Connect with us

CONSILIUL EUROPEAN

Corespondenţă specială de la Bruxelles. VIDEO declaratiile preşedintelui. Ponta va fi delegat sa ridice Nobelul pentru Pace. Aderarea la Schengen, “subrezita de atitudinile unor lideri politici”

Published

on

Declaraţiile preşedintelui după summitul european – VIDEO:

Video streaming by Ustream

UPDATE 1:54  LIVE TEXT. Principalele declaraţii ale preşedintelui:

-Despre mecanismul unic de supraveghere bancara: de la 1 ianuarie 2013 incepe procesul de implementare a acestor reglementari, si nu vor ocoli niciun fel de banca

-Inspectorii BCE-ului se pot adresa direct reprezentanţilor băncilorromâneşti , fără a se mai adresa băncilor naţionale

-s-a stabilit crearea unui buget al zonei euro; nu afectează bugetul UE, cadrul financiar multianual nu este afectat de crearea acestui buget

-banii pt acest fond pot proveni din taxele pentru tranzacţiile bancare

– am insistat sa devenim parte a Uniunii Bancare

– distanta dintre noi si zona euro se mareste atat de tare incat va fi aproape imposibil de recuperat

-abordarile pe care le avem acasa nu sunt cele care vor garanta bunastarea pe termen mediu si lung, trebuie sa ne concentram pe corelare

“Nimeni nu este supus nimănui,  Bruxelles-ul reactionează cand nu respectam Tratatul”

– am vazut o abordare foarte incorecta in ultima vreme legata de cat de supusi suntem Bruxelles-ului, este o copilarie. Nimeni nu este supus nimanui, Bruxelles-ul reactionează cand nu respectam Tratatul; exista un “caine de pază”, Comisia Europeană

-Nimeni nu este scutit de reactia CE, care ar fi sanctionata de PE daca nu ar reactiona la nerespectarile de tratate sau valori ale UE

Privind Pactul de creştere economică:

– se vizează alocarea acelor 120 mld euro pt crearea de locuri de munca

– statele membre au hotarat capitalizarea BEI cu 10 mld euro, Romania a aprobat acum cate luni contributia sa de 53 mil €

– pe langa cei 120 mld euro, în următoarii trei ani se mai pun la dispozitie  încă 180 mld euro

– un alt obiectiv pentru perioada următoare este chiar aprofundarea pieţei unice. Exista inca 9 state membre care au restrictii pentru forta de munca din  Romania

– piata unica digitala trebuie incheiata pana la sfarsitul anului 2015

– finalizarea spatiului unic de cercetare are termen pana la sfarsitul lui 2014

Despre eficienta energetica:

-Romania are o problema deosebita de eficienta energetica a cladirilor

-Avem consumuri excesive si sunt mijloace tehnice de a imbunatati consumul

– ineficienta energetica ne scoate din competitie

Despre Cadrul Financiar Multianual:

– Comisia nu vrea reducerea de cheltuieli şi nici Herman van Rompuy

– Solutia corecta este ca cele doua grupuri ,Grupul «Better Spending» şi Grupul «Prietenii Coeziunii» sa fie impreuna, sa fie bani mai multi si cheltuiti mai bine

Despre aderarea la zona euro: Orice intariziere reprezinta nerespectarea Tratatului

– Eu cred ca intrarea Romaniei  in zona euro va avea un imapct pozitiv, din toate analizele pe care le am

– Obligatia noastra este sa adoptam moneda euro

– avem o derogare, dar este temporara

-orice intarziere de a intra in zona euro este o pierdere pt Romania si pentru competitivitatea noastra si reprezinta nerespectarea unui Tratat

Mesajul principal privind relatia cu China: Si noi avem nevoie de China, şi China are nevoie de noi

 

 

SCHENGEN: Avem o hotarare extraordinara sa ne compromitem sansele.

Intrebat de jurnalişti dacă aderarea României la Schengen este compromisa, Băsescu a răspuns:

România a făcut progrese în această vară, din păcate am văzut scrisorile primite de dna ministru Mona Pivniceru din partea Comisiei Europene: Nici inainte de intrarea  nu am avut o lista atat de lunga de probleme; am facut pasi inapoi prin atitudine. Va rog sa imi spuneti si mie in ce situatie sunt eu la Consiliu cand acum doua zile pe stadion liderii UE erau fluieraţi în cor?  As putea spune ca prin atitudinea unei majoritati politice pozitia noastra este subreda in interiorul UE, cu o credibilitate fragilizata puternic. Si de ce s-a intamplat in vara, si de atitudinile liderilor politici din Romania.

M-am obisnuit ca in Romania orice poate fi compromis, depinde de noi. Se pare ca in ultimele luni , avem o hotarare extraordinara sa ne compromitem sansele. 

 

In ce priveste Uniunea Fiscala, avem inca retineri foarte mari sau daca s-ar pune impozite pe salarii de 30-35%. Uniunea Bancara are prioritate, cea fiscala nu este de actualitate pana cand nu este implemenatata cea bancara.

Despre ridicarea premiului Nobel pentru Pace: Cred că îl deleg pe dl Ponta

Întrebat de jurnalişti dacă va merge la Oslo la ridicarea Premiului Nobel pentru pace, primit de UE , Traian Băsescu a răspuns, râzând: “Vreţi să mă împoponez cu un titlu pe care…? Ce am făcut eu pentru a obţine acest titlu? Cred că îl deleg pe domnul Ponta”.

Update 20.44

Nobelul pentru pace, motiv de razboi intre Basescu si Ponta?

Presedintele Consiliului European, Herman Rompuy i-a invitat pe cei 27 de sefi de stat si de guvern la ceremonia de la Oslo, din 10 decembrie, unde va avea loc ceremonia de inmana a premiului Nobel pentru pace. UE a castigat acest premiu in 2012, Uniunea urmand a fi reprezentata de Presedintele Comisiei, cel al Consiliului si cel al  Parlamentului European. Sa fie oare Nobelul pentru pace un nou motiv de razboi Presedinte – Premier?

Update 18.51

Zumzetul sutelor de jurnalisti da viata uriasei sali de presa a Consiliului European. Revenit la Bruxelles, la prima intalnire cu liderii UE dupa suspendarea din vara acestui an, Presedintele Traian Basescu se reconecteaza la agenda europeana.

Bombardat cu acuze si amenintari, dar   Si rugat sa il lase pe premier la urmatorul Consiliu din noiembrie, Traian Basescu participa, timp de doua zile, la discutii despre Uniunea Economica si Monetara, dar si despre partenerii strategici ai UE.

Disputele dintre Traian Basescu si Victor Ponta, in contextul apropiatelor alegeri, risca sa afecteze din nou modul in care interesele Romaniei sunt reprezentate. Desi Curtea Constitutionala a decis ca Presedintele va reprezenta Romania la Bruxelles, delegatia acestuia nu a beneficiat de punctajele necesare pe care Guvernul ar fi trebuit sa le furnizeze, dupa cum au declarat surse din Administratia de la Cotroceni. Asta in conditiile in are Premierul a declarat ca nu a vorbit cu Presedintele pe aceasta tema dar ca va pune la dispozitie orice document necesar. Se pare ca totusi, expertii de la Cotroceni au gasit o solutie, folosind materialele pe care ministerele de linie le-au agat ca pozitie in discutiile de pana acum la nivelul institutiilor europene.

Practic, in acest moment, se pare ca Presedintele nu poate fi impiedicat sa participe la Consiliul European, dar participarea sa este efectata de lipsa de cooperare cu Guvernul pe de o parte, in privinta pregatirii pozitiei Romaniei, dar si de posibilitatea de a angaja Romania in decizii care ar trebui apoi aplicata de Guvern.

Cum va iesi Traian Basescu din aceasta situatie, care va continua cel putin pana la alegeri si mai ales cat de mult sunt afectate interesele Romaniei, urmeaza sa aflam.

Ce se intampla la Bruxelles?

Presedintele Consiliului European, Herman Von Rompuy va prezenta un raport  intermediar privind masurile de consolidare a UEM, discutiile urmand sa vizeze crearea unui cadru bugetar si de politici economice.  Crearea Uniunii Bancare va fi discutata in cadrul dineului, pornind de la propunerea CE de a crea un mecanism unic de supraveghere.

Evaluarea Pactului de Crestere si Ocupare este un alt subiect care va fi supus atentiei sefilor de stat si de guvern, incluzand consolidarea Pietei Unice si cresterea rolului Bancii Europene de Investitii in finantarea actiunilor privind cresterea economica.

O tema distincta este legata de relatia strategica cu China, in conditiile in care, in aceasta toamna, vor fi anuntate schimbari la nivelul conducerii tarii, care va avea un nou presedinte si un nou premier.

In legatura cu situatia din Siria, Consiliul European va urmari coordonarea raspunsului UE la situatia umanitara din regiune.

Preşedintele Traian Băsescu va participa, joi şi vineri, la Bruxelles, la reuniunea de toamnă a Consiliului European, informează Administraţia Prezidenţială.

Veţi putea urmări , pe caleaeuropeana.ro, imagini in direct de la Bruxelles, unde preşedintele Traian Băsescu este aşteptat să ajungă în jurul orei 19:00, ora României, pentru prima sesiune de lucru.

Reuniunea de toamnă a Consiliului se concentrează pe unele subiecte economice, precum şi pe relaţiile externe, urmând a fi discutată relaţia UE cu China şi emise concluzii cu privire la Siria şi Iran.

Liderii statelor membre vor evalua joi seară progresul înregistrat în implementarea deciziilor Consiliului European din iunie 2012 privind creşterea economică şi crearea de locuri de muncă şi vor pregăti deciziile Consiliului din decembrie privind Consolidarea Uniunii Economice şi Monetare.

În cadrul dineului de lucru, liderii UE vor aborda subiectul Uniunii Bancare.

Mai multe informatii despre temele ce vor fi dezbatute, aici.

Surse: presidency.ro, Realitatea.net

Foto: flickr.com

CONSILIUL EUROPEAN

Președintele Consiliului European: Ultimii ani au afectat relația cu SUA. Donald Trump a vorbit mai mult cu Coreea de Nord decât cu Europa

Published

on

© Charles Michel/ Facebook

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că mandatul lui Donald Trump a afectat relația transatlantică și alegerea lui Joe Biden va însemna o revenire la dialogul “respectuos”, subliniind că fostul președinte american a vorbit mai mult cu Coreea de Nord decât cu Europa.

Cert este că ultimii ani au afectat relația cu SUA … Din păcate, nu este o glumă, președintele anterior a vorbit mai mult cu Coreea de Nord decât cu europenii“, a spus Michel în timpul unui interviu la radio Europa 1, potrivit Politico Europe.

“Cu Joe Biden, avem perspectiva unui dialog mai normal, mai respectuos … și pe mai multe proiecte precum clima, să avem o alianță obiectivă puternică, care este destul de pozitivă și incitantă”, a adăugat el.

Dar Michel a spus că este “foarte realist” că impactul lui Trump nu a dispărut pe deplin.

“În ceea ce privește subiectele comerciale, relațiile cu China … și poate marile companii de internet, nu vom avea spontan poziții concordante. Dar va exista cel puțin, cred, un spațiu pentru mai mult dialog, pentru un schimb de argumente, pentru mai mult bun simț, pentru mai multă raționalitate ”, a spus Michel, care face parte din familia politică Renew Europe.

Săptămâna trecută, în cadrul unei dezbateri a Parlamentului European consacrate inaugurării mandatului lui Joe Biden, președintele Consiliului European a propus un nou pact fondator SUA-UE pentru “o lume mai bună” și a subliniat că NATO și UE doresc întărirea legăturilor transatlantice și îl așteaptă pe Joe Biden la Bruxelles pentru un summit al Alianței și un Consiliu European extraordinar

După instalarea sa în funcție, Joe Biden a discutat deja la telefon cu trei importanți lideri europeni – prim-ministrul Marii Britanii, președintele Franței și cancelarul Germaniei – cărora le-a transmis angajamentul său pentru multilateralism, alianța transatlantică, NATO, un parteneriat UE-SUA și o strânsă coordonare cu aliații în mai multe domenii de provocări globale, de la COVID-19 și schimbări climatice la China și Rusia.

Continue Reading

CONSILIUL EUROPEAN

Angela Merkel l-a invitat pe Joe Biden la Berlin: Germania este gata să își asume responsabilitate internațională alături de partenerii europeni și transatlantici

Published

on

© Munich Security Conference

Cancelarul german Angela Merkel l-a invitat pe noul președinte american Joe Biden să efectueze o vizită în Germania, atunci când situația pandemică o va permite, în cadrul unei conversații telefonice pe care cei doi lideri transatlantici au avut-o luni seară.

Potrivit unui comunicat remis de guvernul federal de la Berlin, Angela Merkel l-a felicitat pe Joe Biden pentru inaugurare și l-a invitat pe președintele SUA să viziteze Germania de îndată ce situația pandemică va permite acest lucru.

Conform sursei citate, Merkel și-a manifestat “disponibilitatea Germaniei de a-și asuma responsabilitatea în gestionarea sarcinilor internaționale împreună cu partenerii săi europeni și transatlantici”, în condițiile în care relațiile cu precedenta administrație au fost tensionate pe fondul solicitărilor lui Donald Trump ca Berlinul să aloce 2% din PIB pentru apărare și să renunțe la construcția gazoductului Nord Stream 2.

De asemenea, arată comunicatul citat, cancelarul german și președintele american au fost de acord că sunt necesare mai multe eforturi internaționale pentru a face față pandemiei.

Angela Merkel a salutat revenirea SUA la Organizația Mondială a Sănătății, dar și decizia președintelui Biden de a readuce SUA la Acordul de la Paris.

Cei doi au mai discutat și despre probleme de politică externă, în special cele referitoare la Afganistan și Iran, precum și politica comercială și climatică.

“Am vorbit astăzi cu cancelarul german Merkel, transmițându-i angajamentul meu pentru multilateralism, alianța transatlantică și o strânsă coordonare cu aliații în mai multe domenii de provocări globale, de la COVID-19 și schimbări climatice la China și Rusia”, a scris și Joe Biden, pe Twitter.

Joe Biden este cel de-al patrulea președinte american cu care Merkel va colabora, după George W. Bush, Barack Obama și Donald Trump, cu cel din urmă având o relație tensionată și probată astfel prin disensiunile manifestate la summitul NATO din 2018 și la diferite summituri G7.

Convorbirea cu Merkel a reprezentat pentru Biden cea de-a cincea conversație telefonică cu un lider străin, de la instalarea sa în Biroul Oval, noul președinte american discutând cu prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau, cu președintele Mexicului, Andrés Manuel López Obrador, cu premierul Marii Britanii, Boris Johnson și cu președintele Franței, Emmanuel Macron.

Pe de altă parte, comunicatul emis de guvernul german nu cuprinde mențiuni referitoare la Rusia și situația gazoductului Nord Stream 2 și a cazului Navalnîi sau la China și acordul de investiții negociat de președinția germană a Consiliului UE.

Săptămâna trecută, Angela Merkel a subliniat că relația transatlantică se va baza din nou pe convingeri comune odată cu învestirea lui Joe Biden, însă a indicat că atitudinea ei privind proiectul Nord Stream 2, căruia i se opun și democrații și republicanii din SUA, nu s-a schimbat.

Nu în ultimul rând, presa occidentală a speculat recent că acordul de investiții UE – China ar putea provoca tensiuni cu noua administraţie după ce Joe Biden a propus un dialog transatlantic cu privire la ”provocarea strategică reprezentată de asertivitatea internaţională crescândă a Chinei”.

Continue Reading

CONSILIUL EUROPEAN

Emmanuel Macron: Europa trebuie să fie mai suverană și autonomă. Schimbarea administrației americane reprezintă o oportunitate pentru Europa

Published

on

© Emmanuel Macron/ Twitter

Europa a reacţionat rapid la criza coronavirusului, ceea ce a arătat că ea trebuie să fie mai suverană şi mai autonomă în domenii precum sănătatea, energia sau tehnologia, a declarat luni preşedintele francez Emmanuel Macron în cadrul unui summit internaţional de afaceri virtual ‘Choose France’, menţionând că schimbarea administraţiei americane reprezintă o oportunitate pentru Europa, potrivit Reuters.

Discursul lui Macron a fost rostit la o zi distanță după ce șeful statului francez a avut o conversație telefonică cu noul său omolog american, Joe Biden, în care noul lider de la Casa Albă i-a transmis liderului de la Palatul Elysee “angajamentul său de a consolida relația transatlantică prin intermediul NATO și al parteneriatului dintre Statele Unite și Uniunea Europeană“. 

Pe ansamblu, Europa se îndreaptă spre punerea în aplicare a unor măsuri mai eficiente pentru stăvilirea epidemiei de COVID-19, a apreciat şeful statului francez, conform Reuters, informează Agerpres.

“Peste tot în Europa, acţionăm pentru adaptarea strategiei de a ţine mai bine sub control pandemia”, a declarat Macron, lider marcant al liberalilor de la Renew Europe, în cadrul summitului de investiţii “Choose France”.

Emmanuel Macron s-a reunit luni într-un summit virtual cu 100 de şefi de companii multinaţionale într-o tentativă de a-i convinge să investească în continuare în Franţa, în pofida pandemiei de COVID-19.

Recunoscut pentru pledoaria sa față de suveranitatea Europei și autonomia strategică europeană, Emmanuel Macron a declarat și la finele anului trecut că națiunile Uniunii Europene trebuie să continue eforturile pentru a deveni independente de SUA în domeniile apărării și finanțelor chiar și după preluarea mandatului de președintele ales Joe Biden.

Statele Unite ne vor respecta ca aliați doar dacă suntem serioși și dacă suntem suverani în ceea ce privește apărarea noastră“, a declarat Macron într-un amplu interviu pentru Le Grand Continent și intitulat sugestiv “Doctrina Macron” pentru a exprima mai impunător ambițiile liderului de la Elysee expuse în celebrul său discurs de la Sorbona din septembrie 2017.

De cealaltă parte, Joe Biden s-a arătat deschis să reînnoiască relațiile Statelor Unite cu aliații săi transatlantici, atât în perioada în care a fost președinte ales, cât și după depunerea jurământului de președinte, când a utilizat prilejul discursului său inaugural pentru a respinge politica “America first” a predecesorului său Donald Trump și pentru a promite că “ne vom repara alianțele” și “ne vom angaja din nou cu lumea” internațională.

Continue Reading

Facebook

Team2Share

Dragoș Pîslaru15 mins ago

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru a prezentat Comisiei de Muncă a Senatului Directiva Europeană pe Salariul Minim și implicațiile ei pentru România

CONSILIUL EUROPEAN1 hour ago

Președintele Consiliului European: Ultimii ani au afectat relația cu SUA. Donald Trump a vorbit mai mult cu Coreea de Nord decât cu Europa

U.E.1 hour ago

Germania este în favoarea restricțiilor asupra exporturilor de vaccinuri produse în UE: Nu este vorba de UE pe primul loc. Trebuie să ne asigurăm că există o distribuţie echitabilă

ROMÂNIA2 hours ago

Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, despre introducerea unui certificat de vaccinare anti-COVID-19 unic la nivelul UE: Trebuie să evităm ”orice abordare discriminatorie”. Discuțiile continuă

Corina Crețu3 hours ago

Corina Crețu a pledat, în Parlamentul European, pentru durabilitatea investițiilor prin fondurile europene: Comisia Europeană ar trebui să asiste statele membre

COMUNICATE DE PRESĂ3 hours ago

Lansarea proiectului european Team2Share – Integrated Training & Teaching for Learning further aiming Knowledge Sharing Across Generations”

ENGLISH3 hours ago

Launch of the European Project Team2Share: Integrated Training & Teaching for Learning further aiming Knowledge Sharing Across Generations

U.E.3 hours ago

Giuseppe Conte a demisionat din fruntea guvernului italian

COMISIA EUROPEANA4 hours ago

Comisia Europeană a lansat noul său angajament privind consumul verde, primele întreprinderi angajându-se să adopte măsuri concrete în vederea creșterii sustenabilității

COMISIA EUROPEANA4 hours ago

Ursula von der Leyen, mesaj în memoria victimelor Holocaustului: Avem datoria de a nu uita vreodată

ROMÂNIA2 hours ago

Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, despre introducerea unui certificat de vaccinare anti-COVID-19 unic la nivelul UE: Trebuie să evităm ”orice abordare discriminatorie”. Discuțiile continuă

Dragoș Pîslaru6 days ago

Dragoș Pîslaru: Statele membre ar trebui să profite de majorarea de 3% din FEAD pentru a sprijini persoanele defavorizate în timpul pandemiei COVID-19

Eugen Tomac6 days ago

Eugen Tomac i-a solicitat șefului politicii externe a UE să creeze mecanisme care să condiționeze sprijinul financiar acordat partenerilor de garantarea accesului minorităților naționale la educație în limba maternă

RENEW EUROPE6 days ago

Președintele Consiliului European îi propune lui Joe Biden ca în prima zi de mandat la Casa Albă să construiască un nou pact fondator cu UE pentru „o lume mai bună”

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Președinta Comisiei Europene: Jurământul lui Joe Biden, un mesaj de speranță pentru o lume care așteaptă ca SUA să revină în cercul de state cu idei similare

Eugen Tomac1 week ago

Eurodeputatul Eugen Tomac: Rusia de astăzi se transformă într-un gulag și UE are obligația să acționeze

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Florin Cîțu s-a vaccinat împotriva COVID-19: Am vrut să dau un semnal românilor să se vaccineze

U.E.2 weeks ago

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan dorește să ”repună pe șine” relațiile Turciei cu UE: Este prioritatea noastră să facem din 2021 un an de succes

ROMÂNIA3 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Intenţia noastră este ca de la jumătatea săptămânii viitoare să trecem la etapa a doua de vaccinare

Gheorghe Falcă1 month ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă se va vaccina împotriva COVID-19 și îndeamnă la responsabilitate pentru „noi și cei de lângă noi”: Vaccinarea, testul nostru de maturitate

Advertisement
Advertisement

Trending