inițierea sau constituirea unei organizații cu caracter fascist, rasist ori xenofob și nerespectarea regimului armelor și munițiilor.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Public, în cadrul acestor activități au fost vizate 27 de persoane fizice și 4 sedii aparținând unor persoane juridice, în legătură cu suspiciuni privind săvârșirea următoarelor infracțiuni:
• Acțiuni împotriva ordinii constituționale, prevăzută de art. 397 din Codul penal
• Nerespectarea regimului armelor și munițiilor, prevăzută de art. 342 alin. 2 din Codul penal
• Efectuarea, fără drept, a oricăror operațiuni cu articole pirotehnice, prevăzute de art. 37 lit. a din Legea nr. 126/1995, republicată
• Instigare publică, prevăzută de art. 368 alin. 1 din Codul penal
• Inițierea sau constituirea unei organizații cu caracter fascist, rasist ori xenofob, precum și aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui astfel de grup, prevăzută de art. 3 alin. (1) din O.U.G. nr. 31/2002
• Promovarea, în public, a cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid împotriva umanității și de crime de război, precum și răspândirea, în spațiul public, a unor idei, concepții sau doctrine fasciste, legionare, rasiste ori xenofobe, prevăzută de art. 5 din O.U.G. nr. 31/2002
• Inițierea sau constituirea unei organizații cu caracter antisemit, precum și aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unei astfel de organizații, prevăzută de art. 6 alin. (1) din Legea nr. 157/2018
• Fals în declarații privind sursele de finanțare a campaniei electorale, prevăzut de art. 326 alin. 1 din Codul penal
• Comunicarea de informații false, prevăzută de art. 404 din Codul penal
“Precizăm că percheziţia domiciliară este un procedeu probatoriu reglementat de Codul de procedură penală, în vederea descoperirii și strângerii probelor necesare soluţionării cauzei, care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, conchide sursa citată.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Europa de Sud trebuie să cheltuiască mai mult pentru apărare, avertizează ministrul lituanian de externe: „Este timpul să devenim serioși”

2.000 de localități din România vor beneficia de fonduri europene. Ministerul Muncii lansează selecția pentru cel mai amplu program social

Înaltul Reprezentant al UE se îndoiește de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina: Condițiile prezentate ridică un mare semn de întrebare

România, între cele cinci state ale UE care „dezmembrează” principiile democratice potrivit unui raport privind statul de drept

Statele UE dau undă verde celei de-a treia plăți de 3,5 miliarde de euro din cadrul Facilității pentru Ucraina, ridicând valoarea totală a sumei livrate până acum către Kiev la 20 miliarde de euro

SUA se retrag din Centrul Internațional pentru urmărirea penală a crimei de agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei

Eurodeputatul Dan Motreanu solicită CE să propună măsuri de sprijin pentru regiunile UE aflate la granița cu Rusia, Ucraina și Belarus: „Acest lucru va permite o redresare economică eficientă”

”Într-o economie globală în schimbare”, Canada și UE discută despre ”oportunități comerciale transatlantice”

Giganții europeni din domeniul tehnologiei solicită Ursulei von der Leyen un fond suveran de infrastructură pentru a consolida autonomia strategică

Erdogan a discutat cu Trump despre situația din Ucraina și Siria, precum și despre ridicarea sancțiunilor privind achiziția de avioane de luptă americane

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Înaltul Reprezentant al UE se îndoiește de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina: Condițiile prezentate ridică un mare semn de întrebare

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace

Nu putem vorbi de securitate la Marea Neagră fără Turcia, afirmă Ilie Bolojan într-un semnal al susținerii României pentru rolul Turciei în securitatea europeană

Ilie Bolojan, după primul său Consiliu European: Am stabilit ca prioritară întărirea flancului estic, de la Baltică la Marea Neagră. Prioritățile militare ale României vor fi stabilite în comun cu NATO
Trending
- ROMÂNIA1 week ago
Emil Boc, primarul orașului Cluj-Napoca, a fost numit raportor pentru „Uniunea Competențelor” în cadrul Comitetului European al Regiunilor
- NATO5 days ago
Moment istoric: România are oficial două escadrile de avioane de vânătoare F-16, după înzestrarea completă a Escadrilei 48 Vânătoare de la Câmpia Turzii
- REPUBLICA MOLDOVA1 week ago
Maia Sandu, în vizită luni și marți la Paris la invitația lui Macron, după ce liderul francez a avertizat asupra amenințărilor Rusiei la adresa R. Moldova
- EVENIMENTE6 days ago
Construction & Infrastructure Summit – Conference & Networking, eveniment de elită care reunește liderii din construcții, proiectare și infrastructură (13 martie, Cluj-Napoca)
- INTERNAȚIONAL1 week ago
“Taci, om mărunt”, i se adresează Elon Musk lui Sikorski. Ministrul polonez de externe a sugerat înlocuirea sistemului Starlink în Ucraina după ce Musk speculase că l-ar putea dezactiva
1 Comment