UE și Japonia avansează un acord comercial în încercarea de a salva liberul schimb la nivel mondial

Japonia și Uniunea Europeană negociază un viitor acord comercial, iar termenul limită ar fi chiar zilele premergătoare summit-ului  G20 pentru a-l putea semna, arată Politico Europe.

Sursă foto: ec.europa.eu

Surse din cinci state europene au precizat că termenul limită pentru ajungerea la un consens este înaintea summit-ului G20 ce va avea loc pe 7 iulie în Hamburg, Germania. Intenția este aceea ca cele două părți să se pună de acord privind majoritatea aspectelor, lăsând omică parte de negociat după această dată.

Comisarul european pentru comerț, Cecilia Malmström dorește să transforme UE în principalul promotor al liberului schimb la nivel mondial după ce SUA sub conducerea lui Donald Trump este tot mai protecționistă.

Citiți și În era protecționismului lui Trump, UE și Japonia pledează pentru semnarea unui acord de liber schimb

Prezent în luna martie în Bruxelles, premierul Shinzo Abe a pus bazele unei cooperări economice și comerciale. „Vom încerca, în principiu, să urmărim semnarea unui acord cât mai curând posibil pentru a-i conferi o simbolistică a comerțului liber”, spunea Abe în cadrul întâlnirii cu președinții Consiliului European și Comsiei Europene.

Pe lângă acest acord comercial, UE și Japonia sunt angajate în negocierea unui parteneriat strategic care să reflecte poziția Japoniei ca partener strategic cheie al UE în Asia și care reliefează angajamentul comun al partenerilor pentru deschidere, comerț bazat pe reguli, respectarea drepturilor omului, a democrației și a statului de drept.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.