Slovacia sprijină aderarea României la spațiul Schengen

schengenSlovacia sprijină aderarea României la spațiul Schengen, a asigurat marți ministrul slovac de externe, Miroslav Lajcak, într-o conferință de presă comună ținută la Bratislava împreună cu omologul său român, Titus Corlățean, relatează TASR, potrivit Agerpres.

‘Ne menținem poziția potrivit căreia România a întrunit toate condițiile necesare, iar acum UE ar trebui să își respecte angajamentele’, a afirmat oficialul slovac.

Cu aceeași ocazie, ministrul Corlățean a subliniat cooperarea economică de succes la nivel bilateral dintre cele două țări. ‘În pofida crizei economice, relațiile de comerț bilateral s-au dezvoltat de la an la an. Și, cu toate că avem un potențial enorm, nu doar comerțul bilateral, dar și investițiile sunt importante’, a remarcat el.

Cei doi diplomați au apreciat importanța Uniunii Europene ca actor global ce stabilește standarde politice, morale și economice pentru alte state. ‘Cu toate acestea, trebuie să avem grijă ca standardele noastre să nu afecteze competitivitatea companiilor și antreprenorilor noștri’, a precizat Lajcak.

O altă temă abordată a fost apropiatul scrutin pentru Parlamentul European, care va avea loc în luna mai.

Cu ratele sale modeste de participare la votul pentru alegerile europarlamentare, Slovacia își subminează într-o oarecare măsură reputația de țară proeuropeană, a declarat marți ministrul slovac de externe, Miroslav Lajcak. ‘Această situație nu corespunde cu imaginea Slovaciei de țară proeuropeană. Ne-am bucura să vedem mai multă lume care sprijină valorile europene tradiționale că se prezintă la alegeri’, a explicat Lajcak. În 2004 și 2009, Slovacia s-a clasat la sfârșitul clasamentului în ceea ce privește prezența la urne. Prezența a fost de 19,64% în urmă cu cinci ani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.