Connect with us

U.E.

UE și Organizația statelor ACP au încheiat negocierile post-Cotonou: Acest nou parteneriat ”va reprezenta o forță internațională care va promova ambițiile comune pe scena mondială”

Published

on

© Robert Dussey/ Twitter

Uniunea Europeană, prin comisarul pentru parteneriate internaționale, Jutta Urpilainen, și Organizația statelor din Africa, zona Caraibilor și Pacific, prin ministrul togolez al afacerilor externe, Robert Dussey, au încheiat negocierile pentru acordul post-Cotonou, prin care a fost stabilit cadrul de cooperare politică, economică și sectorială pentru următorii douăzeci de ani.

”Acest nou parteneriat cuprinzător negociat cu cel mai mare grup de țări partenere reprezintă o realizare politică majoră și marchează un moment de cotitură. Având în vedere noile realități și provocări internaționale, se preconizează că acordul va fi un element de schimbare radicală pentru consolidarea relațiilor bilaterale ale UE cu fiecare stat membru al Organizației statelor ACP și cu regiunile respective; astfel parteneriatul dintre Organizația statelor ACP și UE va reprezenta o forță internațională care va promova ambițiile comune pe scena mondială”, a declarat Jutta Urpilainen, negociatorul-șef din partea UE.

La rândul său, ministrul togolez al afacerilor externe, Robert Dussey, a transmis că ”noul acord simbolizează ambiția ambelor părți de a-și reînnoi termenii cooperării și de a-și repoziționa parteneriatul în jurul unor noi obiective, într-o lume care s-a schimbat profund și este în transformare constantă. În cursul procesului de negociere au existat și momente dificile, dar salut rezultatul final și îi felicit pe toți cei a căror muncă a dus la un acord care cuprinde un nucleu comun și trei protocoale regionale. Prin faptul că ține seama de preocupările și așteptările statelor membre ale Organizației statelor ACP, noul acord constituie o bază solidă pentru consolidarea în continuare a relației deja strânse cu UE. Împreună vom depune eforturi pentru a face față provocărilor mondiale, în strânsă cooperare cu alți parteneri de pe scena mondială”, a precizat Dussey, președintele Grupului central de negociere și negociatorul-șef al Organizației statelor ACP.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, acordul, care va succeda Acordului de la Cotonou odată ce ambele părți își vor finaliza procedurile interne privind semnarea și încheierea acordului, pregătește terenul pentru crearea de alianțe și pentru acțiuni mai coordonate pe scena mondială, context în care impactul grupului poate fi semnificativ pentru abordarea unora dintre cele mai stringente provocări mondiale.

UE și membrii Organizației statelor ACP reprezintă împreună peste 1,5 miliarde de persoane și mai mult de jumătate din locurile din cadrul Organizației Națiunilor Unite.

Noul acord modernizează substanțial cooperarea și extinde domeniul de aplicare și amploarea ambițiilor UE și ale Organizației statelor ACP pentru a răspunde mai bine provocărilor actuale și viitoare.

Partenerii și-au exprimat angajamente mai ambițioase în domenii prioritare precum: drepturile omului, democrația și guvernanța, pacea și securitatea, dezvoltarea umană, care cuprinde sănătatea, educația și egalitatea de gen, precum și durabilitatea mediului, schimbările climatice, dezvoltarea și creșterea durabile, migrația și mobilitatea.

De asemenea, acordul prevede o nouă abordare regională și o structură de guvernanță solidă, adaptate la nevoile fiecărei regiuni, elemente care constituie o premieră în cei peste patruzeci de ani de colaborare.

Semnarea, aplicarea provizorie și încheierea acordului vor fi supuse aprobării Consiliului Uniunii Europene, pe baza propunerilor Comisiei Europene.

Aceste propuneri, împreună cu textul negociat tradus în toate limbile UE, vor fi transmise Consiliului în următoarele săptămâni.

Consiliul va adopta decizia privind încheierea acordului numai după aprobarea Parlamentului European, astfel cum se prevede la articolul 218 alineatul (6) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE).

Semnarea acordului este prevăzută pentru a doua jumătate a anului 2021. Pentru intrarea sa în vigoare, părțile vor trebui să își finalizeze propriile proceduri interne.

Negocierile post-Cotonou au început în septembrie 2018, în marja Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, la New York, Scopul a fost de a conveni asupra unui nou acord care să succeadă Acordului de la Cotonou și de a adapta relațiile dintre UE și Organizația statelor ACP la noile realități.

Acordul de la Cotonou urma să expire inițial în 2020, însă aplicarea sa a fost prelungită până la 30 noiembrie 2021, cu excepția cazului în care noul acord intră în vigoare sau se aplică provizoriu înainte de această dată.

Proiectul de text asupra căruia s-a convenit după mai mult de doi ani și jumătate de negocieri prezintă un parteneriat politic ambițios și consolidat între UE și membrii Organizației statelor ACP, cu obiectivul de a genera rezultate reciproc avantajoase în privința intereselor comune.

Concret, acordul este alcătuit dintr-un „fundament comun”, ce stabilește valorile și principiile care unesc partenerii și indică domeniile strategice prioritare în cadrul cărora ambele părți intenționează să coopereze. Aceste domenii sunt următoarele:

  • drepturile omului, democrația și guvernanța în societăți axate pe oameni și întemeiate pe drepturi;
  •  pacea și securitatea;
  • dezvoltarea umană și socială;
  • durabilitatea mediului și schimbările climatice;
  • creșterea și dezvoltarea economică durabile și favorabile incluziunii;
  • migrația și mobilitatea.

Acordul îmbină acest fundament comun cu trei protocoale regionale specifice orientate către acțiune (Africa, zona Caraibilor, Pacific) și axate pe nevoile fiecărei regiuni. Protocoalele regionale vor avea propria guvernanță specifică pentru a gestiona și a coordona relațiile cu UE și cu diferitele regiuni vizate, inclusiv prin intermediul adunărilor parlamentare regionale. De asemenea, va exista un cadru comun global între Organizația statelor ACP și UE, cu o puternică dimensiune parlamentară.

În aprilie 2020, grupul statelor ACP a devenit Organizația statelor din Africa, zona Caraibilor și Pacific (Organizația statelor ACP), o organizație internațională cu 79 de membri, ca urmare a intrării în vigoare a versiunii revizuite a Acordului de la Georgetown.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

Alin Mituța

Eurodeputatul Alin Mituța, desemnat de grupul Renew Europe în Adunarea plenară a Conferinței privind viitorul Europei

Published

on

© Alin Mituța/ Facebook

Eurodeputatul Alin Mituța a fost desemnat de către grupul Renew Europe pentru a face parte din Adunarea plenară a Conferinței privind Viitorul Europei, a anunțat acesta într-o postare pe pagina sa de Facebook.

“Mulțumesc colegilor mei din delegația USR PLUS în Parlamentul European pentru sprijin”, a spus el.

Plenara Conferinței va reuni eurodeputați, parlamentari naționali și reprezentanți ai Guvernelor Statelor Membre, iar rolul acesteia va fi de a discuta propunerile venite din partea cetățenilor și de a pregăti raportul final cu reformele propuse de Conferință. Prima ședință plenară a Conferinței va avea loc pe 19 iunie, la Strasbourg.

“Pe 9 mai am lansat Manifestul USR PLUS privind Viitorul Europei, care reprezintă punctul de plecare al implicării mele în Conferința privind Viitorul Europei. Manifestul este deschis îmbunătățirii în urma sugestiilor voastre, pe care le așteptăm pe www.viitoruleuropei.ro“, a continuat Mituța.

Manifestul USR PLUS pentru Viitorul Europei „Începem viitorul împreună” este disponibil la pagina viitoruleuropei.ro și el statuează că Conferința privind Viitorul Europei este o șansă unică de a remodela Europa pornind de la viziunea cetățenilor.

 

Acesta cuprinde propuneri și angajamente pe mai multe domenii precum democrația, justiție și Schengen, mediu și sănătate, coeziune, agricultură, justiție socială, piață internă, buget și infrastructură, economie, muncă, transformare digitală, securitate și rolul UE în lume.

Conferința privind viitorul Europei a fost lansată tot pe 9 mai, de Ziua Europei, în hemiciclul Parlamentului European de la Strasbourg.

Alin Mituța a devenit membru al Parlamentului European la începutul acestui an, după ce fostul eurodeputat Cristian Ghinea a fost numit ministru al investițiilor și proiectelor europene. În legislativul european, el este membru în Comisia pentru control bugetar, în Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală și la Delegația la Comisia parlamentară de asociere UE-Moldova.

Continue Reading

Dragoș Pîslaru

Dragoș Pîslaru susține crearea unei Bănci Naționale de Dezvoltare care să reducă dependența de instituțiile financiare internaționale

Published

on

© Photo Collage (Image source: European Parliament & Renew Europe)

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru (PLUS, Renew Europe) susține crearea unei Bănci Naționale de Dezvoltare care să reducă dependența de instituțiile financiare internaționale, potrivit unor declarații făcute în cadrul evenimentului online “vorbIMM despre PNRR”, organizat joi de Consiliul Naţional al IMM-urilor din România (CNIPMMR), relatează Agerpres.

Totodată, Pîslaru a apreciat că Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri a performat în ultima vreme, precum şi zona de contragarantare, dar „avem nevoie de mai mult de atât”.

“Ceea ce a făcut până acum FNGCIMM este un lucru absolut excelent, dar cred că avem nevoie de mai mult de atât. Eu cred că avem nevoie de o Bancă Naţională de Dezvoltare care să pună cap la cap zona de garanţii de exporturi, să ia zona de garanţii şi instrumente pe care FNGCIMM a performat în ultima vreme şi să ia zona de contragarantare – dacă avem Banca Naţională de Dezvoltare şi relaţia directă cu BEI-ul, nu am mai avea nevoie de această zonă”, a spus Dragoş Pîslaru, în cadrul unei videoconferinţe despre Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Eurodeputatul este de părere că ar trebui creat „pilonul care ne-a lipsit până acum şi care să ne permită să nu mai fim dependenţi de instituţiile financiare internaţionale, ci în conlucrare cu ele”.

„Ce reuşeşte FNGCIMM să dezvolte în această perioadă este o aliniere între o activitate a Fondului Naţional de a pregăti terenul şi o activitate, în paralel, de a construi eşafodajul şi Banca Naţională de Dezvoltare”, a mai declarat Dragoş Pîslaru.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană lansează o consultare publică cu privire la principiile și valorile UE în spațiul digital

Published

on

©Digital EU/ Twitter

Comisia Europeană a lansat joi o consultare publică privind formularea unui set de principii pentru promovarea și susținerea valorilor Uniunii Europene în spațiul digital, ca urmare a Comunicării privind deceniul digital al Europei, prezentată la 9 martie, informează comunicatul oficial al Executivului.

Consultarea, care va rămâne deschisă până la 2 septembrie, vizează lansarea unei dezbateri societale ample și colectarea opiniilor din partea cetățenilor, a organizațiilor neguvernamentale și a organizațiilor societății civile, a întreprinderilor, a administrațiilor și a tuturor părților interesate. Aceste principii vor ghida UE și statele membre în elaborarea unor norme și reglementări digitale care să le ofere tuturor cetățenilor beneficiile digitalizării.

„Un mediu digital echitabil și sigur, care oferă oportunități pentru toată lumea. Acesta este angajamentul nostru. Principiile digitale vor ghida această abordare europeană centrată pe factorul uman în domeniul digital și ar trebui să servească drept etalon pentru acțiunile viitoare în toate domeniile. Iată de ce vrem să ascultăm opiniile cetățenilor UE”, a declarat Margrethe Vestager, vicepreședinta executivă pentru o Europă pregătită pentru era digitală.

De asemenea, comisarul pentru piața internă, Thierry Breton, a amintit că ne aflăm în deceniul digital al Europei, iar toată lumea ar trebui să aibă posibilitatea de a beneficia de soluții digitale pentru a se conecta, a explora, a lucra și a-și îndeplini ambițiile, atât online, cât și offline. „Dorim să stabilim împreună principiile digitale pe baza cărora se vor construi o economie și o societate digitale reziliente”, a adăugat acesta.

Pe data de 9 martie, Comisia și-a prezentat viziunea pentru transformarea digitală a Europei până în 2030 în comunicarea intitulată „Busola pentru dimensiunea digitală: modelul european pentru deceniul digital” și a propus compilarea unui set de principii digitale. Această comunicare acoperă domenii precum accesul la servicii de internet, la un mediu online sigur și de încredere, la servicii digitale de sănătate și la servicii publice și administrative digitale centrate pe factorul uman.

Toate persoanele și părțile interesate își pot împărtăși, de asemenea, opiniile cu privire la educația și competențele digitale necesare pentru ca cetățenii să joace un rol activ în societate și în procesele democratice, la principiile etice pentru algoritmii centrați pe factorul uman, la protecția și capacitarea copiilor și a tinerilor în spațiul online sau la sistemele și dispozitivele digitale care respectă mediul înconjurător. Participanții la consultare sunt invitați, totodată, să propună formulări alternative sau să prezinte, eventual, și alte principii.

Principiile respective vor veni în completarea drepturilor existente, care îi protejează și îi capacitează deja pe cetățenii europeni în mediul online, cum ar fi protecția datelor cu caracter personal și a vieții private, libertatea de exprimare, libertatea de a înființa și a desfășura o activitate comercială online sau protecția creațiilor intelectuale.

Această abordare este aliniată și la recenta propunere privind inteligența artificială, prin care Comisia urmărește să se asigure că utilizarea acestei tehnologii în UE este fiabilă și centrată pe factorul uman.

Contribuțiile la consultarea publică vor fi integrate într-o propunere a Comisiei privind o declarație interinstituțională comună a Parlamentului European, a Consiliului și a Comisiei privind principiile digitale. Se preconizează că această propunere va fi prezentată până la sfârșitul anului 2021.

Continue Reading

Facebook

Team2Share

POLITICĂ9 hours ago

Klaus Iohannis anunță “relaxarea pas cu pas” a restricțiilor și îi îndeamnă pe români să se vaccineze: Am suferit și am învățat mult. România post-pandemie trebuie să fie o Românie mai bună

Alin Mituța10 hours ago

Eurodeputatul Alin Mituța, desemnat de grupul Renew Europe în Adunarea plenară a Conferinței privind viitorul Europei

ROMÂNIA11 hours ago

New Strategy Center a finalizat cursul privind securitatea energetică a României, dedicat noilor parlamentari și consilieri din comisiile de specialitate ale Parlamentului

MAREA BRITANIE11 hours ago

MAE: De la 1 ianuarie 2021, Marea Britanie a refuzat intrarea pe teritoriul său a unui număr de 150 de români din cauza lipsei vizei de muncă sau a nerespectării măsurilor anti-COVID-19

FONDURI EUROPENE12 hours ago

Ce reforme au agreat România și Comisia Europeană: 50% din fondurile PNRR merg în domeniile transporturilor, educației și sănătății; 600 de milioane de euro alocate digitalizării mediului de afaceri

Dragoș Pîslaru12 hours ago

Dragoș Pîslaru susține crearea unei Bănci Naționale de Dezvoltare care să reducă dependența de instituțiile financiare internaționale

POLITICĂ13 hours ago

Marcel Ciolacu: Am discutat cu Frans Timmermans. Comisia Europeană a dat dreptate PSD și l-a trimis pe Florin Cîțu să prezinte PNRR în Parlament

FONDURI EUROPENE13 hours ago

Florin Cîțu, după vizita la Bruxelles: România va depune la Comisia European un PNRR cu toată suma alocată – 29,2 miliarde de euro

COMISIA EUROPEANA13 hours ago

Comisia Europeană lansează o consultare publică cu privire la principiile și valorile UE în spațiul digital

U.E.14 hours ago

Organizația Europeană de Cancer: Din cauza pandemiei, un milion de cazuri de cancer au rămas nediagnosticate, la nivel european

Mircea Hava2 days ago

Mircea Hava regretă lipsa consultărilor cu eurodeputații români pe tema PNRR: Dacă nu ne ducem foarte bine pregătiți la sfârșitul lui mai, nu ne vom întoarce cu 29,2 mld. de euro

NATO3 days ago

Klaus Iohannis, către Joe Biden, la summitul B9: Pledez pentru o creștere a prezenței militare a SUA în România și sudul flancului estic al NATO

NATO3 days ago

Secretarul general al NATO: Participarea lui Joe Biden la Summitul “București 9” demonstrează angajamentul SUA de a întări Alianța Nord-Atlantică

NATO4 days ago

Klaus Iohannis: Prezența lui Joe Biden și a lui Jens Stoltenberg la summitul B9 arată că am reușit să creștem reziliența și postura de descurajare a NATO pe flancul estic

COMISIA EUROPEANA4 days ago

Comisarul european Adina Vălean anunță că trenul Connecting Europe Express își va începe călătoria de promovarea a transportului feroviar verde în toamnă. Pe 18 septembrie, trenul se va opri și la București

CONSILIUL EUROPEAN4 days ago

Moment istoric la Strasbourg. Emmanuel Macron și liderii instituțiilor UE au lansat Conferința privind viitorul Europei: Să ne scriem noi înșine noile noastre legende

COMISIA EUROPEANA4 days ago

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen: Conferința privind viitorul Europei reprezintă oportunitatea de a construi un nou scop comun

PARLAMENTUL EUROPEAN4 days ago

Președintele PE, la lansarea Conferinței privind Viitorul Europei: Dacă reflecțiile cetățenilor implică o actualizare a Tratatelor, să fim curajoși! Nu ar trebui să existe niciun tabu legat de modul în care funcționează UE

Dragoș Pîslaru5 days ago

Dragoș Pîslaru: Prima idee pentru viitorul Europei este legătura dintre economic și social. Europa nu este doar despre milioane de euro, ci despre milioane de cetățeni

Dragoș Pîslaru7 days ago

Dragoș Pîslaru, înaintea Summitului Social de la Porto: Dacă nu înțelegem că trebuie să integrăm categoriile vulnerabile, ne punem valorile democrației în pericol

Advertisement
Advertisement

Trending