Connect with us

SUA

UE și SUA își intensifică cooperarea în direcția adoptării unei viziuni și a unei foi de parcurs comune a industriei privind sistemele de comunicații fără fir 6G

Published

on

© European Union 2021

Uniunea Europeană și Statele Unite au organizat miercuri cea de a patra reuniune ministerială a Consiliului UE-SUA pentru comerț și tehnologie (CCT) la Lulea, Suedia.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, această reuniune a fost coprezidată de vicepreședinta executivă a Comisiei Europene, Margrethe Vestager, de vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, de secretarul de stat al Statelor Unite, Antony Blinken, de secretara de stat a Statelor Unite pentru comerț, Gina Raimondo, și de Reprezentanta pentru comerț a Statelor Unite, Katherine Tai, cărora i s-a alăturat comisarul european Thierry Breton și a fost organizată de Președinția suedeză a Consiliului Uniunii Europene.

UE și SUA rămân parteneri geopolitici și comerciali de prim plan. Schimburile lor comerciale bilaterale au atins un nivel maxim istoric, depășind 1 550 miliarde de euro în 2022, din care peste 100 miliarde de euro numai din comerțul digital.

Cu ocazia acestei reuniuni ministeriale, UE și SUA au convenit asupra unei liste de puncte esențiale pentru promovarea cooperării transatlantice în domeniile tehnologiilor emergente, comerțului durabil, securității și prosperității economice, conectivității securizate și drepturilor omului în mediul digital. Ambele părți și-au reafirmat, de asemenea, angajamentul ferm de a sprijini Ucraina.

Principalele rezultate ale celei de a 4-a reuniuni ministeriale a CCT

Cooperarea transatlantică privind tehnologiile emergente, conectivitatea și infrastructura digitală

UE și SUA împărtășesc înțelegerea comună potrivit căreia tehnologiile bazate pe inteligență artificială (IA) oferă oportunități remarcabile, dar ele pot prezenta și riscuri pentru societățile noastre.

Cele două părți au prezentat primele rezultate obținute în punerea în aplicare a unei Foi de parcurs comune a CCT pentru o IA de încredere și pentru gestionarea riscurilor prin intermediul unor grupuri de experți specializate, care lucrează în special la identificarea standardelor și a instrumentelor pentru o IA de încredere. În viitor, activitatea lor va pune accentul inclusiv pe sistemele de IA generative.

UE și SUA au obținut progrese în domeniul semiconductorilor, punând în aplicare acorduri privind un mecanism de alertă timpurie în cadrul lanțului de aprovizionare și transparența în ceea ce privește subvențiile. Cele două părți au instituit un mecanism care vizează să prevină competiția pentru subvenții, și-au aprofundat cooperarea cu privire la actele lor legislative privind cipurile și își vor uni forțele în domeniul cercetării pentru a înlocui substanțele perfluoroalchilate și polifluoroalchilate (PFAS) în lanțurile de aprovizionare cu semiconductori.

UE și SUA și-au intensificat activitatea vizând domeniul electromobilității. Acești parteneri au convenit asupra unui standard internațional comun privind sistemele de încărcare în megawați pentru reîncărcarea vehiculelor grele de marfă electrice. Acest lucru va facilita schimburile comerciale și investițiile transatlantice prin reducerea costurilor de producție și de implementare. De asemenea, ei au elaborat recomandări pentru implementarea infrastructurii de reîncărcare a vehiculelor electrice finanțată de stat.

Ambele părți și-au intensificat cooperarea în direcția adoptării unei viziuni și a unei foi de parcurs comune a industriei privind sistemele de comunicații fără fir 6G și au publicat o perspectivă privind tehnologia 6G, care stabilește principiile directoare și etapele următoare pentru dezvoltarea acestei tehnologii critice.

UE și SUA își continuă eforturile de a accelera implementarea unor proiecte de conectivitate sigure și reziliente în țări terțe și au anunțat astăzi noi inițiative în Costa Rica și în Filipine.

Valorile și drepturile omului într-un mediu geopolitic digital în schimbare

UE și SUA consideră că platformele online ar trebui să își asume o mai mare responsabilitate în materie de protecție și de capacitare a minorilor. Este esențial ca cercetătorii să aibă acces la date dacă vrem să înțelegem riscurile prezente pe platformele online și pentru a îmbunătăți înțelegerea ecosistemului digital. UE și SUA au elaborat o listă de principii de înalt nivel privind protecția și capacitarea minorilor și privind accesul cercetătorilor la date, în conformitate cu Regulamentul privind serviciile digitale.

Ambele părți sunt, de asemenea, profund îngrijorate de utilizarea strategică de către Rusia a discursurilor de dezinformare și de acțiunile străine de manipulare a informațiilor și ingerințele străine în țări terțe. UE și SUA au publicat astăzi o declarație comună care stabilește măsuri de combatere a acțiunilor străine de manipulare a informațiilor și ingerințelor străine în țările terțe, inclusiv un standard pentru informații structurate privind amenințările cibernetice și pentru consolidarea capacităților, în special în Africa și America Latină.

Cooperarea transatlantică pentru un comerț mai simplu, mai ecologic și mai sigur

UE și SUA depun eforturi pentru a spori și mai mult valoarea schimburilor comerciale bilaterale, care se ridică la 1 500 miliarde de euro, prin simplificarea schimburilor comerciale, și au luat astăzi măsuri pentru a facilita comerțul în sectoare-cheie.

Acești parteneri au extins recunoașterea reciprocă a produselor farmaceutice pentru a include produsele medicinale veterinare și au actualizat normele de recunoaștere reciprocă a echipamentelor maritime existente între UE și SUA. Vor continua lucrările de facilitare a procedurilor de evaluare a conformității în anumite sectoare-cheie, cum ar fi sectorul mașinilor.

Ca parte a angajamentului lor în favoarea unui comerț mai ecologic și mai echitabil, UE și SUA au convenit asupra unui program de lucru pentru inițiativa transatlantică privind comerțul durabil.

Acest lucru va duce la o cooperare mai strânsă în ceea ce privește promovarea în comun a tranziției verzi. Recent lansat, Dialogul privind stimulentele pentru energia curată, va contribui la asigurarea faptului că programele de stimulare ale UE și SUA în favoarea unei economii ecologice se consolidează reciproc.

Cea de a doua sesiune a Dialogului privind comerțul și munca la nivel de responsabili a aprofundat discuția privind eradicarea muncii forțate din lanțurile de aprovizionare globale, pe baza recomandărilor comune ale partenerilor sociali.

UE și SUA își continuă eforturile de combatere a provocărilor care le afectează securitatea. Aceste eforturi include alinierea reglementărilor lor respective referitoare la restricțiile la exportul de produse sensibile către Rusia și Belarus. Ele continuă să coordoneze adaptările listelor de control, să discute subiecte legate de tehnologiile emergente și să coopereze pentru a asigura neproliferarea armelor de distrugere în masă.

CCT a reiterat importanța unei examinări riguroase a investițiilor străine pentru a contracara riscurile specifice în materie de securitate națională și a unei coordonării în vederea diversificării lanțurilor noastre de aprovizionare, pentru a combate politicile și practicile care nu sunt bazate pe piață, precum și constrângerile economice.

UE și SUA continuă să pledeze în favoarea soluțiilor digitale care să faciliteze comerțul și să promoveze principiile comerțului digital adoptate în cadrul G7.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

SUA

Donald Trump amenință UE cu taxe vamale: ”Ne tratează foarte rău”. Este ”singura modalitate” ca SUA ”să fie tratate corect”

Published

on

© The White House/ Flickr

Donald Trump, proaspăt învestit în funcția de președinte al SUA, a subliniat că ”singura modalitate” ca Statele Unite ”să fie tratate corect” este prin taxe vamale, astfel că țările europene vor fi vizate de aceste măsuri, completând că produsele chinezești vor fi impozitate cu 10% începând cu 1 februarie, anunță AFP, citat de Agerpres.

”UE este foarte rea pentru noi. Ne tratează foarte rău”, a menționat Trump, acuzând că ”nu ne cumpără mașinile sau produsele noastre agricole”, deci ”sunt buni pentru taxe vamale”.

El s-a plâns că Statele Unite au un ”deficit comercial cu UE de 350 de miliarde de dolari”.

Germania se teme că va fi principala țintă europeană a tarifelor comerciale impuse de Trump, deși SUA au devansat China și au devenit principalul partener comercial al primei economii europene.

Mai mult, nouă din zece companii americane prezente pe Bătrândul Continent împărtășesc părerea că relațiile economice transatlantice se vor înrăutăți în următorii ani, tot din cauza tarifelor anunțate de Donald Trump.

Într-un demers de diplomație digitală, liderii instituțiilor UE i-au urat succes lui Donald Trump în cel de-al doilea mandat de președinte al Statelor Unite folosind hashtag-ul comun #EUUS pentru a arăta unitate.

Cu toate acestea, Uniunea Europeană, prin vocea comisarului european pentru economie și productivitate, Valdis Dombrovskis, a anunțat că este ”pregătită să își apere interesele economice” dacă este nevoie.

Un potențial conflict comercial ar avea ”un cost economic substanțial pentru toată lumea, inclusiv pentru Statele Unite. Dacă este necesar să apărăm interesele economice ale Europei, suntem pregătiți să facem acest lucru, așa cum am făcut de altfel în timpul primei administrații Trump (2017-2021), când a introdus tarife la oțel și aluminiu”, a punctat acesta.

El a amintit că europenii au oferit atunci un răspuns ”proporțional”, cu taxe suplimentare la produsele americane precum motocicletele Harley-Davidson și Bourbon.

Continue Reading

SUA

Trump este dispus să impună noi sancțiuni Rusiei dacă Putin refuză un acord de pace și cere UE să facă mai mult pentru Ucraina și Chinei să ajute la încheierea conflictului

Published

on

© The White House

Președintele american Donald Trump a declarat marți că ar putea impune sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei dacă președintele Vladimir Putin refuză să negocieze în vederea încheierii războiului din Ucraina, relatează Reuters.

Trump nu a oferit detalii despre eventualele sancțiuni suplimentare, menționând doar că Statele Unite au aplicat deja sancțiuni severe Rusiei pentru invazia sa în Ucraina din februarie 2022, măsuri restrictive care au aparținut administrației Biden.

Este posibil“, a declarat președintele Statelor Unite, întrebat despre acest subiect în cursul unei conferințe de presă la Casa Albă, reiterând că “războiul nu ar fi avut loc niciodată dacă aș fi fost președinte” la acea dată.

Președintele SUA a mai precizat că administrația sa analizează problema trimiterii de arme către Ucraina, subliniind că, în opinia sa, Uniunea Europeană ar trebui să facă mai mult pentru a sprijini Ucraina.

“Discutăm cu (președintele ucrainean Volodimir) Zelenski și vom discuta foarte curând și cu președintele Putin. Vom analiza această situație”, a spus Trump.

De asemenea, Trump a afirmat că a pus presiuni pe președintele chinez Xi Jinping, într-o conversație telefonică, să intervină pentru a opri războiul din Ucraina.

“Nu a făcut prea multe în această privință. Are multă… putere, la fel cum avem și noi multă putere. I-am spus: «Ar trebui să rezolvi această problemă». Am discutat despre asta”, a adăugat Trump.

Liderul american a promis să pună capăt conflictului rapid. Vorbind luni la Casa Albă, după învestirea sa, noul președinte american a declarat că Vladimir Putin “distruge” Rusia și că ar trebui să încheie o înțelegere.

De la Forumul Economic Mondial de la Davos, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că vor fi necesari “cel puțin 200.000” de militari aliați pentru a pune în aplicare orice acord de pace în Ucraina, îndemnând Europa să “aibă grijă de ea însăși” în timp ce Donald Trump revine la putere în SUA.

Donald Trump a declarat în repetate rânduri în timpul campaniei că va putea pune capăt războiului Rusia-Ucraina în prima sa zi de mandat, sau chiar mai devreme. Mai recent, Keith Kellogg, alesul lui Trump pentru a fi trimisul special pentru pace, a stabilit un termen mai lung pentru încheierea războiului.

“L-aș stabili la 100 de zile”, a declarat miercuri Kellogg, general locotenent al armatei SUA în retragere, iar Mike Waltz, noul consilier pentru securitate națională, a spus că este clar că Ucraina nu va putea alunga Rusia total de pe teritoriul său.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Noul șef al diplomației SUA, Marco Rubio, promite “o politică externă a interesului național” și a păcii prin forță. Primele întâlniri, în format “Quad”, cu omologii din Australia, India și Japonia, pentru securitatea indo-pacifică

Published

on

© Official State Department photo by Freddie Everett

Secretarul de stat Marco Rubio și-a început marți mandatul în calitate de cel mai înalt diplomat american, promițând să mențină departamentul său în centrul elaborării politicii externe a SUA și să execute ceea ce a spus el că este obiectivul președintelui Donald Trump de a promova pacea prin forță.

Rubio, în vârstă de 53 de ani, un oponent al Chinei, un susținător ferm al Israelului și unul dintre senatorii care a sponsorizat legea ca niciun președinte să nu poată retrage SUA din NATO, a fost primul dintre cei nominalizați de Trump pentru cabinet care a depus jurământul marți și s-a angajat să pună în aplicare politica externă a noului lider de la Casa Albă, de “promovare a interesului național al acestei țări”.

 

“Vrem să fim în centrul atenției, vrem să fim în centrul modului în care formulăm politica externă, pentru că vom avea cele mai bune idei dintre toate agențiile și pentru că le vom executa mai bine și mai rapid și mai eficient decât orice altă agenție din guvernul nostru”, a declarat Rubio personalului Departamentului de Stat, conform discursului său, susținut înainte de a avea primele sale întâlniri internaționale, în format “Quad”, cu miniștrii de externe ai Australiei, Indiei și Japoniei, cu care a adoptat o declarație comună.

El a spus că este mândru să conducă “cel mai eficient, cel mai talentat, cel mai experimentat” corp diplomatic din istoria lumii.

“Vor exista schimbări, dar schimbările nu sunt menite să fie distructive. Ele nu sunt menite să fie punitive. Schimbările vor avea loc pentru că trebuie să fim instituției a secolului XXI care se poate mișca … la viteza relevanței”.

Misiunea noastră este de a se asigura că politica noastră externă este centrată pe un singur lucru, și anume promovarea interesului nostru național, pe care l-a definit (președintele Trump) în mod clar prin campania sa ca fiind tot ceea ce ne face mai puternici, mai siguri sau mai prosperi, și aceasta va fi misiunea noastră. Aceasta va fi misiunea noastră în întreaga lume, să ne asigurăm că avem o politică externă care promovează interesul național al Statelor Unite. Mă aștept ca fiecare națiune de pe pământ să își promoveze interesele naționale. Și în acele situații – și sper că vor fi multe – în care interesele noastre naționale și ale lor se aliniază, așteptăm cu nerăbdare să lucrăm cu ei“, a afirmat Marco Rubio.

El a evocat discursul de inaugurare în care Donald Trump a subliniat că obiectivul său principal pentru politica globală este promovarea păcii, evitarea conflictelor.

“Niciun departament nu va fi mai important în acest sens decât acesta (Departamentul de Stat). De fapt, acesta este principiul și scopul său fondator. Și asta ne străduim să facem – să promovăm pacea în întreaga lume, pentru că acest lucru este în interesul nostru național. Fără pace, este dificil să fim o națiune puternică, prosperă și una care să trăiască mai bine”, a continuat el.

Rubio a fost mult timp membru al comisiilor de relații externe și de informații din Senat și este acum primul secretar de stat latino-american din SUA, fiind fiul unor imigranți din Cuba.

Sfârșitul războiului Rusiei în Ucraina ar fi politica oficială a SUA, a declarat fostul senator american mai devreme marți, înainte de a se adresa sutelor de angajați ai Departamentului de Stat care aplaudau și aclamau, umplând holul clădirii, relatează Reuters.

Senatorul republican Marco Rubio a devenit luni noul șef al diplomației americane după un vot în unanimitate în favoarea sa în Senat, în ziua învestirii lui Donald Trump. Rubio, 53 de ani, devine primul membru al noii administrații Trump care a fost confirmat în postul său. El îi succede lui Antony Blinken.

Marco Rubio va trebui acum să executa diplomația președintelui Donald Trump care, în discursul său de învestire rostit luni, a promis că va fi un “pacificator” prin războaiele pe care le va încheia și pe cele pe care nu le va declanșa, în timp ce Statele Unite vor construi cea mai performantă armată din lume, criticând de asemenea “finanțarea nelimitată pentru apărarea frontierelor străine”. 

La audierea sa în Senat, Marco Rubio a avertizat că SUA trebuie să schimbe cursul pentru a evita să devină mai dependente de China, în timp ce a promis o politică externă robustă axată pe interesele americane, subliniind că atât Moscova, cât și Kievul, vor trebui să facă concesii pentru a pune capăt războiului din Ucraina și punctând că va trebui ridicată problema “rolului SUA și al NATO în secolul al XXI-lea” și evocând faptul că Statele Unite au nevoie de “aliați de apărare competenți”.

Instalarea lui Marco Rubio în fruntea Departamentului de Stat a fost salutată de ministrul de externe român Emil Hurezeanu, dar și de șefa diplomației UE, Kaja Kallas, care l-a îndemnat pe noul omolog american să se alieze împotriva “adversarilor” UE și ai SUA.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
NATO3 hours ago

Spania este un ”partener de încredere” în cadrul NATO, reacționează Pedro Sanchez după ce Donald Trump a criticat Madridul pentru cheltuielile pentru apărare

PARLAMENTUL EUROPEAN3 hours ago

Dan Motreanu devine membru supleant în Comisia pentru sănătate publică din PE: Mă voi lupta ca pacienții UE să aibă acces egal la medicamente

U.E.3 hours ago

Donald Tusk propune UE o “mare campanie de de-reglementare” și revizuirea Green Deal pentru a ieftini cea mai scumpă energie din lume: Dacă Europa dă faliment, cine va mai proteja mediul în locul nostru?

PARLAMENTUL EUROPEAN4 hours ago

Donald Tusk le reamintește europenilor că au descoperit America și îl parafrazează pe Kennedy: Întrebați-vă ce poate face Europa pentru securitatea ei, nu SUA. Pentru a evita repetarea istoriei, trebuie să fim înarmați

PARLAMENTUL EUROPEAN4 hours ago

PE adoptă o rezoluție prin care solicită statelor UE să nu recunoască viitoarele ”alegeri frauduloase” din Belarus

ROMÂNIA6 hours ago

ICI București găzduiește International Conference on Virtual Learning în aprilie, în cadrul celei de-a doua ediții a Digital Innovation Summit Bucharest

ENGLISH6 hours ago

INTERVIEW | 62 years after the Élysée Treaty, France and Germany’s ambassadors assure that the Franco-German engine for Europe will not fail and express confidence that Romania will remain a valuable NATO and EU member

INTERVIURI6 hours ago

INTERVIU | La 62 de ani de la Tratatul de la Élysée, ambasadorii Franței și Germaniei asigură că motorul franco-german pentru Europa nu va eșua și au încredere că România va rămâne un partener și aliat valoros în NATO și UE

U.E.7 hours ago

Germania dorește ca UE să adopte o poziție mai fermă față de amenințările hibride ale Rusiei, extinzând regimul de sancțiuni și limitând misiunile diplomatice ale Moscovei în Europa

INTERNAȚIONAL7 hours ago

UE vrea să devină un actor de securitate și un ”partener transatlantic mai puternic, inclusiv în contextul NATO”

PARLAMENTUL EUROPEAN4 hours ago

Donald Tusk le reamintește europenilor că au descoperit America și îl parafrazează pe Kennedy: Întrebați-vă ce poate face Europa pentru securitatea ei, nu SUA. Pentru a evita repetarea istoriei, trebuie să fim înarmați

INTERVIURI6 hours ago

INTERVIU | La 62 de ani de la Tratatul de la Élysée, ambasadorii Franței și Germaniei asigură că motorul franco-german pentru Europa nu va eșua și au încredere că România va rămâne un partener și aliat valoros în NATO și UE

INTERNAȚIONAL12 hours ago

Noul șef al diplomației SUA, Marco Rubio, promite “o politică externă a interesului național” și a păcii prin forță. Primele întâlniri, în format “Quad”, cu omologii din Australia, India și Japonia, pentru securitatea indo-pacifică

CHINA1 day ago

Vicepreședintele Chinei subliniază la Forumul Economic de la Davos că ”protecționismul nu duce nicăieri”: Multilateralismul este ”calea corectă pentru menținerea păcii mondiale”

SUA2 days ago

Donald Trump proclamă debutul “epocii de aur” în discursul inaugural: Declinul Americii a luat sfârșit. Am fost salvat de Dumnezeu pentru a face America măreață din nou

SUA2 days ago

Donald Trump a depus jurământul solemn și a devenit oficial cel de-al 47-lea președinte al Statelor Unite ale Americii

ROMÂNIA6 days ago

Românii își aleg președintele pe 4 mai. Campania electorală începe pe 18 februarie

SUA6 days ago

În discursul de adio înainte de a-i preda ștafeta puterii lui Trump, Joe Biden avertizează că SUA ar putea cădea în “mâinile unei oligarhii” care amenință democrația prin “abuz de putere”: “Este rândul vostru să stați de pază”

ROMÂNIA1 week ago

Ciolacu: Bugetul pentru 2025, construit pe o abordare prudentă care să permită închiderea anului cu un deficit de 7%

SUA1 week ago

Într-un discurs-moștenire, Biden îi predă lui Trump o politică externă în care SUA “câștigă competiția mondială”: China nu ne va depăși. De când a început războiul, eu am stat în centrul Kievului, nu Putin

Trending