Connect with us

CONSILIUL EUROPEAN

Corespondenţă specială de la Bruxelles. VIDEO declaratiile preşedintelui. Ponta va fi delegat sa ridice Nobelul pentru Pace. Aderarea la Schengen, “subrezita de atitudinile unor lideri politici”

Published

on

Declaraţiile preşedintelui după summitul european – VIDEO:

Video streaming by Ustream

UPDATE 1:54  LIVE TEXT. Principalele declaraţii ale preşedintelui:

-Despre mecanismul unic de supraveghere bancara: de la 1 ianuarie 2013 incepe procesul de implementare a acestor reglementari, si nu vor ocoli niciun fel de banca

-Inspectorii BCE-ului se pot adresa direct reprezentanţilor băncilorromâneşti , fără a se mai adresa băncilor naţionale

-s-a stabilit crearea unui buget al zonei euro; nu afectează bugetul UE, cadrul financiar multianual nu este afectat de crearea acestui buget

-banii pt acest fond pot proveni din taxele pentru tranzacţiile bancare

– am insistat sa devenim parte a Uniunii Bancare

– distanta dintre noi si zona euro se mareste atat de tare incat va fi aproape imposibil de recuperat

-abordarile pe care le avem acasa nu sunt cele care vor garanta bunastarea pe termen mediu si lung, trebuie sa ne concentram pe corelare

“Nimeni nu este supus nimănui,  Bruxelles-ul reactionează cand nu respectam Tratatul”

– am vazut o abordare foarte incorecta in ultima vreme legata de cat de supusi suntem Bruxelles-ului, este o copilarie. Nimeni nu este supus nimanui, Bruxelles-ul reactionează cand nu respectam Tratatul; exista un “caine de pază”, Comisia Europeană

-Nimeni nu este scutit de reactia CE, care ar fi sanctionata de PE daca nu ar reactiona la nerespectarile de tratate sau valori ale UE

Privind Pactul de creştere economică:

– se vizează alocarea acelor 120 mld euro pt crearea de locuri de munca

– statele membre au hotarat capitalizarea BEI cu 10 mld euro, Romania a aprobat acum cate luni contributia sa de 53 mil €

– pe langa cei 120 mld euro, în următoarii trei ani se mai pun la dispozitie  încă 180 mld euro

– un alt obiectiv pentru perioada următoare este chiar aprofundarea pieţei unice. Exista inca 9 state membre care au restrictii pentru forta de munca din  Romania

– piata unica digitala trebuie incheiata pana la sfarsitul anului 2015

– finalizarea spatiului unic de cercetare are termen pana la sfarsitul lui 2014

Despre eficienta energetica:

-Romania are o problema deosebita de eficienta energetica a cladirilor

-Avem consumuri excesive si sunt mijloace tehnice de a imbunatati consumul

– ineficienta energetica ne scoate din competitie

Despre Cadrul Financiar Multianual:

– Comisia nu vrea reducerea de cheltuieli şi nici Herman van Rompuy

– Solutia corecta este ca cele doua grupuri ,Grupul «Better Spending» şi Grupul «Prietenii Coeziunii» sa fie impreuna, sa fie bani mai multi si cheltuiti mai bine

Despre aderarea la zona euro: Orice intariziere reprezinta nerespectarea Tratatului

– Eu cred ca intrarea Romaniei  in zona euro va avea un imapct pozitiv, din toate analizele pe care le am

– Obligatia noastra este sa adoptam moneda euro

– avem o derogare, dar este temporara

-orice intarziere de a intra in zona euro este o pierdere pt Romania si pentru competitivitatea noastra si reprezinta nerespectarea unui Tratat

Mesajul principal privind relatia cu China: Si noi avem nevoie de China, şi China are nevoie de noi

 

 

SCHENGEN: Avem o hotarare extraordinara sa ne compromitem sansele.

Intrebat de jurnalişti dacă aderarea României la Schengen este compromisa, Băsescu a răspuns:

România a făcut progrese în această vară, din păcate am văzut scrisorile primite de dna ministru Mona Pivniceru din partea Comisiei Europene: Nici inainte de intrarea  nu am avut o lista atat de lunga de probleme; am facut pasi inapoi prin atitudine. Va rog sa imi spuneti si mie in ce situatie sunt eu la Consiliu cand acum doua zile pe stadion liderii UE erau fluieraţi în cor?  As putea spune ca prin atitudinea unei majoritati politice pozitia noastra este subreda in interiorul UE, cu o credibilitate fragilizata puternic. Si de ce s-a intamplat in vara, si de atitudinile liderilor politici din Romania.

M-am obisnuit ca in Romania orice poate fi compromis, depinde de noi. Se pare ca in ultimele luni , avem o hotarare extraordinara sa ne compromitem sansele. 

 

In ce priveste Uniunea Fiscala, avem inca retineri foarte mari sau daca s-ar pune impozite pe salarii de 30-35%. Uniunea Bancara are prioritate, cea fiscala nu este de actualitate pana cand nu este implemenatata cea bancara.

Despre ridicarea premiului Nobel pentru Pace: Cred că îl deleg pe dl Ponta

Întrebat de jurnalişti dacă va merge la Oslo la ridicarea Premiului Nobel pentru pace, primit de UE , Traian Băsescu a răspuns, râzând: “Vreţi să mă împoponez cu un titlu pe care…? Ce am făcut eu pentru a obţine acest titlu? Cred că îl deleg pe domnul Ponta”.

Update 20.44

Nobelul pentru pace, motiv de razboi intre Basescu si Ponta?

Presedintele Consiliului European, Herman Rompuy i-a invitat pe cei 27 de sefi de stat si de guvern la ceremonia de la Oslo, din 10 decembrie, unde va avea loc ceremonia de inmana a premiului Nobel pentru pace. UE a castigat acest premiu in 2012, Uniunea urmand a fi reprezentata de Presedintele Comisiei, cel al Consiliului si cel al  Parlamentului European. Sa fie oare Nobelul pentru pace un nou motiv de razboi Presedinte – Premier?

Update 18.51

Zumzetul sutelor de jurnalisti da viata uriasei sali de presa a Consiliului European. Revenit la Bruxelles, la prima intalnire cu liderii UE dupa suspendarea din vara acestui an, Presedintele Traian Basescu se reconecteaza la agenda europeana.

Bombardat cu acuze si amenintari, dar   Si rugat sa il lase pe premier la urmatorul Consiliu din noiembrie, Traian Basescu participa, timp de doua zile, la discutii despre Uniunea Economica si Monetara, dar si despre partenerii strategici ai UE.

Disputele dintre Traian Basescu si Victor Ponta, in contextul apropiatelor alegeri, risca sa afecteze din nou modul in care interesele Romaniei sunt reprezentate. Desi Curtea Constitutionala a decis ca Presedintele va reprezenta Romania la Bruxelles, delegatia acestuia nu a beneficiat de punctajele necesare pe care Guvernul ar fi trebuit sa le furnizeze, dupa cum au declarat surse din Administratia de la Cotroceni. Asta in conditiile in are Premierul a declarat ca nu a vorbit cu Presedintele pe aceasta tema dar ca va pune la dispozitie orice document necesar. Se pare ca totusi, expertii de la Cotroceni au gasit o solutie, folosind materialele pe care ministerele de linie le-au agat ca pozitie in discutiile de pana acum la nivelul institutiilor europene.

Practic, in acest moment, se pare ca Presedintele nu poate fi impiedicat sa participe la Consiliul European, dar participarea sa este efectata de lipsa de cooperare cu Guvernul pe de o parte, in privinta pregatirii pozitiei Romaniei, dar si de posibilitatea de a angaja Romania in decizii care ar trebui apoi aplicata de Guvern.

Cum va iesi Traian Basescu din aceasta situatie, care va continua cel putin pana la alegeri si mai ales cat de mult sunt afectate interesele Romaniei, urmeaza sa aflam.

Ce se intampla la Bruxelles?

Presedintele Consiliului European, Herman Von Rompuy va prezenta un raport  intermediar privind masurile de consolidare a UEM, discutiile urmand sa vizeze crearea unui cadru bugetar si de politici economice.  Crearea Uniunii Bancare va fi discutata in cadrul dineului, pornind de la propunerea CE de a crea un mecanism unic de supraveghere.

Evaluarea Pactului de Crestere si Ocupare este un alt subiect care va fi supus atentiei sefilor de stat si de guvern, incluzand consolidarea Pietei Unice si cresterea rolului Bancii Europene de Investitii in finantarea actiunilor privind cresterea economica.

O tema distincta este legata de relatia strategica cu China, in conditiile in care, in aceasta toamna, vor fi anuntate schimbari la nivelul conducerii tarii, care va avea un nou presedinte si un nou premier.

In legatura cu situatia din Siria, Consiliul European va urmari coordonarea raspunsului UE la situatia umanitara din regiune.

Preşedintele Traian Băsescu va participa, joi şi vineri, la Bruxelles, la reuniunea de toamnă a Consiliului European, informează Administraţia Prezidenţială.

Veţi putea urmări , pe caleaeuropeana.ro, imagini in direct de la Bruxelles, unde preşedintele Traian Băsescu este aşteptat să ajungă în jurul orei 19:00, ora României, pentru prima sesiune de lucru.

Reuniunea de toamnă a Consiliului se concentrează pe unele subiecte economice, precum şi pe relaţiile externe, urmând a fi discutată relaţia UE cu China şi emise concluzii cu privire la Siria şi Iran.

Liderii statelor membre vor evalua joi seară progresul înregistrat în implementarea deciziilor Consiliului European din iunie 2012 privind creşterea economică şi crearea de locuri de muncă şi vor pregăti deciziile Consiliului din decembrie privind Consolidarea Uniunii Economice şi Monetare.

În cadrul dineului de lucru, liderii UE vor aborda subiectul Uniunii Bancare.

Mai multe informatii despre temele ce vor fi dezbatute, aici.

Surse: presidency.ro, Realitatea.net

Foto: flickr.com

CONSILIUL EUROPEAN

Olaf Scholz răspunde Franței, care consideră învechite regulile bugetare ale UE: Pactul de stabilitate trebuie să rămână “baza” bugetară în Europa

Published

on

© Bundesregierung/ Bergmann

Pactul de stabilitate şi de creştere, care limitează deficitul public la 3% din PIB şi datoria ţărilor membre ale zonei euro, trebuie să continue să servească drept “bază” bugetară în Europa, a apreciat luni cancelarul german Olaf Scholz, aflat într-o vizită la Madrid, într-o declarație prin care liderul de la Berlin se îndepărtează de viziunea expusă de Franța în obiectivele sale președinției sale la Consiliul UE.

Pactul de creştere şi de stabilitate este un cadru în care noi am putut pune în aplicare, de exemplu, planul de relansare europeană” post-COVID, a spus Scholz într-o conferinţă de presă comună la Madrid cu omologul său spaniol Pedro Sanchez, ambii social-democrați.

Europa trebuie să continue să meargă împreună în anii care vin şi noi vom reuşi aceasta pe baza Pactului nostru de stabilitate şi de creştere, care a furnizat cadrul unor operaţiuni atât de importante“, a adăugat el, citat de AFP, informează Agerpres.

Miza pentru Europa este de a concilia “viabilitatea pe termen mediu a finanţelor publice” şi “tranziţia ecologică”, care necesită “investiţii private”, dar şi “un leadership în materie de investiţii publice”, a subliniat luni premierul spaniol.

Din acest motiv, viitorul reglementărilor bugetare trebuie să fie abordat în cadrul unei dezbateri “constructive”, evitându-se “blocajele” cu ţări care susţin poziţii opuse, a continuat şeful guvernului spaniol.

Atât Olaf Scholz, cât şi ministrul său de finanţe, liberalul Chrisian Lindner, s-au declarat în ultimele săptămâni deschişi discuţiilor cu privire la evoluţia acestor reglementări comune, urmărindu-se în acelaşi timp să nu se piardă din vedere disciplina bugetară.

Aceste afirmaţii survin în timp ce o dezbatere are loc în cadrul Uniunii Europene cu privire la viitorul acestor reguli comune, suspendate în prezent din cauza pandemiei şi pe care mai multe state membre, între care Franţa şi Italia, doresc să le reformeze. De altfel, Parisul și Roma au semnat la finele anului trecut Tratatul de la Quirinale, document ce ranforsează cooperarea europeană dintre Franța și Italia, în timp ce președintele Emmanuel Macron și premierul Mario Draghi au redactat împreună un editorial intitulat ”Regulile fiscale ale UE trebuie revizuite”, publicat în ediția online a Financial Times. În materialul de opinie, cei doi lideri subliniau că ”avem nevoie de mai mult spațiu de manevră și suficiente investiții cheie pentru viitor astfel încât să ne asigurăm suveranitatea”.

Macron și Draghi speră că dezbaterea nu va fi ”întunecată de ideologie” și că se va putea găsi o abordare ”comună” în prima jumătate a anului 2022, în timpul președinției rotative a Franței la Consiliul UE. Mai mult, șeful statului francez a propus, ca obiectiv al preşedinţiei franceze a Consiliului UE, reformarea criteriilor de la Maastricht pentru un nou cadru bugetar, precum și o posibilă suplimentare a fondului de redresare europeană post-COVID-19.

Pactul “în ansamblul său nu este depăşit, dar regula datoriei publice este”, a declarat duminică și ministrul economiei francez, Bruno Le Maire.

În virtutea Pactului de stabilitate și creștere și a “criteriilor de la Maastricht”, deficitul public al statelor membre nu trebuie să depăşească 3% din PIB-ul lor, iar datoria lor publică trebuie să rămână sub sau egală cu 60% din avuţia naţională, chiar dacă ajustări punctuale sunt posibile.

Aceste reguli bugetare sunt suspendate din cauza pandemiei de COVID-19, ca măsură pe care Comisia Europeană a acceptat-o pentru ca statele membre să își poată finanța ieșirea din criză.

De altfel, Consiliul UE a solicitat, din 2023, dezactivarea derogării din Pactul de Stabilitate și Creștere, modificare apărută în contextul pandemiei și al coordonării cu Mecanismul de Redresare și Reziliență. Această poziție a urmat unei propuneri a Comisiei Europene din 3 martie 2021, potrivit căreia clauza derogatorie generală din cadrul Pactului de Stabilitate și Creștere ar trebui să rămână activă în 2022 pentru o redresare sustenabilă post-pandemie.

Continue Reading

CONSILIUL EUROPEAN

Charles Michel: Poziția de lider a UE în privința tranziției ecologice și digitale, expresia suveranității europene

Published

on

© European Union, 2021

Președintele Consiliului European, prezent la conferința economică anuală a Băncii Europene de Investiții (BEI), a reiterat importanța poziției de lider a UE în abordarea tranziției ecologice și digitale. 

„Redresarea noastră în urma COVID oferă o oportunitate unică pentru transformare și pentru inovare. O oportunitate pentru retehnologizarea inovatoare necesară pentru a prospera în lumea digitală, post-pandemică, și, de asemenea, pentru a face pace cu planeta noastră prin atingerea neutralității climatice. Aceasta este o alegere politică clară, foarte puternică și lucidă, pe care am făcut-o împreună. Aceasta va plasa Europa pe calea fermă către neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon până în 2050. Și ne va consolida poziția de lider mondial în domeniul tehnologiilor inteligente și ecologice. Poziția de lider a UE în abordarea tranziției ecologice și digitale este expresia suveranității noastre europene”, a subliniat acesta în discursul său. 

Potrivit președintelui Consiliului European, Uniunea Europeană își sporește capacitatea de a acționa în mod autonom: „Pentru a ne proteja interesele, pentru a ne susține valorile și pentru a contura un viitor global mai bun. Și acesta este motivul pentru care suveranitatea, sau autonomia strategică, ocupă un loc foarte important pe agenda Consiliului European. Suveranitatea noastră este susținută de două domenii critice: securitatea și apărarea, precum și economia noastră, iar acestea merg mână în mână.”

 

Continue Reading

CONSILIUL EUROPEAN

Emmanuel Macron l-a primit la Paris pe Charles Michel pentru a discuta despre securitatea europeană și redresarea economică: Vom fi foarte activi pe scena internațională

Published

on

© European Union 2021

Președintele Franței, Emmanuel Macron, l-a primit marți, la Palatul Elysee, pe președintele Consiliului European, Charles Michel pentru a discuta despre prioritățile președinției franceze a Consiliului UE, despre securitate și apărare, cât și despre chestiuni economice, cum ar fi investițiile și creșterea economică, care se vor afla în centrul reuniunii informale a Consiliului European din martie 2022. 

Franța a preluat, 1 ianuarie 2022, de la Slovenia, președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, deschizând un trio din care mai fac parte Cehia (iulie-decembrie 2022) și Suedia (ianuarie – iunie 2023).

Cei doi lideri au discutat, de asemenea, despre viitorul summit UE-Africa din februarie 2022 și au adus un omagiu președintelui Parlamentului European, David Sassoli.

„Sunt convins că, în următoarele săptămâni, vom avea ocazia de a trece treptat de la gestionarea crizei COVID-19, la consolidarea unui proiect de redresare economică, o consolidare bazată pe inovare, investiții și inteligență colectivă europeană. Vreau să mulțumesc președinției franceze, și în special președintelui Macron, pentru că a purtat această dezbatere de mult timp pe această idee de suveranitate europeană. În acest sens, propunerea franceză de a organiza un summit în luna martie în Franța, bazat pe investiții și creștere economică, va fi un moment important pentru proiectul european, deoarece va fi o oportunitate pentru ca toți actorii europeni să elaboreze împreună strategii comune în materie de inovare și investiții. Sunt convins că va fi un moment important pe care vom continua să îl pregătim meticulos”, a transmis Charles Michel, potrivit comunicatului oficial.

„Vă puteți baza pe sprijinul deplin al Consiliului European pentru o președinție franceză puternică, care să promoveze proiectul nostru comun. Doresc să felicit conducerea președinției pentru că a dus la bun sfârșit dezbaterea privind suveranitatea UE”, a scris acesta, pe Twitter.

 

De asemenea, președintele Consiliului European a subliniat că problema digitală va rămâne un subiect important pe agenda europeană. „Trebuie să fim capabili să inovăm, să elaborăm standarde europene care combină capacitățile de dezvoltare economică cu respectarea valorilor noastre fundamentale: viața personală, de exemplu, și problema datelor”, a detaliat el.

Făcând trimitere la Summitul UE-Africa din februarie, Charles Michel a precizat că cele două regiuni trebuie să își conecteze în continuare modelele de prosperitate și ambițiile de stabilitate și securitate. „Sperăm că acest moment, această reuniune din februarie, va fi o oportunitate de a trasa această nouă paradigmă a acestei alianțe Europa-Africa, pentru care avem o mare ambiție, fie că este vorba de investiții, de schimbări climatice, de revoluția digitală, de infrastructură, de conectivitate, de securitate sau de guvernanță”, a spus Michel.

De asemenea, oficialul european a amintit că agenda climatică rămâne o prioritate, subliniind necesitatea de a pune în aplicare măsurile care vor permite Uniunii Europene să atingă neutralitatea climatică până în 2050.

„Vom fi foarte activi pe scena internațională. Este momentul ca Uniunea Europeană să își afirme ambiția de a coordona stabilitatea și arhitectura de securitate. Busola strategică este o dezbatere  în curs de desfășurare de ceva timp și vom avea cu siguranță ocazia, în special în luna martie, de a face progrese pe acest subiect”, a adăugat Charles Michel.

La rândul său, președintele Emmanuel Macron a salutat angajamentul SUA, în contextul discuțiilor cu Rusia. „Discuțiile actuale dintre SUA și Rusia sunt legate de problema ucraineană, dar nu numai. Acestea se referă la chestiuni de securitate colectivă între aceste două puteri și este un lucru foarte bun”, a spus Macron, potrivit Euronews.

Citiți și: Emmanuel Macron, la preluarea de către Franța a președinției Consiliului UE: 2022 trebuie să fie un an de cotitură pentru Europa

În context, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a aratat încrezătoare cu privire la soluționarea problemelor de securitate din Vecinătatea Estică odată cu începerea președenției franceze a Consiuliului UE, Franța având o „voce tare și clară.”

Continue Reading

Facebook

COMISIA EUROPEANA12 hours ago

Afganistan: UE sprijină educația, sănătatea și mijloacele de trai ale populației afgane cu 268,3 milioane de euro

CONSILIUL UE12 hours ago

Ministrul de Finanţe, Adrian Câciu: Implementarea directivei privind nivelul minim de impozitare de 15% pentru grupurile multinaționale din UE reprezintă o prioritate pentru România

ROMÂNIA12 hours ago

România va avea un nou Plan Național de Combatere a Cancerului. Prof. Univ. Dr. Patriciu Achimaș-Cadariu îl va prezenta mâine la Palatul Cotroceni

COMISIA EUROPEANA13 hours ago

Un nou set de instrumente privind modalitățile de atenuare a interferențelor străine în cercetare și inovare în UE a fost publicat de Comisia Europeană

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI13 hours ago

Eurodeputatul Victor Negrescu, scrisoare către Emmanuel Macron prin care solicită ca aderarea României la Schengen să se afle printre obiectivele președinției franceze a Consiliului UE

RUSIA13 hours ago

Annalena Baerbock îi transmite lui Serghei Lavrov în prima vizită la Moscova că Germania este pregătită să apere regulile comune, chiar dacă va plăti ”un preț economic ridicat”

RUSIA14 hours ago

Antony Blinken îi cere lui Serghei Lavrov continuarea căii diplomatice pentru a detensiona situația generată de consolidarea militară a Rusiei în Ucraina

INTERNAȚIONAL14 hours ago

Secretarul de stat american, Antony Blinken, vizită oficială în Kiev și Berlin pentru a încuraja Rusia să aleagă diplomația și dezescaladarea

NATO14 hours ago

Contra-propunerea NATO la garanțiile cerute de Moscova. Jens Stoltenberg Am invitat Consiliul NATO-Rusia la o serie de reuniuni. Riscul unui conflict este real, dar nu vom face compromisuri în a proteja și apăra aliații

COMISIA EUROPEANA15 hours ago

Noul Bauhaus european: Încep înscrierile pentru premiile pe 2022. Vor fi recompensate ideile care contribuie la crearea unor locuri sustenabile și incluzive

RUSIA13 hours ago

Annalena Baerbock îi transmite lui Serghei Lavrov în prima vizită la Moscova că Germania este pregătită să apere regulile comune, chiar dacă va plăti ”un preț economic ridicat”

PARLAMENTUL EUROPEAN18 hours ago

După 20 de ani, conducerea Parlamentului European este preluată de o femeie: Roberta Metsola, a treia femeie din istorie aleasă președinte al PE

RUSIA2 days ago

Germania dă asigurări Kievului că va face ”totul pentru a garanța securitatea Ucrainei și Europei” și avertizează Rusia că va ”plăti un preț ridicat” dacă va recurge la ”un nou act de agresiune”

CHINA2 days ago

Forumul de la Davos: Președintele Chinei atrage atenția că o confruntare globală ”nu rezolvă problemele” și ar putea avea ”consecințe catastrofale”

SUA5 days ago

SUA sunt pregătite atât pentru discuții, cât și pentru represalii față de Rusia, nefiind clar că Moscova a decis „în mod categoric” să întreprindă o acțiune militară în Ucraina

NATO7 days ago

Klaus Iohannis reafirmă obiectivul creșterii prezenței militare SUA în România în contextul tensiunilor cu Rusia: Punerea sub semnul întrebării a arhitecturii de securitate europene este inacceptabilă

ROMÂNIA7 days ago

Klaus Iohannis: Finalizarea aderării României la Spaţiul Schengen este “deosebit de importantă”. Finalizarea MCV, o altă prioritate majoră

FONDURI EUROPENE3 weeks ago

Premierul Nicolae Ciucă va prelua monitorizarea operaționalizării PNRR: La începutul lui 2022 urmează să intre în contul statului încă 1,9 miliarde de euro, prefinanțare din împrumutul acordat României

ROMÂNIA3 weeks ago

Guvernul lucrează la un plan de acțiune din bani europeni care să transforme România într-un lider regional pentru dezvoltare durabilă până în 2030

ROMÂNIA3 weeks ago

Nicolae Ciucă, prima întâlnire cu reprezentanții AmCham România: Stimularea investițiilor străine și atragerea de fonduri europene prin PNRR și CFM, soluții pentru prosperitate și bunăstare

Advertisement

Team2Share

Trending