Președinția cehă a Consiliului Uniunii Europene susține aderarea României la spațiul Schengen, în vreme ce Bucureștiul speră ca acest obiectiv să avanseze pe perioada celor șase luni în care Praga asigură președinția Consiliului UE, a afirmat joi, la Praga, ministrul de externe Bogdan Aurescu.
Șeful diplomației române a avut consultări politice cu ministrul afacerilor externe din Republica Cehă, Jan Lipavský, discuții care au avut loc pe fondul exercitării de către Cehia, în semestrul al doilea al anului 2022, a Președinției Consiliului UE.
Potrivit unui comunicat al MAE remis CaleaEuropeană.ro, au fost abordate subiecte de actualitate de pe agenda europeană, inclusiv din perspectiva intereselor României și a priorităților Președinției cehe a Consiliului UE, omologul ceh reconfirmând în dialogul cu ministrul Aurescu susținerea activă și fermă a țării sale pentru aderarea României la spațiul Schengen.
“L-am asigurat pe Bogdan Aurescu de sprijinul nostru pentru aderarea României la Schengen“, a afirmat Jan Lipavský, în cursul unor declarații comune de presă.
De cealaltă parte, ministrul Aurescu a subliniat că Cehia “a reconfirmat sprijinul deplin pentru obiectivul aderării României la Schengen”, arătând că Bucureștiul speră ca acest dosar “să avanseze pe parcursul președinției cehe a Consiliului UE”.
Discuțiile celor doi miniștri au vizat de asemenea perspectivele de aprofundare a dialogului politico-diplomatic bilateral, precum și de consolidare a cooperării sectoriale cu Republica Cehă, în domenii de interes comun.
Cu privire la relațiile economice bilaterale și în contextul în care nivelul schimburilor comerciale între România și Republica Cehă a atins în anul 2021 nivelul de 5,1 miliarde de euro, cel mai înalt înregistrat până în prezent, părțile au subliniat atât necesitatea diversificării exporturilor reciproce, cât și rolul important al investițiilor bilaterale. În plan sectorial, au fost subliniate o serie de domenii de interes pentru ambele părți, precum energie, transport și logistică, turism, agricultură.
Totodată, cei doi miniștri au evocat obiectivele comune la nivel european, în contextul Președinției cehe a Consiliului UE, și NATO, ca urmare a Summitului de la Madrid și în perspectiva ministerialei de externe NATO, pe care o va găzdui România în luna noiembrie a acestui an. În acest context, cele două părți au discutat, cu prioritate, impactul multidimensional al agresiunii armate a Rusiei împotriva Ucrainei. Astfel, cei doi au realizat un schimb cuprinzător de opinii cu privire la situația de securitate regională, situația refugiaților ucraineni și impactul asupra altor domenii cheie, precum securitatea alimentară și securitatea energetică.
De asemenea, cei doi șefi ai diplomațiilor au convenit promovarea comună a unui proces de reflecție la nivelul Uniunii Europene în ceea ce privește viitorul Parteneriatului Estic.