România, condamnată din nou la CEDO în Dosarul Revoluţiei. Trebuie să plătească 675.000 de euro către 45 de victime ale Revoluţiei

România a fost condamnată din nou la CEDO în Dosarul Revoluţiei. Ţara noastră este obligată să plătească despăgubiri în valoare de 675.000 de euro către 45 de persoane care au reclamat lipsa unei anchete temeinice în acest caz.

cedoDecizia vine după ce, la începutul lunii aprilie, procurorul general interimar, Bogdan Licu, a anunţat că Parchetul General redeschide Dosarul Revoluţiei, precizând atunci că „modul în care s-a făcut ancheta nu corespunde normelor Curtii Europene a Drepturilor Omului” şi că audierile în acest caz au fost „sintetice şi formale”, multe informaţii rămânând nevalorificate. 

45 de persoane au reclamat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului lipsa unei anchete în Dosarul Revoluţiei, iar CEDO le-a dat dreptate, obligând România să plătească, din nou, despăgubiri. Fiecare reclamant va primi daune în valoare de circa 15.000 de euro, potrivit Digi24.

CEDO a mai condamnat România şi în luna februarie, obligând ţara noastră la plata de despăgubiri către 17 reclamanţi, pe motiv că statul român nu a făcut „o investigaţie eficientă”. Şi în 2011, CEDO a decis în 2011 că România nu a soluţionat eficient şi la timp dosarele privind victimele de la Revoluţie „Curtea a arătat şi în trecut că o amnistie faţă de aceste crime este incompatibilă cu datoria statului de a investiga acte de tortură şi cu lupta împotriva impunităţii pentru crime internaţionale”, se arata în decizia CEDO din 2011.

Dosarul Revoluţiei a fost redeschis de Parchetul General la începutul lunii, atunci când procurorul general interimar, Bogdan Licu, a declarat infirmarea soluţiei de clasare dată de procurori în octombrie anul trecut.

Citiți și:

România, încă o condamnare la CEDO în Dosarul Revoluţiei. Românii care au făcut plângere vor primi câte 15.000 de euro

.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.