Tinerii fermieri şi-au prezentat proiectele la Bruxelles

Cei mai tineri fermieri din România s-au aflat în aceste zile, la Bruxelles, pentru a-și expune proiectele, în cadrul celei de-a doua ediții a Congresului European al Tinerilor Agricultori, care a reunit peste 400 de fermieri din 20 de țări.

dacian ciolosCei zece tineri români, cu vârste cuprinse între 24 și 35 de ani, s-au întâlnit totodată cu comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Dacian Cioloș, cu care au discutat despre proiectele pe care le au și de la care au primit și sfaturi pentru viitor, relateaza Agerpres.

Ionel Ban a prezentat un proiect pe care îl coordonează în județul Giurgiu, privind modernizarea și dezvoltarea unei exploatații apicole.

“Am încercat să arăt semnificația pe care o au albinele la ora actuală, și anume polenizarea florilor, ceea ce duce, în zona de sud, la o producție cu cel puțin 30 la sută a produselor agricole. Am vrut să arăt, prin modernizarea acestei ferme, că se pot crea locuri de muncă pentru personalul din zona de sud și din localitățile din apropiere și am vrut totodată să arăt /…/ că se poate dezvolta un proces, un lanț, în care pe lângă producerea de produse apicole, putem realiza și desfacerea, etichetarea și vânzarea acestora către lanțuri de magazine. Și aici am luat legătura cu persoane care au agreat ideea și vor să colaborăm pe viitor pentru a exporta aceste produse ecologice în țări ca Grecia, Bulgaria, Germania. Și vrem ca prin această oportunitate să arătăm că și tinerii din România au inițiativă și au idei foarte bune privind dezvoltarea agricolă”, a declarat Ionel Ban, care are o fermă în comuna Letca Noua, județul Giurgiu.

El a spus că a primit multe sfaturi bune de la comisarul Cioloș privind dezvoltarea pe viitor a fermelor și că au fost dezbătute problemele cu care tinerii fermieri se confruntă în teritoriu.

Europarlamentarul PDL Marian Jean Marinescu, care a susținut participarea tinerilor fermieri la Bruxelles, a subliniat că aceștia fac parte din regiuni diverse ale țării, între care Harghita, Arad, Brașov, Constanța, Suceava, Dolj, Ialomița și chiar București.

“Aceasta deplasare mi-a readus speranța că în agricultura românească sunt oameni care pot să facă ceva foarte serios și vor să facă ceva, pentru că în acest domeniu nu stăm extraordinar de bine. Oamenii aceștia chiar lucrează în diverse domenii. Și în problemele puse de exemplu în discuțiile cu comisarul Cioloș, singura concluzie pe care o puteai trage este că ei vor să-și dezvolte afacerea. Nu a întrebat nimeni câți bani pe hectar, cât e subvenția. Au întrebat doar de dezvoltare, cum pot să-și valorifice produsele, cum să ajungă să facă niște produse care să fie competitive pe piață. A fost un grup foarte frumos. Acești tineri au curaj, și-au luat viața în propriile mâini și încearcă să facă ceva în agricultură. Voi ține legătura cu ei, și la anul ne pregătim mai bine, poate luăm și un premiu”, a subliniat eurodeputatul Marian Jean Marinescu.

Cea de-a doua ediție a Congresului European al Tinerilor Agricultori a fost organizată de grupul PPE din Parlamentul European.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.