Connect with us

FONDURI EUROPENE

TOP-ul oamenilor de afaceri care au accesat fonduri europene

Published

on

Cine sunt oamenii de afaceri români care fac cele mai mari afaceri cu bani europeni? MONEY EXPRESS, citat de Romania Libera, publică topul companiilor care au obţinut cele mai mari finanţări europene.

1) Elena Manuela Miron – Crivas Consult
Elena Manuela Miron, o tânără de 30 de ani din Bucureşti, a reuşit să obţină cea mai mare sumă din fondurile europene nerambursabile: circa 27 de milioane de euro. Nu este vorba de un singur proiect, ci de şase, care au ca scop instruirea angajaţilor din industria prelucrătoare. Fiecare dintre ele beneficiază de finanţare nerambursabilă de 4,5 milioane de euro. „Deocamdată aceşti bani sunt virtuali. Firma nu a decontat nimic”, spune Viorel Mihai Constantin, director adjunct la CNDIPT – OI POS DRU, instituţia care se ocupă de implementarea acestor proiecte.

Elena Miron a obţinut aceste finanţări prin firma sa, Crivas Consult, ce are o cifră de afaceri de circa 100.000 de euro. Cum a putut o firmă de apartament să obţină o sumă atât de mare de bani de la UE? Partenerul Crivas Consult în toate cele şase proiecte este producătorul de piese pentru maşini agricole Mefin Sinaia, companie la care Elena Miron este director executiv. Mefin Sinaia (MEF), uzină veche de un secol, este specializată în proiectarea, producerea şi comercializarea de echipamente de injecţie pentru motoare Diesel, componente şi piese de schimb. Anul trecut, compania a trecut prin dificultăţi financiare, fiind obligată să disponibilizeze sute de angajaţi. Mefin este controlată de DCI Walbridge Partners din Cipru, cu o participaţie de 79,6% din capital.

Cele şase proiecte Crivas Consult presupun instruirea a circa 3.000 de angajaţi din industria prelucrătoare pentru specializări precum: tehnician metrolog, sculer matriţer, găuritor filetator, lăcătuş mecanic şi altele.

2) Veronica Guşă de Drăgan – ­Romconstruct Top
O altă finanţare substanţială, de aproape 15 milioane de euro, va merge la Veronica Guşă de Drăgan, 37 de ani, cea mai bogată femeie din România, cu o avere de peste 400 de milioane de euro. Finanţarea a fost acordată pentru construcţia unui parc eolian în judeţul Constanţa în valoare totală de 42 de milioane de euro, parc ce va avea o capacitate de 25 MW. Beneficiarul direct este compania Romconstruct Top SRL, deţinută în proporţie de 90% de ButanGas, grup înfiinţat în1948 de Iosif Constantin Drăgan, unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri români, care a încetat din viaţă în 2008. Conducerea ButanGas este asigurată acum de soţia fostului om de afaceri. ButanGas România este una dintre cele mai mari companii de pe piaţa românească de distribuţie gaz petrolier lichefiat (GPL). Intrarea grupului în sectorul energiei eoliene s‑a făcut prin achiziţia pachetului majoritar al firmei locale Romconstruct Top de la omul de afaceri suedez de origine română Emanuel Muntmark, unul dintre cei mai mari dezvoltatori de eoliene din România.

3) Bogdan Cihodaru – Gemada Serv
Proiectul „Centrul de Agrement ­Royal”, situat pe Dealul Copoului, a fost demarat încă din 2007, iar valoarea totală este de peste 20 de milioane de euro, finanţarea europeană reprezentând aproape 10 milioane de euro. Parcul se întinde pe o suprafaţă de 9.500 metri pătraţi şi va include aqua‑park, spa, club, kidsland, zone de distracţie, terenuri de sport şi alte facilităţi de relaxare. Compania Gemada Serv aparţine familiei omului de afaceri Bogdan Cihodaru, unul dintre cei mai bogaţi oameni din Iaşi şi proprietarul trustului Terra, care cuprinde companii din real estate şi media. Bogdan Cihodaru este şi unul dintre cei mai mari proprietari de terenuri din regiunea Moldovei.

4) Fraţii Căşuneanu – Asero
Cei doi fii ai omului de afaceri băcăuan Costel Căşuneanu, deţinătorii firmei Asero SRL din Oneşti (judeţul Bacău), au obţinut în acest an finanţare europeană în valoare de 9,678 milioane de euro pentru construirea unui centru de afaceri în centrul municipiului Bacău. Costel jr şi Ionuţ Căşuneanu au înfiinţat această firmă – care activează în domeniul construcţiilor – în 2006, iar în prezent stadiul lucrărilor este de autorizare a construcţiilor ce vor fi ridicate în imediata vecinătate a Consiliului Judeţean Bacău şi a universităţii.

Potrivit datelor Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord‑Est, firma Asero a obţinut banii europeni pentru proiectul „Centru de afaceri şi de management al afacerilor”, prin intermediul căruia intenţionează să construiască spaţii de birouri, două săli de conferinţe, un spaţiu pentru videoconferinţe şi spaţii pentru Internet, copiatoare şi alte facilităţi, precum restaurant, parcare sau două spaţii expoziţionale. Perioada de implementare este de doi ani şi jumătate, iar reprezentanţii companiei spun că vor fi angajate circa 300 de persoane la firmele găzduite de centru. Asero urmează să investească în total aproximativ 20 milioane de euro în acest proiect, jumătate din bani fiind fonduri europene nerambursabile. Aceasta este cea mai mare sumă obţinută de la Uniunea Europeană pe măsura 4.1 – „Dezvoltarea durabilă a structurilor de sprijinire a afacerilor de importanţă regională şi locală”.

5) Ilie Carabulea – Trans Car International

Ilie Carabulea, cel mai bogat om din Sibiu, a obţinut o finanţare de circa 9,5 milioane de euro, bani care vor fi folosiţi la ridicarea a două turnuri gemene în care va funcţiona un centru de afaceri. Valoarea totală a investiţiei în acest proiect este de aproape 20 de milioane de euro. Beneficiarul direct este compania Trans Car International, parte a grupului Atlassib, controlat de Carabulea. Cu 14 niveluri supraterane şi două subterane, plus parcare, cele două clădiri se înalţă vizavi de Sala Sporturilor, pe o suprafaţă de aproape 13.000 metri pătraţi desfăşuraţi. În noua zonă de birouri ar urma să funcţioneze 20 de întreprinderi mici, 17 firme mijlocii şi şapte mari, iar ca urmare a finanţării europene vor fi create 440 de locuri de muncă. „Suntem undeva la 30% din construcţie”, explică Lenuţa Munteanu, responsabil de achiziţii în cadrul Trans Car, iar pentru întregul proiect termenul de finalizare avansat este iulie 2011. 
Pe lângă imobiliare, un alt domeniu pe care omul de afaceri sibian Ilie Carabulea pune accent şi îşi dezvoltă afacerile cu ajutor european este agricultura, prin firma Horticola. De numele lui se leagă cinci proiecte în derulare prin ISPA, finanţate în total cu peste 10 milioane de euro. „Acum, fondurile structurale şi de coeziune sunt singura sursă şi sigură şi credibilă de finanţare a afacerilor, din moment ce băncile s‑au blocat, nu s‑au adaptat crizei încă”, este de părere Ilie Carabulea. În opinia lui, antreprenorii români n‑au speculat la maximum această oportunitate a accesării de fonduri europene „din cauza fricii şi a stării generale de anxietate; nu au încredere în viitorul imediat al economiei româneşti şi în ieşirea din criză, plus că şi legislaţia economică e încă alambicată”.

Ilie Carabulea, proprietarul holdingului Atlassib (transport) şi al băncii Carpatica, controlează un conglomerat de 35 de afaceri – de la comerţ, turism, media şi agricultură până la termopane, construcţii, curierat sau taximetrie. În 2009, holdingul Atlassib a avut o cifră de afaceri de circa 200 de milioane de euro, cu circa 10% mai puţin decât în 2008. Cea mai mare pondere în această cifră de afaceri, circa 20%, o are compania de transport internaţional de persoane. Carabulea are o avere personală de circa 200 de milioane de euro.

Citeşte în Money Express care sunt ceilalţi mari beneficiari ai fondurilor europene şi cum s-a descurcat statul până acum.

FONDURI EUROPENE

Emil Boc, în cadrul Eurosfat 2020: La Cluj-Napoca pregătim proiecte în valoare de 2 miliarde de euro din fonduri UE. Europa este aici, este cu noi, ne ajută foarte mult

Published

on

© Partidul Național Liberal/ Facebook

Primăria din Cluj-Napoca lucrează în prezent la pregătirea unor proiecte în valoare de două miliarde de euro din fonduri europene pentru modernizarea orașului, a declarat Emil Boc, primarul Cluj-Napoca, în cadrul Eurosfat 2020, cel mai mare forum de afaceri europene din România, organizat online între 12-16 octombrie, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Emil Boc a declarat că sunt trei sfaturi pe care le-ar oferi oricărui primar de oraș: să identifice avantajele competitive ale orașului, să-l promoveze prin avantajele identificate și să găsească surse alternative de finanțare bugetului local pentru modernizarea orașului.

 

“Dacă aș fi primar în orice oraș al lumii aș încerca să identific împreună cu alți experți avantajele competitive ale orașului meu. Și, după ce le voi identifica, voi brandui orașul în acele direcții. Aș spune zilnic, dimineața, la prânz, fiecărui om, în interiorul primăriei și extern, fiecărui stakeholder, fiecărui turist că orașul nostru este bun la anumite aspecte. Deci, identificați avantajele competitive ale orașului, branduiti orașul și aduceți locuri de muncă în acest sens. Al doilea aspect ar fi banii, desigur. Nu te poți aștepta ca toate resursele să fie ale orașului, ai nevoie de parteneriate public-privat pentru a construi. Iar noi în Europa de Est încă avem avantajul fondurilor europene. Dacă suntem destul de deștepți, ne putem moderniza orașele folosind fonduri europene. Europa este aici, este cu noi, ne ajută foarte mult”, a explicat Emil Boc în cadrul sesiunii “Comunitățile locale europene în transformare: inovație, multiculturalitate, dezvoltare sustenabilă”.

El a adăugat că pentru a atrage fonduri europene proiectele propuse trebuie să urmărească valorile promovate la Bruxelles: verde, digital, reziliență.

“Să rămânem la aceste concepte – verde, digital, reziliență – pentru că este vorba de calitatea vieții. Din această perspectivă, banii vin de la Bruxelles, proiectele și planurile vin de la noi. Dacă avem planuri, putem avea succes. De exemplu, în Cluj-Napoca am implementat proiecte în valoare de peste 200 de milioane de euro, iar acum implementăm proiecte în valoare de alte 200 de milioane de euro. De asemenea, chiar acum pregătim proiecte în valoare de două miliarde de euro. Încercați să folosiți banii europeni ca pe o sursă alternativă de investiții pentru a moderniza orașul. Pentru că, din păcate, bugetul nostru nu este foarte mare. Bugetul nostru pentru investiții este mai mic de 100 de milioane de euro pe an. Dar am dublat acest buget folosind fonduri europene. Deci acestea sunt sfaturile mele: identificați avantajele competitive, promovați orașul prin aceste avantaje și aduceți bani. Și țineți banii în comunitate cât de mult puteți, este important”, a mai spus Boc.

Pe de altă parte, Mohamed Riduani, primarul orașului Leuven – Capitala Europeană a Inovării 2020, îi sfătuiește pe primarii care vor să facă schimbări majore în comunitățile pe care le conduc sa aibă răbdare, să le explice oamenilor ceea ce își doresc și să rămână consecvenți asupra viziunii pe care o au.

“Dacă le spui oamenilor despre emisiile de carbon, nu înțeleg despre ce le vorbești. Pentru că nu este nimic emoțional. Dar dacă le spui că trebuie să facem ceva pentru copiii și nepoții noștri și că fiecare poate contribui cu pași mici, te ascultă. Ai nevoie de un vis, de ceva la care să viseze și să muncească toți. De asemenea, ai nevoie de curaj politic. În 2018, cu un an și jumătate înainte de alegeri, proiectul Leuven 2030 a venit cu un plan nou de mobilitate. Un plan de a scoate mașinile din centrul istoric și de a investi în zonele pietonale și pentru biciclete. A fost ca o mică revoluție pentru că trebuia să schimbăm comportamentul oamenilor, trebuia să le spunem că nu mai au voie să conducă și să parcheze oriunde își doresc. A însemnat o schimbare de comportament, dar am impus planul de mobilitate. Au fost discuții dure, dezbateri, multe reacții împotrivă. Mi s-a zis «Domnule Riduani ați făcut o treabă minunată, dar cariera dumneavoastră politică s-a terminat». Dar oamenii au început să își țină mașinile acasă și să folosească transportul în comun, au adoptat această schimbare, iar eu am fost ales primar. Această decizie nu mi-a distrus cariera. Uneori trebuie să stabilești reguli noi, o legislație nouă care schimbă realitatea”, a afirmat Mohamed Riduani.

Despre curaj politic și viziune a vorbit și Emil Boc.

“Trebuie să rămâi foarte puternic pe poziție pentru că tu știi că aceea este direcția în care trebuie să mergi și știi rezultatele care vor apărea peste câțiva ani. Una dintre deciziile luate pentru zona pietonală este faptul că am micșorat spațiul destinat mașinilor. Unele zone erau pline cu mașini, acum sunt pline cu terase. A fost un fel de revoluție. «De ce faceți asta? O să fie un dezastru!» mi se zicea. Și le-am spus «Uite, dacă schimbăm de la patru la opt benzi pentru mașini, mâine toate cele opt benzi vor fi pline cu mașini. Nici nu mai contează cât de mult spatiu creezi, tot va fi plin de mașini. Hai să ne schimbăm modul de a gândi, să mergem către ceva alternativ». Bineînțeles, acum oamenii sunt fericiți, a fost decizia corectă. Da, curajul politic este important. Dacă ești primar doar ca să faci lucrurile ca de obicei…toți pot face asta. Ca primar trebuie să ai viziune, trebuie să te ții de acea viziune, să ți-o asumi. Altfel, nu ai succes”, a adăugat primarul municipiului Cluj-Napoca.

Continue Reading

FONDURI EUROPENE

Ministrul fondurilor europene: Municipiul București ar putea beneficia de 2,1 miliarde de euro bani europeni în perioada 2021-2027

Published

on

© mfe.gov.ro

Municipiul Bucureşti ar putea beneficia de fonduri europeni în valoare totală de 2,1 miliarde de euro în următoarea perioadă de programare, 2021-2027, iar sumele pentru reabilitarea conductelor de energie termică ar putea fi suplimentate, a declarat, luni, Marcel Boloş, ministrul Fondurilor Europene.

El s-a întâlnit, la sediul ministerului, cu vicepremierul Raluca Turcan şi cu primarul ales al Capitalei, Nicuşor Dan, precizează Agerpres.

 

“Următoarea perioadă de programare este generoasă pentru Bucureşti. Există fonduri europene propuse pentru alocare în valoare de 2,1 miliarde de euro, din care 1,5 miliarde din Fondul European de Dezvoltare Regională, cu contribuţia bugetului de stat şi a bugetelor locale, iar diferenţa de 700 milioane de euro, din Facilitatea pentru recuperare şi rezilienţă”, a spus Boloş.

Ministrul a precizat că sunt cel puţin trei proiecte de importanţă majoră în implementare în momentul de faţă pentru Bucureşti: reabilitarea sistemului de termoficare, gestionarea deşeurilor şi cel privind canalizarea.

Cele trei proiecte aflate în implementare, enumerate de Boloş, însumează un miliard de euro bani europeni.

Continue Reading

EDITORIALE

Mesaj postelectoral pentru aleșii locali

De voi va depinde, în următorul mandat pe care vă pregătiți să îl începeți, dacă exodul va continua sau își va schimba sensul. Dacă gropile din drumuri se vor căsca în adâncuri sau dacă localitățile voastre se vor bucura de asfalt.

Published

on

de Dan Cărbunaru

După 27 septembrie, puterea va merge la voi. Deciziile politice, administrative si bugetare pe care le veti lua vor aduce mai multa prosperitate în comunitățile dumneavoastră sau o vor consuma. Consiliile voastre, primăriile voastre vor împărți resursele locale, naționale și europene, după cum ați promis în campanie sau după alte criterii. Va fi pentru prima oară când veți avea cu adevărat acces la o comoară ferecată, până de curând, la București.

Din cele 80 de miliarde de euro – bani europeni pentru România următorilor 7 ani – plus trei de grație la cheltuit, mulți vor putea fi accesați și de comunitățile locale, altfel decât doar prin dirijare de la centru, cum se întâmpla de obicei. Adăugați încă aproape 20 de miliarde de euro din fondurile din păcate încă necheltuite din alocările pentru perioada 2014-2020. 

De voi va depinde, în următorul mandat pe care vă pregătiți să îl începeți, dacă exodul va continua sau își va schimba sensul. Dacă gropile din drumuri se vor căsca în adâncuri sau dacă localitățile voastre se vor bucura de asfalt. Dacă vom scăpa de WC uri în curtea școlii și de spitale în paragină, transformate în anticamere ale morții. Dacă vom avea internet de bandă largă și acces la rețeaua de gaze naturale sau ne vom încălzi, ca în Evul Mediu, cu lemne. Dacă oamenii vor respira un aer mai curat sau se vor sufoca pe străzile pline de mașini. Dacă orașele voastre vor avea centură ocolitoare modernă sau se vor lăsa traversate în comntinuare de cei care le tranzitează. 

Există, deja, comunități unde schimbarea s-a produs. Orașele, comunele, satele care au folosit banii europeni cu viziune și continuitate fac din România, în acele zone, egala multor state occidentale. Deci, se poate. Resurse financiare există. Avem nevoie de viziune, înțelegere, devotament față de comunități și muncă în echipă. 

Șansa modernizării României europene începe de pe ulițele abandonate din săracele noastre sate și se poate vedea până și de la înălțimea unui penthouse din orașul lui Bucur. Altă cale nu e.

Continue Reading

Facebook

Europe Talks 2020 – Survey

Lansarea Consiliului Național pentru Transformare Digitală

INTERNAȚIONAL24 mins ago

Turcia va face toți pașii juridici și diplomatici necesari privind caricatura președintelui Erdogan din revista franceză Charlie Hebdo

Corina Crețu27 mins ago

Corina Crețu: Voi milita în Parlamentul European pentru a transforma garanția pentru copii în realitate, în România și în țările UE unde românii și-au întemeiat o familie

MAREA BRITANIE31 mins ago

Marea Britanie cere aliaților din NATO să fie solidari privind libertatea de exprimare în disputa Franța-Turcia

ROMÂNIA1 hour ago

Ambasadorul României la Paris: Vizita premierului Ludovic Orban, foarte importantă pentru relația bilaterală și evocatoare pentru multele lucruri care ne leagă

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 hours ago

Eurodeputatul Rareș Bogdan: Decizia Parlamentului European de a acorda Premiul Saharov 2020 opoziției democratice din Belarus insuflă curaj tuturor celor care luptă împotriva dictaturii

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 hours ago

Liderul eurodeputaților români din PPE, Rareș Bogdan, apără interesele României privind tranziția verde a UE: Interesul național, exprimat de Klaus Iohannis, nu este negociabil

PARLAMENTUL EUROPEAN2 hours ago

COVID-19: Majoritatea activităților Parlamentului European se vor desfășura la distanță și în noiembrie

ROMÂNIA2 hours ago

Vicepremierul Raluca Turcan: Am primit asigurări că proiectele de infrastructură ale României din cadrul Inițiativei celor 3 Mări vor primi finanțare

CONSILIUL EUROPEAN2 hours ago

COVID-19: Președintele Consiliului European, Charles Michel, pledează pentru o ”Uniune a testelor și vaccinurilor”: Această criză a arătat deja că nicio ţară nu se poate descurca singură

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Franța cere sprijinul aliaților din UE pentru a consolida „echilibrul de putere” european în raport cu Turcia

ROMÂNIA1 day ago

Ela Moraru, CEO Google România: Consiliul Naţional pentru Transformare Digitală ar trebui să susțină și să promoveze continuarea studiilor de către femei în domeniul IT&C, fiind necesară această forță de muncă

ROMÂNIA1 day ago

Violeta Luca, Microsoft: Crearea CNTD vine într-un moment foarte bun, pe o bază în care digitalizarea s-a făcut într-un ritm accelerat, efectul de transformare fiind unul structural

ROMÂNIA1 day ago

Lansarea CNTD. Călin Bota, secretar de stat în cadrul MFE: Vom colabora foarte bine cu ADR și în perioada următoare vom găsi soluții astfel încât marile sisteme publice să poată fi digitalizate

ROMÂNIA1 day ago

Sabin Sărmaș, președinte ADR: Consiliul Naţional pentru Transformare Digitală este un mic minister al transformării digitale a României, cu expertiză din mediul privat pentru instituțiile statului

Dacian Cioloș2 days ago

Dacian Cioloș a votat adaptarea Politicii Agricole Comune la nevoile de mediu și protecția, în premieră, a lucrătorilor sezonieri prin condiționarea plății subvenției către ferme de respectarea drepturilor muncitorilor

ROMÂNIA5 days ago

Guvernul a aprobat proiectul privind structura suport în cazul celor 15 procurori delegați la Parchetul European, condus de Laura Codruța Kövesi

ROMÂNIA1 week ago

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu: Urmează discuţii foarte dure cu agenţiile de rating şi cu Comisia Europeană

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 weeks ago

Marian-Jean Marinescu, raportorul PE pentru politica de transport a UE: Comisia Europeană trebuie să prioritizeze finalizarea coridoarelor strategice și alocarea integrală a fondurilor pentru atingerea acestui obiectiv

ROMÂNIA2 weeks ago

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros: România a atras în acest an fonduri europene pentru agricultură de peste două miliarde de euro

Dragoș Pîslaru2 weeks ago

Dragoș Pîslaru: Pandemia este o lovitură, dar și un moment în care putem face tranziția de la o piața reactivă și inflexibilă la una dinamică

Advertisement
Advertisement

Trending