Studiu EURO 2016: România, SINGURA țară participantă ai cărei jucători nu sunt născuți din părinți străini. Franța și Belgia, campioanele multiculturalismului și diversității în Europa

Un studiu al Universităţii Dulles din Statele Unite analizează originile naţionale ale jucătorilor celor 24 de echipe participante la Campionatul European de Fotbal ce au debutat vineri, 10 iunie. Toate echipele europene – cu o singură excepţie – au jucători de origine străină.

euro 2016 uefa.com

Campionul european al diversităţii şi al multiculturalismului este Franţa cu 15 jucători cu origini străine. Belgia nu e departe cu 13 astfel de sportivi, iar Germania, pe locul 3, are 10 fotbalişti cu origini străine – dintre care 2 din Turcia, arată studiul instituției de învățământ, citat de radioul France Inter, informează RFI România.

Rusia are un portar de origine braziliană, Portugalia are un mijlocaş de origine angoleză, Spania are un jucător cu rădăcini japoneze, Italia are un atacant de origine egipteană, Cehia are un jucător etiopian, polonezii au un apărător de sorginte braziliană, până şi Ungaria are un atacant sârb şi un altul ceh.

FOTO: Federația Română de Fotbal

FOTO: Federația Română de Fotbal

O singură echipă este monocoloră, fiind singura excepţie printre cele 24 de participante la EURO 2016, iar aceasta este România. Toţi tricolorii sunt născuţi în România din părinţi români, notează sursa citată.

Naţionaliştii maghiari, populiştii olandezi sau extrema dreaptă franceză se pot deci agita în zadar. Milioane de europeni vor aprecia şi aplauda jucători cu origini din lumea întreagă veniţi în Franţa ca să-şi reprezinte ţara lor şi Europa aşa cum este ea adică pluralistă, diversă şi tânărămai scrie France Inter, încheie sursa citată.

Acest studiu survine în contextul în care politica multiculturalismului în Europa a fost pusă la grea încercare de criza migrației și a refugiaților, de atentatele teroriste comise în ultimul an, dar și de discursurile xenofobe ale europopuliștilor, extremiștilor și naționaliștilor care alimentează curente anti-imigraționiste și împotriva unui spirit multicultural.

Astfel, în baza argumentelor furnizate de France Inter,  Euro 2016 va constitui un prilej în care suporterii germani îi vor aclama încă o dată pe Mesut Ozil (jucător german de origine turcă) sau pe Sami Khedira (de origine tunisiană), iar susținătorii Franței și Belgiei, țările zguduite de atacuri teroriste în 2015 și 2016, le vor face galerie celor 15, respectiv 13 sportivi cu origini străine.

Rezultatele studiului universităţii americane Dulles sunt disponibile aici.

.

4 Responses to Studiu EURO 2016: România, SINGURA țară participantă ai cărei jucători nu sunt născuți din părinți străini. Franța și Belgia, campioanele multiculturalismului și diversității în Europa

 1. unu' 12/06/2016 at 13:13

  HAI ROMANIA!
  Cu oricine jucam, jucam impotriva Lumii!

  Reply
 2. Victor 13/06/2016 at 13:30

  Alibec si Keseru ce sunt oare?
  pe site exista si relatia de “deep ancestry”, dar pentru cei doi nu e folosita… nu cred ca s-au documentat prea bine cand au analizat datele

  Reply
 3. Eu 13/06/2016 at 18:32

  Dovada clara ca nici dracu nu vrea sa vina aici.

  Reply
 4. Vic 14/06/2016 at 00:59

  Asta/i stire fabricata special pentru presa romana…

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.