Connect with us

NATO

Șeful Statului al Major al Apărării și Comandantul suprem al Forțelor NATO au discutat despre elementele de dronă descoperite pe malul român al Dunării

Published

on

© NATO

Şeful Statului Major al Apărării (SMAp), generalul Daniel Petrescu, a discutat la telefon cu generalul Christopher Cavoli, comandant suprem al Forţelor Aliate din Europa (SACEUR), despre descoperirea unor elemente de dronă, pe malul român al Dunării, informează MApN într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Potrivit sursei citate, convorbirea a avut loc joi.

“Discuţiile au vizat situaţia regională de securitate în contextul intensificării atacurilor Federaţiei Ruse asupra unor obiective de infrastructură civilă din Ucraina, situate în vecinătatea ţării noastre, descoperirea unor elemente de dronă în zona localităţii româneşti Plauru, precum şi măsurile aliate şi naţionale pentru evitarea unor eventuale incidente pe teritoriul României”, se arată într-un comunicat transmis vineri de MApN.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că aliaţii NATO au fost informaţi cu privire la descoperirea unor componente care, foarte probabil, sunt ale unei drone după ce Rusia a lansat în ultimele zile mai multe atacuri cu drone asupra porturilor ucrainene de la Dunăre. El a precizat că, “dacă se confirmă că aceste elemente aparţin unei drone a Rusiei”, situaţia este “inadmisibilă” şi este o încălcare gravă a suveranităţii României.

Aliaţii din NATO şi-au exprimat o puternică solidaritate cu România, în vreme ce secretarul general al organizației, Jens Stoltenberg, a punctat că NATO nu are niciun indiciu că resturile de dronă găsite pe teritoriul României au fost cauzate de un atac intenţionat al Moscovei. În același timp, SUA au anunțat că vor suplimenta numărul de avioane la misiunile de poliție aeriană NATO de la Marea Neagră, prin trimiterea de aeronave de luptă F-16.

Rusia a lansat în ultima săptămână mai multe atacuri cu drone împotriva infrastructurii portuare a Ucrainei de la Dunăre, în apropierea graniței cu România. Inițial, Ministerul Apărării Naționale a “infirmat în mod categoric” informațiile conform cărora ”drone rusești ar fi căzut pe teritoriul României” și a condamnat tacurile Rusiei asupra infrastructurii civile din Ucraina.

Ulterior, ministrul de externe Luminița Odobescu a condamnat, de la Berlin, noile atacuri ale Rusiei împotriva porturilor ucrainene pe Dunăre, dar a precizat că teritoriul României nu a fost lovit de dronele ruse

Aflat marți în vizită la grupul NATO de la Cincu alături de premierul Luxemburgului, președintele Klaus Iohannis a asigurat că “nicio dronă şi nicio altă parte a vreunui dispozitiv” nu a luat contact cu teritoriul României în cadrul atacurilor cu drone pe care Rusia le-a lansat duminică împotriva porturilor ucrainene pe Dunăre. În același timp, șeful statului s-a arătat îngrijorat că aceste atacuri au loc foarte aproape de România, teritoriu NATO, chiar la 800 de metri distanță de granița României. Președintele a răspuns astfel unor întrebări în contextul în care ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a indicat că ţara sa deţine probe fotografice ce arată că drone ruse au lovit teritoriul României.

Situația s-a schimbat după ce ministrul apărării Angel Tîlvăr s-a deplasat miercuri la fața locului, precizând au fost găsite fragmente dintr-un echipament “care ar putea fi asimilat unei drone”, context în care președintele Iohannis a cerut o anchetă urgentă și profesionistă.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

NATO

Patru avioane F-16 ale Forțelor Aeriene SUA și 100 de militari americani au sosit în România pentru a proteja spațiul aerian al țării noastre și al NATO

Published

on

© NATO

Un detașament al Forțelor Aeriene ale Statelor Unite ale Americii din Europa (USAFE), compus din aproximativ 100 de militari și patru aeronave F-16 Fighting Falcon, au sosit vineri, 22 septembrie, în Baza 86 aeriană „Locotenent Gheorghe Mociorniță” de la Borcea, a anunțat vineri Ministerul Apărării Naționale într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Militarii americani vor executa misiuni de Poliție Aeriană Întărită, precum șimisiuni de antrenament în comun cu militari și aeronave F-16 Fighting Falcon din cadrul Forțelor Aeriene Române.

Misiunile de poliție aeriană și cele de instruire desfășurate în comun contribuie la creșterea capacităţii de reacţie şi descurajare, precum și la consolidarea interoperabilităţii între Forțele Aeriene Române și cele ale SUA.

Amintim că secretarul de stat american Antony Blinken a anunțat în urmă cu două săptămâni că SUA vor trimite avioane de luptă F-16 pentru a consolida misiunile de poliție aeriană în România în contextul fragmentelor de dronă similare cu cele folosite de Rusia care au fost găsite pe malul românesc al Dunării, aproape de granița cu Ucraina.

Continue Reading

NATO

Forțele Aeriene SUA își extind raza de acțiune în sud-estul Europei. Americanii au finalizat o investiție de 34 de milioane de dolari la Baza de la Câmpia Turzii

Published

on

© Baza 71 Aeriana Câmpia Turzii/ Facebook

Oficialii militari americani au marcat marți finalizarea unei modernizări de 34 de milioane de dolari la Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii, o bază strategică din centrul României, unde peste 100 de milioane de dolari sunt cheltuite pentru inițiative menite să extindă raza de acțiune a Forțelor Aeriene americane în sud-estul Europei, relatează publicația americană Stripes.

Lucrările la Baza 71 Aeriană includ o nouă facilitate de operațiuni a escadrilei, un hangar pentru avioane și o platformă de parcare, potrivit unei declarații de marți a Corpului de ingineri al Armatei SUA, menționează sursa citată.

Facilitatea de operațiuni va fi folosită ca “centru principal” pentru planificarea și dirijarea misiunilor care operează de la bază, a precizat Corpul de Armată.

Între timp, un nou hangar de aeronave de 14.000 de metri pătrați a fost proiectat pentru a găzdui mai multe avioane de război NATO.

“Aceste proiecte contribuie la asigurarea faptului că baza poate susține operațiunile avioanelor și echipajelor SUA și NATO”, se arată în comunicat.

 

România a fost un punct central pentru Pentagon, care încearcă să intensifice operațiunile în regiunea Mării Negre. Pe lângă avioanele de luptă, Forțele Aeriene zboară în mod obișnuit și drone MQ-9 Reaper de la Câmpia Turzii, oferind aliaților o capacitate suplimentară de supraveghere nu departe de granița României cu Ucraina.

Inițiativele de la Câmpia Turzii fac parte dintr-un program mai amplu de construcții la bază, care implică alte nouă proiecte și depășește în total 100 de milioane de dolari. 

Alte construcții în valoare de 220 de milioane de dolari au loc la alte instalații din România, inclusiv la un teren de antrenament din Cincu și la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, care servește ca principal centru de operațiuni al armatei americane în România.

Proiectele din România “contribuie la pregătirea și capacitatea de reacție a forțelor americane din Europa” și “consolidează apărarea și securitatea colectivă a aliaților din NATO”, a declarat Roger Vogler, șeful departamentului de inginerie și construcții

Fondurile pentru acestea sunt alocate prin intermediul Iniţiativei de Descurajare a US European Command, care se concentrează pe întărirea capabilităţilor militare prin pregătirea teritoriului NATO împotriva agresiunilor ruseşti.

Americanii au început în 2021 lucrările de modernizare ale Bazei Aeriana Câmpia Turzii în care SUA vor investi 152 de milioane de dolari în 15 lucrări de modernizare a infrastructurii bazei. Dintre acestea, 130,5 de milioane de dolari au fost alocate pentru anul trecut și au reprezentat cea mai mare investiție militară americană în Europa pentru anul 2021 prin intermediul Inițiativei pentru Descurajare Europeană, program lansat de SUA în 2014, după ce Rusia a anexat ilegal peninsula Crimeea.

Continue Reading

NATO

Secretarul general al NATO evidențiază că ”sprijinul militar pentru Ucraina este calea corectă”: Kievul are nevoie de apărare antiaeriană

Published

on

© NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat marți, la New York, că Ucraina are nevoie de apărare antiaeriană urgent, inclusiv de muniție, piese de schimb, întreținere pentru sistemele pe care armata ucraineană le are deja, anunță Reuters, citat de Agerpres.

”Dacă vrem încheierea războiului, dacă vrem o pace justă şi de durată, atunci sprijinul militar pentru Ucraina este calea corectă. Ucraina are nevoie de multe tipuri diferite de sprijin. Vedem că apărarea aeriană salvează vieţi în fiecare zi în Ucraina şi trebuie să susţinem sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei”, a spus Stoltenberg, aflat la New York pentru Adunarea Generală anuală a ONU.

Apelul său la sprijin militar pentru Ucraina vine după ce, în urmă cu câteva zile, Jens Stoltenberg atrăgea atenția că ”trebuie să ne pregătim pentru un război lung în Ucraina”.

”Toţi dorim o pace rapidă. Dar în acelaşi timp trebuie să recunoaştem (acest lucru): dacă preşedintele (Volodimir) Zelenski şi ucrainenii încetează să lupte, ţara lor nu va mai exista”, a mai spus secretarul general al NATO.

Luna aceasta SUA demarează antrenarea piloților ucraineni pentru avioanele F-16, tip de aeronavă promis de mai multe țări NATO pentru a ajuta Kievul să susțină contraofensiva în fața forțelor invadatoare ruse.

Și România este parte a acestor eforturi. La sfârșitul lunii august, țara noastră Olanda și Lockheed Martin au semnat scrisoarea pentru înființarea Centrului de pregătire F-16 din România, unde vor fi instruiți și piloți ucraineni.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.2 hours ago

Grecia va încerca modificarea și extinderea acordului UE-Turcia privind migrația ilegală

U.E.3 hours ago

Premierul Poloniei îi transmite lui Zelenski „să nu-i mai insulte niciodată pe polonezi”

ROMÂNIA10 hours ago

Marcel Boloș a discutat cu vicepreședintele Agenţiei de Cooperare Internaţională a Japoniei despre cooperarea pe domeniul infrastructurii. Agenția va finanța 27% din costurile magistralei de metrou M6

COMISIA EUROPEANA11 hours ago

CE amendează din nou Intel cu 376,36 mil. de euro pentru abuz de poziție dominantă pe piața cipurilor pentru calculatoare: Intel și-a plătit clienții pentru a limita, întârzia sau anula vânzarea de produse care conțineau cipuri de calculator ale principalului său rival

ROMÂNIA12 hours ago

Sebastian Burduja a cerut constructorului spaniol Duro Felguera și Romgaz să accelereze lucrările pentru finalizarea centralei pe gaze în ciclu combinat de la Iernut până la finele anului viitor

CONSILIUL UE13 hours ago

Miniștrii transporturilor din UE au semnat Declarația de la Barcelona, un angajament în favoarea unei mobilități accesibile și echitabile pentru a promova coeziunea socială și teritorială

PARLAMENTUL EUROPEAN13 hours ago

Parlamentul European va avea 720 de locuri în legislatura 2024-2029 pe fondul schimbărilor demografice din UE. 12 state membre primesc locuri suplimentare, dar România rămâne cu 33

INTERNAȚIONAL15 hours ago

Volodimir Zelenski și Justin Trudeau au semnat un acord de liber schimb actualizat între Ucraina și Canada

INTERNAȚIONAL1 day ago

Zelenski a obținut un ajutor militar suplimentar de 650 milioane de dolari canadieni în urma vizitei în Canada. Sprijinul include livrarea către Kiev a aproximativ 50 de vehicule blindate şi pregătirea piloţilor ucraineni pentru avioane de luptă F-16

ROMÂNIA1 day ago

Ministrul Alexandru Rafila a fost desemnat să conducă panelul la nivel înalt al Adunării Generale ONU dedicat tuberculozei

ROMÂNIA2 days ago

“Nu trebuie să încercăm să părem mai deștepți decât cei care mor pentru patria lor” – răspunsul lui Klaus Iohannis pentru cei care solicită Ucrainei să accepte încheierea războiului

ONU2 days ago

Klaus Iohannis: În mod ironic, războiul Rusiei împotriva Ucrainei a adus rezultate incredibile, cu Ucraina și R. Moldova candidate la UE, reducerea dependenței energetice de Moscova și extinderea NATO

Victor Negrescu3 days ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a prezentat în PE raportul prin care se definește obligativitatea cooperării loiale la nivel european și se solicită justificarea legală a tuturor veto-urilor, inclusiv cel aplicat de Austria privind aderarea României la spațiul Schengen

ROMÂNIA3 days ago

Marcel Boloș: România riscă să piardă 75 miliarde de euro din bani europeni. CE a cerut în mod expres României să ia măsurile necesare pentru ajustarea deficitului bugetar

CONSILIUL DE SECURITATE3 days ago

Klaus Iohannis consideră că reforma ONU nu mai poate fi amânată: Un Consiliu de Securitate extins ar putea include voci suplimentare importante precum grupul est-european

ONU3 days ago

Klaus Iohannis, la tribuna ONU: România nu-și va abandona partenerii vulnerabili; Regiunea Mării Negre trebuie să fie protejată împotriva efectelor războiului Rusiei împotriva Ucrainei

INTERNAȚIONAL1 week ago

Ministrul german de Externe îl califică pe președintele Chinei drept ”dictator”: Dacă Putin ar câștiga războiul din Ucraina, ”ce semnal ar fi acesta pentru alți dictatori din lume precum Xi?”

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă: Ridicarea oficială a MCV este un moment istoric pentru democrația noastră, însă nu și etapa finală în reforma sistemului judiciar din România

JUSTIȚIE1 week ago

Klaus Iohannis: Ridicarea MCV atestă angajamentul definitiv pro-european al României, fiind o reușită a instituțiilor și a vocilor societății românești care s-au auzit în stradă

JUSTIȚIE1 week ago

Alina Gorghiu, după ce MCV pentru România a fost închis în mod oficial: Un proiect strategic de țară, alături de aderarea la UE și NATO. Sper ca lista să fie completată cu aderarea la OCDE

Trending