Ucraina cere comunităţii internaţionale să nu recunoască “Republica Crimeea”

crimeeaMinisterul ucrainean de Externe a cerut marţi comunităţii internaţionale să nu recunoască “Republica Crimeea”, proclamată luni de autorităţile separatiste din peninsulă, şi niciun acord pe care aceasta l-ar putea încheia, relatează AFP, potrivit Jurnalul.ro.

Autorităţile separatiste din republica autonomă din sudul Ucrainei au cerut alipirea la Rusia, care urmează să fie aprobată printr-un acord între Moscova şi “statul lor”.

“Având în vedere că independenţa Crimeii a fost proclamată de un organism nelegitim în urma unui referendum neconstituţional, ce a avut loc cu încălcarea grosolană a normelor europene, Ministerul de Externe al Ucrainei adresează tuturor membrilor comunităţii internaţionale o cerere presantă de a se abţine să recunoască pe plan internaţional <Republica Crimeea>”, se menţionează într-un comunicat postat pe site-ul diplomaţiei Kievului.

Dreptul internaţional în vigoare interzice statelor să recunoască “pseudostate” sau “orice situaţie, acord sau aranjament” consecutive creării lor, “dacă aceasta rezultă în urma utilizării ilegale a forţei”, declară MAE ucrainean, într-o aluzie la acordul care se pregăteşte cu Rusia.

 

 Foto: Parlamentul din Crimeea

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.