Statele Unite şi India ar putea efectua manevre navale în Marea Chinei de Sud

Statele Unite şi India analizează posibilitatea organizării unor patrule navale comune, inclusiv în Marea Chinei de Sud, o situaţie care riscă să atragă furia Chinei, care are o serie de revendicări teritoriale în această zonă, afirmă un oficial american citat de site-ul agenţiei Reuters, conform Mediafax, citat de Antena3.ro.

nava uss truxtun“Statele Unite şi India continuă să exploreze modalităţi de aprofundare a cooperării în domeniuul apărării, inclusiv în materie de securitate maritimă, dar încă nu au fost luate decizii privind organizarea de patrule comune”, a declarat Bill Urban, un purtător de cuvânt al Pentagonului.

India şi China nu au revendicări în Marea Chinei de Sud, dar ambele ţări susţin libertatea de navigaţie în această zonă, unde China are dispute cu Vietnamul, Malaysia, Brunei, Filipine şi Taiwan.

China a acuzat recent Statele Unite că, în numele libertăţii de navigaţie, încearcă să îşi impună hegemonia în Marea Chinei de Sud.

Statele Unite au trimis în ianuarie un distrugător în Marea Chinei de Sud. Nava militară s-a apropiat periculos de insula disputată Paracel.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.