Suedia își mărește bugetul militar până în 2020 ca urmare a intensificării tensiunilor cu Rusia în Marea Baltică: Această suplimentare transmite un semnal puternic lumii

Suedia a decis sporirea bugetului pentru Apărare cu 8,1 milairde de coroane suedeze ( aproximativ 1 miliard de dolari) cu scopul de a întări capacitățile în acest domeniu ca urmare a tensiunilor crescânde cu Rusia în Marea Baltică, informează Adevărul.ro, care citează Reuters.

Anunțul a fost făcut miercuri de coaliția de guvernare de centru-stânga.

Creșterea anuală de aproxiamtiv 334 de milioane de dolari este rezultatul unui acord întrea coaliția social-democraţilor şi verzilor aflată la putere şi două dintre partidele de centru-dreapta din opoziţie, adaugă sursa citată, notând că acest acord vine într-un an preelectoral.

Remarcăm o activitate militară şi de informaţii în creştere în regiunea noastră“, a afirmat ministrul Apărării, Peter Hultqvist. „Aceşti (bani în plus)… transmit un semnal important lumii“, a completat acesta.

Suedia a afirmat că Armata trebuie să treacă printr-un proces de refacere, aceste investiții fiind binevenite, mai ales dacă luăm în calcul faptul că cerințele legate de capacitățile sale sunt ridicate.

Banii vor fi folosiţi, printre altele, pentru achiziţionarea de noi vehicule militare şi pentru instruire, notează thelocal.se. Forţele armate ceruseră 9 miliarde de coroane pentru cheltuieli suplimentare în perioada 2017-2020.

Suedia a reintrodus recrutarea și a desfășurat trupe în insula strategică din Marea Baltică Gotland, constatându-se în acelați timp o apropiere mai mare față de NATO, în pofida faptului că Executivul a exclus o viitoare aderare la Alianță.

Apărarea a devenit centru de interes pentru autoritățile suedeze ca urmare a consolidării activității Rusiei în regiunea baltică.

În luna iunie, Suedia l-a convocat pe ambasadorul Rusiei, după ce un avion SU-27 rus a zburat neobişnuit de aproape de un avion de recunoaştere suedez în spaţiul internaţional aerian situat deasupra Mării Baltice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.