Secretarul general al NATO: ”Merg mâine în R. Moldova pentru a susţine alegerea europeană a acestei ţări”

Anders_Fogh_RasmussenMiniştrii de externe ai Alianţei Nord Atlantice reuniţi marţi la Bruxelles au adoptat o declaraţie pe tema situaţiei din Ucraina, a anunţat, în urmă cu puţin timp secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.

Declaraţia condamnă reprimarea violentă a protestatarilor paşnici din Ucraina şi face apel la calm. „Cerem Ucrainei, în calitate de preşedintă a OSCE, să respecte în totalitate angajamentele internaţionale şi să respecte drepturile la liberă exprimare. Îndemnăm guvernul să ia parte la un dialog şi să demareze un proces de reformă”, se arată în textul declaraţiei comune adoptate în marja reuniunii miniştrilor de externe ai NATO, potrivit Gandul.info.

La rândul lui, John Kerry, care a susţinut o conferinţă de presă la câteva minute după Secretarul General al NATO, a lansat un apel la guvernul lui Mikola Azarov, care a supravieţuit marţi unei moţiuni de cenzură, „să asculte” vocea poporului şi „să repună ţara pe drumul integrării europene”: „Îndemnăm guvernul ucrainean să asculte vocea poporului său, care vrea să trăiască liber şi prosper. Îndemnăm toate părţile implicate să se manifeste paşnic. Violenţa nu are ce căuta într-stat modern, european”.

Kerry a decis să o trimită mâine la Kiev pe Victoria Nuland, asistentul său pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice. „Iar eu merg în Republica Moldova, pentru a susţine alegerea europeană a acestei ţări. Doresc să vizitez şi Ucraina, când şi ea se va întoarce pe drumul integrării europene şi al responsabilităţii economice”, a mai declarat şeful diplomaţiei americane.

Sursa: Gandul.info
Foto: wikipedia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.