Sebastian Kurz va primi mandat vineri din partea președintelui de a forma noul guvern austriac. Un partid fondat de naziști ar putea intra la guvernare alături de conservatori

Liderul Partidului Poporului (ÖVP, conservator) din Austria, Sebastian Kurz, învingător în alegerile legislative, va primi vineri mandat din partea președintelui Alexander Van der Bellen pentru a forma viitorul guvern, a anunțat joi biroul de presă al instituției prezidențiale, potrivit presei internaționale

Conform rezultatelor preliminare, ÖVP  a câștigat scrutinul de duminică, obținând 31,5% din voturi, urmat de Partidul Social-Democrat (SPOe), cu 26,9%, și de Partidul Libertății, cu 26%. Rezultatele oficiale definitive urmează să fie anunțate joi seară, după numărarea ultimelor 37.000 de buletine de vot prin corespondență.

Prezent joi la Bruxelles la o reuniune a liderilor conservatori din Uniunea Europeană, Sebastian Kurz a dat din nou asigurări privind sprijinul său față de UE, precizând că va discuta cu toate partidele din parlamentul austriac înainte de a decide asupra viitorului partener de guvernare.

„Orice guvern pe care îl voi forma va fi unul proeuropean”, le-a declarat el reporterilor, potrivit Agerpres. „Nu doar sunt bucuros că avem această Uniune Europeană, dar văd și responsabilitatea tinerei mele generații de a se implica activ și pozitiv”, a mai spus Kurz, care s-a mai întâlnit la Bruxelles cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, și cu șeful executivului comunitar, Jean-Claude Juncker.

Sebastian Kurz ar putea intra la guvernare alături de un partid fondat de naziști

Criza din Austria a fost declanșată în luna mai când liderul ÖVP, Reinhold Mitterlehner și totodată vice-cancelar, a demisionat, ceea ce a dus la o reacție în lanț, conferindu-i lui Sebastian Kurz posibiilitatea să conducă partidul. Acesta a decis ca partidul să iasă din coaliția de guvernământ, ceea ce a dus la alegeri anticipate.

Fondat încă din 1956 de către foști membri ai Partidului Nazist, Partidul Liberal (FPÖ)  s-a afirmat precum un partid național-liberal care se opunea socialismului și clericalismului catolic. Primul lider al partidului, Anton Reinthaller a fost funcționar nazist și ofițer SS. Acesta a condus partidul până în 1958 când Friedrich Peter (fost ofițer SS) a preluat conducerea între anii 1960 și 1970. De-a lungul timpului, el a dezvoltat și o aripă liberală, dar a rămas un partid de nișă, nereușind să câștige mai mult de 8% dintre voturile austriecilor. Cu toate acestea, la sfârșitul anilor 1980 Jörg Haider a preluat conducerea partidului și a reușit să facă din FPÖ unul relevant pe scena politică austriacă. În eventualitatea în care Kurz va decide formarea viitorului executiv austriac alături de FPÖ, acesta va fi unul compus nu numai de persoane cu viziune de dreapta, dar și de extremă dreapta, cu rădăcini care duc până la începutul perioadei postbelice și chiar la nazism.

Cunoscut pentru antisemitismul de care a dat dovadă de-a  lungul deceniilor, FPÖ suscită acum îngrijorări nu numai în rândul comunității musulmane căci militează pentru “dezislamizarea Austriei”, dar și în rândul celei evreiești. La această temere nici relațiile din ultimii 20 de ani nu ajută, fiind cunoscută întreruperea relațiilor diplomatice timp de trei ani dintre Israel și Austria din cauza prezenței FPÖ la guvernare.

FPÖ a transmis va condiționa intrarea sa la guvernare de primirea portofoliului Internelor, a indicat miercuri liderul formațiunii, Heinz-Christian Strache. „Avem mai multe linii roșii”, a menționat Strache în prima sa conferință de presă de după scrutinul de duminică, subliniind că portofoliul Internelor se află printre prioritățile partidului său. Strache a indicat printre obiectivele sale se numără „securizarea frontierelor”, ”democrația directă după exemplul Elveției”, „stoparea islamizării”, expulzarea infractorilor străini și relaxări de taxe și impozite.

FPÖ a obținut 26% din voturi, conform rezultatelor cvasidefinitive, și se află în situația de a face jocurile în privința viitoarei coaliții de guvernare, date fiind divergențele profunde care fac improbabilă constituirea unui nou cabinet de centru între conservatorii conduși de Sebastian Kurz (31,5%) și social-democrații cancelarului Christian Kern (26,9%).

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.