UNICEF: Boko Haram împiedică un milion de copii să meargă la școală

Insurecția de care se face responsabilă gruparea islamistă Boko Haram împiedică peste un milion de copii să meargă la școală, a acuzat luni Fondul pentru copii al ONU (UNICEF), subliniind că lipsa de educație reprezintă un teren fertil pentru radicalizare în Nigeria și în țările vecine, relatează AFP, potrivit Agerpres.

www.unicefusa.org

www.unicefusa.org

Peste 2.000 de școli au fost închise în Nigeria, Camerun, Ciad și Niger — cele patru țări cele mai afectate de atacurile grupării — și sute de alte instituții au fost atacate, jefuite sau incendiate de jihadiști, potrivit UNICEF.

“Cu cât mai mult copiii nu merg la școală, cu atât mai mult ei riscă să fie maltratați, răpiți și recrutați de grupurile armate”, a declarat Manuel Fontaine, director regional al UNICEF pentru Africa de Vest și Centrală.

Rebeliunea Boko Haram și reprimarea sa susținută de către forțele de securitate s-a soldat cu 17.000 de morți și 2,6 milioane de strămutați din 2009.

Școlile, elevii și profesorii se numără printre țintele grupării islamiste, al cărei nume înseamnă “educația occidentală este un păcat” în haoussa, dialectul cel mai vorbit în nordul Nigeriei, și care are drept obiectiv crearea unui stat islamic independent.

.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.