Șeful Pentagonului: Din cauza Chinei, țările din Asia se întorc spre Statele Unite

ash carterTensiunile cu Beijingul în chestiunea Mării Chinei de Sud împing țările din Asia să își întărească legăturile militare cu Statele Unite, a afirmat vineri secretarul american al Apărării în ajunul unei vizite în India și Filipine, relatează AFP, potrivit Agerpres.

“Aproape toate națiunile” din Asia “ne cer să facem mai mult” în domeniul securității, “pe plan bilateral sau multilateral”, a subliniat Ashton Carter într-un discurs în fața unui ONG la New York.

Secretarul american al Apărării va pleca duminică în India și Filipine, după care va vizita Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită.

Pentagonul și-a făcut planuri inițial pentru ca secretarul Apărării să se deplaseze și în China cu prilejul acestui turneu, ca răspuns la o invitație din partea Beijingului, dar a renunțat în urmă cu câteva săptămâni.

Un oficial american cu rang înalt s-a referit la o problemă “de agendă” pentru a explica această decizie.

Marea Chinei de Sud este revendicată aproape în întregime de Beijing care desfășoară în zonă uriașe operațiuni de rambleiere a insulițelor, transformând recifele de corali în porturi, piste de aterizare și diverse infrastructuri.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.