POLITICĂ
Traian Băsescu, despre Ponta: Mă mir că nu a pus o poză cum a luat masa cu regele Decebal, după ce a fost la Sarmisegetuza
Published
11 years agoon
Preşedintele Traian Băsescu l-a ironizat pe Victor Ponta după gafa “echipei V.P.” care a postat, de Crăciun, o fotografie cu premierul alături de regele Mihai, anunţându-i acestuia vizita la Săvârşin unde luase, în realitate, masa cu Principesa Margareta şi cu Principele Radu.
“La începutului lui 2013 Ponta avea, dacă luăm casa de sondaje a domnului Dâncu (IRES, n.red.), 51% încredere, în decembrie a terminat cu 41%. Nu e fericirea atât de mare să încerci să jonglezi între adevăr şi minciună cu tentaţia de a păcăli populaţia, mai devreme sau mai târziu se răzbună, ca şi gafele am luat masa cu Regele Mihai. Mă mir că nu a pus şi o poză cum a luat masa cu regele Decebal, după ce a fost la Sarmizegetusa”, a comentat Băsescu, după ce premierul a postat, pe acelaşi cont pe Facebook, fotografii din timpul vacanţei de iarnă petrecute, cu familia, la Sarmizegetusa, cetatea dacică fiind în această perioadă închisă pentru public.
Sursa: B1.ro
Foto: presidency.ro
You may like
Traian Băsescu îi îndeamnă pe români să voteze cu Elena Lasconi: Am dobândit cu sacrificii libertatea și securitatea. Încă le putem apăra democratic
Traian Băsescu face apel către români să vină la vot: Turul întâi al prezidențialelor este “decisiv”. Este de fapt “finala”
Istoria și viitorul Parteneriatului Strategic România – SUA, dezbătute cu foștii președinți Emil Constantinescu și Traian Băsescu, în cadrul unui eveniment CPCEW – Fundația Hanns Seidel
Alegeri europene și locale. Traian Băsescu: Este ziua în care cetățenii stabilesc cât de funcțională va fi democrația în România
Maia Sandu l-a primit la Chișinău pe Traian Băsescu pentru a-i mulțumi pentru “grija față de soarta R. Moldova”. Fostul lider de la Cotroceni apreciază că “viitorul președinte al României ar putea fi un președinte al Unirii”
Într-o rezoluție a cărei negociere a fost coordonată de Traian Băsescu, PE solicită Rusiei să returneze României tezaurul național, iar subiectul să fie inclus pe agenda diplomatică UE-Rusia
POLITICĂ
PSD, PNL, USR, UDMR și minoritățile anunță un “angajament ferm” pentru un “guvern pro-european” și susținerea “unui posibil candidat comun pro-european la prezidențiale”
Published
4 days agoon
December 10, 2024Formațiunile pro-europene PSD, PNL, USR, UDMR și Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale, reprezentând 65% din mandatele din legislativ, au adoptat marți, la Palatul Victoria, un comunicat comun prin care anunță angajamentul ferm pentru formarea unei majorități pro-europene în Parlamentul României, a unui guvern pro-european și susținerea unui posibil candidat comun pro-european la alegerile prezidențiale.
În cadrul primei întâlniri organizate în urma semnării Rezoluției comune de săptămâna trecută, au fost discutate câteva priorități esențiale:
1. Începerea dialogului pentru formarea rapidă a unui guvern pro-european
În zilele următoare, cele patru partide și reprezentanții Minorităților Naționale vor lucra la un program comun de guvernare, bazat pe dezvoltare și reforme și care va avea în vedere prioritățile cetățenilor României.
Astfel, părțile au agreat să constituie o Comisie comună pentru realizarea programului de guvernare și grupuri de lucru pe domenii de activitate.
Am convenit că este necesar un plan concret de eficientizare și de reducere a cheltuielilor publice și a birocrației în administrația publică.
2. Creșterea ritmului actual de investiții și a reformelor din PNRR.
Momentul actual este unul decisiv pentru România. Este nevoie de o schimbare profundă, iar partidele pro-europene își asumă această responsabilitate.
Partidele pro-europene se angajează să crească încrederea în instituții și în clasa politică, prin bună guvernare, transparență în cheltuirea banului public și respect față de cetățean.
POLITICĂ
Eurodeputatul Gheorghe Falcă pledează pentru o ”dreaptă democratică puternică”: Ar transforma România în lider european
Published
4 days agoon
December 10, 2024By
Diana ZaimÎn contextul crizei politice la nivel național, amplificată de un val de dezinformare în rândul populației, eurodeputatul Gheorghe Falcă discută despre o nouă strategie pe care partidele politice ar trebui să o adopte în perioada următoare pentru a transforma România într-un actor influent la nivel european. Astfel, europarlamentarul Gheorghe Falcă susține că numai o „dreaptă democratică puternică” va fi strategia câștigătoare” pentru România și pledează pentru o unire a forțelor între USR și PNL.
„Dacă vrem o Românie puternică, europeană și dezvoltată, partidele de dreapta trebuie să se unească. eu cred că dialogul matur, direct și permanent cu românii, de acum deja, în fiecare zi, este esențial. […] Nu avem nevoie de politicieni care vorbesc doar între ei, deși este și asta o parte importantă a democrației. Avem mai ales nevoie de politicieni care vorbesc matur, deschis, direct, românilor. Așa cum face Ilie Bolojan, de exemplu, și așa cum promovez și eu de ani de zile”, a transmis Gheorghe Falcă într-un mesaj postat pe pagina de Facebook.
Europarlamentarul liberal a explicat de ce USR ar fi bine să se alăture PNL în viitoarele alegeri prezidențiale, după ce procesul electoral a fost anulat de CCR, o măsură considerată de acesta „corectă și necesară”: „Eu cred că dreapta democratică și europeană trebuie să se unească. […] USR, acum și prin intrarea în ecuație a lui Nicușor Dan, e în pericol de dezbinare. Și vorbim de un partid de 12% în Parlament. Pentru a o evita, cu înțelepciune, curaj și responsabilitate, eu cred că USR, în totalitatea sa, ar trebui să se alăture PNL, într-o formulă de asociere sau de unificare care poate fi și trebuie, în opinia mea, discutată.”
„Istoria ne arată faptul că victoriile dreptei au fost posibile doar prin unitate: în 2004, alianța Dreptate și Adevăr (PNL-PD) a câștigat alegerile prezidențiale, iar în 2014, fuziunea PNL-PDL a dus la victoria în alegerile prezidențiale și la succesul ulterior”, a mai adăugat acesta.
De asemenea, Gheorghe Falcă a subliniat că este obligatoriu să se lucreze mai mult la combaterea dezinformării și la educația civică și politică: „Situația este, evident, gravă, dar făcând o analogie sportivă, într-un limbaj mai simplu, putem spune că scorul acum între România și Rusia este 1-1, după ce Rusia a condus cu 1-0. Acolo suntem, oameni buni. Meciul, asta ca să nu spun războiul, deși eu cred că război este, se joacă. Dar se joaca pe viitorul românilor și al țării noastre, se joacă între un prezent și un viitor european, al prosperității și al democrației, și unul întunecat, de care cu multe jertfe și eforturi am scăpat și am încercat să stăm definitiv departe, din 1989 încoace.”
Potrivit eurodeputatului, fără o dreaptă puternică, reformele fundamentele pentru România nu se vor putea realiza: „Este un fapt, iar noua coaliție, de blocare a extremismului, are în mod realist șanse reduse de a face aceste reforme în viitorul apropiat. Oricum, nu cu dreapta ca vioara a doua. Eventuale probleme ideologice, PNL fiind un partid liberal-conservator Creștin-Democrat, ar ocupa un plan secund, dar fiind că obiectivul declarat al celor două partide, PNL si USR sunt reformele profunde.”
„Dacă USR dorește și faptic ceea ce declară public, o asociere sau chiar o fuziune cu PNL – iată că am scris cuvântul fuziune – i-ar oferi șansa unică, greu de regăsit în viitor, de participa direct la transformarea definitivă a României și ancorarea țării în fruntea statelor UE dezvoltate și stabile”, a mai subliniat acesta.
Deputatul european pledează pentru o „dreaptă democratică puternică”: „Ar transforma țara noastră în lider european, cel puțin la nivelul Poloniei. Dacă doriți ca România să fie și mai influentă la nivelul UE, este clar că aceasta va fi strategia câștigătoare.
„Mesajul meu pentru toate forțele democratice de dreapta este acesta: dacă vrem să batem Rusia, trebuie să ne unim. Altfel, tot ce spuneți sunt doar vorbe la televizor. Altfel, nu vorbim nici de luptă și nici principii, ci doar de cuvinte frumoase”, a conchis Gheorghe Falcă în mesajul său.
POLITICĂ
Cum arată noul Parlament al României? Câți senatori și deputați are fiecare partid
Published
5 days agoon
December 9, 2024By
Andreea RaduBiroul Electoral Central a comunicat rezultatul final al alegerilor pentru Senat şi Camerei Deputaţilor de pe 1 decembrie 2024 și a distribuit mandatele de senatori și deputați. Parlamentul nou ales se întruneşte, la convocarea preşedintelui României, în cel mult 20 de zile de la alegeri.
Potrivit Euronews, șapte partide vor intra în Parlamentul României, conform rezultatelor alegerilor parlamentare 2024. În noul Parlament vor fi 331 de deputați, 312 aleși și 19 de la minorități. Vor fi doar 134 de senatori, cu doi mai puțini decât câte locuri ar fi fost conform algoritmului.
La redistribuire, județele Ialomița și Giurgiu au primit, fiecare, câte un loc de senator de la Partidul Oamenilor Tineri (POT). Cum respectiva formațiune politică nu a avut liste în aceste județe, locul nu a mai fost alocat iar cele două județe au rămas doar cu câte un senator, informează Europa Liberă.
Configurația noului Parlament al României:
Camera Deputaților
- PSD – Partidul Social Democrat a obținut peste 2 milioane de voturi (2.065.087), adică 22,30% din totalul voturilor valabil exprimate – 86 de mandate.
- AUR – Alianța pentru Unirea Românilor, cu peste 1,5 miliaone de voturi (1.694.705) sau 18,30% din totalul voturilor valabil exprimate, are 62 de mandate.
- PNL – Partidul Național Liberal a avut 1,3 milioane de voturi (1.322.468), adică 14,28% din totalul voturilor valabil exprimate – 50 de mandate.
- USR – Uniunea Salvați România are puțin peste 1 milion de voturi (1.134.831), ceea ce înseamnă 12,26% din totalul voturilor valabil exprimate – 41 de mandate.
- Partidul S.O.S. România a obținut peste 700.000 de voturi (718.409) – 7, 76% din totalul voturilor valabil exprimate – 28 de mandate.
- POT – Partidul Oamenilor Tineri a obținut aproape 600.00 de voturi (591.927), ceea ce însemnă 6,39% din totalul voturilor valabil exprimate – 23 de mandate.
- UDMR – Uniunea Democrată Maghiară din România are tot apraope 600.000 de voturi ( 590.783), 6,38% din totalul voturilor valabil exprimate – 22 mandate
- Minorități – 19 mandate.
Senat
- PSD: 2.030.144 de voturi (21,96% din totalul voturilor valabil exprimate) – 37 de mandate.
- AUR: 1.665.143 de voturi (18,01%)- 26 de mandate.
- PNL: 1.219.810 de voturi (13,20%) – 21 de mandate.
- USR: 1.146.357 de voturi (12,40%) – 18 mandate.
- Partidul S.O.S. România: 679.967 de voturi (7,36%) – 15 mandate.
- POT: 596.745 de voturi voturi (6,46%) – 7 mandate
- UDMR: 585.397 de voturi (6,33%) – 10 mandate
Cel mai mare număr de parlamentari vor reprezenta Capitala – 42, iar cei mai puțini – județele Giurgiu și Ialomița – câte 5 pentru fiecare.
Amintim că, printr-o decizie în unanimitate a celor nouă judecători constituționali, Curtea Constituțională a României a anulat vineri întregul proces electoral privind alegerea președintelui României.
„Procesul electoral a fost viciat pe toata etapa desfășurării lui și în toate etapele”, se arată în motivarea CCR.
Procesul electoral pentru alegerea președintelui României va fi refăcut complet, guvernul fiind responsabil de stabilirea unei noi date pentru desfășurarea alegerilor.
Această decizie presupune reluarea de la zero a întregului proces electoral, ceea ce înseamnă că toți candidații vor trebui să se înscrie din nou și să treacă prin validarea Biroului Electoral Central.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
România investește 130 milioane de euro din bani europeni în trei linii de producție a semiconductorilor de ultimă generație
Parlamentarii georgieni îl aleg președinte pe fostul fotbalist Mihail Kavelașvili, aliat al partidului de guvernământ pro-rus Visul Georgian
Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a fost suspendat din funcție. UE se așteaptă la o „soluționare rapidă și ordonată” a crizei politice prin care trece partenerul său strategic
UE pregătește noi sancțiuni împotriva agenților ruși responsabili de organizarea unor atacuri hibride în Europa
Pași concreți spre eliminarea vizelor: România, în dialog cu SUA și Comisia Europeană
Alte trei aeronave F-16, achiziționate de România, au aterizat la Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii
România a încasat doar 1,9 mld de euro din fondurile structurale ale UE pentru perioada 2021-2027 dintr-un potențial de 31 mld. de euro. Rata de absorbție este de 6,11%
INTERVIU Oana Țoiu avertizează că “nu doar extremismul ne îndepărtează de calea europeană, ci și lipsa reformelor și faptul că oamenii văd risipiți banii lor din taxe. Ne unește ca partide drumul european, dar nu e suficient, partidele trebuie să arate că au înțeles lecția”
Dan Cărbunaru: NU SUNTEM PREGĂTIȚI
Performanțele Concrete&Design Solutions, premiate în cadrul Galei Star Construct, organizată de FPSC
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
România investește 130 milioane de euro din bani europeni în trei linii de producție a semiconductorilor de ultimă generație
Mark Rutte, în primul discurs major ca secretar general NATO: Aliații trebuie “să treacă la o mentalitate de război”. Cu peste 3% din PIB pentru apărare am câștigat Războiul Rece
“Europa are un viitor, iar solidaritatea europeană există”, afirmă artizanul aderării la României la Schengen, Cătălin Predoiu, după “decizia istorică”
Klaus Iohannis, după decizia istorică a aderării depline a României la Schengen: Cei care dau vina pe UE pentru nemulțumirile cetățenilor nu ne vor binele. Când ne gândim la o viață mai bună, ne dorim mai multă Europă
România este în Schengen cu drepturi depline! – exclamă Klaus Iohannis: “O decizie așteptată prea mult timp. Poziția strategică a României, poartă între Estul și Vestul Europei
Din Parlamentul European, Virgil Popescu îi îndeamnă pe români să iasă la vot: Va fi decisiv pentru viitorul țării. Vrem să avem în continuare fonduri europene să ne dezvoltăm
INTERVIU Ultimul supraviețuitor din București al Holocaustului este îngrijorat de ascensiunea extremei-drepte și îi îndeamnă pe români să voteze cu Elena Lasconi pentru a-și păstra libertatea
Marcel Ciolacu anunță o finanțare de 5 miliarde de euro de la BEI pentru finalizarea de autostrăzi, modernizarea magistralelor feroviare și construcția magistralei de metrou spre Otopeni
INTERVIU Adrian Furtună, expert la CNCR: Din nevoia de apartenență, romii sunt atrași în cursa întinsă de extrema dreaptă. Mulți nu își cunosc istoria
Klaus Iohannis: Vom avea alt președinte, alt parlament, alt guvern, dar România rămâne aici, cu mari așteptări de la elitele țării
Trending
- POLITICĂ1 week ago
Calea Europeană a sesizat Curtea Constituțională, solicitând reluarea turului întâi al alegerilor prezidențiale în condiții de legalitate
- NATO1 week ago
SUA, reacție după raportul desecretizat al CSAT: Îndepărtarea României de alianțele occidentale ar avea “un impact negativ grav” asupra cooperării SUA-România în domeniul securității
- EDITORIALE3 days ago
“ROEXIT”: Ce pierd românii, din țară și din diaspora, dacă România iese din Uniunea Europeană și NATO
- ROMÂNIA1 week ago
Oficial: Robert F. Kennedy “nu îl susține pe Călin Georgescu” în cursa pentru Cotroceni și nu s-a pus niciodată problema să vină în România (Euronews)
- SCHENGEN2 days ago
BREAKING Țările UE au decis: România și Bulgaria vor adera complet la Schengen la 1 ianuarie 2025 prin ridicarea controalelor și la frontierele terestre