Philip Gordon, după interzicerea USAID în Rusia: Vom avea mai multe trupe în Europa, decât oriunde altundeva în lume

Subsecretarul de stat al SUA pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice, Philip Gordon, a declarat, într-o declaraţie de presă informală că SUA vor continua să crească parteneriatele cu ţări europene, în ciuda interzicerii din UASID în Rusia,se arată pe site-ul departamentului de stat al SUA.

Întrebat despe efectele pe care le avea această măsură a Moscovei asupra Europei, Gordon a răspuns jurnaliştilor:

„Cred că am fost foarte clar cu privire la ce înseamnă reînnoirea atenţiei asupra Asiei şi a Orientului Mijlociu, şi înseamnă mai multă Europă. Nu se îndepărtează deloc de angajamentele de lungă durată pe care le avem în parteneriatul nostru cu Europa. Într-un fel, parteneriatul cu Europa este chiar mai important pentru noi, deoarece ne confruntăm cu aceste mari provocări în Asia şi Orientul Mijlociu, de aceea creştem parteneriatele cu ţări europene. Nu este în niciun caz o reducere a sprijinului nostru solid pentru aliaţii NATO. (…) Vom continua, chiar şi după restructurarea forţelor noastre globale, să avem mai multe trupe detaşate permanent în Europa, decât oriunde altundeva în lume. Vom roti personalul american, astfel încât să continuăm să colaborăm cu forţele europene. Nu cred că există, din punct de vedere obiectiv, un motiv pentru care să vedem această evoluţie o reducere a angajamanetului nostru puternic şi continuu faţă de Polonia şi faţă de aliaţii din regiune.

Aş dori să mă întorc la încă un lucru privind USAID. Guvernul rus a descris acest lucru ca o reflectare a noului său grad de dezvoltare economică, şi nu reprezintă îndepărtarea lor faţă de sprijinirea acestor activităţi, ci doar că Rusia nu mai are nevoie de acest lucru. Sperăm că vor urmări şi furniza sprijin pentru toate tipurile de activităţi pentru care USAID le-a sprijinit de-a lungul anilor. Dacă doresc să acţioneze pe premisele că sunt o ţară G8 şi o economie avansată, cred că pot sprijini aceste obiective fără Statele Unite; având în vedere că susţinem aceste obiective, asta ne-ar plăcea să-i vedem că fac.”

Rusia a anunţat miercuri că a oferit termen până la 1 octombrie Agenţiei americane pentru dezvoltare internaţională (USAID) pentru a-şi înceta activitatea, aceasta fiind prezentă în această ţară de peste 20 de ani.

USAID a susţinut financiar de-a lungul anilor numeroase asociaţii pentru apărarea drepturilor omului şi ONG-uri, cum ar fi Golos care a denunţat fraude la alegerile legislative organizate în Rusia la sfârşitul lui 2011 şi la prezidenţialele din martie câştigate de Vladimir Putin.

Citiţi aici declaratiile integrale oferite de Philip Gordon.

Foto: en.wikipedia.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.