SUA trimit avioane de luptă în zona Mării Baltice, în timpul exerciţiului militar rusesc din regiune. Oficial lituanian: Este foarte util într-o situaţie de genul acesta

Statele Unite au luat decizia de a trimite un detaşament de avioane de luptă în zona Mării Baltice pentru a proteja spaţiul aerian al Lituaniei, Letoniei şi Estoniei, în timpul exerciţiului militar pe care Rusia îl va efectua în regiune luna viitoare, informează site-ul agenţiei Reuters.

FOTO: US Air Force

Exerciţiul Zapad 2017 va avea loc în Kaliningrad, între 14 şi 20 septembrie. Acesta a generat nelinişte în regiune, cu toate că oficialii ruşi au subliniat în repetate rânduri că exerciţiul are un caracter defensiv şi că nu va fi un pretext pentru o eventuală invazie.

Şapte avioane americane F-15 au ajuns deja la baza aeriană Siauliai din Lituania pentru a efectua misiuni de patrulă asupra spaţiului aerian al aliaţilor baltici. Acest număr de avioane militare este chiar mai mare decât cel utilizat în misiunile NATO de apărare al spaţiilor aeriene după criza din Crimeea, notează sursa citată, potrivit Gândul.info.

„Reintroducem patrulele de protejare a spaţiului aerian în perioada în care se desfăşoară Zapad”, a declarat adjunctul ministrului de Interne din Lituania, Vytautas Umbrasas, precizând că alţi 600 de militari ai SUA vor fi dislocaţi în Lituania în timpul exerciţiului militar rus. „Asta este foarte util într-o situaţie de genul acesta”, a adăugat Umbrasas.

Tod Wolters, comandantul forţelor aeriene americane din Europa, a declarat că scopul misiunii este protejarea suveranităţii aliaţilor baltici.

Citiți și: Exerciții ruso-chineze în Marea Baltică. Donald Trump: Statele Unite sunt foarte protectoare cu această regiune, avem prieteni importanți acolo

Citiți și: Vicepreședintele Mike Pence, turneu în estul Europei: Cea mai mare ameninţare pentru ţările baltice rămâne Rusia. SUA susțin cu fermitate Articolul 5 privind apărarea reciprocă

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.