Connect with us

POLITICĂ

Scandal în USL: „Îmi dau demisia chiar şi în acest moment”, a ameninţat Stroe. Antonescu: „Dă-ţi-o”

Published

on

crin_antonescuTariceanu şi Antonescu au avut un schimb dur de replici în şedinţa conducerii PNL. Lui Stroe i s-a cerut să se retragă, acesta a vrut să-şi dea demisia. În final, conducerea liberalilor a validat mandatul maximal pentru negocierile cu PSD, reconfirmând mandatul dat liderului PNL, relatează Gandul.info.

Antonescu cere desfiinţarea USD, reducerea numărului de ministere, scăderea CAS şi TVA, respingerea legii amnistiei şi graţierii şi neimpozitarea profitului reinvestit.

Şedinţa liberalilor de marţi seara, convocată de urgenţă de Crin Antonescu pentru a pune la punct lucrurile în PNL după ce apăruseră unele voci care îi contestaseră autoritatea în fruntea partidului, a reprezentat un bun prilej pentru a se tranşa anumite conflicte care mocneau. După ce sala de şedinţă a fost schimbată pe ultima sută de metri, apoi ecranată cu un aparat de bruiaj, membrilor Biroului Politic Naţional li s-a interzis să părăsească sala timp de patru ore cât a durat şedinţa.

Prima confruntare în interiorul şedinţei a fost cea între fostul preşedinte al PNL, Călin Popescu Tăriceanu şi actualul preşedinte Crin Antonescu. Disputa dintre cei doi fusese prefaţată cu o seară înainte de conflictul purtat prin intermediul televiziunilor. Antonescu a atacat dur, spunând că Tăriceanu îşi bate joc de partid atunci când vorbeşte despre un Congres extraordinar, în timp ce Tăriceanu i-a recomandat lui Antonescu să se informeze ce a declarat, caracterizând afirmaţiile liderului PNL ca fiind deplasate. Iritarea lui Antonescu venise şi pe fondul poziţiei lui Tăriceanu, care se exprimase în favoarea menţinerii actualei structuri a Guvernului, ceea ce ar fi făcut imposibilă impunerea lui Klaus Iohannis în Executiv în funcţia de vicepremier şi ministru de Interne. Mai mult, în plin conflict în USL, premierul Ponta l-a lăudat pe Tăriceanu pentru varianta propusă.

Surse din PNL au declarat pentru gândul că, în şedinţa conducerii, Călin Popescu Tăriceanu s-a ridicat în picioare şi i-a făcut mai multe reproşuri lui Crin Antonescu.

„Am intrat în Guvern, nu am făcut nimic şi am acceptat să ne încalece PSD”, i-a spus Tăriceanu lui Antonescu.

Acesta a continuat atacul, criticându-l pe Antonescu că „ a avut o cloşcă cu pui în braţe, Comisia de Revizuire a Constituţiei, şi a dat-o în bară”. În final, potrivit surselor citate, Tăriceanu i-a spus preşedintelui PNL că în conflictul cu PSD “urmăreşte interesul personal şi nu al partidului”.

Reacţia lui Crin Antonescu nu s-a lăsat aşteptată. Liderul PNL l-a admonestat de faţă cu toţi colegii pe Tăriceanu pentru că a atacat partidul într-un moment delicat, în plină negociere cu PSD.

Pentru a-i arăta că deţine controlul partidului, Antonescu a cerut să fie supusă la vot propunerea lui Tăriceanu prin care structura Guvernului să nu fie modificată. Cei din conducerea PNL au respins varianta lui Tăriceanu şi au girat negocierile purtate de Antonescu.

S-a cerut demisia fostului ministru de Interne, Radu Stroe

Conflictul între gruparea Stroe – Chiţoiu şi Crin Antonescu a ieşit la iveală şi în şedinţa Biroului Politic Naţional.

Primul luat în vizor a fost fostul ministru de Interne, Radu Stroe, cel care a fost suspectat de colegii de partid că a devenit un apropiat al lui Victor Ponta. De altfel, în momentul critic al carierei de ministru al lui Stroe, acesta a fost apărat de premierul Ponta, care nu i-a cerut demisia pentru felul în care a acţionat după accidentul aviatic din Apuseni. A doua zi, enervat de modul în care a comunicat Stroe, Antonescu a impus demisia ministrului de Interne.

Acela a fost primul semn că Antonescu încearcă să elimine din Guvern anumiţi miniştri care „nu mai joacă pentru partid” şi au început să „tragă cu PSD”.

Mai mulţi membri ai conducerii PNL i-au spus lui Stroe că „a ajuns omul lui Ponta în Guvern” şi că „ar trebui să se retragă”.

Surse din PNL au declarat pentru gândul că Stroe a răspuns: „dacă este vorba de demisie, mi-o dau şi în acest moment”. „Dă-ţi-o!”, a replicat imediat Antonescu.

„Eu mă pun la dispoziţia partidului, îmi pun demisia la dispoziţia partidului”, a replicat Stroe.

„Eu nu sunt depozitar de demisii”, a spus Antonescu, subiectul fiind închis în cele din urmă, fără ca Stroe să-şi dea demisia.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

POLITICĂ

Klaus Iohannis participă luni la şedinţa solemnă a Parlamentului consacrată Revoluției și la evenimentele de la Timișoara

Published

on

© Administrația Prezidențială

Preşedintele Klaus Iohannis participă, luni, la şedinţa solemnă a Parlamentului consacrată aniversării a 30 de ani de la Revoluţie şi la mai multe evenimente organizate la Timişoara.

Potrivit agendei, şeful statului va participa, luni, începând cu ora 12:00, la şedinţa solemnă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului consacrată aniversării a 30 de ani de la Revoluţia Română din Decembrie 1989.

Tot luni, la Timişoara, el va depune, după-amiază, o coroană de flori la Monumentul Eroilor, iar apoi va merge la slujba de pomenire a martirilor Revoluţiei din Decembrie 1989 de la Catedrala Ortodoxă Metropolitană, la momentul de reculegere şi aprinderea “Candelelor Nemuririi” de la Opera Naţională Română, unde va susţine şi o alocuţiune.

De asemenea, preşedintele Iohannis va participa la spectacolul regal de balet intitulat “Revolta”, la Opera Naţională Română. 

Continue Reading

JUSTIȚIE

Ludovic Orban, de Ziua Internațională Anticorupție: Reiterez angajamentul și determinarea Guvernului de a susține neobosit această luptă

Published

on

© Guvernul României

Premierul Ludovic Orban a afirmat, luni, într-un mesaj de Ziua internaţională împotriva corupţiei, că lupta împotriva acestui fenomen este “dezideratul care a unit români de toate vârstele” şi a reiterat “angajamentul şi determinarea Guvernului de a susţine neobosit” acest demers.

“Lupta împotriva corupţiei este dezideratul care a unit români de toate vârstele, din medii şi cu preocupări diferite, şi faţă de care şi-au exprimat susţinerea fără echivoc. Fie prin mijlocul democratic al votului, prin campanii publice şi chiar prin proteste de stradă, cetăţenii au luat atitudine de fiecare dată când combaterea corupţiei a fost slăbită sau pusă în pericol. Atitudinea civică fermă şi mesajul răspicat exprimate de români dovedesc gradul înalt de conştientizare a efectelor acestui flagel: menţinerea sărăciei, servicii sociale de slabă calitate, dezbinarea societăţii”, a transmis Orban, potrivit mesajului postat pe site-ul Guvernului.

El a adăugat că atitudinea curajoasă şi implicată a societăţii reprezintă un sprijin important al acţiunii guvernamentale de combatere a corupţiei şi de consolidare a independenţei Justiţiei, componentă “esenţială” a acestui efort.

“Vreau să reiterez angajamentul și determinarea Guvernului pe care îl conduc de a susține neobosit această luptă. Este dezideratul nostru să construim o Românie puternică, în care economia să se dezvolte fără bariera corupţiei, prin politici publice menite să stimuleze încredere investitorilor şi competiţia corectă. Ne-am făcut un obiectiv din creşterea credibilităţii României în plan extern, fundamentată pe valori democratice şi pe cele ale statului de drept. Este un ţel al Guvernului nostru să creştem performanţa în educaţie şi sănătate şi să prosperăm prin muncă, creativitate, onestitate şi bun simţ. Toate aceste lucruri le putem realiza împreună, fiind uniţi în această luptă împotriva corupţiei”, a evidenţiat prim-ministrul.

Instituită de Organizaţia Naţiunilor Unite în anul 2003, Ziua internaţională împotriva corupţiei este sărbătorită, în fiecare an, la 9 decembrie.

Continue Reading

JUSTIȚIE

Klaus Iohannis, de Ziua Internațională Anticorupție: Am reușit, cu sprijinul românilor, să păstrăm parcursul european al ţării noastre

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis și-a reafirmat luni susținerea fermă pentru lupta împotriva corupției și a arătat că, alături de români și de forțele politice democratice, a reușit să păstreze parcursul european al României.

Într-un mesaj transmis cu prilejul Zilei Internaționale Anticorupție, Iohannis a argumentat că sunt necesare mecanisme instituționale și sociale complexe de prevenție și sancționare pentru a a stopa practicile corupte în societățile contemporane, astfel încât eficiența instituțiilor în realizarea interesului public și buna funcționare a statului de drept să fie garantate.

”Corupția slăbește statul, erodează instituțiile și generează un regres al societății, în ansamblul său, iar acest flagel subminează democrația și statul de drept, conduce la încălcări ale drepturilor omului, susține rețele de criminalitate organizată, distorsionează piețe și, în final, scade calitatea vieții cetățenilor. Corupția afectează cele mai vulnerabile categorii sociale, ține comunitățile sărace captive într-un cerc vicios, frânează dezvoltarea și reduce capacitatea statului de a oferi cele mai bune servicii celor pe care îi slujește”, se arată în mesajul șefului statului remis de Administrația Prezidențială.

Iohannis a mai precizat că, la 30 de ani de la căderea comunismului, România a făcut imense progrese în combaterea corupției la nivel înalt și în societate, în general.

”Acest proces este însă unul continuu, care implică un efort de a schimba mentalităţi, consecvenţă şi un set de principii de neclintit. Cinstea, corectitudinea, adevărul, empatia sunt valori care se regăsesc tot mai mult în societatea românească, iar reacţia societăţii civile atunci când aceste valori au fost călcate în picioare a fost pe măsură. Am fost şi rămân un susţinător ferm al luptei împotriva corupţiei. Primul meu mandat de Preşedinte a fost unul plin de provocări, însă am reuşit, cu sprijinul românilor şi al forţelor politice democratice, să păstrăm parcursul european al ţării noastre. România a rămas un pilon de stabilitate şi un pol de spirit european în regiune, indiferent cât de mult au dorit unii politicieni să subordoneze statul unor interese personale sau de grup”, a mai scris Iohannis.

Acesta susţine că, în societate, pe termen lung, ”lupta anticorupţie este direct legată de dezvoltarea unei puternice culturi democratice, europene”.

”Schimbarea comportamentelor individuale, luarea de poziţii ferme împotriva corupţiei şi nedreptăţii, solicitarea unei mai mari transparenţe a instituţiilor, toate acestea sunt modalităţi prin care fiecare cetăţean se poate implica şi determina o schimbare în bine la nivelul întregii comunităţi. Informarea tinerilor despre ce înseamnă corupţia, despre efectele sale şi combaterea acestui fenomen reprezintă, de asemenea, o asigurare pentru generaţiile viitoare că ţara în care trăiesc va fi una cu un grad ridicat de intoleranţă faţă de corupţie”, a mai  transmis Iohannis

Potrivit acestuia, ”rezultatele instituţiilor din domeniu, ale profesioniştilor care şi-au făcut datoria cu bună-credinţă şi ataşamentul românilor faţă de valorile democratice fac ca România să fie privită astăzi ca un exemplu de acţiune şi hotărâre în lupta anticorupţie, prin care se asigură un stat funcţional, instituţii performante şi bunăstare pentru români”.

”Într-o Românie normală, respectarea legii şi corectitudinea sunt regula. Îmi doresc ca aceste deziderate să rămână vii, pentru că pe temelia lor clădim împreună o ţară mai bună. Printr-un efort comun, prin toleranţă zero faţă de orice act de corupţie şi prin păstrarea angajamentului civic admirabil vom putea construi România pe care ne-o dorim cu toţii!”, a încheiat Iohannis.

Instituită de Organizaţia Naţiunilor Unite în anul 2003, Ziua internaţională împotriva corupţiei este sărbătorită, în fiecare an, la 9 decembrie.

Continue Reading

Facebook

Europarlamentarul Clotilde Armand, Renew Europe, organizează Conferința „Europa de Vest vs. Europa de Est? Nu. O Europă mai convergentă” București, vineri, 13 decembrie a.c., începând cu orele 11:00, la hotel Hilton – Athénée Palace, Salon Le Diplomat

Advertisement
Advertisement

Trending