Connect with us

ROMÂNIA

Soluţii pentru îmbunătăţirea condiţiei pacientului român, la Conferinţa Naţională a Pacienţilor-ediţia a II a 14-16 iunie 2012

Published

on

Sub sloganul “Comunicare pentru sănătate. Sănătate pentru pacienți”, Sănătatea Media Group a organizat în perioada 14 – 16 iunie 2012, a doua ediție a Conferinței Naționale a Pacienților, eveniment ce a mijlocit dialogul între pacienți, autoritățile din domeniul sanitar și specialiști. În cele trei zile de dezbateri, peste 200 de participanți au discutat pe marginea problemelor cu care se confruntă sistemul sanitar românesc, căutând soluții viabile pentru îmbunătățirea condiției pacientului roman. În cadrul conferinţei o poziţie privilegiată au avut-o subiectele de educaţie medicală a pacienţilor.

Continuând seria conferinţelor dedicate pacienţilor şi mai ales demersurile făcute cu  prilejul zilei europene a pacienţilor din 13 martie 2012, ediţia a doua a acestui eveniment a adus în centrul atenției problematica pacientului român, pacient european. S-au conturat soluții atât în ceea ce priveşte respectarea drepturilor pacienţilor cât şi în rezolvarea unor probleme punctuale cu care se confruntă fiecare asociație de pacienți, în parte. De altfel, prin demersurile făcute de organizatorii Conferinței Naționale a Pacienților, viitoarea lege a sănătății va conține și un capitol consacrat exclusiv legii pacientului. „Proiectul de lege este gata ȋntr-o primǎ formǎ și va include și legea drepturilor pacienților discutată aici la dumneavoastră în 13 martie 2012. Dupǎ ce va fi asumată și politic de cǎtre comisiile de specialitate, va fi pusă pe site-ul Ministerului.”, a susţinut  Dr. Vasile Cepoi, ministrul Sănătății, în cadrul Conferinței Naționale a Pacienților. De altfel, ministrul Sănătății a vorbit și despre reorganizarea caselor de sănătate, prin care se va întări controlul asiguraților asupra asiguratorilor. „Asigurǎrile trebuie sǎ se organizeze ȋn așa fel ȋncȃt sǎ existe un pachet de servicii medicale care urmeazǎ pacientul, dacǎ acesta dorește sǎ se asigure ȋn sistemul privat sau ȋn cel public. Vrem sa ȋntărim controlul asiguraților asupra asiguratorilor. Pentru acest lucru casele de sǎnǎtate se vor transforma ȋn case mutuale de asigurǎri de sǎnǎtate. Aceastǎ structurǎ rǎspunde dorințelor tuturor. Am rǎspuns astfel la trei cerințe: vom aduce un pachet de servicii care urmeazǎ pacientul, nu creștem contribuțiile la sǎnǎtate și avem și competitivitate”, a adăugat dr. Vasile Cepoi.

Cele trei zile de dezbateri au fost importante pentru pacienţii din România, mai ales că iniţiativa de a reuni asociaţiile de pacienţi cu autorităţile – in idea rezolvării problemelor cu care pacienţii  se confruntă – dar şi cu medicii care să le vorbească despre diferitele patologii care îi privesc, a aparţinut companiei Sănătatea Media Group în martie 2010 prin Dr. Simona Vlădica. “În urmă cu 2 ani am descoperit că există o zi europeană a pacienţilor. Am hotărât atunci să marcăm această zi de 13 martie! Mă bucură faptul că după ce s-a făcut această descoperire şi alte asociaţii de pacienţi au devenit interesate de această zi şi de acest tip de evenimente, că  au fost implicate şi au manifestat interes în organizarea unor astfel de întâlniri. Aceste reuniuni îi fac pe pacienţi mai puternici, pentru ca astfel să avem cu totii şansa, de a ne exprima propunerile şi problemele şi de a veni cu soluţii viabile pentru îmbunătăţirea condiţiei pacienţilor români. În prima zi a conferinţei am promis că vom sintetiza tot ceea ce s-a discutat la această întâlnire şi vom face un rezumat prin punctarea fiecărei probleme în parte, dar şi a  soluţiei propuse de asociaţiile de pacienţi sau de speakerii prezenţi în cadrul evenimentului. Avem intenţia să trimitem aceste concluzii pe masa decidenţilor cu convingerea că aceştia îşi vor îndrepta atenţia spre ceea ce s-a întâmplat în cele trei zile şi că cel puţin parte din problemele cu care se confruntă pacienţii vor fi rezolvate. Pe această cale, îi invit şi pe alţi colegi din presă şi colaboratori medici să se alăture demersurilor noastre constructive. Consider că trebuie să fim înainte de toate orientaţi spre pozitiv, să lăsăm deoparte  toate celelalte lucruri  care nu pot aduce ceva benefic pentru sistemul medical din România.” a declarat Lector Univ. Dr. Simona Maria Vlădica, director general Sănătatea Media Group.

Uzând de expertiza celor mai importanți specialiști din domeniul medical românesc, pe perioada celor trei zile de dezbateri, pacienții au luat parte la discuții despre principalele boli de care suferă. De asemenea, au primit sfaturi din partea specialiștilor din domeniu și au participat la workshopuri interactive pe diferite tematici: bolile cronice, bolile cardiovasculare, afecțiunile urologice, afecțiuni digestive și metabolice, bolile aparatului reproducător, afecțiuni oncologice, afecțiuni pulmonare, boli hepatice, boli infecțioase și boli rare. O atenție deosebită a fost acordată oncopediatriei, un domeniu sensibil, dar și infertilității, un fenomen până nu demult considerat tabu, dar care a devenit o adevărată problemă de sănătate publică.

Personalități de marcă din lumea medicală românească au răspuns apelului lansat de Sănătatea Media Group, recunoscând importanța organizării unor astfel de evenimente care pun direct față în față reprezentanți ai pacienților și autorități. Printre speakerii celei de-a doua ediții a Conferinței Naționale a Pacienților amintim: Dr. Vasile Cepoi, ministrul Sănătăţii, Conf.Univ.Dr. Florian Bodog, ministru secretar de stat în Ministerul Sănătății, Dr. Marius Filip, medic șef al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Prof.Univ.Dr. Florian Popa, membru al Comisiei pentru Sănătate şi Familie a Camerei Deputaţilor, Prof.Univ.Dr. Vlad Tica, vicepreședinte Asociația Europenană a Medicilor de Spital, Acad. Prof. Univ. Dr. Bogdan Marinescu, președinte Societatea Română de Obstetrică Ginecologie, Dr. Marius Savu, director Administrația Spitalelor București, Conf. univ.dr. Cristian Celea, fost președinte al CNAS, Prof.Univ.Dr. Mircea Beuran și Prof.Univ.Dr. Daniela Bartoș – foști miniștri ai Sănătății, Conf. Univ. Dr. Laurenţiu Beluşică, șef Secție de Chirurgie la Spitalul Clinic de Urgență M.I.R.A. “Dimitrie Gerota” din București, Prof.Univ.Dr. Petrișor Geavlete, șef Secție Urologie Spitalul Sf Ioan, Conf.Univ.Dr. Monica Dragomir, șef Secție Oncopediatrie Institutul Oncologic București, Prof.Univ.Dr. Constantin Ionescu Târgoviște, președintele Asociației Medicale Române și mulți alții.

ROMÂNIA

Dezvoltare durabilă: Guvernul a aprobat proiectul de lege privind ratificarea acordului de împrumut de 600 milioane de euro dintre România și BIRD

Published

on

© Guvernul României

Guvernul a aprobat, miercuri, 10 august, proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de împrumut în valoare de 600 milioane de euro şi a Acordului privind asistenţa financiară nerambursabilă în valoare de 24 milioane de euro dintre România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, care reprezintă prima finanţare programatică pentru politici de dezvoltare pentru creştere verde şi incluzivă, a anunțat purtătorul de cuvânt Dan Cărbunaru, la finalul ședinței de guvern.

Ambele aferente primei finanțări programatice pentru politici de dezvoltare pentru creștere verde și incluzivă cele două acorduri au fost semnate la Bucureşti la 19 iulie anul curent, în baza aprobării lor anterioare la nivelul Guvernului și președintelui României, finanțările urmând să asigură implementarea unor acțiuni asociate reformelor urmărite în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), dar și pentru gestionarea crizei umanitare generată de agresiunea militară rusă din Ucraina.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, finanțările sunt grupate pe doi piloni și anume, consolidarea incluziunii și administrării fiscale, incluzând acțiuni care implică răspunzi la criza umanitară în domenii precum sănătate, educație, asistență socială, locuire, ocupare, reforma pensiilor, eficientizarea cheltuielilor și reforma fiscală.

Totodată, vor asigura finanțarea susținerii decarbonizării și rezilienței climatice, incluzând o serie de acțiuni legate de domenii precum energie regenerabilă, creșterea eficienței energetice a clădirilor și păduri.

De asemenea, printr-un memorandum s-a luat decizia de introducere a schemei de ajutor de minimis care sprijină dezvoltarea durabilă a întreprinderilor care activează în industria producătoare și a recuperării materialelor, pentru a crește astfel competitivitatea produselor realizate în România.

Continue Reading

ROMÂNIA

Nicolae Ciucă le-a cerut miniștrilor săi să colaboreze cu MIPE în vederea creșterii gradului de absorbție a fondurilor europene

Published

on

© Guvernul României

Premierul Nicolae Ciucă le-a cerut, miercuri, miniștrilor din guvernul său să continue colaborarea și coordonarea cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene în vederea creșterii gradului de absorbție a fondurilor europene. 

„Este foarte important ca în continuare, prin colaborarea și coordonarea cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, să asigurăm un grad cât mai mare de absorbție. Deja sunt aprobate o serie întreagă de programe și avem obligația să ne coordonăm cu toți responsabilii în domeniu, astfel încât să putem să folosim cât mai eficient acești bani, pe de-o parte”, a afirmat șeful Guvernului. 

Citiți și MIPE va lansa până la sfârșitul anului 2023 toate apelurile majore de proiecte aferente perioadei de programare 2021-2027: Avem o șansă istorică pe care nu putem să o ratăm

De asemenea, Nicolae Ciucă a făcut referire și la monitorizarea investițiilor din bugetul de stat pentru ca guvernanții să se asigure că echilibrul economic și financiar este menținut. 

„Pe de altă parte, este important să continuăm să asigurăm atenția cuvenită investițiilor din bugetul propriu. Să nu uităm că ne-am asumat asigurarea unui buget consistent, a celui mai consistent buget de investiții din bugetul de stat și fiecare minister are obligația și responsabilitatea să monitorizeze și să se asigure că investițiile se derulează, fiind singura soluție în actualul context prin care putem să asigurăm echilibrul economic și financiar și, desigur, protejarea locurilor de muncă, fiind cât se poate de evident, din cifrele pe care le avem până în acest moment, că măsurile pe care le-am luat s-au dovedit a fi eficiente, în sensul în care putem să constatăm că am avut atât o creștere economică, cât și creștere la bugetul de stat, rectificarea fiind una pozitivă”, a mai afirmat premierul României.

Continue Reading

ROMÂNIA

Premierul Nicolae Ciucă: Nu există date care să justifice niciun fel de îngrijorare cu privire la centrala nucleară de la Zaporojie

Published

on

© Guvernul României

Premierul Nicolae Ciucă susține că până în acest moment nu există date care să justifice niciun fel de îngrijorare cu privire la centrala nucleară de la Zaporojie. 

„În ultimele zile, pe fondul evenimentelor din Ucraina, din zona centralei nucleare de la Zaporojie, au existat o serie întreagă de date și informații referitoare la pericolul pe care îl poate reprezenta un eveniment la această centrală. Până în acest moment, vreau să asigur și să dau, de asemenea, garanții cetățenilor că nu avem date care să justifice niciun fel de îngrijorare. Monitorizăm permanent toate datele legate de mediu și suntem în permanentă legătură cu autoritățile europene de specialitate, precum și cu partenerii noștri din Ucraina. De asemenea, pot să spun că instituțiile statului au luat măsuri și sunt pregătite permanent să informeze în timp util și avem luate toate măsurile pentru protejarea populației”, a precizat prim-ministrul înaintea ședinței de Guvern de azi. 

De asemenea, ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, „condamnă ferm acțiunile militare ale forțelor ruse din apropierea centralei nucleare de la Zaporojie”.

Consiliul de Securitate al ONU va discuta despre bombardamentele vizând centrala nucleară ucraineană din regiunea Zaporojie în estul ţării, informează miercuri DPA și Agerpres

Rusia a solicitat marţi o întâlnire a celui mai puternic organism al ONU pentru joi după-amiază la New York.

Consiliul de 15 membri va fi informat de Rafael Grossi, director general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), cu privire la situaţia de la centrala electrică Zaporojie.

Centrala nucleară din oraşul Energodar în regiunea Zaporojie a fost bombardată în mod repetat în weekend şi a suferit unele pagube, dar infrastructura critică este considerată a fi intactă.

Liderii europeni s-au arătat îngrijorați de ultimele evenimente ce au avut loc în apropierea centralei nucleare. 

Cu prilejul unei discuții telefonice cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, președintele Consiliului European, Charles Michel, a descris situația ca fiind ”alarmantă”.

La rândul său, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a punctat că ”orice atac asupra unei centrale nucleare este un act sinucigaș”, astfel că a solicitat ca inspectorii internaționali să aibă acces la centrala nucleară de la Zaporojie pentru a efectua verificări imparțiale, mesaj dublat și de directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA).

Citiți și: Președintele Consiliului European, îngrijorat cu privire la starea centralei nucleare Zaporizhzhia, cea mai mare din Europa

Continue Reading

Facebook

INTERNAȚIONAL7 hours ago

Miniștrii de externe ai G7 și UE solicită Rusiei să restituie imediat autorităților ucrainene controlul deplin aspura centralei nucleare de la Zaporojie

U.E.7 hours ago

Premierul Poloniei cere o ”reformă profundă care să readucă egalitatea printre principiile fundamentale” ale UE

ROMÂNIA7 hours ago

Dezvoltare durabilă: Guvernul a aprobat proiectul de lege privind ratificarea acordului de împrumut de 600 milioane de euro dintre România și BIRD

ROMÂNIA8 hours ago

Nicolae Ciucă le-a cerut miniștrilor săi să colaboreze cu MIPE în vederea creșterii gradului de absorbție a fondurilor europene

U.E.10 hours ago

Atena închide ”un capitol dificil” și ”nu va mai fi o excepție în zona euro”. După 12 ani, Grecia va ieși de sub supravegherea extinsă a Comisiei Europene

ROMÂNIA10 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă: Nu există date care să justifice niciun fel de îngrijorare cu privire la centrala nucleară de la Zaporojie

ROMÂNIA11 hours ago

Marcel Boloș: În ultimele trei luni am lansat măsuri de 1,5 miliarde de euro pentru sprijinirea mediului de afaceri

ROMÂNIA11 hours ago

Președintele Adunării Naționale a Coreei de Sud a discutat cu Marcel Ciolacu despre exportul de reactoare nucleare şi despre cooperare în domeniul sănătății

FONDURI EUROPENE13 hours ago

MIPE va lansa până la sfârșitul anului 2023 toate apelurile majore de proiecte aferente perioadei de programare 2021-2027: Avem o șansă istorică pe care nu putem să o ratăm

SUA13 hours ago

SUA vor oferi 89 milioane de dolari Ucrainei pentru eforturile de îndepărtare a rămășițelor explozive rusești

ROMÂNIA8 hours ago

Nicolae Ciucă le-a cerut miniștrilor săi să colaboreze cu MIPE în vederea creșterii gradului de absorbție a fondurilor europene

INTERNAȚIONAL6 days ago

Azerbaidjan a lansat operațiunea „Răzbunarea” împotriva forțelor armene din Nagorno-Karabah

ROMÂNIA1 week ago

Guvernul aprobă contractul de finanțare dintre România și BEI privind Spitalul Regional Craiova

ROMÂNIA1 week ago

România este ”peste graficul asumat în fața Comisiei Europene” privind stocurile de gaze naturale. Virgil Popescu: Există un grad de umplere de peste 59%, peste ținta pentru septembrie

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

R. Moldova dorește să reducă consumul de gaze pentru a diminua dependența de Gazprom. Vicepremierul Andrei Spînu: O alternativă o reprezintă păcura, care ar putea fi livrată de România

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă a dat asigurări că bugetul din 2023 va putea susține noile prevederi privind educația, iar țința de 15% pentru învățământ va fi atinsă până în 2027

U.E.1 week ago

Premierul spaniol, turneu în Balcanii de Vest: Locul acestei regiuni este în Uniunea Europeană

ROMÂNIA1 week ago

Klaus Iohannis, la Săptămâna Haferland: Dialogul intercultural, sursă a prosperității. România va continua să apere drepturile și interesele minorităților sale

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă, la Săptămâna Haferland: Transilvania reprezintă la nivel european un model de toleranță și de bună conviețuire interetnică

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

Republica Moldova dorește ”să cumpere gaze din România”. Președinta Maia Sandu: Acest lucru este critic pentru a ne asigura că oamenii noștri nu vor îngheța la iarnă

Team2Share

Trending