Connect with us

IRAN

General iranian: Un atac israelian asupra Iranului ar declanșa al Treilea Război Mondial

Published

on

Un comandant al Gardienilor Revoluţiei, armata de elită a regimului iranian, a afirmat că un atac al Israelului asupra Iranului ar declanşa “un al treilea război mondial”, transmite Mediafax.

Dacă Israelul şi Iranul se vor confrunta militar, “aceasta s-ar transforma în al treilea război mondial”, a declarat generalul Amir Ali Hajizadeh la canalul iranian de limbă arabă Al-Alam.

Dacă un atac israelian pare iminent, “este posibil să lansăm un atac preventiv. Dar nu vedem asta pentru moment”, a declarat Hajizadeh, care răspunde de sistemele de rachete.

În cazul unui atac israelian, cu sau fără undă verde din partea SUA, iranienii “vor ataca bazele americane din Bahrein, Qatar şi din Afganistan”, a adăugat Hajizadeh.

Mai multe informații AICI.

Sursa: Mediafax.ro
Foto:  tariganter.wordpress.com

 

BRAZILIA

Argentina, Egipt, Iran, Etiopia, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, invitate să se alăture grupului BRICS format din Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud

Published

on

© Narendra Modi/ Twitter

Liderii țărilor din grupul de economii emergente BRICS – Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud – au declarat joi că au invitat șase țări să se alăture grupului, noile țări invitate fiind Argentina, Egipt, Iran, Etiopia, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, relatează Deutsche Welle.

Mișcarea are ca scop creșterea influenței unui bloc care s-a angajat să susțină “Sudul global”.

Președintele sud-african Cyril Ramaphosa, gazda summitului de la Johannesburg, a făcut anunțul pe X, rețeaua de socializare cunoscută anterior sub numele de Twitter.

“BRICS este un grup divers de națiuni. Este un parteneriat egal de țări care au opinii diferite, dar o viziune comună pentru o lume mai bună. În calitate de cei cinci membri BRICS, am ajuns la un acord cu privire la principiile directoare, standardele, criteriile și procedurile procesului de extindere BRICS. Avem un consens cu privire la prima fază a acestui proces de extindere. Am decis să invităm Republica Argentina, Republica Arabă Egipt, Republica Federală Democrată Etiopia, Republica Islamică Iran, Regatul Arabiei Saudite și Emiratele Arabe Unite să devină membri cu drepturi depline ai BRICS începând cu 1 ianuarie 2024”, a spus Ramaphosa.

Reflectând la ordinea mondială actuală, secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a declarat la summitul BRICS că “structurile de guvernare globală de astăzi reflectă lumea de ieri”, adăugând că reforma este necesară pentru ca instituțiile multilaterale să fie universale.

“Au fost create în mare parte după cel de-al Doilea Război Mondial, când multe țări africane erau încă conduse de puteri coloniale și nici măcar nu erau la masă”, a spus Guterres, menționând ca exemple Consiliul de Securitate al ONU, Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional.

Ce au spus liderii BRICS?

Liderii celor cinci membri ai blocului au salutat deciziile în declarații care au urmat anunțului.

Președintele rus Vladimir Putin, care s-a adresat la summit-ul de la Johannesburg prin intermediul unei interven’ii video, a declarat că țara sa intenționează să aprofundeze legăturile cu țările africane. El s-a angajat să rămână un partener de încredere pentru aprovizionarea cu alimente și combustibil.

Putin nu participă la persoana întâlnirii, deoarece țara gazdă Africa de Sud este obligată să-l aresteze în temeiul unui mandat emis de Curtea Penală Internațională pentru războiul din Ucraina, și l-a mandatat pe ministrul de externe Serghei Lavrov să participe.

Președintele chinez Xi Jinping a declarat la Johannesburg că reflectă hotărârea BRICS pentru unitate și cooperare.

Xi a descris extinderea blocului drept “istorică” în remarcile după anunț, în timp ce premierul indian Narendra Modi a spus că ar trebui să fie un exemplu pentru alte instituții globale fondate în secolul al XX-lea, care au devenit depășite.

“Extinderea și modernizarea BRICS este un mesaj că toate instituțiile din lume trebuie să se modeleze în funcție de vremurile în schimbare”, a spus Modi.

Președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a lăudat interesul altor țări de a adera la bloc, adăugând că este o dovadă a relevanței urmăririi acesteia pentru o nouă ordine economică mondială. El a spus că BRICS va rămâne “deschis noilor candidați”.

Cum au reacționat țările invitate?

De asemenea, noii membri au salutat invitația.

Un oficial iranian a salutat noul membru drept o „mișcare istorică”. Mohammad Jamshidi, adjunctul șefului de cabinet al președintelui iranian pentru afaceri politice a declarat la X că este “o victorie strategică pentru politica externă a Iranului”.

Președintele Emiratelor Arabe Unite, Mohammed bin Zayed, a spus că apreciază includerea țării sale într-un astfel de “grup important”.

 

“Așteptăm cu nerăbdare un angajament continuu de cooperare pentru prosperitatea, demnitatea și beneficiul tuturor națiunilor și oamenilor din întreaga lume”, a postat el pe X.

 

Premierul Etiopiei Abiy Ahmed a salutat pasul drept un „moment grozav” pentru țara sa. “Etiopia este pregătită să coopereze cu toți pentru o ordine globală incluzivă și prosperă”, a spus Abiy.

 

Președintele Egiptului Abdel Fattah el-Sissi a precizat într-o declarație pe Facebook că țara sa apreciază încrederea țărilor blocului, precum și a membrilor care se alătură.

El a sperat ca BRICS extins să realizeze o cooperare economică „și să lucreze pentru a ridica vocea Sudului asupra diferitelor probleme și provocări de dezvoltare cu care ne confruntăm, într-un mod care să susțină drepturile și interesele țărilor în curs de dezvoltare”.

 

Continue Reading

IRAN

Șefa diplomației franceze a discutat cu omologul iranian la Beijing despre situația din Iran și despre programul nuclear al acestei țări

Published

on

© European Union

Ministrul francez de externe, Catherine Colonna, aflată în vizită în China alături de președintele Emmanuel Macron, a profitat de pezența la Beijing a omologului său iranian pentru a se întâlni joi cu acesta și pentru a-i solicita eliberarea cetățenilor francezi reținuți de Teheran, anunță AFP, citat de Agerpres.

Ministrul iranian de Externe, Hossein Amir-Abdollahian, se afla în capitala Chinei pentru discuţii cu ministrul saudit al Afacerilor Externe.

Ministrul francez de externe a reiterat cererea sa insistență de eliberare imediată a celor șase cetățeni francezi reţinuţi arbitrar de Iran, potrivit unui comunicat difuzat vineri de Ministerul de Externe de la Paris.

Miniştrii iranian şi saudit au fost prezenţi la Beijing în cadrul recentei şi spectaculoasei apropieri dintre cele două ţări rivale, sub auspiciile Chinei, care s-a impus astfel ca un nou actor diplomatic major într-o regiune cheie a lumii, notează AFP.

”Întrevederea s-a concentrat, de asemenea, pe situaţia din Iran, pe chestiunile regionale şi pe programul nuclear iranian. Ministrul a exprimat preocuparea Franţei cu privire la atitudinea autorităţilor iraniene pe aceste diferite subiecte”, potrivit comunicatului francez.

Zeci de occidentali sunt reținuți în Iran, fiind nevinovați, dar folosiți de Teheran ca mijloc de presiune și monedă de schimb.

Iranul şi marile puteri occidentale încearcă în zadar să resusciteze un acord internaţional din 2015 privind programul nuclear iranian.

Citiți și UE extinde lista sancțiunilor împotriva Iranului ca urmare a încălcării drepturilor omului

De asemenea, Occidentul a adoptat sancțiuni în cascadă împotriva Iranului, ca urmare a represiunilor împotriva protestatarilor, ieșiți în stradă după moartea tinerei kurde Mahsa Amini pentru a milita pentru drepturile fundamentale.

Continue Reading

IRAN

Marea Britanie, Germania și Franța ”condamnă extinderea programului nuclear” iranian: O ”sfidare la adresa sistemului global de neproliferare”

Published

on

© European Union, 2019/Source: EC - Audiovisual Service

Regatul Unit, Germania și Franța ”condamnă ultimele măsuri adoptate de Iran, confirmate de Agenția Internațională pentru Energie Atomică, de a-și extinde programul nuclear”.

”Prin creșterea capacităților sale de producție de la Fordow și Natanz, cu mult peste limitele Planului comun și cuprinzător de acțiune (JCPoA), și prin accelerarea producției de uraniu îmbogățit, Iranul a făcut noi pași importanți pentru a distruge JCPoA. Este deosebit de îngrijorătoare decizia Iranului de a crește producția de uraniu îmbogățit (UHE) în instalația subterană a centralei de la Fordow. Măsura luată de Iran reprezintă o sfidare la adresa sistemului global de neproliferare. Acest pas, care implică riscuri semnificative legate de proliferare, nu are nicio justificare civilă credibilă”, reclamă cele trei state semnatare ale Planului comun și cuprinzător de acțiune într-o declarație comună

Iranul a început pentru prima oară să producă uraniu îmbogăţit la nivelul de 60%, un nivel care îl aduce mai aproape de o potenţială utilizare militară la situl său nuclear subteran din Fordow, a declarat marţi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), potrivit Reuters, citat de Agerpres.

Republica islamică intenţionează, între altele, să crească în mod semnificativ producţia de uraniu slab îmbogăţit (până la 5% sau 20%) la Fordow prin instalarea a 14 noi ”cascade” de centrifuge avansate de acelaşi tip cu cele deja existente, adică IR-6, a adăugat AIEA într-un comunicat de presă.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI7 mins ago

Siegfried Mureșan, vice-liderul grupului PPE: Susținem ca profiturile din activele înghețate ale rușilor să fie utilizate pentru ca ucrainenii să scoată agresorul din țară

CHINA20 mins ago

Mark Rutte a discutat cu Xi Jinping despre ”preocupările” UE potrivit cărora Beijingul ”pune obstacole nedrepte companiilor europene care doresc să facă afaceri” pe piața chineză

NATO24 mins ago

Șeful diplomației SUA vine în Europa: Întâlnire cu Macron la Paris, urmată de reuniunea miniștrilor de externe NATO cu ocazia a 75 de ani de la înființarea Alianței

U.E.1 hour ago

Cehia a demascat o rețea finanțată de Rusia care descuraja țările din UE să continue sprijinul pentru Ucraina și a cărei activitate ajungea până în Parlamentul European

ROMÂNIA18 hours ago

Luminița Odobescu speră că Misiunea economică și comercială a Francofoniei în Europa Centrală și de Est va contribui la promovarea oportunităților de afaceri între companiile românești și cele din țările membre OIF

U.E.19 hours ago

Comisia Europeană elaborează planuri pentru instituirea unei diplome europene în învățământul superior

COMISIA EUROPEANA19 hours ago

Al 9-lea raport privind coeziunea relevă că șase din cele opt regiuni de dezvoltare ale României se confruntă cu o diminuare a populației apte de muncă, fapt ce le plasează sau potențează riscul de a fi într-o ”capcană a dezvoltării”

REPUBLICA MOLDOVA20 hours ago

Premierul R. Moldova, primit de către Marcel Ciolacu la Palatul Victoria: România este partenerul care ne ajută să pășim pe calea spre aderarea la UE

REPUBLICA MOLDOVA21 hours ago

Maia Sandu: Cel mai bun mod de a celebra 106 de ani de la Unirea Basarabiei cu România este să devenim un stat liber, alături de România, în marea familie europeană

REPUBLICA MOLDOVA21 hours ago

Premierul Dorin Recean: Cu sprijinul necondiționat al României, R. Moldova și-a consolidat capacitatea de asigurare a securității

REPUBLICA MOLDOVA21 hours ago

Premierul Dorin Recean: Cu sprijinul necondiționat al României, R. Moldova și-a consolidat capacitatea de asigurare a securității

REPUBLICA MOLDOVA23 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu subliniază că a venit vremea ”podurilor comerciale și de capital” între România și R. Moldova: Vrem să o ajutăm să facă pași mari și siguri către UE

INTERVIURI24 hours ago

INTERVIU Siegfried Mureșan: Obiectivul grupului PPE este începerea negocierilor de aderare cu R. Moldova și Ucraina până la 30 iunie. Integrarea graduală în piața unică înseamnă că R. Moldova va avea beneficiile unui stat membru

CONSILIUL UE2 days ago

Ministrul Mediului, la Bruxelles: Tranziția către neutralitatea climatică trebuie să fie echitabilă și să țină cont de impactul socio-economic asupra comunităților, lucrătorilor și industriilor care pot fi afectate

REPUBLICA MOLDOVA6 days ago

Parlamentul R. Moldova a adoptat o Declarație cu privire la integrarea europeană: Doar aderarea la UE, partener de nădejde timp de decenii, va asigura viitorul țării

CONSILIUL EUROPEAN7 days ago

Klaus Iohannis le solicită omologilor din UE sprijin pentru R. Moldova: Trebuie să adoptăm cadrele de negociere pentru aderare. Siguranța Republicii Moldova înseamnă siguranța spațiului european

CONSILIUL EUROPEAN7 days ago

Klaus Iohannis: Decalogul pentru funcția de secretar general NATO a fost “foarte bine primit de aliați”. De Mark Rutte “ne deosebește istoria, geografia și viziuni ușor diferite despre viitorul NATO”

COMISIA EUROPEANA7 days ago

Șefa Comisiei Europene pledează pentru utilizarea energiei nucleare în cadrul tranziției către o energie curată

INTERNAȚIONAL7 days ago

Volodimir Zelenski cere lumii democratice să redea fiecărei națiuni certitudinea că securitatea sa este de nezdruncinat: Regulile trebuie să funcționeze din nou pentru a proteja ordinea mondială

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Celine Gauer, responsabil în cadrul Comisiei Europene pentru implementarea PNRR, cere României să accelereze ritmul reformelor: Mesajul meu este unul al urgenţei. 2024 ”va stabili succesul sau eșecul țării”

Trending