Uniunea Europeană și India își vor consolida parteneriatul și vor aprofunda cooperarea bilaterală, punând accentul pe susținerea ordinii mondiale bazate pe norme, pe sprijinirea redresării economice, pe combaterea schimbărilor climatice și pe organizarea tranziției digitale. Acest lucru a fost confirmat cu ocazia vizitei efectuate duminică și luni de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la New Delhi, unde s-a întâlnit cu președintele Indiei, Ram Nath Kovind, și a purtat discuții ample cu prim-ministrul Narendra Modi.
Președinta von der Leyen și prim-ministrul Narendra Modi au convenit să instituie un Consiliu comun pentru comerț și tehnologie. Acest mecanism de coordonare strategică va permite ambilor parteneri să abordeze provocările legate de comerț, tehnologie de încredere și securitate și, astfel, să aprofundeze cooperarea dintre UE și India în domeniile respective.
Aceștia au convenit, de asemenea, să reia negocierile în vederea încheierii un acord de liber schimb UE-India și să înceapă discuțiile referitoare la un acord privind protejarea investițiilor, precum și la un acord privind indicațiile geografice. Prima rundă de negocieri va avea loc în luna iunie.
„Măsurile de astăzi sunt menite să aprofundeze legăturile noastre strategice cu India – în materie de comerț, tehnologii de încredere și securitate – în special în ceea ce privește provocările generate de modelele de guvernanță rivale. Vom putea astfel să ne diversificăm și să ne asigurăm lanțurile de aprovizionare, să oferim întreprinderilor noastre mai multe oportunități economice și să le aducem beneficii semnificative cetățenilor noștri”, a declarat președinta von der Leyen, precizând că obiectivul comun este încheierea rapidă a tuturor celor trei acorduri.
India este un partener strategic esențial pentru Uniunea Europeană. UE este, ca mărime, al treilea partener comercial al Indiei și a doua destinație a exporturilor sale. UE este, de asemenea, unul dintre cei mai mari investitori din India, dar, după cum a subliniat președinta von der Leyen, există încă un amplu potențial neexploatat.
Strategia „Global Gateway” a UE oferă noi oportunități de cooperare și de investiții în infrastructuri sigure și sustenabile în India și în regiune.
Având în vedere dimensiunea, performanța economică și nevoile lor energetice, India și Uniunea Europeană au un rol esențial în tranziția către un viitor mai sustenabil și mai ecologic. Președinta von der Leyen a propus aprofundarea cooperării mai ales în domeniul hidrogenului verde, pentru a atinge obiective ambițioase în materie de decarbonizare, cu eforturi comune mai intense în ceea ce privește energia solară.
Președinta von der Leyen a vizitat sediul Alianței Solare Internaționale (International Solar Alliance), una dintre inițiativele emblematice ale Indiei pentru combaterea schimbărilor climatice, și s-a întâlnit cu directori generali ai unor companii energetice indiene și europene.
„UE și India au o poziție strâns aliniată în lupta împotriva schimbărilor climatice. Energia solară va avea un rol decisiv în atingerea obiectivelor noastre în materie de neutralitate climatică, atât în India, cât și în Europa. Investițiile în acest domeniu devin astfel și o investiție în securitatea noastră. Fiecare kilowatt pe care îl producem din surse solare, eoliene și hidroelectrice sau din biomasă ne reduce dependența de combustibilii fosili proveniți din străinătate”
Președinta a vizitat, de asemenea, Institutul pentru Energie și Resurse (Energy and Resources Institute – TERI), unde s-a întâlnit cu tineri studenți și activiști în domeniul climei, precum și Centrul pentru nanobiotehnologie TERI-Deakin și s-a întâlnit cu lidere și antreprenoare indiene.
Conferința geopolitică „dialogul Raisina”
Președinta von der Leyen a rostit discursul de deschidere a ediției din acest an a conferinței geopolitice „dialogul Raisina”, în cadrul căruia a abordat evoluțiile actuale, de la consecințele pandemiei de COVID-19, energia curată și tranziția digitală la China și, în special, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și impactul acesteia asupra lumii.
„Rezultatul războiului purtat de Putin va determina nu doar viitorul Europei, ci va afecta profund și regiunea indo-pacifică și restul lumii. Pentru regiunea indo-pacifică este la fel de important ca și pentru Europa ca frontierele să fie respectate și ca sferele de influență să fie respinse. Ne dorim o viziune pozitivă pentru o regiune indo-pacifică pașnică și prosperă”, a declarat aceasta.