Connect with us

ROMÂNIA

Ștefan-Radu Oprea, prezent la Eurosatory, cea mai mare expoziție internațională pentru industria de apărare: Există un foarte mare interes din partea mai multor companii din domeniu de a investi în România

Published

on

© Ștefan-Radu Oprea/ Facebook

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ștefan-Radu Oprea, a discutat cu reprezentanții unor companii din domeniul apărării și securității precum Rheinmetall, MBDA sau Hanwha Aerospace în cadrul expoziției Eurosatory, cea mai mare expoziție internațională pentru industria de apărare și securitate terestră și aeriană.

Evenimentul se desfășoară la fiecare doi ani în Centrul de Expoziții Paris-Nord Villepinte, Paris, Franța.

România a fost prezentă cu stand propriu unde m-am întâlnit cu reprezentanții Romarm și Patromil, dar și ai unor companii cu capital privat.

Tot în cadrul evenimentului, Ștefan-Radu Oprea a discutat cu Stanley L. Brown, subsecretar adjunct principal în cadrul Biroului de Afaceri Politico-Militare, despre ”proiectele pe care le avem în derulare cu companii americane”.

”Am profitat de marea densitate a companiilor prezente pentru a discuta cu reprezentanții Rheinmetall, Airbus, Kongsberg Defence & Aerospace, MBDA, GD OTS și GD ELS, Heckler & Koch, ARQUUS, DCI group, ATOS, KNDS, Roxel, Hanwha Aerospace”, a mai spus acesta.

El a dezvăluit că ”există un foarte mare interes din partea acestor companii pentru a furniza echipamente, dar și de a investi în România, de a transfera tehnologie”.

”Am discutat și despre potențialul companiilor românești de a fi parte a lanțurilor de aprovizionare, dar și de a co-produce echipamente sau a furniza servicii pentru companiile europene sau americane”, a conchis Ștefan-Radu Oprea.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

ROMÂNIA

România, interesată de un vot favorabil pentru aderarea la Spațiul Schengen, nu va boicota reuniunile de lucru ale președinției Ungariei la Consiliul UE (surse MAE)

Published

on

© European Union, 2024

România nu va boicota activitățile derulate de către Ungaria în perioada în care această țară deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, au declarat pentru caleaeuropeana.ro surse din Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Principalul motiv pentru care țara noastră nu se va alătura unor inițiative care vizează boicotarea modului în care Ungaria își exercită mandatul în formațiunile de lucru ale Consiliului este legat de interesul țării noastre de a încerca obținerea în acest an, în cadrul reuniuni oficiale a Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) din toamnă, a votului care să întregească practic libertatea de circulație oferită de aderarea pe deplin la spațiul Schengen, au explicat sursele pentru caleaeuropeana.ro.

Clarificarea a fost făcută în contextul în care mai multe state membre ale UE aflate în apropierea graniței cu Rusia, respectiv Suedia, Finlanda, Polonia și statele baltice, au anunțat că nu vor trimite miniștri la întâlnirile guvernamentale organizate în iulie de președinția Ungariei la Consiliul UE, în semn de protest față de discuțiile premierului Viktor Orban cu  Vladimir Putin la Moscova. Ministrul suedez pentru Afaceri UE, Jessika Roswall, a declarat că țările vor fi reprezentate doar de funcționari publici și că alte state membre UE iau în considerare măsuri similare.

În aceeași notă, Comisia Europeană a anunțat luni că va boicota parțial cele șase luni în care Ungaria deține președinția Consiliului Uniunii Europene, urmând ca la reuniunile ministeriale informale să fie reprezentată doar la nivel de înalți funcționari civili, excluzând, astfel, prezența celor 27 de comisari europeni, inclusiv a președintei Executivului european, Ursula von der Leyen.

În acest sens, sursele din Ministerul Afacerilor Externe au precizat că diferendele de la nivel european care pot exista între diverși factori nu pot fi depășite decât prin dialog, aceasta fiind, de altfel, și poziția oficială pe care România o va adopta.

De la 31 martie, România este parte a spațiului Schengen cu granițele aeriene și maritime, în prezent făcându-se „eforturi diplomatice pe toate liniile de muncă, atât la Ministerul Afacerilor Interne, cât și la Ministerul Afacerilor Externe, pentru a îndeplini, până la finele anului, obiectivul de a ne integra și cu granițele terestre”, declara, săptămâna trecută, ministrul Cătălin Predoiu.

Șeful de la Interne mai spunea că subiectul Schengen se află deja pe agenda Consiliului JAI din toamnă, evidențiind, în context, că poartă discuţii săptămânale cu miniştrii, cu omologii privind aderarea pe deplin la spațiul de liberă circulație sau combaterea migraţiei ilegale și cooperarea poliţienească transfrontalieră. Totodată, Cătălin Predoiu a declarat că va avea o întâlnire cu ministrul maghiar Sandor Pinter, „cu care avem o relaţie foarte bună şi cu care am discutat acest subiect şi care ne sprijină, aşa cum ne sprijină majoritatea statelor”.

De altfel, în luna aprilie, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu dezvăluia că președinția ungară a Consiliului Uniunii Europene, care a debutat la 1 iulie, sprijină intrarea României în spațiul Schengen cu frontierele terestre

Continue Reading

ROMÂNIA

Premierul Marcel Ciolacu prezintă principalele aspecte convenite în cadrul reuniunii Comandamentului pentru Energie: Am stabilit un calendar de punere în funcțiune a unor noi capacități de producție

Published

on

© Marcel Ciolacu/ Facebook

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că Guvernul a stabilit un calendar de punere în funcțiune a unor noi capacități de producție de energie.

Acesta a coordonat vineri lucrările Comandamentului pentru Energie, ședință în cadre au fost discutate măsurile necesare după episodul lung de caniculă severă care a testat limitele sistemului energetic național.

”Am evaluat situația capacităților actuale disponibile; am stabilit un calendar de punere în funcțiune a unor noi capacități de producție și am discutat despre cum putem accelera rezolvarea problemei de stocare a energiei, care a devenit vitală în acest moment”, a precizat Ciolacu într-un mesaj publicat pe Facebook.

Acesta a subliniat că este ”în favoarea protejării mediului”, dar că nu va ”accepta blocarea unor proiecte energetice strategice, mai ales pe zona de hidrocentrale, fiindcă asta ar însemna să afectăm în viitor siguranța alimentării cu energie a milioane de români.”

”Faptul că am depășit un moment major de stres energetic fără pene majore de curent este foarte important. Asta se datorează în cea mai mare măsură colaborării foarte bune dintre Ministerul Energiei, autoritățile publice, administratorii de rețele și toate companiile private și de stat”, a concluzionat premierul.

Ca măsuri imediate, în cadrul Comandamentului pentru Energie, s-au stabilit următoarele:

 • Creșterea producției de energie în bandă, indiferent de sursă;
 • Identificarea unui format standard de transmitere/comunicare a datelor de măsura a energiei electrice între distribuitori și furnizori pentru a avea o imagine cât mai clară a necesarului de consum și producție și pentru a reduce dezechilibrele;
 • Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei va analiza mecanismul de formare a prețului în sensul protejării consumatorului final de fluctuațiile din piață;
 • Operatorii de distribuție vor publica și actualiza constant pe website-urile proprii localitățile/zonele afectate de avarii, precum și durata estimată pentru remediere;
 • Accelerarea investițiilor în toate segmentele din domeniul energiei.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, Ministerul Energiei și Ministerul Mediului vor prezenta Guvernului o informare cu privire la stadiul proiectelor de investiții în energie – de la capacitățile de producție, inclusiv prin proiectele hidrocentralelor cu grad ridicat de execuție, de distribuție, de stocare etc. – și, în cazul în care sunt identificate dificultăți în derularea acestora, să se ia decizii de urgentare la nivelul Guvernului.

Potrivit analizei făcute și în această reuniune, Guvernul este în grafic cu plata sumelor datorate furnizorilor, după ce a fost făcută plata ultimei tranșe în sumă de 3,2 miliarde de lei, pentru schema de compensare și plafonare care va funcționa, potrivit actualei legislații, până în primăvara anului viitor.

Premierul Marcel Ciolacu și ministrul energiei, Sebastian Burduja, au mulțumit tuturor celor care au lucrat în condiții dificile pentru a asigura furnizarea de energie în această perioadă de caniculă.

Continue Reading

ROMÂNIA

Trebuie să accelerăm investițiile în infrastructura energetică a României, subliniază ministrul Sebastian Burduja: În ultimul an, am atras 13,6 miliarde de euro fonduri europene nerambursabile

Published

on

© Ministerul Energiei

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a subliniat în cadrul Comandamentului pentru Energie convocat de premier importanța accelerării investițiilor în infrastructura energetică a României și a colaborării strânse între toți actorii din domeniu, fapt reliefat și de evenimentele din aceste zile.

”În ultimul an, am atras 13,6 miliarde de euro fonduri europene nerambursabile în sistemul energetic. Aceste investiții vor asigura, începând de anul viitor, o mai mare capacitate de producție energie, consolidând securitatea energetică a României, și prețuri corecte pentru toți românii”, a menționat Burduja într-un mesaj publicat pe Facebook.

Potrivit acestuia, au fost stabilite o serie de măsuri pe termen mediu și scurt:

 1. Creșterea producției de energie în bandă, indiferent de sursă.
 2. Standardizarea transmiterii datelor de măsură a energiei electrice între distribuitori și furnizori pentru o imagine clară a consumului și producției.
 3. Analizarea mecanismului de formare a prețului de către ANRE pentru protecția consumatorului final.
 4. Publicarea și actualizarea constantă de către operatorii de distribuție a zonelor afectate de avarii și a duratei estimate pentru remediere.
 5. Accelerarea investițiilor în toate segmentele din domeniul energiei. Marile proiecte care au șanse să fie finalizate anul acesta: grupul 5 – Rovinari (330MW), Iernut (430MW), proiecte hidrocentrale cu grad avansat de execuție (Răstolița).
 6. Colaborare strânsă între toți actorii cu responsabilități, pentru creșterea capacităților de producție, distribuție și mai ales stocare a energiei.
 7. Adoptarea unei Strategii energetice naționale care să ghideze investițiile și proiectele viitoare.

După 15 ani, România este pregătită să adopte o Strategie energetică națională. Vedem în aceste zile, după decenii în care au lipsit investițiile publice în sistemul energetic național, cât de importante sunt viziunea și planificarea în acest sector strategic”, a arătat Sebastian Burduja.

El a explicat că prin aceste investiții vom asigura ”mai multă energie, iar pe termen mediu, prețuri corecte pentru români și pentru mediul de afaceri”.

”Le mulțumesc tuturor celor care lucrează neobosit pentru a da energie tuturor românilor în această perioadă plină de provocări”, a conchis ministrul Energiei.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA10 mins ago

România, interesată de un vot favorabil pentru aderarea la Spațiul Schengen, nu va boicota reuniunile de lucru ale președinției Ungariei la Consiliul UE (surse MAE)

ROMÂNIA37 mins ago

Premierul Marcel Ciolacu prezintă principalele aspecte convenite în cadrul reuniunii Comandamentului pentru Energie: Am stabilit un calendar de punere în funcțiune a unor noi capacități de producție

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE56 mins ago

Până la finele anului, România va îndeplini jumătate dintre cele 26 de condiții principale pentru aderarea la OCDE

ROMÂNIA1 hour ago

Trebuie să accelerăm investițiile în infrastructura energetică a României, subliniază ministrul Sebastian Burduja: În ultimul an, am atras 13,6 miliarde de euro fonduri europene nerambursabile

COMISIA EUROPEANA1 hour ago

UE și Serbia semnează un parteneriat strategic privind materiile prime durabile, lanțurile valorice ale bateriilor și vehiculele electrice

ROMÂNIA2 hours ago

Marcel Boloș: Vedem o eficientizare reală a activităților de control fiscal și control antifraudă, ce sunt îndreptate față de operatorii economici cu risc fiscal ridicat

ROMÂNIA2 hours ago

Eurostat: Copiii din România sunt cei mai expuși riscului de sărăcie sau excluziune socială din UE

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 hours ago

În ce comisii și subcomisii ale Parlamentului European au intrat cei 33 de eurodeputați români în cea de-a zecea legislatură europeană 2024-2029

ROMÂNIA3 hours ago

Poliția Română recuperează un iconostas valoros în cadrul Operațiunii Europol ”Pandora VIII” împotriva traficului de artă

INTERNAȚIONAL3 hours ago

O primă victorie pentru Macron după alegerile legislative din Franța. Yaël Braun-Pivet, reprezentanta partidului său, a fost realeasă președintă a Adunării Naționale

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Ursula von der Leyen, realeasă președintă a Comisiei Europene de Parlamentul European, după un prim mandat de “cinci ani ca niciun altul din istoria UE”

PARLAMENTUL EUROPEAN1 day ago

Președinta Grupului S&D din PE îi cere Ursulei von der Leyen să pună Europa socială în centrul acțiunilor viitoarei Comisii Europene: Avem nevoie de un buget consolidat și de o capacitate de investiții mai mare

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Vicepreședintele PPE Siegfried Mureșan echivalează votul pentru Ursula von der Leyen la șefia CE cu un vot pentru democrație și valori europene

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Strategia de securitate economică va deveni pilon al politicii externe UE. von der Leyen: Cursa cu rivalii sistemici a început. Europa trebuie să schimbe viteza și să aprofundeze piața unică

COMISIA EUROPEANA1 day ago

UE are nevoie de o schimbare a tratatului, transmite Ursula von der Leyen în plenul Parlamentului European: Reformele devin indispensabile pentru extinderea UE

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Ursula von der Leyen propune crearea unui panel al cetățenilor europeni care să recomande politici Comisiei: “Ne aflăm într-o perioadă de anxietate profundă pentru europeni”

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Von der Leyen propune pentru următorii cinci ani în fruntea CE consolidarea competitivității UE printr-un Acord Industrial Ecologic și un Fond European pentru Competitivitate

COMISIA EUROPEANA1 day ago

O “veritabilă UE a apărării” cu “NATO pilon al apărării”: Către un nou mandat, Ursula von der Leyen propune o “piață unică pentru apărare” și un “scut aerian european”

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Din casa democrației europene, Ursula von der Leyen promite că nu va permite ca “polarizarea” și “extremiștii” să distrugă UE: Alegerile sunt balamalele destinului. Destinul Europei depinde de ce vom face mai departe

COMISIA EUROPEANA1 day ago

În aplauzele eurodeputaților, von der Leyen îl ia la țintă pe Viktor Orban: Rusia mizează că Europa se înmoaie, iar unii îi fac jocul printr-o “misiune de aliniere”

Trending