Un nou avertisment din SUA: Ordonanța Guvernului subminează poziția României în lume. Statul de drept face din România un aliat capabil și de încredere

Influentul senator republican John McCain, fost candidat la președinția SUA și președinte al Comitetului pentru forțele armate din Senatul american, este îngrijorat de ordonanțele Guvernului de la București și avertizează că România nu-și permite să slăbească lupta anticorupție în condițiile amenințării tot mai mari la adresa democrației pe care o reprezintă Rusia.

Într-un comunicat oficial, McCain face referire și la faptul că România este ”un aliat NATO robust” și ”gazda unuia dintre cele mai importante sisteme anti-rachetă ale noastre”. 

”Sunt profund preocupat de ordonanţa dată de Guvernul român pentru a dezincrimina anumite infracţiuni de corupţie. Această ordonanţă subminează progresele semnificative făcute de România şi ar putea ţine pe loc eforturile viitoare de combatere a corupţiei”, a spus senatorul american.

Citiți și Prima reacție oficială de la Washington după ordonanța aprobată de Guvern: România își riscă credibilitatea pe plan internațional

Avertismentele lui McCain se alătură celor venite dinspre Departamentul de Stat, Ambasda SUA de la București, dar și a Camerei de Comerț Americane în România.

”Preşedintele Klaus Iohannis şi comunitatea judiciară au avertizat că o asemenea ordonanţă ar putea submina statul de drept şi poziţia României în lume. Poporul român înţelege, în mod clar, implicaţiile, din moment ce peste 200.000 de protestatari au ieşit în stradă şi îşi continuă demonstraţiile”, arată John McCain, în condițiile în care cetățenii români protestează de patru zile încontinuu în București și în multe orașe ale țării, peste 300.000 manifestând și vineri seara.

”Sper că Guvernul României va ţine cont de aceste preocupări şi nu va da înapoi în privinţa reformelor”, adaugă McCain.

Fostul candidat la președinția SUA precizează că ”România este un aliat NATO robust cu aproape 600 de militari care luptă în Afganistan și este gazda unuia dintre cele mai importante sisteme antirachetă ale noastre (n.r. – SUA)”.

În acest context, el reaminteşte că ”integritatea statului de drept, inclusiv legislaţia anticorupţie, este unul dintre pilonii democraţiei vii a României şi o parte integrantă a ceea ce face din România un aliat mai capabil şi de încredere”.

”Cu ameninţări tot mai mari la adresa democraţiei europene din partea Rusiei şi a interpuşilor săi, România nu îşi poate permite să dea înapoi în lupta împotriva corupţiei”, încheie senatorul american.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.