Connect with us

JAPONIA

UPDATE Liderii europeni și premierul Shinzo Abe au agreat Acordul de Parteneriat Economic UE-Japonia, baza unui ”parteneriat strategic împotriva protecționismului”

Published

on

Uniunea Europeană și Japonia au ajuns la un acord politic asupra unui parteneriat de liber schimb prin intermediul căruia cele două părți se vor angaja să reducă barierele.

UPDATE, ora 13.15

Liderii instituțiilor europene – Jean-Claude Juncker și Donald Tusk – și premierul Japoniei, Shinzo Abe au stabilit un acord de principiu asupra Acordului de Parteneriat Economic și a Acordului de Parteneriat Strategic între Uniunea Europeană și Japonia, conform unei declarații comune pe care cei trei lideri au semnat-o, joi, la Bruxelles, înainte de summitul G20 din Germania.

 

”Acordul de Parteneriat Economic dintre UE și Japonia va reprezenta baza unui parteneriat strategic pentru un comerț liber și corect și împotriva protecționismului”, se arată în textul declarației care mandatează echipele de negociere să finalizeze cât mai rapid textul acordului pentru a începe procesul intern specific UE, respectiv Japoniei, pentru decizia finală asupra acordului.

Declarația este disponibilă aici

Înțelegerea a fost negociată miercuri de către comisarul european pentru comerț internațional, Cecilia Malmstrom și șeful diplomației japoneze, Fumio Kishida.

”Am ajuns la un acord politic la nivel ministerial privind un acord comercial între UE și Japonia. Recomandăm liderilor să confirme acest lucru la summit”, a scris Cecilila Malmstrom pe contul său de Twitter.

Comisia Europeană anunțase, luni, prin intermediul unui purtător de cuvânt că Uniunea Europeană şi Japonia se apropie de un acord de principiu privind semnarea unui Tratat comercial de liber schimb.

Sursă foto: ec.europa.eu

Summitul UE-Japonia are loc joi, la Bruxelles, între liderii instituțiilor europene – Jean-Claude Juncker și Donald Tusk – și premierul Japoniei, Shinzo Abe și este așteptat ca aceștia să anunțe sprijinul lor pentru încheierea unui acord comercial.

În cazul concretizării unui acord, UE și Japonia vor participa la summitul G20 din Germania din postura părților care vor fi agreat unul dintre cele mai importante acorduri din istoria comerțului global.

Citiți și Summit UE-Japonia cu o zi înainte de reuniunea G20: Shinzo Abe și liderii UE sunt așteptați să concretizeze ”un acord de liber schimb ambițios”

Un acord comercial cu Japonia, a treia economie din lume, ar fi cel mai mare tratat de acest fel semnat până acum de Uniunea Europeană. De altfel, UE și Japonia însumează 30% din economia globală. Experţii estimează suplimentarea cu o treime a schimburilor comerciale bilaterale, generând o creştere economică de 0,8% pentru UE şi de 0,3% pentru Japonia.

În contextul concretizării unui acord, Comisia Europeană se așteaptă ca exporturile europene spre Japonia să crească cu 32.7%, în vreme ce exporturile japoneze spre UE sunt prevăzute cu o creștere de 23.5%.

 

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

JAPONIA

Biden și Kishida au dezvăluit cea mai semnificativă consolidare a relațiilor de apărare și cooperare militară SUA-Japonia din istoria alianței bilaterale

Published

on

© The White House

Președintele american Joe Biden și premierul japonez Fumio Kishida au dezvăluit miercuri planuri de cooperare militară și proiecte care variază de la rachete la aselenizări pe Lună, consolidându-și alianța cu scopul de a contracara China și Rusia, relatează Reuters.

O conferință de presă comună la Casa Albă a reflectat importanța tot mai mare a Japoniei pe scena mondială și pentru Statele Unite, cei doi lideri luând cuvântul în legătură cu Gaza și Israelul, Ucraina și Rusia, Coreea de Nord și alte puncte fierbinți ale lumii.

Acesta este cel mai semnificativ upgrade al alianței noastre de când a fost înființată“, a declarat Biden după aproximativ două ore de discuții care s-au concentrat pe regiunea agitată Indo-Pacific și pe acțiunile Chinei.

Astfel, Biden a anunţat cea mai semnificativă consolidare a relaţiilor de apărare cu Japonia de la Războiul Rece şi o cooperare sporită în domeniul apărării aeriene.

Statele Unite și aliații lor, inclusiv Japonia, și-au consolidat armatele pentru a contracara ceea ce consideră a fi o amenințare tot mai mare din partea Chinei în Marea Chinei de Sud și în Marea Chinei de Est și pentru a descuraja orice încercare de a cuceri Taiwanul, o insulă autoguvernată pe care Beijingul o consideră a sa.

Kishida a declarat că cei doi lideri au discutat despre relațiile tensionate dintre Taiwan și China și s-au angajat să susțină ordinea internațională bazată pe statul de drept. Liderul chinez Xi Jinping a declarat recent că interferențele externe nu pot opri “reuniunea de familie” a insulei cu China continentală.

“Încercările unilaterale de a schimba status quo-ul prin forță sau coerciție sunt absolut inacceptabile, oriunde s-ar afla”, a declarat Kishida. Statele Unite și Japonia vor continua să răspundă la astfel de acțiuni, inclusiv la provocările din partea Chinei, a spus el.

“În ceea ce privește agresiunea Rusiei asupra Ucrainei … Ucraina de astăzi poate fi Asia de Est mâine”, a spus Kishida.

Biden a promis, de asemenea, că va menține deschise liniile de comunicare cu China și a declarat că alianța SUA-Japonia are un caracter defensiv. El a vorbit cu președintele chinez Xi Jinping săptămâna trecută.

Anunțurile lui Biden și Kishida au adus cei doi inamici din al Doilea Război Mondial în cea mai strânsă colaborare pe care au avut-o de când au devenit aliați, în urmă cu zeci de ani.

Citiți și Alianța AUKUS: SUA, Marea Britanie și Australia iau în considerare să coopereze cu Japonia privind capacități militare avansate

Biden a declarat că armatele lor vor coopera cu o structură de comandă comună și că vor dezvolta, împreună cu Australia, o nouă rețea de apărare antirachetă aeriană. Cei doi lideri au anunțat, de asemenea, că astronauții japonezi vor participa la misiunile NASA pe Lună.

În total, SUA și Japonia au încheiat aproximativ 70 de acorduri de cooperare în domeniul apărării, inclusiv măsuri de modernizare a structurii de comandă militară americană din Japonia, pentru ca aceasta să fie mai capabilă să colaboreze cu forțele japoneze în caz de criză.

Continue Reading

JAPONIA

Alianța AUKUS: SUA, Marea Britanie și Australia iau în considerare să coopereze cu Japonia privind capacități militare avansate

Published

on

© Grant Shapps/ Twitter

Statele Unite, Australia și Regatul Unit, membre ale pactului trilateral de securitate AUKUS, iau în considerare cooperarea cu Japonia în ceea ce privește proiectele de capacități avansate, au consemnat cele trei țări, într-o declarație comună survenită unei întrevederi la Washington.

“Japonia a fost luată în considerare datorită punctelor sale forte și a parteneriatului strâns în domeniul apărării cu toate cele trei țări”, a declarat adjunctul secretarului de presă al Pentagonului, Sabrina Singh, într-o conferință de presă.

Singh a precizat că acest lucru a fost anunțat într-o declarație comună a liderilor din domeniul apărării din cele trei națiuni: secretarul apărării Lloyd J. Austin III; viceprim-ministrul australian Richard Marles, care este și ministrul apărării al țării sale; și secretarul britanic al apărării Grant Shapps.

De la crearea acestei alianței, “ţările noastre şi-au exprimat clar intenţia de a face să participe şi alte ţări la proiectele din al doilea pilon pe măsură ce activitatea noastră avansează. Am construit o bază trilaterală puternică menită să furnizeze capacităţi militare avansate rapid şi la scară largă”, potrivit declarației.

Fondată în anul 2021, Alianța AUKUS îşi propune să consolideze legăturile de apărare dintre Washington, Londra şi Canberra, pe fondul creşterii puterii militare a Chinei în Asia-Pacific.

Citiți și AUKUS: De pe coasta Pacificului, liderii SUA, Regatului Unit și Australiei au lansat programul submarinelor cu propulsie nucleară pentru a garanta securitatea globală

Primul pilon al acestui pact constă în a dota Australia cu o flotă de submarine puternice cu propulsie nucleară. A doua componentă majoră se referă la războiul cibernetic, inteligenţa artificială, precum şi dezvoltarea de drone subacvatice şi rachete hipersonice cu rază lungă de acţiune.

Intenția de a coopera cu Japonia a fost anunțată înainte de o întrevedere între președintele american Joe Biden și premierul japonez Fumio Kishida, programată să aibă loc miercuri, la Casa Albă.

Publicația Financial Times titra săptămâna trecută că SUA și Japonia plănuiesc cea mai mare îmbunătățire a pactului lor de securitate din ultimii 60 de ani

Continue Reading

JAPONIA

Sprijinul Japoniei pentru Ucraina este ferm, îi transmite premierul nipon lui Volodimir Zelenski într-o discuție telefonică

Published

on

© Administrația Prezidențială ucraineană

Premierul Japoniei, Fumio Kishida, l-a asigurat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, că sprijinul țării sale pentru Ucraina este ferm, conform Ministerul de Externe de la Tokyo, potrivit agenţiilor de presă Reuters şi Kyodo, informează Agerpres.

Conform unui comunicat al Administrației Prezidențiale ucrainene, Japonia a oferit Ucrainei un sprijin financiar de peste 12 miliarde de dolari și a anunțat asistență suplimentară pentru acest an.

”Vă mulțumim că ați demonstrat un sprijin ferm și neclintit pentru poporul ucrainean prin fiecare decizie și fiecare cuvânt. Vă mulțumim că ne ajutați să ne apărăm independența în lupta împotriva terorii rusești”, a declarat Zelenski în cadrul convorbirii telefonice pe care a avut-o cu oficialul nipon.

Președintele Ucrainei a remarcat, de asemenea, rolul personal al lui Fumio Kishida în organizarea conferinței Japonia – Ucraina de la Tokyo din luna februarie a acestui an, în cadrul căreia au fost semnate peste 50 de acorduri bilaterale. Cei doi lideri au convenit să faciliteze implementarea rapidă a acestora.

Citiți și: Denys Shmyhal consideră că nu este loc de ”oboseală” într-un ”război existențial” și este convins că Occidentul va continua să sprijine Ucraina: Nu poți fi obosit atunci când lupți pentru viitorul tău

În egală măsură, liderul ucrainean l-a informat pe premierul nipon despre situația de pe câmpul de luptă, în particular despre teroarea aeriană practicată de Rusia, precizând că, de la începutul războiului, Moscova a tras aproape o mie de rachete, aproximativ 2.800 de drone ”Shahed” și aproape 7.000 de bombe aeriene ghidate asupra Ucrainei.

Zelenski a evidențiat importanța creșterii presiunii sancțiunilor asupra Rusiei și a creării unui mecanism de confiscare a activelor rusești înghețate.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
COMISIA EUROPEANA56 mins ago

Liderii UE au făcut primul pas către viitorul pieței unice, cerând “un nou pact european pentru competitivitate ancorat în piața unică” și cu o Uniune a piețelor de capital cu un potențial anual de 470 de miliarde de euro pentru companii

CONSILIUL EUROPEAN2 hours ago

Klaus Iohannis le-a prezentat omologilor din UE viziunea României privind viitorul pieței unice, cu accent pe rolul prioritar al coeziunii și agriculturii și ridicarea controalelor la frontierele terestre

SUA3 hours ago

SUA: Camera Reprezentanților va vota proiectul de lege privind ajutorul de 61 miliarde de dolari pentru Ucraina

U.E.4 hours ago

UE instituie Cadrul de Investiții pentru Ucraina în valoare de 9,3 mld. de euro

ROMÂNIA5 hours ago

Marcel Ciolacu, întâlnire cu reprezentanți ai companiilor emirateze: Extinderea și modernizarea Aeroportului Otopeni, a infrastructurii portuare și feroviare, obiectivele strategice ale parteneriatului comercial cu UAE

ROMÂNIA5 hours ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

MAREA BRITANIE6 hours ago

Comisia Europeană dorește începerea negocierilor de stabilire a unui acord între UE și Marea Britanie privind mobilitatea tinerilor de pe ambele maluri ale Canalului Mânecii

NATO7 hours ago

Cinci avioane ale Forțelor Aeriene Spaniole protejează spațiul aerian al NATO deasupra României, fiind dislocate la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu

G77 hours ago

Ministrul german de externe cere G7 ”măsuri suplimentare” contra Iranului după atacul ”fără precedent” asupra Israelului

COMITETUL EUROPEAN AL REGIUNILOR7 hours ago

Raportorul CoR Csaba Borboly: Regiunile și orașele din UE cer reevaluarea statutului de protecție a carnivorelor mari pentru a promova coexistența durabilă cu omul și îmbunătățirea biodiversității

ROMÂNIA5 hours ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

ROMÂNIA1 day ago

Directorul general ICI București, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

ROMÂNIA1 day ago

Ne dorim să dezvoltăm Portul Constanța în perspectiva procesului de redresare și reconstrucție a Ucrainei, subliniază Marcel Ciolacu în Qatar: Avem nevoie de expertiza și experiența companiilor qatareze

ROMÂNIA1 day ago

Ministrul Adrian Câciu își dorește ca Europa anului 2030 să ”fie un furnizor mondial de tehnologie, un producător de semiconductori şi un producător de software”, fiind convins că România va fi cu totul alta

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Gala AOR. Președintele Rețelei Orașelor și Municipiilor din R. Moldova din cadrul CALM: Ne dorim parteneriate în care Republica Moldova să se simtă parte a românității de facto și de jure

ROMÂNIA DIGITALĂ2 days ago

Digital Innovation Summit Bucharest explorează în perioada 16-18 aprilie punctul de intersecție dintre inovarea digitală, securitatea cibernetică și eforturile diplomatice într-o lume interconectată

ROMÂNIA DIGITALĂ2 days ago

Digital Innovation Summit/Nicolae Ciucă: Văd următorii 10 ani ca pe un deceniu al siguranței, în care investiția în inovație și tehnologie trebuie să fie parte a noului proiect de țară

ROMÂNIA3 days ago

Premierul Marcel Ciolacu, întâlnire cu președintele Congresului Mondial al Ucrainenilor: Lucrăm împreună pentru a asigura drepturi egale pentru minoritățile naționale din România și Ucraina

NATO7 days ago

Klaus Iohannis explică de ce România nu a investit 2,5% din PIB pentru apărare în 2023: Inflația, lipsa lichidităților la momentul achiziției și a echipamentelor militare

PARLAMENTUL EUROPEAN1 week ago

Regele Philippe al Belgiei, în plenul PE: „Europa și întreaga lume au mare nevoie de speranță”

Trending