Studiu: Olanda, ţara cu cel mai performant sistem sanitar din UE. Pe ce loc se află România

medicAnul acesta, România se află pe locul al 33-lea în ceea ce priveste indicele de consum european pentru serviciile de sănătate, cu un punctaj de 478 puncte din maxim 1.000, comparativ cu locul al 32-lea din 2012 (cu 489 puncte).

Doar Serbia stă mai prost decat România anul acesta. Olanda rămâne în top, obţinând 870 puncte din maxim 1.000. Ea este urmată de Elveţia, Islanda, Danemarca şi Norvegia.

Inechitatea dintre Europa bogată şi cea săracă este în evidentă creştere. Aceasta face ca interpretarea clasificării EHCI (Indicele de consum european pentru serviciile de sănătate) să fie destul de complicată, explică dr. Arne Bjornberg, preşedinte HCP şi şeful cercetării.

Recomandările EHCI pentru îmbunătăţire

Serviciile de sănătate din România reflectă situaţia generală sumbră de zi cu zi, consideră dr. Bjornberg. Totuşi, echitatea la nivelul de bază pare să nu scadă, deşi mita pentru doctori constituie un tipar consacrat. Pacienţii români pot profita de reţetele electronice şi de informaţiile de pe internet în ceea ce priveşte produsele farmaceutice, deşi transparenţa ar putea dezvălui mai degrabă lipsa de medicamente disponibile… Când România, alături de Bulgaria şi Serbia, este pe roşu la toţi indicatorii privind rezultatele, situaţia este alarmantă. Pe termen scurt, în centrul atenţiei trebuie să fie menţinerea funcţiilor de bază, cum ar fi mortalitatea infantilă scăzută. Dar nici măcar aceste calităţi nu par să fie sigure în România de astăzi.

info-grafic EHCI 2013

 

Cum stă România

La informarea şi drepturile pacienţilor stăm mai bine decat Serbia şi am obţinut acelaşi scor precum Spania, 92 La accesibilitate, timpii de așteptare pentru tratament, in mod surprinzător, avem acelalşi scor precum Anglia, Norvegia Malta și Polonia.

Dar la rezultatele tratamentelor suntem pe ultimul loc alături de Serbia. Toţi indicatorii sunt pe roșu, incluzand mortalitate infantilă, ratele de avort, anii de viaţă pierduţi a căror pierdere putea fi prevenită, depresie, infecţii MRSA (cu stafilococi meticilino-rezistenti ),

La gama de servicii medicale oferite suntem pe ultimul loc cu un scor de 63, printre indicatori se numără transplantul de rinichi la 1 milion de locuitori, includerea serviciilor de stomatologie in pachetul de bază, plăţile informale către doctori sau mita, ingrijirea bătranilor, operaţiile de cezariană.

In ceea ce privește prevenţia, nu avem probleme cu vaccinare anti HPV și consumul de zahăr, dar suntem pe roșu la vaccinarea copiilor, tensiune arteriala, alcool si activitate fizica.

In domeniul farmaceutic suntem pe roșu la majoritatea indicatorilor, incluzand accesul la medicamente noi, medicamente pentru artrită, pentru schizofrenie, tratamentele noi pentru cancer. (Click pe poza pentru a o vedea la o rezolutie mare)

Sursa: medlive.hotnews.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.