”Sunt gata să mor, dar nu voi permite hoților să captureze țara”, spune președintele Republicii Moldova. Tensiunile continuă la Chișinău

nicolae timofti„Sunt gata să mor, dar nu voi permite hoţilor să captureze ţara!” – aceasta a fost replica preşedintelui Nicolae Timofti atunci când a fost rugat să facă un compromis în cadrul unei întâlniri informale cu conducerea organelor de forţă. Cel puţin aşa susţine ex-candidatul pentru funcţia de premier, Ion Sturza, informează jurnal.md.

„La o întâlnire informală cu conducerea organelor de forţă cineva a raportat că situaţia este foarte tensionată, poate să degradeze, menţionând că ar fi mai bine să se facă un compromis. Replica Preşedintelui a fost pe măsură: „Sunt gata să mor, dar nu voi permite hoţilor să captureze ţara!”… ”, a scris omul de afaceri pe o reţea de socializare.

Totodată, Sturza are şi o sugestie pentru parlamentari: să folosească această afirmaţie drept argument pentru a-l demite pe şeful statului. „Domnilor parlamentari (în mod special Mihai Ghimpu şi Corina Fusu, ex-deputat), puteţi să folosiţi această afirmaţie ca argument pentru a-l demite pe Preşedinte. Ar fi „european şi unionist”!”, a conchis Ion Sturza.

Situația din Republica Moldova devine din ce în ce mai confuză. Doi dintre cei 56 de deputați care au semnat declarația de susținere a noii majorități parlamentare și-au retras semnătura, informează Digi24.

Mai mult, s-ar putea dovedi că declarația de formare a majorității parlamentare nu are valoare juridică. Potrivit Regulamentului Parlamentului, „majoritate parlamentară este considerată fracţiunea sau coaliţia fracţiunilor, anunţată prin declaraţie, care cuprinde mai mult de jumătate din deputaţii aleşi”. Or, din coaliția parlamentară făceau parte mai mulți deputați care acționau în nume propriu, nu în numele grupului lor parlamentar (cei de la PLDM, partidului fostului premier Vlad Filat). În plus, un deputat care a părăsit o fracțiune parlamentară poate adera la o alta doar după șase luni, potrivit regulamentului.

moldova_protestUnul dintre politicienii care au chemat populația să protesteze este fostul ministru al Educației, Maia Sandu, considerată în ultimul timp reprezentanta celor care doresc cu adevărat o schimbare în sens proeuropean. Ea a anunțat că protestul de astăzi urmează să fie împotriva tentativei de uzurpare a puterii din Moldova și a distrugerii democrației. „Cursul european a fost deja deturnat. Acum se dorește deturnarea democrației în Moldova”, a declarat Maia Sandu, miercuri seara, la un post de televiziune.

Opinia acesteia este susținută și de fostul prim-ministru Ion Sturza. „În cel mai bun caz vom ajunge la anticipate, în cel mai rău, la o confruntare brutală”, a spus Sturza, cel care a fost propunerea președintelui pentru postul de prim-ministru, dar a cărui candidatură a fost boicotată la vot în Parlament.

La proteste și-au chemat susținătorii și liderul prorus Renato Usatîi, dar și Andrei Năstase, unul dintre liderii mișcării civice Demnitate și Adevăr.

Noua majoritate parlamentară, formată din 56 de deputați, consideră neîntemeiate motivele președintelui de a respinge candidatura lui Vlad Plahotniuc. Prin urmare, într-o declarație semnată de Marian Lupu, Mihai Ghimpu, Violeta Ivanov și unul din deputații PLDM aceștia cer președintelui să „țină cont de voința exprimată a majorității”.

În aceste condiții, presa de peste Prut vorbește și despre o posibilă suspendare din funcție a președintelui. Chiar dacă deputații sunt în vacanță, iar până acum nu a fost semnată vreo dispoziție de convocare a unei ședințe speciale, se pare că astăzi ar putea avea loc o întrunire a parlamentarilor. În aceste momente, lângă clădirea Parlamentului se află mai multe echipaje ale poliției, dar și o mașină de la Bombtech.

Atât Renato Usatîi, cât și Ion Sturza au menționat ieri în cadrul unei emisiuni de la TV7 că astăzi ar putea fi inițiată procedura de suspendare a președintelui Nicolae Timofti. Pentru suspendare este nevoie de majoritate de două treimi, adică de 67 de voturi.

Mandatul președintelui se încheie oricum în martie 2016. Președintele Republicii Moldova este ales de către Parlament, unde este nevoie de votul a 61 de deputați. Dacă procedura de alegere a președintelui eșuează de două ori, Parlamentul se dizolvă. La fel și în cazul unei eșec al învestirii premierului.

.

One Response to ”Sunt gata să mor, dar nu voi permite hoților să captureze țara”, spune președintele Republicii Moldova. Tensiunile continuă la Chișinău

  1. Pingback: Republica Moldova: Guvernul lui Pavel Filip a fost învestit de Parlament | caleaeuropeana.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.