Connect with us

SECURITATE

Misiunea NATO în Afganistan: continuitate și implicare

Published

on

Deși mult mai bine reglementată cu ajutorul prevederilor internaționale, securitatea globală este încă afectată de conflicte și amenințări la adresa echilibrului actorilor statali. Pentru a face față acestor provocări, statele au ales să coopereze și să se implice în cadrul unor operațiuni cu acțiune locală, dar impact internațional. NATO s-a implicat în Afganistan, văzut ca o oază a traficului de arme de distrugere în masă, droguri, ființe umane și mediul propice pentru planificarea și inițierea actelor teroriste. Operațiunea ISAF (Forța pentru Asistență în Securitate Internațională) a fost considerată un real succes întrucât și-a îndeplinit obiectivul, acela de a stabiliza regiunea și a contribui la implementarea unui sistem funcțional de securitate. Desigur, stabilitatea și progresul afganilor, obținute cu ajutorul NATO sunt supuse provocărilor în continuare, având în vedere că mediul internațional, dinamic și incert a pus în pericol obiectivul Aliaților.

NATO și-a asumat rolul de a veghea asupra securității afgane până în 2014, atunci când autoritățile din acest stat vor fi suficient de pregătite încât să își asigure singure stabilitatea internă. Mai mult decât atât, scopul misiunii Aliaților este acela de a evita ca Afganistanul să se transforme din nou într-un teritoriu al ilegalității. De aceea, forțele din stat beneficiază încă din 2003 de sprijinul NATO pentru a-și dezvolta instituțiile și pentru a implementa politici și programe care să le ajute, în timp, să iasă de sub eticheta de „stat eșuat”. ISAF a rămas pe teritoriul afgan la cerința expresă a guvernului ales în mod democratic și reprezintă eforturile întregii comunități internaționale de a consolida un regim democratic, transparent.

Se așteaptă ca până în 2014, autoritățile afgane să fi preluat în totalitate responsabilitățile ISAF, dovedind că pot face față problemelor în materie de securitate. Unul dintre obiectivele stabilite în cadrul summit-ului de la Chicago făcea referire la misiunea NATO în Afganistan după 2014. Aliații nu vor abandona misiunea în totalitate, ci vor sprijini eforturile de dezvoltare ale autorităților statului. În iulie 2012 a avut loc conferința de la Tokio prin care s-a stabilit un set de măsuri ce trebuie luate în viitor pentru ca Afganistanul să nu cunoască un regres. Conform declarației ce a urmat acestei conferințe, Afganistanul încă se confruntă cu probleme precum[55]: democrație instabilă, lipsa unui stat de drept caracterizat de o bună guvernare și respectare a legilor, corupție la nivel înalt, încă extinsă la nivel național, nerespectarea drepturilor omului. Fără ca aceste probleme să fie soluționate, un stat democratic, sigur și propice dezvoltării populației, nu poate fi consolidat. De aceea, NATO, ca exponent al întregii comunități internaționale, încurajează Afganistanul să respecte prevederile constituționale, Constituția fiind ea în sine un act care dovedește progresul său către democrație. În cadrul summit-ului NATO de la Lisabona, din 2010, NATO și Afganistan au pus bazele unui parteneriat prin care NATO se angaja să susțină autoritățile afgane și după 2014 prin măsuri ca: eficientizarea și educarea forțelor armate, lupta împotriva corupției și inițierea unor programe de bună guvernare, dezvoltarea sectorului aviației civile pentru a fi compatibil cu standardele internaționale, implementarea unui sistem funcțional de internet pentru ca universitățile să aibă acces la tehnologie de ultimă oră, promovarea rolului NATO în Afganistan pe căi diplomatice [56].

Ambasadorul Simon Gass, reprezentantul civililor afgani a oferit la 19 septembrie 2012 ultima sa declarație de presă din această funcție, făcând un rezumat al obiectivelor atinse pe toată durata mandatului său. Acesta a pus accent pe faptul că, deși provocările au fost numeroase, NATO a reușit ca de fiecare dată, să nu piardă din vedere scopurile pe care și le-a stabilit și să își ducă misiunea la bun sfârșit. La ceas de bilanț, după un an și jumătate de misiune dedicată securitizării acestei zone, Gass vorbește despre consolidarea forțelor armate și polițienești, fără ca această să însemne că procesul de dezvoltare este încheiat. Tranziția către democrație este și aceasta un proces de durată, dar pași semnificativi s-au făcut și în acest sector, mai ales având în vedere că Afganistan, dar și ISAF au beneficiat de susținerea întregii comunități internaționale. Cincizeci de state au contribuit la dezvoltarea acesteia, douăzeci și două s-au alăturat acțiunilor inițiate și conduse de NATO, ceea ce a accelerat forța de lucru a Aliaților, având un impact pozitiv asupra statului [57].

Fără contribuția comunității internaționale, Afganistanul nu ar fi evoluat, reprezentând în continuare un pericol pentru statele din regiune, dar și pentru securitatea globală. Deși, încă aflat într-un top al statelor eșuate, Afganistan evoluează de la an la an, iar guvernul democratic nou instaurat arată că este orientat către progres și raliere la normele internaționale. Riscurile și amenințările pot destabiliza aceste eforturi, însă NATO rămâne în continuare un pilon de încredere în acea zonă. Pentru a se asigura că măsurile implementate sunt de bun augur și conduc la consecințele dorite.

[55] Ministerul Afacerilor Externe al Japoniei, „Declarația ce a urmat Conferinței de la Tokio”, 8 iulie 2012, http://www.mofa.go.jp/region/middle_e/afghanistan/tokyo_conference_2012/tokyo_declaration_en1.html; [56] Relația dintre NATO și Afganistan: http://www.nato.int/cps/en/SID-E9A28617-F4D3FDEB/natolive/topics_8189.htm?; [57] Transcriptul declarației de presă a lui Simon Gass: http://www.nato.int/cps/en/SID-C72DD683-66EC1D99/natolive/opinions_90094.htm;

[56] Relația dintre NATO și Afganistan: http://www.nato.int/cps/en/SID-E9A28617-F4D3FDEB/natolive/topics_8189.htm?; [57] Transcriptul declarației de presă a lui Simon Gass: http://www.nato.int/cps/en/SID-C72DD683-66EC1D99/natolive/opinions_90094.htm;

[57] Transcriptul declarației de presă a lui Simon Gass: http://www.nato.int/cps/en/SID-C72DD683-66EC1D99/natolive/opinions_90094.htm;

 

Sursa: Center for European Policy Evaluation, Monalisa GIUGLEA
Foto:  nato.int

NATO

Șeful Statului Major al Apărării a discutat la Atena cu omologii din NATO pe tema războiului hibrid, a dezinformării și a atacurilor cibernetice

Published

on

© NATO/ Flickr

Șeful Statului Major al Apărării a discutat la Atena cu omologii din NATO pe tema războiului hibrid, a dezinformării și a atacurilor cibernetice, potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării Naționale, remis caleaeuropeana.ro.

Șeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, a participat la Reuniunea șefilor Apărării din Comitetul Militar al NATO, care a avut loc în Atena, Grecia, în perioada 17-19 septembrie.

Discuțiile celor 30 de șefi ai Apărării din NATO s-au concentrat pe subiecte privind operațiile, misiunile și activitățile aliate. De asemenea, au fost abordate principalele provocări pe timp de pace la care Alianța trebuie să răspundă – terorismul, schimbarea naturii conflictului ca urmare a emergenței noilor tehnologii, războiul hibrid, inclusiv prin utilizarea la scară largă a dezinformării, schimbările climatice și atacurile cibernetice. Șefii Apărării au reliefat tendința de modificare a mediului geopolitic, subliniind că linia de demarcație dintre pace și criză a devenit din ce în ce mai difuză. Comitetul Militar a abordat subiectul schimbării naturii războiului și a discutat despre necesitatea ca NATO să mențină pasul cu viteza dezvoltării tehnologice.

Comitetul Militar a fost informat de comandanții de nivel strategic ai NATO, respectiv Comandantul Suprem al Forţelor Aliate din Europa (SACEUR), generalul Tod D. Wolters, și comandantul Suprem Aliat pentru Transformare (SACT), generalul André Lanata, despre modalitățile de implementare a conceptului de descurajare și apărare în zona euro-atlantică („Deterrence and Defence of the Euro-Atlantic Area”) și a conceptului fundamental al NATO de ducere a războiului („NATO’s Warfighting Capstone Concept”). De asemenea, șefii Apărării au analizat inițiativa „NATO 2030” și implicațiile militare ale acesteia. Șefii Apărării vor contribui și la elaborarea noului Concept Strategic al NATO („NATO Strategic Concept”).

În marja reuniunii Comitetului Militar al NATO de la Atena, șeful Apărării din România, generalul-locotenent Daniel Petrescu, a avut întâlniri bilaterale cu omologii din Franța, Germania și Marea Britanie. În cadrul acestor întâlniri au fost abordate subiecte privind situația de securitate din Europa Centrală și de Est, cooperarea militară bilaterală și viitoarea participare a detașamentului românesc în misiunea Takuba din Sahel, Africa, sub comandă franceză.

Continue Reading

NATO

Rapid Trident 2021. Ucraina a început exerciții militare comune cu forțele SUA și aliați din NATO, ce aduce împreună 6000 de soldați din 15 țări

Published

on

©Сухопутні війська ЗС України/ Facebook

Ucraina a început luni exerciții militare comune cu Statele Unite și alte trupe NATO, într-o perioadă în care țările vecine ei, Rusia și Belarus, au desfășurat la rândul lor exerciții de amploare care au trezit îngrijorări din partea Occidentului, anunță Reuters, citat de Agerpres.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării ucrainean a indicat că 4.000 de militari ucraineni şi alţi 2.000 străini  din 15 țări participă la exerciţiile ”RAPID TRIDENT – 2021”, programate să dureze până la 1 octombrie.

”Cred că fiecare dintre voi îşi va concentra toate cunoştinţele, toate eforturile pentru a arăta ţărilor agresoare că nu au nicio şansă”, a declarat Ihor Palahniuk, general-maior, comandant al pregătirii forţelor terestre ucrainene, la ceremonia de deschidere desfăşurată la Centrul internaţional pentru operaţiunile de menţinere a păcii din Ucraina, situat în districtul Yaroviv, în vestul ţării.

O unitate a Gărzii Naţionale din Washington, desfăşurată în Ucraina din aprilie în cadrul unei forţe multinaţionale de instruire, participă la aceste exerciţii. În total, trupe din 12 ţări iau parte la aceste exerciţii cu scopul de a ”îmbunătăţi interoperabilitatea cu ţările aliate şi partenere” şi a-şi demonstra nivelul de pregătire.

Exercițiile din Ucraina apar în contextul în care Moscova a desfășurat manevre în apropierea frontierelor NATO și UE în ultimele săptămâni la care, potrivit Rusiei, au participat aproximativ 200.000 de militari.

Kiev şi Alianţa Nord-Atlantică acuză, de asemenea, Rusia că a desfăşurat trupe suplimentare în acest an lângă frontierele Ucrainei.

Aproximativ 20 de nave de război ruseşti au început luni exerciţii cu tiruri reale la scară amplă în Marea Neagră.

Acest exercițiu este al treilea la care Ucraina participă. În iunie, Ucraina, SUA şi alte state aliate au organizat un exerciţiu naval, Sea Breeze, în Marea Neagră şi în sudul Ucrainei, în pofida apelurilor Rusiei de a-l anula. În iulie, Ucraina, SUA, Polonia şi Lituania au desfăşurat un alt exerciţiu, cu participarea a peste 1.200 de soldaţi.

Continue Reading

NATO

Mircea Geoană, discurs cu ocazia aniversării a 70 de ani de la înființarea NATO în Italia: Timp de douăzeci de ani, trupele italiene au servit cu profesionalism în Afganistan

Published

on

© NATO

Italia se numără printre cei mai mari contribuabili la misiunile și operațiunile Alianței Atlanticului de Nord, a transmis vineri secretarul general adjunct al Alianței, Mircea Geoană, cu ocazia aniversării a 70 de ani de la înființarea NATO în Italia.

„Astăzi marcăm o aniversare importantă în istoria Alianței noastre. În Irak, forțele italiene fac parte din misiunea noastră de instruire. În Kosovo, conduceți eforturile de menținere a păcii ale NATO, construind o mai mare stabilitate în Balcanii de Vest. Trupele dumneavoastră descurajează confruntările și mențin pacea în cadrul desfășurărilor NATO din Letonia și România. Iar avioanele dvs. ajută la securizarea cerului deasupra Islandei și a Muntenegrului chiar în acest moment”, a declarat acesta, potrivit comunicatului oficial. 

În cadrul discursului său, Mircea Geoană a amintit că timp de douăzeci de ani, trupele italiene au servit cu curaj și profesionalism în Afganistan. Au luptat împotriva terorismului internațional pentru a împiedica această țară să mai devină vreodată un refugiu sigur pentru teroriști.

„Italia a fost una dintre ultimele țări care au părăsit Afganistanul în luna august. Ați jucat un rol-cheie în evacuarea multor persoane – inclusiv a aproape 5000 de afgani – și în aducerea lor înapoi în siguranță. În acest sens, rolul de coordonare al ambasadorului Stefano Pontecorvo, înaltul reprezentant civil al NATO în Afganistan, a fost esențial”, a mai spus el. 

Mai mult, Mircea Geoană a subliniat că Italia este sediul mai multor organisme NATO, precum Colegiul de Apărare al NATO din Roma. 

„În timp ce sărbătorim această aniversare, privim înapoi către șapte decenii de muncă grea și realizări bine meritate. În același timp, trebuie să privim înainte și să ne pregătim pentru ceea ce ar putea să ne iasă în cale în această lume imprevizibilă. Acesta este motivul pentru care, atunci când s-au întâlnit la Summitul NATO de la Bruxelles din iunie, liderii noștri au convenit asupra NATO 2030 – o agendă ambițioasă pentru securitatea noastră viitoare. Pentru a ne asigura că suntem pregătiți pentru provocările de astăzi și pentru cele de mâine”, a punctat secretarul general adjunct al NATO.

În final, Mircea Geoană s-a declarat convins că acest comandament de la Napoli va continua să facă Alianța puternică și  să se asigure că rămâne pregătită să mențină oamenii în siguranță și liberi.

„La mulți ani pentru cea de-a 70-a aniversare. Felicitări pentru tot ceea ce ați făcut”, a secretarul general adjunct al NATO. 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Daniel Buda7 mins ago

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei AGRI din PE, vizită oficială în Bulgaria: Punctul de frontieră Kapitan Andreevo, un exemplu de bune practici în domeniul transportului de animale vii

U.E.12 mins ago

Germania denunță comportamentul “iritant şi decepţionant” al SUA în afacerea submarinelor: Trebuie să întărim suveranitatea europeană

U.E.23 mins ago

Agenția Europeană de Mediu atrage atenția că nivelul poluanților atmosferici este prea ridicat în Europa, cele mai mari valori întâlnindu-se în centrul și estul Europei

ROMÂNIA26 mins ago

Comisarul european pentru inovare, Mariya Gabriel, a inaugurat prima „săptămână a științei”, alături de președintele României, Klaus Iohannis

Dragoș Pîslaru32 mins ago

Dragoș Pîslaru a discutat cu primarul Timișoarei, Dominic Fritz, despre sprijinul de la Bruxelles privind atragerea de investiții tehnologice și cu impact social pe plan local

PARLAMENTUL EUROPEAN38 mins ago

Eurodeputatul Victor Negrescu solicită Comisiei Europene să intervină rapid pentru a stopa creșterea prețurilor la energie

PARLAMENTUL EUROPEAN1 hour ago

Grupul PPE, cea mai mare familie politică din Parlamentul European, face apel la UE să nu recunoască alegerile din Rusia

U.E.2 hours ago

Premierul Poloniei ignoră penalitățile impuse de CJUE și anunță că activitatea minei Turów nu va fi oprită

FONDURI EUROPENE2 hours ago

MIPE: 1.680 de tineri vor fi sprijiniți să reia școala prin patru proiecte din fonduri europene în valoare de 16.8 milioane de lei

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

UNGA: Președinta Comisiei Europene le-a cerut liderilor lumii să-și sporească cu cel puțin 100 mld. de dolari contribuțiile pentru tranziția climatică

INTERVIURI1 day ago

INTERVIU Ministrul adjunct de externe al Poloniei: România și Polonia sunt liderii principali ai Inițiativei celor Trei Mări. Trebuie să fim o parte mai puternică a UE

INTERVIURI3 days ago

Comisarul European Adina Vălean, despre rolul tinerilor în Conferința pentru Viitorul Europei: Ideile lor reprezintă o valoare adăugată

INTERVIURI3 days ago

INTERVIU Comisarul european pentru transporturi Adina Vălean: Proiectele europene necesită o guvernanță stabilă

COMISIA EUROPEANA3 days ago

INTERVIU Comisarul european Adina Vălean: Românii vor prefera din nou mersul cu trenul, odată cu creșterea vitezei de deplasare

Marian-Jean Marinescu4 days ago

Marian-Jean Marinescu, îndemn către autoritățile din România pentru a moderniza sistemul feroviar: Avem nevoie de proiecte bine scrise pentru a conecta regiunile slab dezvoltate de Europa de Vest

COMISIA EUROPEANA4 days ago

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vine în România după Congresul PNL pentru aprobarea PNRR

Dragoș Pîslaru6 days ago

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru: Procesul tehnic de aprobare a PNRR-ului României este finalizat. 2 mld. de euro prefinanțare ar putea intra deja în țară în noiembrie

S&D6 days ago

Social-democrații din Parlamentul European se așteaptă ca Ursula von der Leyen să fie „îndrăzneață” pentru înfăptuirea Europei sociale, digitale și ecologice

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Ursula von der Leyen pledează pentru apărarea “minunatelor valori europene” care au făcut Cortina de Fier să cadă: Ele sunt garantate de hotărârile CJUE, care trebuie respectate de fiecare stat membru

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Ursula von der Leyen: Acoperirea deficitului de finanțare de către UE-SUA în domeniul climei va transmite un semnal puternic întregii lumi

Team2Share

Trending