COMUNICATE DE PRESĂ
Stadiul pregătirilor României privind preluarea Președinției anuale a Strategiei UE pentru Regiunea Dunării. Ministrul Victor Negrescu: Este necesară o mai bună interconectare între decidenți
Published
7 years agoon
În ajunul marcării Zilei Internaționale a Dunării (29 iunie), la sediul Ministerului Afacerilor Externe, a avut loc o consultare publică cu membrii instituționali și partenerii Asociației ”Comunitățile Locale Riverane Dunării” (CLDR), în parteneriat cu Fundația EUROLINK-Casa Europei, în scopul evaluării preliminare a stadiul pregătirilor României privind preluarea Președinției anuale a Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (SUERD).
Deschiderea lucrărilor a fost onorată de Ministrul Delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu. Acesta a ținut să remarce că reuniunea găzduită de MAE coincide cu adoptarea noii Hotărâri de Guvern privind funcționarea Sistemului de Coordonare la nivel național a implementării Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (SUERD) și fixează mecanismele de coordonare și noile responsabilități aferente ce vor face legătura între centru și administrațiile județene/locale. Întrucât s-a stabilit o nouă structură de guvernanță SUERD în România și noi responsabilități ce revin fiecărui nivel decizional corespunzător în mod direct cadrului instituțional stabilit anterior, ministrul Victor Negrescu a declarat că este extrem de importantă actualmente o mai bună explicare și interconectare între toți decidenții la nivel central, județean și local, în special în vederea inițiativelor și acțiunilor ce urmează a fi realizate în cursul Președinției rotative SUERD, pe care România urmează să o preia în luna octombrie a acestui an, cu ocazia Forumului Anual al Dunării de la Sofia. În același context, vorbitorul a declarat că această Hotărâre va reuși să deblocheze discuția inițiată în urmă cu mai bine de trei ani asupra necesității realizării unui mecanism structural de coordonare SUERD. Acest moment a fost apreciat drept ”un pas extrem de important în ideea de a revigora această strategie, atât la nivel național, cât și la nivel european”, precum și o ”inițiativă de succes a României care, împreună cu Austria a construit această strategie macro-regională”.
„Adoptarea, în ședința de Guvern, a actului normativ privind funcţionarea sistemului de coordonare a implementării strategiei, la peste trei ani de la primele discuții privind inițierea sa, este extrem de importantă în vederea unei implementări eficace a acestei forme de colaborare regională. România își propune ca această inițiativă de succes a țării noastre la nivel european să cunoască o revigorare pe timpul Președinției SUERD pe care o vom exercita timp de un an, începând din noiembrie 2018”, a transmis, la rândul său, Negrescu.
Totodată, vorbitorul a considerat oportun să reliefeze faptul că este importantă convocarea Consiliului Consultativ SUERD deoarece există deja în jurul acestei strategii ”foarte multe alte strategii, foarte mulți oameni implicați care trebuie să fie atrași în a sprijini acest proiect de revigorare”. De asemenea, în urma stabilirii noilor axe centrale SUERD pentru Președinția României, începând cu luna noiembrie, Ministrul Delegat pentru Afaceri Europene a anticipat că vor fi organizate mai multe reuniuni în țară cu ministerele de resort și cu organizațiile societății civile implicate în aceste demersuri.
reședinția României se va axa, în special, pe rolul clusterelor și hub-urilor și pe favorizarea cooperării transnaționale între acestea. Domeniile predilecte, selectate de către MAE, sunt cele în care mediul de afaceri românesc excelează: fitofarmacie, IT&C, textile, industria lemnului, bioeconomie, industrii creative etc.
AComisarul Regional Dunărean din partea CLDR, Sever Avram, a susținut că proiectele dunărene ar fi putut să atragă mai multe fonduri, atât prin intermediul Axei SUERD din cadrul POR, cât și din anvelopa europeană mai mare a fondurilor comunitare, inclusiv prin Programul EFSI, finanțat de Banca Europeană de Investiții. Pe de altă parte, reprezentantul CLDR a scos în relief faptul că asociația a depus considerabile eforturi pentru a atrage atenția de a nu se rata oportunitățile oferite de SUERD și a solicita o implicare sporită a autorităților locale în special în a realiza proiecte cu real impact social și economic.
În continuare, invitații prezenți, reprezentând prestigioase instituții precum Academia Română, Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate, SNSPA, ISOCARP, Organizația Patronală Mamaia-Constanța, USH Pro Business etc., au evocat și comentat setul de metode unitare și eficiente de guvernanță și implementare SUERD care să fie realizabile în cursul Președinției României: trecerea de la etapa declarativă la aceea a transformărilor efective în plan strategic macro-regional; reformarea paradigmei educaționale prin valorizarea reală a specializărilor inteligente (”smart”); demararea realizării planurilor de acțiune urbană în spiritul standardizării procesului de inovare/regenerare subsumată conceptului ”smart city”; facilitarea dezvoltării întreprinderilor mixte, mai ales a start-up-urilor prin acces extins la finanțare prin SUERD; trecerea la o coordonare și guvernanță flexibilă de tip multi-nivel care să conducă la depășirea barierelor artificiale de tip decizional, managerial și al planificării financiare.
La finalul dezbaterii, gazda reuniunii, Coordonatorul Biroului Național SUERD, Radu Gorincioi, a anunțat pregătirea desfășurării în acest an atât a unei noi conferințe a Consiliului Consultativ SUERD, cât și a Forumului Național al Strategiei. În vederea atingerii acestor obiective de lucru, vorbitorul a menționat că vor fi revitalizate grupurile de acțiune din cadrul Consiliului Consultativ, unde CLDR, prin parteneriatul cu Fundația EUROLINK-Casa Europei, coordonează dimensiunea ”Dezvoltare Integrată: Dunăre Marea Neagră”, precum și stimulată participarea unei delegații românești puternice și coerente la Forumul Anual SUERD de la Sofia. În acest sens, parteneriatul cu CLDR va facilita o mai bună inter-comunicare și va fi de natură să sprijine inițiative și evenimente relevante pe tot parcursul anului în care România va prezida SUERD. Totodată, reprezentantul Biroului SUERD a menționat importanța inventarierii resurselor de expertiză românească în cadrul SUERD, context în care CLDR și-a manifestat disponibilitatea să colaboreze prin Rețeaua Națională a Ofițerilor Dunăreni a căror formare a fost și este realizată în continuare de către Catedra Internațională Onorifică ”Jean Bart” în sprijinul Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (CIO-SUERD).
În partea a doua a evenimentului, Departamentul de Tineret și Studenți al Asociației CLDR a decernat, pentru al doilea an consecutiv, Diplomele de Excelență unor tinere personalități care s-au remarcat în promovarea cetățeniei pro-active europene în România, provenind din cele mai diferite domenii de activitate profesională/civică: Cătălina AGHINIȚEI – Asociația EuroDEMOS; Mădălina ANDREI – Asociația Masterclass; Daniel BADEA – Agerpres; Gabriel Ion CARNARIU – Federația Tinerilor din Bacău; Eliza CHIRILĂ – American Councils for International Education – România; Daniel COMAN – TVR1; Gabriela Ioana COSMA – Fundația ”Pro Educația David”; Marian DRAGOMIR – Asociația MasterPeace – România; Mihai DRAGOȘ – Consiliul Tineretului din România; Simona KADAS – Asociația ”Simona Kadas”; Ștefan IANCU – Actor; Anca NEDEA PAVEL – Organizația Patronală Mamaia-Constanța; Adrian SOCACIU – Institutul Sportiv Român; Ciprian VĂCARU – Sindicatul pentru Tineret al Blocului Național Sindical.
La finalul evenimentului, în onoarea invitaților și participanților, a fost oferit un Vin D’Honneur, cu sprijinul Organizației Somelierilor din România – Crama Viișoara și al Fundației SO.SI.SE.SA. Evenimentul a fost asemenea organizat în cooperare cu Centre Européen Robert Schuman in Scy-Chazelles (Franța) și cu sprijinul financiar al Programului European „Europa pentru Cetățeni”.
.
You may like
Victor Negrescu a interpelat CE cu privire la dezastrul ecologic din Marea Neagră: Trebuie limitate efectele asupra apelor teritoriale ale României și Bulgariei
Victor Negrescu, vicepreședinte al PE, marchează acceptarea României în programul Visa Waiver printr-o vizită în SUA, în luna februarie, în cadrul căreia va avea o serie de întâlniri cu oficiali americani
Vicepreședintele Parlamentului European Victor Negrescu anunță cinci priorități pentru noul an: România poate fi puternică doar în cadrul UE și NATO
Victor Negrescu solicită în Consiliul global al Internaționalei Socialiste ”o acțiune comună împotriva amenințărilor hibride, ingerințelor străine și retoricii extremei drepte”
Vicepreședintele Parlamentului European Victor Negrescu solicită sprijinirea imediată a R. Moldova pentru a trece cu bine criza energetică și a face față ingerințelor străine
La inițiativa europarlamentarului Victor Negrescu, Parlamentul European a aprobat primul intergrup dedicat educației și competențelor
COMUNICATE DE PRESĂ
ICI București a organizat în 2024 peste 10 workshop-uri dedicate celor mai relevante teme din zona de tehnologie ale momentului
Published
2 weeks agoon
December 27, 2024By
Diana ZaimÎn 2024, ICI București a fost un catalizator al cunoașterii și colaborării prin organizarea a peste 10 workshop-uri dedicate celor mai relevante teme din zona de tehnologie ale momentului. Aceste workshop-uri au adus împreună experți, profesioniști și pasionați de tehnologie, consolidând competențele digitale și colaborările între sectoare.
Printre acestea se numără:
- Securitate Cibernetică în Domeniul HoReCa: Protecția datelor și prevenirea amenințărilor digitale.
- Industria de apărare: Tehnologii duale și cerințe NATO.
- Harnessing HPC and AI: Open source innovations and real-world applications.
- Societatea 5.0.
- Lupta împotriva dezinformării.
- Introducere în Supercomputing și High Performance Computing (HPC): Inclusiv utilizarea Python pentru industrie.
- Viitorul tehnologiilor imersive în România.
- Comunicaţii pentru viitor: Cercetare și inovație în era digitală.
COMUNICATE DE PRESĂ
Rectorul SNSPA: ”Libertatea presei nu este un privilegiu, ci un drept fundamental, care trebuie apărat cu orice preț”
Published
3 weeks agoon
December 21, 2024By
Teodora IonRectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), prof. univ. dr. Remus Pricopie, a transmis un apel ferm la responsabilitate și acțiune din partea clasei politice și a autorităților, pentru apărarea libertății presei, condamnând incidentele recente, care i-au vizat în mod direct pe reprezentanții mass-media.
”Recentele incidente, amenințări și gesturi ostile care au vizat în mod direct jurnaliști reprezintă un atac la adresa libertății presei și a valorilor fundamentale ale democrației. Acțiunile și declarațiile recente ale unor parlamentari, care au inclus agresiuni fizice, verbale și incitări la ură împotriva reprezentanților mass-media, sunt inadmisibile și reprezintă un atac direct asupra dreptului la informare și a libertății presei, drepturi consfințite de Constituția României și de convențiile internaționale la care țara noastră este parte”, a evidențiat rectorul SNSPA într-un comunicat.
El a arătat că ”aceste atacuri simultane împotriva presei, în general, și a Antenei 3, în mod particular, fac parte tot din războiul hibrid declanșat cu ocazia alegerilor prezidenţiale, iar jurnaliștii care au încercat să expună influențele Federației Ruse în politica românească au devenit ținte directe”.
”Prin astfel de atacuri, se încearcă reducerea la tăcere a vocilor independente din presă, promovarea dezinformării și crearea unui climat de frică, ostil libertății de exprimare”, a transmis Pricopie.
El a lansat un apel către jurnaliști ”să condamne public, fără echivoc, orice comportament abuziv sau extremist îndreptat împotriva jurnaliștilor și să promoveze un climat de respect și responsabilitate în spațiul public”.
”Este esențial ca reprezentanții clasei politice să demonstreze integritate și să respecte standardele morale și profesionale, fundamentale pentru menținerea încrederii cetățenilor în instituțiile democratice”, a subliniat acesta.
În egală măsură, ”solicit autorităților competente să aplice cu strictețe legea și să sancționeze prompt orice derapaj, pentru a preveni precedente periculoase”.
”Totodată, îndemn societatea civilă și comunitatea academică să manifeste solidaritate față de breasla jurnalistică și să protejeze acest pilon esențial al democrației. Libertatea presei nu este un privilegiu, ci un drept fundamental, care trebuie apărat cu orice preț pentru a construi o societate bazată pe respect, toleranță și dialog”, conchide rectorul SNSPA.
COMUNICATE DE PRESĂ
IDR și ANR au organizat Conferința academică ”Spectrul extremismului în România. Ce învățăm din istorie?”
Published
4 weeks agoon
December 19, 2024By
Diana ZaimInstitutul Diplomatic Român și Agenția Națională pentru Romi au organizat ieri, 18 decembrie, Conferința academică „Spectrul extremismului în România. Ce învățăm din istorie?” cu scopul de a populariza perspective riguros documentate referitoare la Holocaustul din România, în contextul recrudescenței discursului urii îndreptat împotriva minorităților romă și evreiască.
Prezentările academice susținute au fost legate de deportarea romilor în Transnistria în timpul celui de-al Doilea Război Mondial – tragedie care a marcat până astăzi mentalitatea colectivă a minorității rome.
Conferința a fost transmis LIVE pe pagina de Facebook CaleaEuropeana:
„Ziua de 18 decembrie a fost declarată de Organizația Națiunilor Unite drept Ziua Internațională a Migrației. România este o țară puternic afectată de fenomenul migrației, având în vedere că peste 4 milioane de români au plecat peste granițe în ultimii ani. De asemenea, comunitățile de romi și evrei din România au rezultat din valuri migratorii. Din păcate, mulți dintre concetățenii noștri diferiți etnic sau religios sunt percepuți ca fiind „diferiți” în mod negativ, stigmatizați. Avem datoria, învățând din lecțiile istoriei, să construim o societate incluzivă, care să promoveze respectul pentru drepturile fundamentale ale omului, indiferent de gen, etnie, religie sau orientare sexuală. Vă invit să comunicăm aceste teme mai departe și să depășim diviziunile și diferențele din societate”, a declarat Liliana Popescu-Bîrlan, director general al Institutului Diplomatic Român.
„Romii din România sunt subiect al rasismului nu de acum, când avem o polarizare în rândul societății, ci de-a lungul istoriei. Genul acesta de dezbateri le organizăm de multă vreme, însă fără prea mult interes în mass-media mainstream. O bună parte a populației achiesează la ideile legionarilor, comemorează criminalii de război ori îi glorifică, în ciuda legislației existente care sancționează astfel de fapte penale și în ciuda pașilor pe care îi facem în direcția educației pentru studiul Holocaustului, a strategiilor ori instituțiilor specializate. Acest tip de manifestare a intoleranței în societate nu poate fi combătut decât ferm și frontal. Perspectiva pentru societatea noastră este una în care, paradoxal, 76-80% dintre cetățeni sunt de acord cu apartenența la NATO, însă 41% dintre tinerii cu vârste între 18-35 de ani afirmă că ar fi de acord cu un sistem totalitar și acestea sunt provocările cărora trebuie să le facem față, în prezent”, a declarat Iulian Paraschiv, președinte al Agenției Naționale pentru Romi.
Dr. Viorel Achim, cercetător științific în cadrul Institutului de Istorie „Nicolae Iorga”, a subliniat, în prezentarea pe care a susținut-o, contextul ideologic în care au avut loc acțiunile împotriva romilor din cadrul guvernării antonesciene.
Dr. Marius Cazan, cercetător științific, Institutul Național pentru Studierea Holocaustului în România „Elie Wiesel”, a prezentat elemente specifice legate de modul în care s-a făcut deportarea, caracterul arbitrar al discriminării și faptul că se poate extinde către diverse categorii sociale.
Dr. Codrin Tăut, cercetător, Institutul Auschwitz pentru Prevenirea Genocidului și a Atrocităților în Masă, a scos în evidență faptul că atrocitățile la care s-a ajuns în Al Doilea Război Mondial reprezintă un rezultat al mai multor etape preliminare. În acest sens, este foarte importantă identificarea similarităților semnalelor din prezent cu evenimentele istorice și acțiunea fermă și rapidă, astfel încât atrocitățile să fie oprite înainte de a debuta efectiv.
Nu în ultimul rând, drd. Nicolae Furtună, membru al Institutului de Cercetare a Calității Vieții, Academia Română, a prezentat o perspectivă sociologică asupra acelor vremuri punând accent pe politicile prin care se încerca o purificare etnică, pe bazele eugeniei.
Toate intervențiile din cadrul conferinței au adus în atenție circumstanțele și factorii care au contribuit la dezvoltarea extremismului în România, în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial și modul în care minoritatea romă, alături de cea evreiască, au fost ținta politicilor rasiale, de exterminare, ale regimului Antonescu.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
Autoritatea pentru Digitalizarea României a finalizat interconectarea Sistemului Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) cu alte baze de date naţionale, jalon din PNRR
România înregistrează cel mai mare deficit de cont curent din UE în trimestrul al treilea din 2024 (Eurostat)
Șeful diplomației daneze admite că Statele Unite au interese de securitate legitime în Arctica: „Suntem pregătiți să continuăm discuțiile cu noul președinte”
Ministrul Energiei demontează încă un fake news: Furnizăm energie R. Moldova în termeni comerciali. Oricine poate verifica datele publice
Polonia, singurul aliat NATO care și-a asumat un buget al apărării de 5% din PIB, susține apelul lui Trump în acest sens: Putem fi “legătura transatlantică” între Europa și SUA
Keir Starmer îl numește pe Michael Ellam pentru a conduce negocierile de resetare a relațiilor dintre Marea Britanie și UE
UE alocă încă 148 milioane de euro sub formă de ajutor umanitar pentru Ucraina și Republica Moldova
Nivelul de încredere a ucrainenilor în Volodimir Zelenski a scăzut cu 25% în decursul lui 2024 (sondaj KIIS)
UE are în vedere o atenuare a sancțiunilor pentru Siria, care se află în tranziție după răsturnarea Regimului al-Assad
Șeful Pentagonului propune creșterea cheltuielilor militare cu 50 mld. de dolari, ceea ce ar împinge bugetul pentru apărare la peste 1 trilion de dolari în următorii cinci ani
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Mark Zuckerberg anunță că “va reduce drastic cenzura” pe Facebook și Instagram și va acorda “prioritate libertății de exprimare”, criticând guvernele, presa tradițională și UE
Președintele Austriei se va întâlni cu liderul extremei-drepte pentru a-i încredința formarea unui guvern
Susținători ai Ucrainei au protestat la Bratislava împotriva politicilor pro-ruse ale premierului Fico: Slovacia e Europa
Donald Tusk, la debutul președinției Poloniei la Consiliul UE: “Suntem pregătiți să pornim din nou pe calea europeană a măreției, forței și suveranității”
“Securitate, Europa!”. Președintele Consiliului European consideră că președinția Poloniei la Consiliul UE va dovedi că “patriotismul și integrarea europeană sunt interconectate”
În acordurile imnului UE, Cătălin Predoiu și omologul bulgar au ridicat simbolic ultima barieră de frontieră în primul minut al anului 2025, marcând aderarea deplină a României și a Bulgariei la Schengen
Guvernul adoptă Ordonanța „Trenuleț”, un set de măsuri fiscal-bugetare pentru reducerea deficitului la 7% în 2025 și menținerea accesului României la fondurile europene și din PNRR
Guvernul a depus jurământul. Klaus Iohannis: Oamenii așteaptă să mențineți ferm traiectoria pro-europeană și euro-atlantică din ultimii 35 de ani. Vă rog să acţionaţi aşa
Guvernul “Ciolacu 2” a primit la limită votul de încredere al Parlamentului României. Cabinetul coaliției PSD-PNL-UDMR va depune jurământul la Cotroceni
După 200 de reuniuni de negociere, UE și Elveția au ajuns la un ”acord istoric” de modernizare a cooperării dintre cele două părți
Trending
- COMISIA EUROPEANA5 days ago
Vicepreședintele Comisiei Europene, Stéphane Séjourné, vine în România înainte de lansarea dialogului strategic privind viitorul industriei auto. El va discuta la INCAS și despre concurența neloială a Chinei pe piața dronelor
- ROMÂNIA5 days ago
Oficial: România va fi admisă vineri în programul Visa Waiver, iar românii vor putea călători fără vize în SUA
- ROMÂNIA1 week ago
Patronatul Proiectanților în Construcții solicită Guvernului măsuri echilibrate pentru susținerea sectorului construcțiilor și a economiei românești
- CONSILIUL EUROPEAN1 week ago
“Securitate, Europa!”. Președintele Consiliului European consideră că președinția Poloniei la Consiliul UE va dovedi că “patriotismul și integrarea europeană sunt interconectate”
- CONSILIUL UE1 week ago
Donald Tusk, la debutul președinției Poloniei la Consiliul UE: “Suntem pregătiți să pornim din nou pe calea europeană a măreției, forței și suveranității”
1 Comment