Românii, cel mai mic salariu minim din Europa

lei baniAngajaţii din România câştigă pe ora de lucru un salariu minim de 1,28 dolari, unul dintre cele mai mici din lume şi cel mai redus din Europa. Spre deosebire de vecinii unguri, ei obţin cu 96 de cenţi mai puţin pe oră, în timp ce faţă de salariaţii companiilor din Luxemburg, cei mai bine plătiţi europeni, românii primesc cu 12,93 dolari în minus pentru 60 de minute de muncă, potrivit informaţiilor făcute publice de către reprezentanţii Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), preluate de Gandul.info.

România nu este membră a OCDE motiv pentru care valoarea salariului minim obţinut de români pe ora de muncă a fost calculată de Gandul pe baza datelor Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene (UE), la un curs mediu oficial al Băncii Naţionale a României (BNR) aferent anului 2011 de 3,0486 lei/dolar. Datele furnizate de OCDE sunt aferente anului 2011.

Pe ultimele locuri în clasamentul european se află polonezii (2,72 de dolari pe oră), slovacii (2,53 dolari pe oră), ungurii (2,24 dolari pe oră) şi românii (1,28 de dolari pe oră), potrivit datelor furnizate de OCDE.

La data de 1 februarie, salariul minim brut pe economie a fost majorat însă în România cu 50 de lei, ajungând la 750 de lei. Începând cu luna iulie a anului în curs, el se va majora încă o dată şi va ajunge la 800 de lei.

Articolul integral disponibil AICI.

Sursa: Gandul.info
Foto: arhivafoto.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.