Connect with us

SUA

SUA limitează semnificativ participarea Ungariei la programul Visa Waiver, în urma preocupărilor de securitate

Published

on

© European Union, 2023/ Source: EC - Audiovisual Service

Statele Unite au decis marți să limiteze semnificativ participarea Ungariei la programul Visa Waiver, ca urmare a unor preocupări legate de securitatea pașapoartelor emise între 2011 și 2020, conform Politico Europe.

Conform programului Visa Waiver, cetățenii țărilor participante pot călători în SUA în scop turistic sau de afaceri pentru o perioadă de până la 90 de zile fără viză, având nevoie doar de un așa-numit Sistem electronic de autorizare a călătoriilor (ESTA – Electronic System for Travel Authorization).

Însă, începând de marți, valabilitatea ESTA pentru deținătorii de pașapoarte maghiare va fi redusă de la doi ani la un an, iar ESTA va fi valabil doar pentru o singură utilizare.

Ungaria este singura țară din cele 40 care participă la acest program vizată de această măsură fără precedent, adoptată în urma preocupărilor de securitate.

După ce a ajuns la putere în 2010, guvernul premierului ungar Viktor Orban a pus în aplicare o modificare majoră a politicii prin care a acordat cetățenie etnicilor maghiari din străinătate, inclusiv din România, Slovacia și Ucraina. Criticii de pe plan intern spun că mișcarea controversată a lui Orbán a fost concepută pentru a-i spori perspectivele electorale.

David Pressman, ambasadorul SUA la Budapesta, a declarat pentru Politico într-un interviu acordat înainte de anunț: ”Există sute de mii de pașapoarte care au fost emise de guvernul Ungariei ca parte a programului de naturalizare simplificată fără a exista mecanisme stricte de verificare a identității”.

Guvernul SUA a discutat cu guvernul ungar despre această ”vulnerabilitate de securitate” timp de mulți ani și de-a lungul mai multor administrații, a completat Pressman, care a arătat că nu a găsit deschidere din partea Budapestei.

”Aceasta este o zi cu adevărat nefericită. Acesta nu este rezultatul pe care Statele Unite l-au căutat sau îl caută”, a spus Pressman.

Măsura Washingtonului vine într-un moment în care relația Ungariei cu partenerii occidentali se află la un nivel scăzut.

Aliații NATO sunt frustrați că Parlamentul Ungariei nu a ratificat încă aderarea Suediei la Alianță. Există, de asemenea, preocupări continue legate de faptul că înalți oficiali ungari promovează în țara lor narațiuni similare cu cele ale Kremlinului, precum și de eforturile de diluare a sancțiunilor europene care vizează Moscova. La începutul acestui an, SUA au impus sancțiuni împotriva unei bănci cu sediul în Ungaria care are legături cu Rusia.

Multe țări occidentale au denunțat deteriorarea statului de drept din Ungaria, precum și politicile și retorica despre care spun că subminează drepturile persoanelor LGBTQ+ din această țară.

 

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

SUA

Antony Blinken, mesaj cu ocazia Zilei Unității Germane: Împărtășim un angajament inerent de a apăra și promova instituțiile democratice, drepturile omului și libertățile fundamentale

Published

on

© State Department photo by Ron Przysucha/ Flickr

Poporul american și cel german împărtășesc un angajament inerent de a apăra și promova instituțiile democratice, drepturile omului și libertățile fundamentale, este mesajul central transmis de secretarul de stat american Antony Blinken cu ocazia Zilei Unității Germane, aflată la cea de-a 33-a aniversare.

Statele Unite sunt recunoscătoare ”pentru angajamentul Germaniei de a apăra libertatea de tiranie și agresiune și pentru sprijinul său de neclintit pentru suveranitatea, integritatea teritorială și independența Ucrainei”.

”De-a lungul anilor, prietenia noastră s-a transformat într-un parteneriat cu multiple fațete. Astăzi, Statele Unite consideră Germania un partener-cheie al G7, un aliat vital al NATO și un lider global în lupta împotriva schimbărilor climatice”, a completat Blinken.

În încheiere, acesta și-a exprimat nerăbdarea de a continua ”să lucrăm în direcția viziunii noastre comune a unei lumi libere, deschise, sigure și prospere”.

La 3 octombrie 1990 teritoriul fostei Republici Democrate Germane (RDG), proaspăt reorganizat în 5 landuri, a aderat la legile și Constituția RFG.

Ca urmare, RDG-ul a dispărut ca entitate statală, alipindu-se oficial la Republica Federală Germania, după ce, în 1989 cancelarul Helmut Kohl și ministrul de interne de la acea vreme, Wolfgang Schauble, arhitecții reunificării, au căzut de acord asupra unui plan de realizare a reunificării pe parcursul unui an.

Continue Reading

SUA

Joe Biden asigură Ucraina că SUA vor continua să o sprijine financiar, în pofida opoziției unor republicani: Puteți conta pe sprijinul nostru

Published

on

© President of Ukraine Official Website

Președintele american Joe Biden a promis duminică Ucrainei că Statele Unite nu o vor abandona în războiul cu Rusia, după ce un ajutor financiar pentru Kiev a fost eliminat ca un compromis între republicani și democrați pentru a evita încetarea finanțării guvernului american, și a solicitat elaborarea unui act legislativ separat pentru ajutorul destinat Ucrainei, anunță agențiile internaționale de presă, conform Agerpres.

”Vreau să asigur aliaţii SUA, poporul american şi poporul ucrainean că pot conta pe sprijinul nostru. Nu ne vom sustrage”, a promis Biden într-o intervenţie televizată.

Făcând trimitere la republicani, Biden și-a exprimat speranța că aceștia își vor respecta cuvântul de a ”sprijini Ucraina” prin a trece o lege separată. 

”Nu putem, în nicio circumstanţă, să permitem întreruperea sprijinului american pentru Ucraina”, a insistat el în mesajul ce a mai cuprins alte apeluri către congresmenii democraţi şi republicani, cărora le-a cerut să ”înceteze jocurile” politice, să ”nu piardă vremea” şi să convină pentru SUA ”un acord bugetar pe un an”.

Guvernul SUA a evitat o întrerupere a activității federale după ce atât Camera Reprezentanților, cât și Senatul au convenit asupra unui acord de finanțare pe termen scurt, conform BBC.

Un proiect de lege care asigură finanțarea până pe 17 noiembrie a primit un sprijin covârșitor și a fost promulgat de președintele Joe Biden cu câteva minute înainte de termen.

Cu toate acestea, el exclude orice nou ajutor pentru Ucraina, ceea ce reprezintă o lovitură pentru democrați, pentru care aceasta era o cerință cheie.

Blocajele au loc atunci când cele două camere ale Congresului nu reușesc să ajungă la un acord cu privire la cele aproximativ 30% din cheltuielile federale pe care trebuie să le aprobe înainte de începerea fiecărui an fiscal, la 1 octombrie.

Având în vedere că republicanii dețin o majoritate fragilă în Cameră, iar democrații au doar cu un loc mai mult decât republicanii în Senat, orice măsură de finanțare are nevoie de acordul ambelor partide.

Continue Reading

SUA

O aeronavă C-130H2 Hercules a intrat în serviciul Forțelor Aeriene Române, fiind oferită cu titlu gratuit de către SUA printr-un program destinat țărilor aliate

Published

on

© MApN

O aeronavă militară de transport de tip C-130H2 Hercules a intrat, cu titlu gratuit, în serviciul Forțelor Aeriene Române prin Programul Excess Defense Articles, care permite SUA să transfere excesul de echipament militar către țările prietene și aliate cu costuri reduse sau fără costuri.

“Donarea avionului C-130H2 Hercules către Forțele Aeriene Române este o dovadă a cooperării puternice și de durată în materie de securitate dintre România și SUA și a angajamentului comun față de stabilitatea și securitatea regională. De asemenea, acest fapt demonstrează că SUA apreciază România drept partener strategic și aliat cheie în NATO și sprijină eforturile țării noastre de a-și moderniza capacitățile de apărare”, arată MApN într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Livrarea aeronavei C-130H2 Hercules s-a realizat în data de 15 septembrie, iar în perioada 17 – 29 septembrie echipa mobilă de antrenament americană (U.S. Mobile Training Team) a desfășurat antrenamente în Baza 90 Transport Aerian împreună cu echipajul românesc, pentru familiarizarea acestuia cu noile echipamente de la bordul aeronavei.

Până la finalul anului 2023, România va mai primi încă o aeronavă tip C-130H2, în cadrul Programului Excess Defense Articles.

Forțele Aeriene Române mai au în dotare patru aeronave de transport C-130 B și două aeronave C-130 H (ultima primită în anul 2021).

C-130H Hercules este o aeronavă de transport versatilă și fiabilă, care poate îndeplini o varietate de misiuni cum ar fi transportul aerian, evacuare medicală, asistență umanitară și ajutor în caz de dezastru. Aeronava va spori capacitățile de transport aerian ale României și interoperabilitatea cu aliații NATO, în special pe flancul estic al Alianței.

“Programul C-130H Hercules are o importanță capitală atât pentru Forțele Aeriene Române, cât și pentru Forțele Armate ale României, în integralitate. Avionul C-130 Hercules are o istorie bogată, perfecționată prin misiuni de transport începând cu anul 1996, când modelele C-130B au fost integrate în flota de transport. Cu o experiență vastă de zbor de 19 ani în Afganistan, începând de la Operațiunea Enduring Freedom și extinzându-se în continuare în misiuni în Irak, Mali, Balcani, precum și în diferite zboruri naționale și internaționale, Escadrila 901 a Forțelor Aeriene a demonstrat fără îndoială curajul, eficacitatea și contribuția sa neprețuită în misiuni. Introducerea modelor H, provenite din inventarul SUA, sporește capacitatea de transport a Forțelor Aeriene Române și duce la creșterea capacității de răspuns, caracteristici specifice unei forțe aeriene moderne”, a spus comandorul Emil Tecuceanu, comandantul Bazei 90 Transport Aerian.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA42 mins ago

Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei: Sunt convins că prin proiecte comune putem contribui la promovarea imaginii României în lume

PARLAMENTUL EUROPEAN50 mins ago

Parlamentul European pledează pentru suplimentarea bugetului pe termen lung pentru ca UE să poată gestiona provocările actuale determinate de multiplele crize

ROMÂNIA2 hours ago

Ambasadorul Daniel Ioniță, în vizită de lucru la Göteborg: Ambasada României în Suedia susține ideea înființării unui consulat general în acest oraș, dar momentan va continua organizarea de consulate itinerante

Cristian Bușoi2 hours ago

Maros Sefcovic răspunde întrebărilor lui Cristian Bușoi adresate în audierea din comisiile reunite ale PE: Trebuie să investim mult mai mult în rețeaua noastră electrică de transport

PARLAMENTUL EUROPEAN2 hours ago

UE, apărată de șantajul economic al puterilor străine: Eurodeputații au aprobat un instrument comercial ca “scut de protecție a suveranității UE”

PARLAMENTUL EUROPEAN2 hours ago

Legea UE pentru libertatea presei: Parlamentul European cere interzicerea programelor-spion împotriva jurnaliștilor, transparența proprietății și alocarea echitabilă a publicității de stat

U.E.2 hours ago

Polonia și Ucraina fac progrese pentru rezolvarea disputei privind tranzitul de cereale ucrainene către țările terțe

CONSILIUL EUROPEAN2 hours ago

Liderii UE, gata să își asume că extinderea va consolida “suveranitatea europeană” și va fi o “investiție geostrategică” în pacea, securitatea și prosperitatea Europei

CONSILIUL EUROPEAN3 hours ago

Charles Michel îi invită pe liderii europeni la summitul de la Granada pentru a declanșa reflecția asupra agendei strategice 2024-2029 și extinderii UE

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Pierre Agostini, Ferenc Krausz și Anne L’Huillier au câștigat Premiul Nobel pentru fizică folosind ”impulsuri de lumină de atosecunde pentru studiul dinamicii electronilor în cadrul materiei”

ROMÂNIA42 mins ago

Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei: Sunt convins că prin proiecte comune putem contribui la promovarea imaginii României în lume

ROMÂNIA4 hours ago

Nicolae Ciucă: Noua disciplină ”Istoria Evreilor. Holocaustul” va crea ”anticorpii sociali împotriva antisemitismului, împotriva urii și a intoleranței față de cei din alt neam sau altă religie”

ROMÂNIA4 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu: Predarea disciplinei „Istoria Evreilor. Holocaustul” va contribui la consolidarea unei democrații reziliente în România

Victor Negrescu7 hours ago

Victor Negrescu a cerut Comisiei Europene „să reacționeze public la acțiunile anti-democratice direcționate împotriva educației” de către partidele extremiste

CONSILIUL UE1 day ago

Odobescu, la Kiev pentru o reuniune istorică a miniștrilor de externe din UE: România va rămâne alături de Ucraina cât timp va fi nevoie; Fiind statul cu cea mai lungă graniță cu Ucraina, înțelegem consecințele războiului

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 days ago

STEP: Marian-Jean Marinescu explică într-un interviu eforturile depuse în PE pentru ca România și alte țări din coeziune să aibă la dispoziție 3,7 miliarde de euro din cele 5 suplimentare destinate Fondului de inovare

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 days ago

Interviu | Marian-Jean Marinescu a reușit să introducă energia nucleară pe lista tehnologiilor cu zero emisii nete: Fără energie nucleară nu putem susține economia. Energia eoliană sau solară nu este una continuă

ROMÂNIA5 days ago

Președintele Coaliției pentru Economie Digitală, îngrijorat de potențialul impact al normelor UE privind lucrătorii pe platforme asupra modului de dezvoltare al companiilor de pe piața din România

INTERNAȚIONAL5 days ago

Ministrul Odobescu, la Forumul CEPA: Suntem vecinii Ucrainei și angajamentul nostru ferm este de a sprijini Ucraina cât timp va fi nevoie

SUA5 days ago

“Păcat, Vladimir. Tu ai atras-o asupra ta”: Hillary Clinton l-a ironizat pe Putin privind extinderea NATO la ceremonia prezentării portretului său de secretar de stat al SUA

Trending