CFR călători: Aproape 10 milioane de români merg în fiecare an ”cu naşul”; majoritatea întârzierilor sunt cauzate de furturi

“Mersul cu naşul” înseamnă pierderi anuale între 30 şi 40 de milioane de lei pentru CFR Călători, în condiţiile în care peste 15% dintre clienţi aleg să călătorească fără bilet, a declarat Ştefan Roşeanu, director general CFR Călători, într-un interviu acordat Gândul.

“Noi estimăm că undeva între 15 şi 20% din numărul actual de călători aleg să meargă cu naşul, ceea ce înseamnă undeva între şapte şi zece milioane de călători care nu plătesc bilet. Sunt venituri, dacă faceţi o socoteală, probabil între 30-40 de milioane de lei pe care CFR Călători le pierde anual”, ne-a precizat Roşeanu. Pentru a pune capăt acestui fenomen, reprezentanţii CFR Călători susţin că vor intensifica acţiunile de control în trenuri, dar şi că vor acorda o atenţie sporită modului în care îşi fac treaba însoţitorii de tren.

Cu toate că fenomenul “mersului cu naşul” aduce pierderi considerabile pentru CFR Călători, şeful companiei susţine că principala problemă cu care se confruntă compania rămâne apetitul scăzut al românilor pentru mersul cu trenul astfel încât principalul obiectiv asumat pe termen lung este revigorarea traficului de călători.

În ultimii cinci ani, numărul călătorilor a scăzut cu circa 37,6%, de la 85 de milioane de călători în 2007, la 53,4 de milioane anul trecut. În primele cinci luni ale acestui an, operatorul de stat a avut puţin peste 20 de milioane de clienţi. Dacă ritmul se menţine, până la sfârşitul lui 2012 numărul mediu de călători va coborâ la 48,2 milioane de persoane. Numărul mediu de călători se referă la persoanele care şi-au cumpărat bilet.

În ceea ce priveşte sutele de minute de întârzieri pe care le acumulează trenurile CFR în fiecare zi, cauza principală o reprezintă problemele de securitate, mai exact furturile de pe calea ferată precum şi limitările de viteză impuse de lucrările de reabilitare şi modernizare a infrastructurii feroviare, susţine Roşeanu.

“Din păcate, marea majoritatea a întârzierilor sunt pe fondul furturilor de elemente de siguranţă a circulaţiei care se produc la nivel naţional. Sunt evenimente care perturbă circulaţia în sensul că trenurile sunt limitate la viteze foarte mici, 15-20 de kilometri la oră, pentru a evita accidente. Minutele de întârziere din cauze strict tehnice reprezintă sub 20% din numărul total al incidentelor”, ne-a declarat directorul CFR.

Citiți mai multe aici.

Sursa: Gandul.info
Foto: cfr.stfp.net

One Response to CFR călători: Aproape 10 milioane de români merg în fiecare an ”cu naşul”; majoritatea întârzierilor sunt cauzate de furturi

  1. Sever Avram 27/08/2012 at 11:32

    Conducerea CFR nu e analist economic, ci firma for profit, treb sa si gaseasca mijl singura de actiune si combatere a ceea ce o falimenteaza in continuare !

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.