Connect with us

SĂNĂTATE

Dr. Adrian Streinu-Cercel îndeamnă viitorii medici să folosească tabletele

Published

on

dr strainu cercelMarți, 1 octombrie 2013, a avut loc festivitatea de deschidere a noului an universitar la Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” din Bucureşti, eveniment ce s-a desfăşurat ȋn Amfiteatrul Facultǎții de Medicinǎ – George Emil Palade, potrivit unui comunicat remis presei.

Ȋn deschiderea evenimentului, Rectorul UMF „Carol Davila”Acad. Ioanel Sinescu a fǎcut o prezentare a oportunitǎților oferite de UMF Carol Davila, recomandȃnd ȋn același timp vizitarea site-ului universitǎții pentru o bunǎ și eficientǎ informare. Ȋn discursul sǎu, rectorul a subliniat faptul cǎ Universitatea „Carol Davila” are menirea de a oferi studenților sǎi „o temelie solidǎ, o bazǎ stabilǎ” ce trebuie continuatǎ „cale de o viațǎ”. Adresȃndu-se numeroșilor studenți prezenți la ceremonie, Acad. Ioanel Sinescu i-a asigurat cǎ au optat pentru „o profesie care poate face oamenii sǎnǎtoși și totodatǎ fericiți. Aveți șansa sǎ descoperiți o profesie fǎrǎ limite din care puteți sǎ faceți o artǎ. Ați ales o profesie ȋn care mediocritatea și incompetența nu au loc, o profesie unde nu existǎ nicio scuzǎ”. Ȋn continuarea discursului sǎu, rectorul i-a ȋndemnat pe studenți sǎ munceascǎ și sǎ nu se demobilizeze, chiar dacǎ uneori le va fi greu.

Rectorul UMF „Carol Davila”, Acad. Ioanel Sinescu a mai precizat faptul cǎ: „Ȋnvǎțǎtura este o avere mare care nu se ȋmpuțineazǎ prin dǎruire. Vǎ asigur cǎ la UMF Carol Davila existǎ mulți profesori dǎruiți.” Studenții au fost ȋndemnați sǎ ținǎ seama si de sintagma „mai ȋntȃi de toate sǎ nu faci rǎu, ca principiu al practicii meseriei medicale.”

Rectorul i-a mai sfǎtuit pe studenți: „sǎ nu uitați nicio clipǎ care este țelul vostru ȋn aceastǎ școalǎ. Vreau sǎ vǎ ȋndemn sǎ ȋnvǎțați bine și sǎ conștientizați faptul cǎ trǎiți o perioadǎ minunatǎ din viațǎ dumneavoastrǎ. Ați venit din toatǎ țara la UMF Carol Davila și sper sǎ percepeți aceastǎ școalǎ ȋn care ȋnvǎțați, ca pe un adevǎrat edificiu de strǎdanii și performanțe. Dorința mea este ca UMF Carol Davila, cu o atȃt de bogatǎ tradiție și cu atȃtea personalitǎți compleșitoare, sǎ acceadǎ ȋntr-un viitor nu foarte ȋndepǎrtat, ȋn topul celor 500 de universitǎți din lume,” a ȋncheiat Acad. Ioanel Sinescu discursul sǎu.

Ȋn continuarea discursurilor de deschidere a anului universitar 2013 – 2014, Președintele Agenției Naționale de Cercetare Științificǎ, Prof. T. Prisecaru a menționat cu emoție cǎ: „Mǎ aflu pentru prima datǎ ȋn amfiteatrul UMF Carol Davila, la deschiderea anului universitar, ȋn fața atȃtor studenți. Una din prioritǎțile noastre naționale este Sǎnǎtatea. Ȋn domeniul medicinei, cercetarea este singura metodǎ care aduce un progres evident. Ȋn același timp, apar noi provocǎri și afecțiuni care trebuie depistate, iar activitatea de cercetare trebuie sǎ fie continuǎ. Ȋntotdeauna sǎ vǎ gȃndiți ȋn tot ceea ce ȋnvǎțați pe viitor, cum puteți sǎ folosiți aceste cunoștinte, cum sǎ creați proceduri, ghiduri și metodologii noi. Practica ȋmpletitǎ cu dorința de cunoaștere reprezintǎ cheia succesului. Vǎ urez mult succes și multǎ perseverențǎ.”

Ȋn același ton cu cele menționate mai sus, Prof. Dr. Sorin Oprescu, Primarul General al Capitalei, cadru didactic al prestigioasei universitǎți, le-a urat bun venit bobocilor: „Fiți bineveniți, sǎ dea Dumnezeu sǎ fiți sǎnǎtoși ca sǎ puteți la rȃndul dumneavoastrǎ sǎ ȋnvǎțați sǎ deveniți medici ce provin dintr-o școalǎ de medicinǎ care este recunoscutǎ din punct de vedere al potenței știintifice, al intelectului și al caracterului oamenilor care activeazǎ ȋn UMF Carol Davila. Avem un singur obiectiv, sǎ ȋncercǎm sǎ vǎ creǎm o viațǎ profesionalǎ normalǎ!”

Prezent la ceremonia deschiderii anului universitar la UMF „Carol Davila”, Prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel, Președintele Senatului Universitǎții le-a prezentat studenților utilitatea și necesitatea folosirii noilor metode de studiu (i-pad, tabletǎ, smartphone etc.), recomandȃndu-le sǎ intrebuințeze cu ȋncredere  orice nouǎ tehnologie care le oferǎ posibilitatea de a ȋnvǎța și le-a urat acestora un sincer „Spor la treabǎ!”

Prof. Dr. Doina Pleșca, Decanul Facultății de Medicină din cadrul U.M.F. „Carol Davila” le-a urat, de asemenea, bun venit studenților, dorindu-le ȋn același timp „un viitor minunat, plin de realizǎri. Suntem aici sǎ ne bucurǎm alǎturi de dumneavostrǎ, de faptul cǎ sunteți studenții celei mai prestigioase facultǎți de medicinǎ din țarǎ. Drumul de astǎzi sǎ fie un drum al performanței, pe care sǎ porniți cu toții”. Prof. Dr.  Doina Pleșca i-a asigurat totodatǎ pe studenți cǎ ȋmpreunǎ cu dascǎlii facultǎții de medicinǎ, „vǎ vom veghea, astfel ȋncȃt sǎ mergeți drept și fǎrǎ ocolișuri ca sǎ ajungeți  la destinație.”

Decanul Facultății de Farmacie, facultate aflatǎ la ceas aniversar, ȋmplinind 90 de ani de existențǎ, Prof. Dr. Dumitru Lupuleasa le-a mǎrturisit studenților cǎ facultatea pe care o conduce „are cea mai mare vechime, cǎ a creat foarte mulți oameni de valoare care au realizat medicamente.” Decanul Facultǎții de Farmacie, le-a dorit studenților sǎ pǎșeascǎ cu dreptul și cu convingerea cǎ „la UMF Carol Davila o sǎ aveți parte de un corp didactic care este exigent atunci cȃnd trebuie, dar cu care vǎ ȋndemn sǎ comunicați ca sǎ dezlegați orice secrete ale medicinei pe care nu le cunoașteți.”

Nu ȋn ultimul rȃnd, șefa promoției 2007 – 2013, Șerban Andreea, a ținut sǎ le ȋmpǎrtǎșeascǎ noilor studenți cȃteva idei din experiența sa personalǎ: „Pentru mine este finalul unui drum pe care voi ȋl ȋncepeți astazi. A fost un drum frumos, care nu a fost greu, dar cu siguranțǎ nici ușor. Efortul și pasiunea reprezintǎ ingrediente fǎrǎ de care nu se poate scrie rețeta succesului, nu existǎ limite care nu pot sǎ fie ȋndepǎrtate. Facultatea de Medicinǎ este cea ȋn care trebuie sǎ muncim cel mai mult. Ȋn fiecare zi, la spital, am ȋnvǎțat de la pacienți și de la medici cǎ viața nu este a noastrǎ, este doar un dar minunat care trebuie prețuit. Ceea ce vǎ doresc este sǎ faceți o cursǎ frumoasǎ ȋn UMF Carol Davila.”

Ceremonia de deschidere a anului universitar 2013 – 2014 s-a desfășurat în prezența conducerii U.M.F. „Carol Davila” și a invitaților sǎi: Președintele Agenției Naționale de Cercetare Științificǎ, Prof. T. Prisecaru și Prof. Dr. Sorin Oprescu, Primarul General al Capitalei, care au fost alǎturi de studenții, pǎrinții și cadrele didactice participante la eveniment.

Sursa: Comunicat de presa
Foto: hepato.ro

FONDURI EUROPENE

Guvernul a semnat contractul de finanțare pentru Spitalul Regional Craiova. Investiția de aproape 600 de milioane de euro va fi realizată prin fonduri europene

Published

on

© Reprezentanța Comisiei Europene în Romania

Guvernul a semnat joi contractul pentru finanțarea celui de-al treilea Spital Regional de Urgență, care va fi construit în Craiova, din fonduri europene, după ce la începutul lunii a fost semnat contractul de finanțare pentru Spitalul Regional Cluj, iar în luna martie Comisia Europeană a aprobat proiectul Spitalului Regional Iaşi.

Contractul de finanțare din fonduri europene a Spitalului Regional de Urgență Craiova a fost semnat astăzi, la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, în prezența viceprim-ministrului Raluca Turcan, a ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, și a ministrului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, Ion Ștefan, informează executivul într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro

Valoarea totală a investiției este de 2,85 miliarde de lei, reprezentând aproximativ 600 de milioane de euro.

”În doar câteva luni, am reușit să deblocăm cel mai amplu proiect din domeniul sănătății, cu finanțare europeană: construirea spitalelor regionale. Contractul semnat astăzi este cel mai important pas pentru realizarea Spitalului Regional de la Craiova, proiect care se lasă așteptat de mai bine de opt ani. Unul dintre obiectivele acestui Guvern este consolidarea și modernizarea infrastructurii spitalicești din țară, folosind fondurile puse la dispoziție de Comisia Europeană. Am început cu cele trei Spitale Regionale, dar investițiile masive în spitale vor continua, mai ales că, din exercițiul financiar următor, vom avea pentru prima dată un Program Operațional de Sănătate cu o alocare de 4,5 miliarde de euro”, a spus vicepremierul Raluca Turcan.

Spitalul Regional de Urgenţă Craiova va fi construit în Craiova – Ghercești, iar durata de implementare a proiectului este de 104 luni. Spitalul Regional de Urgenţă Craiova va cuprinde un complex de construcții cu 7 nivele, pe o suprafață totală construită de aproximativ 165.296 metri pătrați. Spitalul va fi dotat cu heliport și cu 1 195 locuri de parcare.

”De acum, ne dorim ca toți pașii birocratici să fie parcurși rapid, astfel încât să înceapă construcția efectivă a unităților spitalicești. Vorbim despre niște investiții majore, îndelung așteptate de cetățeni, cadre medicale, dar mai ales de pacienții din România. Vedem cu toții, în contextul pandemiei COVID-19, ce nevoie vitală de investiții avem în sistemul sanitar. Îmi iau angajamentul ca tot ceea ce ține de ministerul pe care-l conduc să parcurgă pașii legali rapid, pentru a vedea toate spitalele regionale funcționale, cât mai repede”, a declarat ministrul Ion Ștefan.

Spitalul Regional de Urgență Craiova va avea un număr total de 807 paturi, 19 săli de operație şi va fi construit în jurul unui concept organizațional de specialități medicale grupate în 7 centre, printre care și un centru de tratament pentru cancer destinat pacienților din regiunea sud-vest, cu toate dotările necesare, dar și un centru combinat pentru mamă și copil, cu 100 de paturi pentru adulți și copii, într-o clădire cu intrare separată.

“La fel ca la Cluj și Iași, Spitalul Regional de Urgență Craiova va furniza servicii integrate de înaltă calitate, sigure, multidisciplinare pentru îmbunătățirea stării de sănătate a populației din regiune. Va fi dotat cu echipamente și aparatură de cea mai înaltă performanță pentru servicii de calitate de prevenire, de diagnostic și terapeutice. Urmează transmiterea în vederea aprobării de către Comisia Europeană, proiectul Iașului fiind deja aprobat din data de 17 martie”, a declarat ministrul sănătății, Nelu Tătaru.

Anunțul de participare pentru achiziția de servicii de proiectare pentru elaborarea proiectului tehnic necesar execuției lucrărilor aferente proiectului ”Construirea Spitalului Regional de Urgență Craiova” și pentru servicii de asistență tehnică a fost publicat astăzi în sistemul electronic de licitații.

Continue Reading

ROMÂNIA

Ministrul Sănătății: Un medicament folosit în SUA pentru tratarea pacienților cu coronavirus ar putea ajunge în România într-o lună

Published

on

© Guvernul României

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat marţi, la postul Antena 3, că medicamentul Remdesivir, folosit în SUA pentru tratarea pacienţilor cu coronavirus, ar putea ajunge, după omologare, în aproximativ o lună în România.

El a fost întrebat despre testarea acestui medicament în SUA, la Spitalul Universitar din Chicago, asupra unui eşantion de 125 de bolnavi diagnosticaţi cu COVID-19.

“Am văzut şi noi studiul din SUA. Sunt 125 de cazuri şi doar două decese. Urmărim să fie acreditat în Statele Unite, apoi să intre în comunitatea europeană şi îl putem prelua şi noi. Este un răspuns pozitiv (n.r. la Remdesivir) şi un răspuns care promite ca şi tratament electiv pentru coronavirus. Suntem într-o relaţie în care avem o discuţie cu cei care fac acest studiu. În măsura în care receptul este omologat, îl putem aduce în Comunitatea Europeană, va fi omologat şi la noi, şi apoi şi în România”, a afirmat Tătaru, citat de Agerpres.

Întrebat despre o estimare în timp, ministrul a răspuns: “Să sperăm cam într-o lună”.

Referindu-se la tratamentul cu plasmă, Tătaru a menţionat că “este încă la nivel de studiu”. “Avem centre la Timişoara, Iaşi şi Bucureşti (…) Azi am făcut acel protocol de prelevare a plasmei. Rămâne ca şi în comisiile de ATI, Boli Infecţioase, Hematologie să elaboreze şi un proiect, un protocol de studiu pe care să-l putem pune în practică, să folosim această plasmă hiperimună la pacienţii critici. Pacienţii critici sunt cei care au cea mai mare nevoie şi în acest moment pot reacţiona la acea plasmă hiperimună având anticorpii”, a evidenţiat ministrul Sănătăţii.

În cadrul acestui studiu clinic efectuat la Spitalul Universitar din Chicago au fost evaluate 125 de persoane, dintre care 113 au fost testate pozitiv pentru noul coronavirus şi tuturor li s-au administrat doze zilnice de remdesivir, antiviral folosit până în prezent pentru a trata Ebola. Doi pacienţi au murit, dar cei mai mulţi dintre ceilalţi au fost externaţi, întrucât simptomele lor s-au ameliorat considerabil, potrivit rezultatelor preliminare ale acestui studiu anunţate de publicaţia medicală Stat News.

Continue Reading

ROMÂNIA

Ministerul Sănătății: Peste 2 milioane de măști și 300.000 de combinezoane de protecție au fost aduse în România luni și marți

Published

on

© Bucharest Airports/ Facebook

Compania Unifarm SA a achiziţionat şi adus în ţară, luni şi marţi, mai multe transporturi de echipamente medicale şi produse dezinfectante, a informat Ministerul Sănătăţii, printr-un comunicat de presă.

“Ministerul Sănătăţii şi Compania Unifarm SA continuă aprovizionarea cu echipamente medicale şi materiale sanitare destinate unităţilor sanitare în lupta împotriva COVID-19. Astfel, în perioada 6-7 aprilie 2020, Compania Unifarm SA a achiziţionat şi a adus în ţară mai multe transporturi de echipamente medicale şi produse dezinfectante, după cum urmează: 2.245.000 măşti FFP2 şi ochelari de protecţie, 20.000 viziere, 300.000 combinezoane, din care 200.000 combinezoane speciale utilizate în secţiile de terapie intensivă (ATI), 923.000 mănuşi latex, 114.000 mănuşi vinil, 2.000.000 măşti chirurgicale cu trei pliuri, 36.000 tone dezinfectant pentru suprafeţe”, a precizat sursa citată.

Potrivit ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru, materialele şi echipamentul de protecţie vor fi distribuite începând din noaptea de marţi spre miercuri către toate unităţile sanitare din ţară, cu prioritate către cele care sunt în prima linie de gestionare a cazurilor cu noul coronavirus.

“Este o adevărată luptă comercială pentru achiziţia materialelor sanitare şi a echipamentelor pe piaţa internaţională. Continuăm aprovizionarea, constant, şi în perioada următoare”, a declarat Tătaru, citat în comunicat.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending