Connect with us

INTERNAȚIONAL

Turcia dă asigurări că va continua eforturile pentru acordul privind exportul de cereale, chiar dacă Rusia ”are un comportament ezitant”

Published

on

© Turkish Presidency/ Facebook

Turcia va continua eforturile pentru acordul privind exportul de cereale prin porturile de la Marea Neagră, în pofida ezitării Moscovei, a dat asigurări președintele Recep Tayyip Erdogan după ce Rusia a anunțat că își suspendă participarea la această inițiativă, anunță The Guardian.

”Chiar dacă Rusia are un comportament ezitant deoarece nu a primit aceleași beneficii, vom continua cu hotărâre eforturile noastre de a servi umanitatea”, a susținut liderul de la Ankara într-un discurs, potrivit Reuters.

“Efortul nostru de a livra acest grâu ţărilor care se confruntă cu ameninţarea foametei este evident. Cu mecanismul comun pe care l-am stabilit la Istanbul, am contribuit la ameliorarea unei crize alimentară globale”, a spus Erdogan, adăugând că prin acest acord au fost furnizate deja 9,3 milioane de tone de alimente pieţelor mondiale, conform Agerpres. 

Separat, un purtător de cuvânt al ONU a declarat că prima dintre cele 40 de inspecții de nave planificate luni a fost finalizată în apele Istanbulului cu o echipă formată doar din membri ONU și turci, și nu cu echipe formate din patru membri, inclusiv ruși și ucraineni.

Astfel, douăsprezece nave-cargo au părăsit luni porturile ucrainene în cadrul Iniţiativei privind transportul de cereale prin Marea Neagră, a declarat ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov.

Moscova și-a anunțat sâmbătă decizia de a se retrage din acordul facilizitat de ONU și Turcia și care asigura exportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră, susținând că această hotărâre reprezintă un răspuns la atacul cu drone asupra flotei rusești din Crimeea.

Statele Unite, Uniunea Europeană și Ucraina au criticat acest gest al MoscoveiBruxelles-ul îndemânând Rusia să revină asupra lui.

În contextul dat, România, prin vocea ministrului său de externe, Bogdan Aurescu, a dat asigurări că țara noastră va facilita în continuare tranzitul cerealelor ucrainene pentru a evita o posibilă criză alimentară globală.

Franța a anunțat deja că lucrează la o rută terestră care va permite Ucrainei să își exporte produsele agricole prin România sau Polonia.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

SUA

Casa Albă semnalează Congresului că SUA rămân fără bani pentru sprijinirea Ucrainei: Nu există un vas magic cu fonduri disponibile. Lipsa acțiunii riscă să ” îngenuncheze Ucraina pe câmpul de luptă”

Published

on

© Official White House Photo by Carlos Fyfe

Casa Albă i-a atenționat pe liderii Congresului că timpul se scurge pentru aprobarea asistenței suplimentare pentru Ucraina, trăgând un semnal de alarmă asupra faptului că victoriile Kievului pe câmpul de luptă riscă să fie puse în pericol, informează Politico Europe.

În scrisorile trimise luni liderilor partidelor din Camera Reprezentanților și din Senat, directoarea Casei Albe pentru Buget, Shalanda Young, a avertizat că lipsa de acțiune până la sfârșitul anului cu privire la un nou ajutor destinat Kievului amenință să ”îngenuncheze Ucraina pe câmpul de luptă”.

”Vreau să fiu clar: fără o acțiune a Congresului, până la sfârșitul anului vom rămâne fără resurse pentru a achiziționa mai multe arme și echipamente pentru Ucraina și pentru a furniza echipamente din stocurile militare americane. Nu există un vas magic cu fonduri disponibile pentru a face față acestui moment. Nu mai avem bani – și aproape că nu mai avem timp”, a scris Young, director al Biroului de Management și Buget.

Scrisori similare au fost trimise și președintelui Camerei Reprezentanților Mike Johnson, liderului minorității din Cameră Hakeem Jeffries, liderului majorității din Senat Chuck Schumer și liderului minorității Mitch McConnell.

Semnalul acesta de alarmă este ultimul care vine din partea unor oficiali de rang înalt, în timp ce administrația face presiuni pentru ca cererea de finanțare de urgență de 61,4 miliarde de dolari a președintelui Joe Biden pentru Ucraina să primească undă verde.

Propunerea face parte dintr-un pachet suplimentar de 106 miliarde de dolari pe care Biden l-a trimis legislatorilor în octombrie pentru fonduri suplimentare pentru Ucraina, Israel, Pacific și granița dintre SUA și Mexic.

Presiunea Casei Albe vine, de asemenea, în contextul în care Senatul se pregătește de un vot important asupra pachetului de sprijin. Schumer intenționează să organizeze un vot asupra propunerii lui Biden în această săptămână în Senat.

Dar republicanii din Cameră și Senat au insistat ca banii suplimentari pentru Ucraina să fie condiționat de modificări ale politicii de securitate la frontieră.

Parlamentarii au la dispoziție doar câteva săptămâni pentru a ajunge la un acord și a-l trimite spre aprobarea președintelui Biden înainte de sfârșitul anului.

Dacă liderii din Congres vor amâna aprobarea ajutorului pentru Ucraina pentru anul viitor, există riscul ca acest sprijin să intre în malaxorul discuțiilor privind finanțarea guvernului.

Continue Reading

SUA

Vicepreședinta SUA a discutat telefonic cu președintele israelian și cu liderul palestinian despre situația din Cisiordania și a subliniat angajamentul față de o soluție cu două state

Published

on

© Official White House Photo by Adam Schultz

Vicepreședinta SUA, Kamala Harris, a discutat telefonic cu președintele israelian Isaac Herzog despre situația din Cisiordania, reiterând preocupările Statelor Unite cu privire la ”măsurile care ar putea duce la escaladarea tensiunilor, inclusiv violența extremistă a coloniștilor”.

Conform unui comunicat al Casei Albe, aceasta a avut discuții cu mai mulți lideri arabi pe tema conflictului dintre Israel și Hamas, convorbiri prilejuite de vizita în Dubai.

”Vicepreședinta a reiterat sprijinul ferm al SUA pentru dreptul Israelului la autoapărare și a discutat cu președintele Herzog despre ultimele evoluții din Gaza”, detaliază Casa Albă.

Kamala Harris a avut o discuție telefonică și cu liderul palestinian Mahmoud Abbas căruia i-a reiterat sprijinul SUA pentru ”poporul palestinian și dreptul acestuia la securitate, demnitate și autodeterminare”.

Ea ”a subliniat angajamentul SUA față de o soluție cu două state și a afirmat că poporul palestinian trebuie să aibă un orizont politic clar”.

În urma acestor discuții, consilierul pentru securitate națională al vicepreședintei SUA, Phil Gordon, va călători în Israel și în Cisiordania în această săptămână pentru discuții suplimentare.

Dialogul a avut loc în contextul în care în Statele Unite există din ce în ce mai mari preocupări legate viața civililor palestinieni, fapt reliefat prin recentele declarații ale secretarului american al Apărării, Lloyd Austin.

Fostul general de infanterie, care a luptat mai ales în Irak şi Afganistan şi a condus lupta împotriva grupării Stat Islamic (SI), a explicat, în cursul unui discurs la Forumul privind apărarea naţională de la Institutul Reagan, în California, că a învăţat ”unul sau două lucruri despre lupta urbană”, informează Agerpres.

”Lecţia de ţinut minte este că nu eşti asigurat să câştigi un război urban dacă nu protejezi civilii. Lecţia este că nu poţi câştiga un război urban decât dacă protejezi civilii”, a subliniat el.

Atacurile aeriene și operațiunea terestră ale Israelului s-au soldat cu decesul a mai bine de 11,000 de palestinieni, dintre care 4,500 de copii, conform Autorității Palestiniene.

Asaltul Israelului asupra teritoriului palestinian dens populat a dus la o criză umanitară după ce Tel Aviv-ul a tăiat alimentarea cu apă, cu combustibil, cu electricitate și cu alimente pentru cei 2,2 milioane de palestinieni. Acțiunile Israelului reprezintă un răspuns la atacul Hamasului din 7 octombrie, în urma căruia 1,200 de persoane au murit, iar alte 240 au fost luate ostatice.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

David Cameron face prima sa vizită în SUA ca șef al diplomației britanice, pentru a „reafirma forța relației Marii Britanii cu cel mai apropiat aliat strategic al său”

Published

on

© Foreign, Commonwealth & Development Office

Ministrul britanic de externe David Cameron, fost prim-ministru readus luna trecută la guvernare, va vizita Washingtonul începând de miercuri, pentru a „reafirma forța relației Marii Britanii cu cel mai apropiat aliat strategic al său”, a precizat duminică Ministerul de Externe într-un comunicat, informează AFP, preluat de Agerpres.

Cameron, care a fost prim-ministru conservator între 2010 și 2016, a fost numit în fruntea diplomației britanice la 13 noiembrie, în contextul în care actualul premier Rishi Sunak și-a remaniat echipa ministerială.

El urmează să ajungă miercuri în capitala SUA, unde se va întâlni cu „membri-cheie ai administrației Biden, inclusiv cu secretarul de stat Antony Blinken, precum și cu personalități republicane și democrate din Congres”, a precizat Ministerul de Externe.

În centrul discuției lui Cameron se va afla „sprijinul acordat Ucrainei în lupta sa împotriva agresiunii rusești și eforturile pentru detensionarea tensiunilor din Orientul Mijlociu”, a adăugat ministerul.

Cameron a efectuat prima sa călătorie în străinătate în noua sa funcție în Ucraina, la doar câteva zile după ce a fost numit.

În timp ce se afla la Kiev, el a promis că Londra va „continua să vă ofere sprijinul moral, sprijinul diplomatic, sprijinul economic, dar mai ales sprijinul militar, de care aveți nevoie… oricât timp va fi nevoie”.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA4 hours ago

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, subliniază că ”viitorul nostru este în UE şi în NATO” și îndeamnă la reflecție pentru că ”deciziile de azi vor deveni istoria de mâine a României”

U.E.5 hours ago

Schengen: Germania va prelungi controalele temporare la frontierele cu Polonia, Cehia și Elveția pentru a combate migrația ilegală

SUA6 hours ago

Casa Albă semnalează Congresului că SUA rămân fără bani pentru sprijinirea Ucrainei: Nu există un vas magic cu fonduri disponibile. Lipsa acțiunii riscă să ” îngenuncheze Ucraina pe câmpul de luptă”

ROMÂNIA7 hours ago

UE sprijină România cu 34 milioane de euro pentru remedierea pagubelor importante provocate de secetă și incendii de vegetație

SUA7 hours ago

Vicepreședinta SUA a discutat telefonic cu președintele israelian și cu liderul palestinian despre situația din Cisiordania și a subliniat angajamentul față de o soluție cu două state

U.E.9 hours ago

Premierul Ungariei pare hotărât să submineze deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina: Este limpede că recomandarea Comisiei Europene este nefondată

MAREA BRITANIE9 hours ago

David Cameron face prima sa vizită în SUA ca șef al diplomației britanice, pentru a „reafirma forța relației Marii Britanii cu cel mai apropiat aliat strategic al său”

NATO10 hours ago

Trebuie să fim pregătiți pentru ”vești proaste” din Ucraina, semnalează secretarul general al NATO: ”Trebuie să sprijinim Ucraina atât în momentele bune, cât și în cele rele”

CHINA11 hours ago

Franța îndeamnă Beijingul să-și regândească comportamentul asertiv în Marea Chinei de Sud, pentru că „lumea nu are nevoie de o nouă criză”

PARLAMENTUL EUROPEAN11 hours ago

Op-ed | Dolors Montserrat și Marian-Jean Marinescu: Cea mai bună pregătire pentru următoarea criză? Consolidarea industriei de sănătate

ROMÂNIA4 hours ago

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, subliniază că ”viitorul nostru este în UE şi în NATO” și îndeamnă la reflecție pentru că ”deciziile de azi vor deveni istoria de mâine a României”

ROMÂNIA3 days ago

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

ROMÂNIA3 days ago

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

NATO1 week ago

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

ROMÂNIA1 week ago

Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”

ROMÂNIA1 week ago

Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

ROMÂNIA1 week ago

Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat

ROMÂNIA2 weeks ago

Klaus Iohannis, la finalul turneului politico-diplomatic în Africa: Am repus România pe radarul african. Neglijarea relației cu Africa, o eroare strategică în politica externă românească

PARLAMENTUL EUROPEAN2 weeks ago

Eurodeputata PPE Pernille Weiss evidențiază potențialul României de a atrage investiții în domeniul farmaceutic prin crearea unui mediu propice pentru inovatori și IMM-uri

ROMÂNIA2 weeks ago

Președintele Senatului consideră că ”mediul de afaceri are nevoie de încredere şi predictibilitate” pentru a se dezvolta astfel încât orice situaţie de criză să poată fi depăşită

Trending