Ministrul Energiei: Nabucco, un proiect susţinut politic şi comercial important pentru Romania

2013-05-21-2358Cu o zi inainte de inceperea Consiliului European pentru energie de la Bruxelles, partenerii proiectului Nabucco s-au reunit in cadrul unei intalniri care a avut loc la Bucuresti, aceasta fiind a cincea si ultima inaintea luarii deciziei finale de catre consortiul Shah Deniz.

Ministrul delegat pentru energie, Constantin Nita a intervenit  in cadrul  conferintei de presa pentru a sublinia importanta regionala a proiectului Nabucco si pentru a vorbi despre rolul activ al Romaniei ca partener si promotor. De asemenea, Nita a spus ca proiectul Nabucco este unul extrem de important pentru dezvoltarea tarii noastre, tinand cont de faptul ca pentru realizarea proiectului vor fi implicate si resurse locale. In acest sens, ministrul delegat a declarat ca Nabucco este sustinut puternic din punct de vedere politic si economic si ca avantajele pentru Romania vor fi posibilitatea de a negocia pretul gazelor si instaurarea unor noi relatii comerciale cu tarile partenere.

La conferinta de presa au participat si directorul executiv al Nabucco Gas Pipeline International Gmbh, Reinhard Mitschek si presedintele Comitetului Nabucco, Hans Peter Floren

Cei doi si-au exprimat, de asemenea, entuziasmul fata de suportul politic din partea statelor partenere in acest proiect. Presedintele Comitetului Director Nabucco a tinut sa vorbeasca despre oportunitatile create la nivel national de fiecare tara si despre investitiile secundare pe care Nabucco le va atrage in regiune.  Tot el a mentionat faptul ca mii de oameni si experti vor lua parte la acest proiect de succes si ca se va crea o legatura strategica intre  Europa si Marea Caspica.

Mitschek a vorbit despre sustinerea unor tari ca Polonia care au recunoscut ca ruta Nabucco este cea mai scurta, dar si despre faptul ca tarile traversate de conducta sunt tari care au posibilitatea de a inmagazina resursele,  fapt care ar favoriza ulterior proiectul.

Reprezentantii politici si comerciali ai proiectului au explicat si cat de importanta este semnarea acordului de asociere, document fundamental in evolutia Nabucco, dar au vorbit si despre Nabucco ca si companie internationala care va face concurenta furnizorilor actuali.

Realizarea conductei va incepe in 2015, urmand sa se furnizeze gaz catre Georgia si Turcia in 2018 si catre Europa in 2019.

 

Alexandru Padure

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.